Mittwoch, 21. August 2013
Kolay ve Hafif Çikolatalı Sos
Kek ve brownielerin üzerine dökebilirsiniz veya krep ve pankeklerle yiyebilirsiniz. Meyveler için dip sos olarak kullanabilirsiniz. Kısaca nasıl isterseniz öyle yersiniz. Üstelik çok da hafif bir sos.
Malzemeler:
160 gr %70 kakaolu bitter çikolata
80 gr sütlü çikolata
1 çay bardağı + 3-4 yemek kaşığı su
1 tutam tuz
dilerseniz tarçın ve vanilya ektratı
Hazırlanışı:
1 çay bardağı suyu bir sos tenceresinde kaynayana kadar ısıtın ve içine küçük parçalara ayırdığınız çikolataları, tarcın ve vanilyayı atıp ocaktan alın. Tüm çikolatalar eriyene kadar karıştırın. Kıvam koyu gelirse 3-4 kaşık daha sıcak su koyabilirsiniz. Sosunuz hazır! Afiyet olsun.
Karamelize Şeftali
Krep ve pankeklerinizle tüketebileceğiniz gibi şeftali reçeli yerine de kullanabilirsiniz. Pastalara ve kurabiye dolgularına da çok yakışıyor. 10 dakikada da hazır.
Karamelize Şeftali
Malzemeler:
1 şeftali
2 yemek kaşığı toz şeker
Hazırlanışı:
Şeftalileri soyun ve küp küp doğrayın. 1 tavaya 2 yemek kaşığı toz şekeri koyun ve eriyip rengi hafif altın rengi alınca şeftalileri ilave edin ve 1 dakika karıştırarak pişirin. Daha sonra ocağı kapatın.
Veya karamel tadı gelsin istemezseniz sos gibi yapabilirsiniz. Bunun için şeftali ve şekeri aynı anda tavaya alın ve şeftaliler yumuşayıp şeker tamamen eriyinceye kadar pişirin. şeftalilerin suyu buharlaşınca 1 yemek kaşığı su ekleyin ve biraz daha pişirin.
Ballı Tereyağ
Ballı Tereyağı sabahları kahvaltıda ekmek üstüne, pankek, krep veya her ne ile isterseniz üzerine sürerek tüketebilirsiniz.
Bir kavanoz dolusu yapıp buz dolabında saklayabilirsiniz. Çilekli (püre haline getirdiğiniz çilekle) veya vanilyalı, tarçınlı yapıp misafirleriniz için hazırladığınız kahvaltılarda sunabilirsiniz.
Tadı mı? Bal ve tereyağının aynısı, hatta vanilya ve tarçınla çok daha güzel! Yapımı ise oldukça basit.
Malzemeler:
- 100 gr tuzsuz tereyağ
- 3 yemek kaşığı bal
- Yarım çay kaşığı toz tarçın(tercihen)
- 1 tutam tuz
- Vanilya ekstratı (tercihen)
Hazırlanışı:
Tereyağı ve tuzu mikserle krema kıvamına gelene dek çırpın. Bal, vanilya ve tarçını ekleyip tamamen karışana kadar tekrar çırpın. Ağzı kapaklı cam bir kapta veya kavanozda buzdolabında saklayabilirsiniz.
Montag, 19. August 2013
Soğanlı Kiş
Soğanlı Kiş
Malzemeler;
100 gr tereyağı
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt
2 su bardağı un
Tuz
2 adet iri kuru soğan
2 sap taze soğan
1 adet kırmızı biber
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı dolusu kara biber
Tuz
1 kutu krema
1 adet yumurta
100 gr rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı;
Oda sıcaklığındaki tereyağını, yoğurt ve yumurtayla karıştırın. Azar azar un ve tuz ilavesiyle çok
Sonntag, 18. August 2013
Portakallı ve Böğürtlenli Cupcakeler (Böğürtlenli Peynirli Krema İle)
Elimde o kadar cupcake tarifi var ki fotoğrafları düzenleyip seçmek zor geliyor artık. Hele ki lensim bozulduğu ve saçma bir lensle çekim yapmak zorunda olduğum için fotoğrafları da tatmin etmiyor. Gidip 2 lens almam gerek ama araştırma aşamam hala bitmedi. Çok saçma bir huyum var, bir şeyi almadan önce uzun süre araştırıyorum, kıyaslıyorum, sonra o işten sıkılıp biraz ara verip tekrar başlıyorum bi bakmışım ki ya almaktan vaz geçmişim ya da hala almamışım :) Lens işi de böyle oldu, hala karar veremedim. f1.4 mü alsam 1.8 mi hala emin olamadım.
Cupcake meselesine geri dönüyorum, bir de güzel tarafları minik porsiyonlarda ve tek olmaları. Bir çeşit kapkek hamurundan kremalarla ve dolgularla bir sürü değişik kapkek çıkması da var tabi. Sade hamurla yaptığım zaman mutlaka 2-3 çeşit krema hazırlayıp değişik değişik yapıyorum ama bugünkü böğürtlenli cupcake tarifinde olduğu gibi ek malzemeleri bir kapkek hamuru hazırlayınca genelde tek çeşitle yetiniyorum.
Böğürtlenli Cupcakei böğürtlen ve portakalı birbirine çok yakıştırdığım için çok seviyorum. Aynı şekilde yabanbersini ile de yapabilirsiniz.
Kaplama kremasını cheesecake kreması gibi hazırlayıp içine böğürtlen püresi ekledim, enfes oldular. Buttercream bana çok ağır ve yağlı olmasına rağmen kuru geldiği için kullanmıyorum, siz isterseniz buttercream veya kremşanti vs kullanabilirsiniz.
Kekler, yumuşacık ve nemli oluyorlar. Ayrıca üzerleri muffin gibi çatlıyor biraz. Ayrıca DİKKAT!! Bu kekleri kremasız da afiyetle yenecek kadar mükemmel lezzette ve kıvamdalar.
Böğürtlenli ve Portakallı Cupcake
MALZEMELER:
Kek:
- 2 su bardağı un, cıvık gelirse biraz daha eklersiniz
- 2 çay kaşığı kabartma tozu
- 1/4 çay kaşığı tuz
- 1.5 çay bardağı pudra şekeri
- 2 büyük boy yumurta
- 4 çorba kaşığı taze sıkılmış portakal suyu (veya 2 çorba kaşığı limon suyu)
- 2 çorba kaşığı portakal kabuğu rendesi (veya 1 çorba kaşığı limon kabuğu rendesi)
- 1 çay bardağı tercihen süzme yoğurt
- 1.su bardağı sıvıyağ veya 100 gr tereyağ(eritilmiş ılıtılmış)
- her cupcake e 3-4 tane gelecek şekilde böğürtlen (yaklaşık 10-12 tane orta boy cupcake çıkıyor)
Krema:
- 1 paket labne peyniri
- Yarım paket (100 ml) sıvı krema
- 4 yemek kaşığı pudra şekeri
- 10 tane böğürtlen
- varsa krema sertleştirici, jelatin veya 2 yemek kaşığı toz krema-kremşanti
Hazırlanışı:
Un, tuz ve kabartma tozunu bir kaba eleyin. Pudra şekerini ekleyip iyice karıştırın.
Ayrı bir kapta yumurta, yoğurt, yağ, portakal suyu, portakal kabuğu ve vanilyayı iyice karıştırın. Kremsi bir dokusu olacak.
Daha sonra, sıvı karışımı unlu karışıma ekleyin ve bir spatula veya el çırpıcısı ile birbirine yedirin. Hamur akıcı değil, kaşığa gelir şekilde bir kalınlıkta olmalı.
Hamuru bir sıkma torbası veya kaşıkla cupcake kalıplarına kalıbın yarısnı dolduracak şekilde doldurun üzerlerine 3-4 tane böğürtlen ekleyip parmağınızla ittirerek biraz batırın. (kalıpların 3/4 ü dolu olacak böğürtlenleri ekleyince)
190C önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika üzerleri hafif kızarana kadar pişirin.
Krema:
Soğuk kremaya pudra şekerini ve sertleştiri malzemenizi ekleyip kıvam alana kadar çırpın. Daha sonra Labne peynirini ekleyip pürüzsüz bir karışım elde edene kadar çırpıp böğürtlen püresini ekleyin ve karışana kadar tekrar çırpın. (Soğuttuğunuz halde katılaşmamışsa biraz daha toz krema ekleyebilirsiniz)
Cupcakeleriniz ve kremanız soğuduktan sonra kekleri krema ile kaplayın.
Freitag, 16. August 2013
Sıcaklar Bitmeden Dondurma!!
Yaz bitmeden evde kolaylıkla yapabileceğiniz çok sağlıklı, düşük kalorili ve de lezzetli bir dondurma tarifim var. Aslında dondurmadan çok sorbe demek daha mantıklı ama olsun, benim için hepsi dondurma :)
Hazır aldığımız dondurmaların en masumunda bile bolca glikoz şurubu, yağ ve renklendiriciler var ne yazık ki. Marketlerde 1 liraya satılan o zararlı dondurmalara çok iyi bir alternatif olabilir.
Sadece meyve ve tercihinize göre bal veya tatlandırıcı ile hazırlayabileceğiniz ferahlatıcı bir tarif.
Kullanılan malzemelerin dondurulmuşunu tercih edebileceğiniz gibi varsa tazelerini de kullanabilirsiniz.
Ben ahududu, çilek, süzme yoğurt ve zencefil ile yaptım. Damak tadıma göre de biraz bal ekledim.
İstediğiniz meyvelerle yapabilirsiniz. Yapmanız gereken şey meyveleri püre haline getirmek (blender, robot, doğrayıcı, rende hangisi varsa) ve iyice karıştırmak, damak zevkinize göre bal veya tatlandırıcı eklemek ve dondurma kalıplarına boşaltmak. Bitti!
*Muz, çilek, portakal
*elma, nane, çilek, zencefil
*Kırmızı meyveler ve 2-3 kaşık tercihen süzme yoğurt
*Çilek ve labne
...
gibi alternatifleri deneyebilirsiniz.
*Eğer dondurma kalıbınız yoksa pet bardaklara da rahatça yapabilirsiniz.
*Dondurmalarınızı dondurucuya koyduktan sonra arada kontrol edip hafif katılaşmaya başlayınca çubukları yerleştirirseniz daha düzgün kalırlar.
Elma, Ispanak, Brokoli, Zencefil ve Ballı Frozen
Yine yaz bitmeden denemeniz gereken içeceklerden biri. Hem ferahlatıcı hem de çok sağlıklı. Ben kahvaltıda içmeye bayılıyorum. Bakalım siz de sevecek misiniz?
Ve, endişelenmeyin ne ıspanağın ne de brokolinin tadı geliyor. :)
Böyle benimki gibi her büyük bardak için 1 ortaboy yeşil elma, 1 avuç doğranmış ıspanak, 1 orta boy çiçek brokoli, biraz rendelenmiş taze zencefil ve damak zevkinize göre bal... Ah, tabi 1 su bardağı kadar da buz parçaları. Taze nane severseniz ondan da 3-4 yaprak ekleyebilirsiniz.
Bütün malzemeleri varsa bu tarz içecekler için olan blenderda yoksa da güçlü bir doğrayıcıda püre haline getiriyoruz ve bitti.
böyle güçlü makinanız yoksa da yapabilirsiniz. Malzemeleri rende veya normal bir doğrayıcı ile püre haline getirin ve karıştırın. Buzları bir buzdolabı poşetine alın ve poşetin içine yayın. ağzını sıkıca bağlayın ve sert bir yüzeye vurarak (tezgah olabilir) veya et döveceği yardımıyla tamamen eritecek kadar çok küçültmeden kırıp püre ile karıştırın.
Afiyet olsun!
Abonnieren
Posts (Atom)