Freitag, 9. Oktober 2015

Ev Yapımı Oreo


Ev Yapımı Oreo Tarifi



Ekim geldi, geçiyor. Zaman, en çabuk solan kavram.

Hindistan cevizi ile çeşitli denemeler yaptım. Sütünü, yağını, kremasını evde kendim yapmaya çalıştım.

Sütünü hayvansal süt kullandığınız hemen her yerde kullanabilirsiniz, daha sağlıklı bir alternarif olduğu söyleniyor. Vegan. Katın granolaya, kahvaltılık gevreğe veya chia ile puding yapın, isterseniz ısıtıp sıcak çikolata veya kahve yapın.


Kreması, ev yapımı olanı ya benim ilk denemem olduğu için çok da harika olmadı, ya da zaten evde yapılanlar teneke de satılanlar kadar iyi kıvamlı olmuyor. Bir dahaki denemede göreceğiz. Kremayı da süt kreması gibi kullanabilirsiniz. Tatlandırıp tatlılarda kullanabilir veya yemeğe ekleyebilirsiniz. Yalnız unutmayın, illa hafif bi hindistancevizi aroması oluyor.

Yağ konusunda çok başarılı bi sonuç elde ettiğimi söyleyemem, hazır almaya devam edeceğim şimdilik. Dediğim gibi, belki benim ilk denemem olduğu için beklediğim gibi olmadı, sonraki seferlerde göreceğiz hep beraber.

Bir iki kere daha deneyip, tarifi öyle paylaşacağım sizlerle. Bu yüzden, bugünün asıl konusu oreo tarifi için, eğer varsa hazır hindistancevizi yağı kullanabilirsiniz. Bunun için The Lifeco markasından veya Mecit Efendi Markalı yağları tercih edebilirsiniz. Ben Tazedirekt'ten temin ediyorum böyle şeyleri. Buraya tıklayarak göz atabilirsiniz.


Asıl konuya gelirsek, Oreo kurabiyeleri bilmeyen yoktur diye tahmin ediyorum artık. Herkes gibi ben de severdim. Severdim, çünkü ne zamandır Türkiye'de her yerde satılmaya başladı, zannediyorum üretim yeri farkından tadı da değişti. Daha önceki oreolara kıyaslayınca açıkçası benim bi tane bile yiyesim gelmiyor. Tamam, önceki güzeldi de o da sağlıksızdı. Şeker şurupları, acayip yağlar, kimyasallar derken aslında hazır olarak yediğimiz hemen her şey gerçekten çöp, farkına bile varmıyoruz. Evde yapılanların da gerçekten çok sağlıklı olduğunu söyleyemem, sonuçta içinde hala şeker, yağ ve un var ama paketli gıdalarla kıyaslayınca çoook daha sağlıklı olduğunu söyleyebilirim.



Aslında tarifleri daha sağlıklı hale getirmek de bizim elimizde. Diyetinize ve beslenme şeklinize uygun hale sokmak çok zor değil, ben bu standart tarin dışında bir de daha da sağlıklı malzemelerle denedim oreo ve diğer kurabiyeler, hepsini yavaş yavaş paylaşacağım. Bu daha sağlıklı halde yapmak sadece eğer yeni  başlıyorsanız size birazcık pahalı gelebilir. Glutensiz un, hindistancevizi yağı, kreması vs, şeker alternatifi (agave şurubu, akçaağaçşurubu gibi) şeyleri en baştan alacaksanız bir kurabiye kaça mal olacak gibi düşünebilirsiniz ama aldıklarınızı daha sonra da kullanacağınızı düşünün, üstelik de sağlıklı tatlıalr ve yiyecekler yapacaksınız.

Ben bu kurabiyelerin hamurunda tereyağ kullandım. Hamuru ince yuvarlaklar halinde kesince bu tarz sandviç kurabiyeler veya üzerini kaplamalık kurabiyeler için uygun, hafif kıyır bir kurabiye oluyor. Kalın kestiğinizde içi chewy denen kıvamda, dışı yine daha kıyır bir kurabiye elde ediyorsunuz. Yani, bu hamuru yapıp, içine fındık fıstık falan ekleyerek çok tatlı kakaolu kurabiyeler yapabilirsiniz. Olur yani. Ben deneyeceğim.



Krema içinse hazır aldığım hindistancevizi yağını kullandım. Siz isterseniz tereyağ da kullanabilrsiniz. Eğer tereyağ kullanırsanız, güçlü bir vanilya eklemeyi de unutmayın ki yağ tadını biraz bastırsın.

Aslında Oreo tariflerinde hep dutch process kakao kullanmışlar, ama ben bulamadım koca Istanbul'da. Evde Callebaut kakao kullanıyordum normalde, o da kalmayınca marketten Nestle'nin kakaosundan aldım. Tat olarak fena değil, rengi de böyle koyu oldu :) Dutch process kakao bulma şansınız varsa onla yapın.

Ev Yapımı Oreo Tarifi




Yaklaşık 16-20 sandviç kurabiye için / Ölçüler Amerikan Cup ile

 Bless This Mess'ten adapte edildi. 

Bisküviler 

150 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
1 kap pudra şekeri
1/2 kap kakao
1 kap un
1/4 çay kaşığı deniz tuzu
1 çay kaşığı vanilya



Un ve kakaoyu bir kaba eleyin.

Tereyağı çırpma kabına alın ve 45 sn kadar çırpıp pürüzsüz bir kıvam elde edin. Pudra şekeri, vanilya ve tuzu tereyağına ekleyip, çırpmaya devam edin. Tereyağ içinde topak kalmayana kadar çırpı, un ve kakaoyu ekleyin. Mikserle orta -yavaş devirde çırpın. Hamur katı olacağı için parça parça olacak, bu aşamada 1-2 dakika ellerinizle yoğurun. 2 parçaya ayırıp streç film ile kaplayın ve yarım saat kadar dolapta soğutun.

Hamuru dolaptan alıp, merdane ile yarım santim kalınlığında açın ve kalıp veya bardak kullanarak 1-1.5 cm ara ile daireler kesin. Daireleri pişirme kağıdı serilmiş tepsiye yerleştirin ve 8 dakika kadar önceden ısıtılmış 175C fırında pişirin.

Hamurun hepsini bir anda pişiremeyeceksiniz, bu yüzden aynı işlemleri hamur bitene kadar tekrarlayın.


Krema
2 kap pudra şekeri
1/3 kap tereyağ veya hindistancevizi yağı (ben hindistancevizi yağı kullandım)
1 kap hindistancevizi (tercihen)
Vanilya

Yağı 30 sn kadar çırpıp, pudra şekeri, kullanacaksanız hindistancevizini ve vanilyayı ekleyin. Pürüzsüz bir karışım olana dek çırpın.

Tereyağ ile yapacaksanız, tereyağı 45 sn kadar çırpın. 1 yemek kaşığı süt ekledikten sonra pudra şekeri ve vanilyayı ekleyip çırpın.

Eğer kremanın kıvamı size cıvık gelirse pudra şekeri ekleyin, ama fazla çırpıp yağı çökertmemeye özen gösterin.


Kurabiyeler soğuyunca bir kurabiyenin üzerine krema sürüp, üzerini başka bir kurabiye ile kapatın ve hafifçe bastırın. Kenarlardan taşmış görüntü istemiyorsanız bir bıçak veya kaşığın arkası ile kenarları sıvayın.



Donnerstag, 8. Oktober 2015

SEO’yu Güvenilir Kaynaklardan Takip Etmeliyiz

Blog Hocam’ı açtığım 22 Şubat 2011 tarihinden bugüne internet ve blog dünyası ile ile ilgili pek çok değişim ve gelişim oldu. Teknoloji değişti, trendler değişti, yöntemler değişti, insanların bakış açıları değişti vs.

Yaklaşık 5 yıllık bu süreçte değişmeyen şeyler de var tabi. Örneğin Google’ın ve Google’da ilk sıralarda çıkmanın önemi değişmedi ve değişmeyecek. Dolayısıyla biz bundan 5 sene önce SEO konusuna nasıl kafa yoruyorsak bugün de, yarın da kafa yormaya devam edeceğiz.

Şimdi gelelim esas duruma… Evet SEO’nun önemi ve web yayıncılarının hayatındaki rolü hiç değişmedi hatta arttı ama Google sürekli algoritma güncellemeleri yapıyor yani kendi içerisinde sürekli değişiyor. Bu değişime nasıl ayak uyduracağız?

seo sözlük


SEO’yu Güvenilir Kaynaklardan Takip Etmeliyiz

SEO dediğimiz arama motoru optimizasyonu konusu meraklısı çok olan ve fazlasıyla araştırılan bir konu. Hal böyle olunca pek çok vasıfsız ve bilgisiz pek çok insan sağdan soldan topladığı bilgilerle bizleri yanlış yönlendirip vakit, emek ve para kaybetmemize neden olabiliyor.

SEO konusunda öneri isteyen takipçilerime her zaman söylediğim şeyi bir kez de buradan hatırlatmak istiyorum. SEO ile ilgili yazılan her şeye inanmayın. Yalnızca sektörde tecrübeli şahısların ve ajansların yazdığı yayınları takip edin.

Ben de okuyucuların beklentileri doğrultusunda pek sık olmasa da SEO ile ilgili içerikler paylaşmaya çalışıyorum. Referans olarak da sektörün önde gelen yabancı sitelerini gösteriyorum. Fakat blogunu veya web sitesini arama motorlarında daha üst sıralara çıkarmak isteyenler SEO ile ilgili daha fazla bilgi edinmek hatta hizmet almak istiyorlar. Bu yüzden denk geldiğim SEO uzmanlarını ve SEO ile ilgili Türkçe içeriğe sahip siteleri buradan öneriyorum.

Doyurucu Ve Güncel SEO Makaleleri

SEO hakkında güncel bilgileri takip etmek isteyen arkadaşlara yeni tanıştığım SEO uzmanları; Emre Tonguç - Ahmet Uğur Ege ve siteleri seosozluk.com ile q5digital.com'dan bahsetmek istiyorum.

Kurumsal SEO Danışmanlığı yapan Emre Tonguç ve Ahmet Uğur Ege'nin bunun haricinde; Google AdWords, Sosyal Medya Pazarlama, Website Optimizasyon ve Ölçümleme konularında da şirketlere danışmanlık hizmeti vermektedir.

SEO Sözlük’te SEO başta olmak üzere AdSense, AdWords, Analytics, Wordpress gibi bloggerları ilgilendirecek pek çok konuda güncel makaleler yer almaktadır. q5digital.com ise  profesyonel hizmet almak isteyenler için de çeşitli seçenekler mevcut.

Dienstag, 6. Oktober 2015

Puding Dolgulu Kek








Puding Dolgulu Kek



Malzemeler;

3 adet yumurta

1 su bardağı toz şeker

1 su bardağı su

3/4 su bardağı sıvı yağ

3 yemek kaşığı kakao

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

2.5 su bardağı un



Muhallebi için;

1 litre süt

1 su bardağı un

1 su bardağı toz şeker

1 paket vanilya



1 paket krem şanti

1 su bardağı süt



Yapılışı;

Yumurtayı şekerle birilikte kremamsı olana dek

Mittwoch, 30. September 2015

Herbst-Kranz mit Fimo Blättern



Bei der Herbstdeko bleibe ich noch eine Weile bei den Farben Grün und Gold. Das mag ich zur Zeit gerade sehr. Dazu gesellt sich der beste aller Werkstoffe, nämlich Holz. Dazu habe ich einfach meinen Adventskranz aus dem letzten Jahr mit allerlei Herbst-Fundstücken geschmückt.
Ich finde, auch so kann sich der Kranz aus Rundhölzern sehen lassen.






Gepressten Farn und gold gesprühtes Laub habe ich mit einfachen Blättern, die ich zuvor aus Modelliermasse ausgestochen habe, ergänzt. Dazu noch Lampionblumen und Beeren in Grün und alles wird mit Hilfe einer Heißklebepistole auf den Holzkranz geklebt.

Das Praktische daran ist, dass sich die Deko samt Kleber im Anschluß wieder restlos entfernen lässt und man den Kranz einfach wieder neu dekorieren kann, sobald man Lust dazu hat.










Ich wünsche euch noch eine schöne und sonnige Herbstwoche!
Liebe Grüße,
Rebecca



Sitenizin Bırakacağı İlk İzlenimi Belirleyen 6 Temel Kriter

Yeni bir site keşfettiğinizi varsayalım, siteye biraz da alıcı gözüyle bakıyorsunuz. Siteye bir daha girecek misiniz yoksa girmeyecek misiniz, bunun kararını hangi kriterlere göre verirdiniz?

ilk izenim


Sitenin Açılış Hızı
  • Site açılırken ziyaretçiyi çok bekletiyor mu?
  • Sitede dolaşırken ziyaretçiyi çok bekletiyor mu?

Sitenin Genel Görüntüsü
  • Tema çok karmaşık mı?
  • Tema göz yoruyor mu?
  • Tema göze hitap ediyor mu?
  • Sitede teknik hatalar var mı?
  • Sitede dil ile ilgili eksiklikler var mı?

Sitenin Genel İçerik Durumu
  • Sitedeki ilk sayfa içerikleri neler, ilgimi çekebilecek bir şey var mı?
  • Sitede en çok okunan yazılar, son yazılar, en çok yorum alan yazılar vs. gösteriliyor mu? Bu yazılar ilgimi çekiyor mu?
  • Sitede hangi kategoriler mevcut?
  • İlgimi çekebilecek bir kategori(ler) var mı? Varsa bu kategori(ler) benim işimi ne kadar görür? Bu kategori(ler) ne sıklıkta güncelleniyor?
  • Sitedeki içerik sayısı nedir? Kategorisi çok olan ama çoğu kategoride içerik olmayan bir site mi? Kategorisi az ama içerikleri doyurucu tarzda bir site mi? Hem kategorisi çok hem de içerikleri bol olan bir site mi?
  • İlgimi çeken bu kategoriler ve içerikler kaliteli mi, içerikler bana ne kadar katkı sağlar?

Sitedeki Sosyal Hareketlilik
  • Sitedeki yazılara yapılan yorumların düzeyi nedir? Sitede in cin top mu oynuyor, yoksa her yazının altında en az 10-15 yorum aldığına kanaat getirebilir miyim?
  • Sitedeki sosyal medya aktivitesi nedir? Eğer yüksek sayısal değerler varsa bu değerlerin hepsi organik midir?
  • Site aktiviteleri sosyal medyada ne ölçüde paylaşılıyor? Siteye girmesem bile sosyal medyadan takip etme imkanım var mı?

Sitedeki Gelir Getiren Unsurlar
  • Sitede reklam var mı? Varsa sitedeki sayısı, yerleşimi kullanıcı tecrübesini nasıl etkilemektedir?
  • Sitede banner reklam var mı? Yani başka kişiler/firmalar para verip reklam alacak kadar sitedeki istatistiksel bazı değerleri iyi buluyor mu?
  • Sitedeki tanıtım yazıları, advertorial içerikler vs. sitedeki içeriklerin önüne geçiyor mu?

Site Sahibi/Site Ekibi
  • İçerikler ne sıklıkta ekliyor?
  • Yorumlara cevap veriyor mu? Cevap verilebiliyor mu? Verilen cevaplar ziyaretçiyi memnun etmiş mi?
  • Karakter yapıları nasıl? Yani ziyaretçiye yaklaşımları nasıl, olumsuz durumlarda nasıl bir tavır sergiliyorlar?
  • Alanında tecrübeli mi? Tecrübesini kanıtlamış mı?

Ziyaretçiler bu ve bunun gibi kriterleri tek tek kontrol etmeseler bile farkında olarak veya farkında olmadan girdikleri sitelerde bu gibi sorulara cevap aramaktadır. Bu gibi soruların cevapları da sezgisel düzeyde açığa çıkmaya başlayınca (yani site ile ilgili bir izlenim oluşmaya başlayınca) ziyaretçi bir sonuca varır. Buna göre de sitede sadece ziyaretçi olarak mı kalacak yoksa belli aralıklarla siteyi ziyaret ederek takipçi olarak devam edecek karar verir.

Yazar Hakkında: siradanyazilimci.com sitesinde ilgilendiğim alanlar üzerine tecrübe ettiğim şeyleri paylaşıyorum.

Kıyma Yemeği






Kıyma Yemeği



Malzemeler;

250 gr orta yağlı kıyma
1 adet soğan
1 rendelenmiş domates veya kışlık menemen (isteğe bağlı)
5 -6 dal maydanoz
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı karışık domates-biber salçası
Tuz, karabiber, pul biber
3/4 su bardağı su çay bardağı su

3 adet yumurta



Yapılışı;

Soğanı yağda soteleyin, kıymayı ekleyerek iyice kavurun. Salça, domates

Sonntag, 27. September 2015

Ahududu ve Fıstıklı Tartlet



Pierre Hermé'nin bir lafı var: "It's better to have lumps of butter rather than to have an overworked dough." Yani hamurla çok oynama diyor. Neden mi? Fazla çalışılmış hamur o ağızda dağılan yapısını yitiriyor ve sert, bıcakla bile zor kestiğiniz sıkı bir hal alıyor. Hamurla kafayı bozmama az kaldı, evet. 

Son zamanlarda çokça tart yapar oldum. Artık tartlarım hemen hemen istediğim gibi diyebilirim. Önceden uyguladığım tarifler sağ olsun, kimse uyarmadığı için yoğururdum da yoğururdum. Oysa hiç hamur yoğurmayı da sevmem ben. Sonra da tartın hamuru taş gibi olunca alla alla niye böyle oluyor acaba diye düşünürdüm. Meğer Pierre Herme efendimis atasözünü bile söylemiş işin sırrının. 


Geçenlerde yine bir tart olayına girdim. Fıstıklı hamur, vanilyalı krema ve frambuaz ile bir tart hazırladım. Bir kısmını yine frambuazlı yaptım ama fesleğen ile, onun da tarifi gelecek. Aslında başıma bir iş gelmeyecekse frambuazı çok sevmiyorum. Ama frambuazlı tartı seviyorum. 



Tart hamuru için Pierre Herme'nin pate sucree tarifini uyguladım. Sadece badem unu yerine fıstık unu kullandım. Krema olarak Michel Roux efendimizin klasik pastacı kreması tarifini hiiiç değiştirmeden uyguladım. 

Hazır yine frambuazlı tart tarifini yazarken çok sevdiğim bir pratik bilgiyi de paylaşmak istedim. Tartlar piştikten hemen sonra süreceğiniz biraz çikolata tart tabanlarınız piştikten sonra onlarla çalışrıken çabucak kırılmasını engelleyecek ama tart tabanınız yine ağızda dağılır bir kıvama sahip olacak. Gelelim Frambuaz ve fıstıklı tart tarifine. 



Ahududu ve Fıstıklı Tartlet


6-8 tartlet için

Pate Sucree
Creme Patisserie
Frambuaz (Her tartlet için tercihen 10-15 tane)
80 gr kadar çikolata (Tercihen beyaz)



Fıstıklı Pate Sucree
(Pierre Herme'nin pate sucree tarifinden adapte edildi.)

150 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
95 gr (3/4 bardak) pudra şekeri
50 gr çekilmiş antep fıstığı
1 yumurta
250 gr un (2 bardak)
vanilya
1/4 çay kaşığı tuz

Oda sıcaklığındaki tereyağı mikser yardımı ile kremsi ve pürüzsüz bir kıvam alana kadar, yaklaşık 1-1.5 dakika çırpın. Fıstık, pudra şekeri, vanilya, tuz ve yumurtayı ekleyin, karıştırın. (minik topaklı olması sıkıntı değil, unu ekleyince düzelecek)
Unu kaşık kaşık ekleyerek karıştırmaya devam edin ve tüm un bitince bırakın. Eğer hamur çok fazla elinize yapışmıyorsa olmuş demektir, fazla uğraşmayın. Streç filmle kaplayıp, dolapta bir saat kadar dinlendirin. Bu sırada pastacı kremasını yapabilirsiniz.

Pişirme

Tarlet kalıplarınızı hazırlayın.

Tezgah gibi temiz bir yüzeye biraz un serpiştirip hamuru koyun ve bir merdane yardımı ile yarım cm kadar kalınlıkta bir hamur açın. Hamuru tart kalıplarınıza yerleştirip çatalla delikler açın. 15 dakika, buzdolabında bekletin. 

Alüminyum folyo veya pişirme kağıdından kalıplarınıza yerleştirdiğinizde kenarlarından 10 cm pay kalacak kadar pay bırakıp hamurun içine yerleştirin. Alümünyum folyonun içini eğer büyük tart kalıbı kullanıyorsanız nohut veya bakla gibi iri taneli, küçük tartlet kalıpları kullanıyorsanız pirinç benzeri küçük taneli bakliyatla doldurun ve kağıdın uşlarını yukardan hafif büzüştürün. 

Önceden ısıtılmış 175C fırında 20-30 dakika pişirin ve bakliyat dolu kağıt bohçaları üzerlerinden alıp 10 -15 dakika daha, iç kısımları da hafif kızarana kadar biraz daha pişiririn. 

Fırından alın ve 5-6 dakika sonra, hala sıcakken üzerlerine çikolata (tercihen beyaz) serpiştirin ve eriyince bir fırça ile tabanınızın içine iyice yayın. Kullanmadan önce soğutun. 


Creme Patisserie
(Michel Roux)

6 yumurta sarısı
125 gr pudra şekeri
40 gr un
500 ml süt
1 vanilya çubuğu veya 1 tatlı kaşığı vanilya ekstresi

Yumurta sarılarına şekerin üçtebirini ve unu ekleyip, iyice kabarıp rengi açılana kadar çırpın. 2-3 dakikanızı alır.

Sütü, şekerin kalanını bir tencereye alın. Vanilya tohumlarını sıyırıp süte ekleyin, ve vanilya çubuğunu da sütün içine bırakıp kısık ateşte buharlar çıkmaya başlayana kadar ısıtın, kaynatmayın. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kapatın.

Yumurtalı karışımı yavaş yavaş ekleyin ve bir yandan da iyice karıştırın. Tüm karışım pürüzsüz bir hal aldıktan sonra, ocağın altını tekrar yakın, kaynayana kadar karıştırın ve 2 dakika kadar da karıştırarak pişirip ocaktan alın.

Oda sıcaklığına gelinceye kadar ara ara karıştırıp ılıtın, ılıyınca dolaba kaldırın.


Tartletlerin yapılışı

Pastacı kremanızı kullanmadan önce soğuduğundan emin olun ve 1-2 dakika kadar hızlı devirde mikserle çıprın. Krema sıkma torbasına alın ve soğuttuğunuz tart tabanlarının içini krema ile doldurun. Üzerlerine frambuazları yerleştirip, kırılmış fıstık serpiştirin.