Freitag, 12. Dezember 2014

Limon Kremalı Lavantalı Pasta







Instagram'da fotoğrafını paylaştığımdan beri çok soran oldu bu tarifi. Ama o kadar üşeniyorum ki son zamanalrda bloga yazmaya. Oysa hemen her gün de bir şeyler deniyorum, fotoğraflarını çekiyorum ve öylece kalıyor. Bugün birisi daha sordu ve ben de durumu anlatıp, en kısa sürede yazacağımı söyledim.

Pastayı yazın yaptım, düşünün üzerinden ne kadar zaman geçmiş. Ben yaza yakıştırıyorum limonlu tarifleri, şimdi yapsam limon yerine vanilyalı krema kullanırım sanırım. 


Lafı  çok uzatmadan geçeyim tarife.

Ben arası için Limonlu pastacı kreması yaptım, ama pastacı kremasını bir gün önceden hazırlayıp dolapta bekletmek gerek veya en azından 3-4 saat. Bu yüzden ben pastacı kreması tarifini vereceğim, bir de ek olarak beklemeden kullanacağınız bir butter cream/ yağlı krema tarifi yazacağım. Haliyle bu tarifte yaklaşık 500 gr tuzsuz tereyağına ihtiyacınız olacak butter cream de yapmak isterseniz. Bunun dışında, isterseniz toz krema da kullanabilirsiniz hem kaplama hem de arası için.

Ben bu işle uğraşmayı çok sevdiğim için 2 ayrı krema yapmak, gereken masrafı yapmak veya o kadar tereyağ kullanmak gözüme gelmiyor ama herkes bunu tercih etmeyebilir, imkanı vakti olmayabilir. Bu yüzden alternatifleri de yazmak istedim.

Eğer toz krema kullanmak isterseniz, dış kısmını sade, içini de limon kabuğu ile yapılmış krema kullanmanızı tavsiye ederim.

Butter cream yapmak isterseniz, dış kaplaması için verdiğim peynirli butter cream tarifini bir bucuk boy yapıp, içe dışa kullanabilirsiniz.



Limon Kremalı Lavantalı Pasta

Malzemeler:


Lavantalı Kek

4 yumurta
225 gr yumuşak tereyağ 
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı tam yağlı süt
Vanilya
3.5 su bardağı un (elenecek)
1.5 çay kaşığı kabartma tozu
1/4 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı lavanta

Limonlu Pasta Kreması:300 ml süt
30 gr nişasta
45 gr toz şeker
3 yumurta sarısı
1 limonun ince rendelenmiş kabukları (2 yemek kaşığı)
1 tatlı kaşığı tereyağ

Dış Kaplama Kreması:250 gr tuzsuz tereyağ (oda sıcaklığında)
200 gr süzülmüş labne peyniri, soğuk
2 yemek kaşığı pudra şekeri
2 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi

Limonlu Şurup
2 limon suyu
1.5 çay bardağı su
4 yemek kaşığı toz şeker (veya damak zevkinize göre daha fazla)

 Metod:


Kek:

  1. 1 bardak süte 2 yemek kaşığı lavantayı ekleyip karıştırın ve ocakta kaynayana kadar ısıtın. Kaynayınca ocaktan alıp, oda sıcaklığına gelen kadar dinlendirin. Sonra sütü süzüp, lavantadan ayırın.
  2. Yumuşak tereyağ, tuz ile şekeri en az 3 dakika çırpın. Karışım biraz kabaracak, yağ kremamsı bir kıvam alacak. 
  3. Yumurtaları teker teker ekleyin ve her yumurtadan sonra en fazla 1 dakika orta devirde karıştırın. En son yumurtayı ekledikten sonra 3-4 dakika karışım iyice kabarıp hafif köpüğümsü bir yapı alana kadar yüksek hızda çırpın. 
  4. Vanilya (toz vanilin kullanacaksanız unla beraber eleyin) ve sütü ekleyin. 1 dakika kadar pürüzsüz bir karışım elde edene kadar çırpın.
  5. Unu ve kabartma tozunu yumurtalı karışıma ekleyin. Düşük devirde mikserle veya el çırpıcısı ile un karışıma tamamen karışana kadar karıştırın. Karışım unu yedikten sonra çok çırpmamaya özen gösterin, kekin yapısını bozar. 
  6. Şimdi burda 2 seçeneğiniz var. Ya hamuru iki parçaya bölüp iki eşit kapta pişireceksiniz ya da tek kapta pişirip, eşit kabarmasını umacaksınız. Ben her zaman 2 ayrı kek pişiriyorum çünkü benim fırınım illa ki ortasını daha çok kabartıyor, keki 4 kata ayırmam neredeyse imkansız hale geliyor. Bu yüzden 2 kap kullanıyorum. Eğer 2 katlı yapmka isterseniz tek kapta yapıp direkt ikiye ayırabilirsiniz. 
  7. 2 adet en fazla 20 cm çapında kek kalıbının tabanını pişirme kağıdı ile kaplayın veya tereyağ ile yağlayıp un serpin. (16 cm ideal)
  8. Hamuru kaplara eşit miktarda bölüştürün. 
  9. Kalıplara boşalttığınız kek hamurunu önceden ısıtılmış 175C fırında 30-35 dakika pişirin. Bütün hamuru tek kalıpta pişirecekseniz 45-50 dakika kürdan ile kontrol ederek pişirin.
  10. Pişen keki fırından alıp ılımaya bırakın. 
Pastacı Kreması:
  1. Yumurta sarılarını şekerin yarısı ile çırpın. Rengi açıldıktan sonra nişastayı ekleyin ve 1 dakika kadar daha çırpın ve pürüzsüz bir hal almasını sağlayın.
  2.  Süte şekerin kalan yarısını ilave edip, karıştırarak ısıtın. 
  3. Süt ısınınca, sütten 1 kaşık yumurtalı karışıma ekleyin ve karıştırın. Bu işlemi 4-5 kez tekrarlayarak yumurta sarılarını ılıtın. Yumurta sarılarını ocaktan aldığınız tencereye yavaş yavaş ekleyin, ekleme sırasında karıştırmaya devam edin. 
  4. Tencereyi tekrar ocağa alın ve muhallebi kıvamı alınca ocaktan alıp tereyağını ilave edin. 
  5. Düşük devirde çırparak kremayı soğutun. Daha sonra bir kaba alıp, streç filmle sarın ve dolaba kaldırıp ertesi gün kullanmadan önce çırpıp pürüzsüz bir kıvam almasını sağlayın. 


Kaplama Kreması (butter cream)
  1. Labne peynirini süzün. (Bunun için Hazırda süzülmüş labne peyniriniz yoksa, keke başlamadan önce peyniri süzülmesi için temiz bir tülbente alın. Tülbenti sıkıca bağlayıp bir süzgeçin ters çevirdiğiniz yüzeyine koyup, üzerine de ağırlık yerleştirin. (içi su dolu bir kap da olabilir) bu peyniri mümkün olduğunca hızlı süzmenize yardım edecek. )
  2. Tereyağını yaklaşık 30 saniye orta devirde çırpın ve kremamsı bir kıvam almasını sağlayın. Daha sonra içine süzülmüş labne peynirini ve pudra şekerini ekleyip yaklaşık 1.5-2 dakika daha pürüzsüz kıvam alana kadar çırpın. 2 dakikadan fazla ve çok yüksek devirde çırpmayın, bu tereyağının kesilmesine nedne olur.

Limonlu şerbet: 
  1. 2 limonun suyu, 1.5 çay bardağı suyu ve 4 yemek kaşığı şekeri 2-3 dakika karıştırak kanatın. Kullanmadan önce oda ısısına gelecek. 

Pastanın Yapılışı:

İlk kek katını şurupla ıslatın. Pasta kremasını mümkünse krema sıkma torbası ile, eşit şekilde ilk katın üzerine sıkın. (veya bir kaşık/spatula yardımı ile). Daha sonra 2. katı ekleyin ve tekrar surupla ıslatın. Kaplama kreması ile pastayı kaplayın. 

Donnerstag, 11. Dezember 2014

Yalancı Profiterol






Bizim evin istisnasız en çok yapılan tatlısı.. 

10 hanede Etimek Tatlısı ne kadar çok yapılırsa o da o kadar çok yapılır..



Yalancı Profiterol



Malzemeler;

1 paket etimek



1 lt. süt

1 su bardağı toz şeker

1 yemek kaşığı nişasta

3 yemek kaşığı un

1 adet yumurta



1 su bardağı süt

1 paket krem şanti



100 gr. labne peyniri (isteğe bağlı)



1 paket çikolatalı sos veya



[Probier´s mal vegan] Schoko Mandelkrapferl mit Gold Sparkle



In diesem Jahr bin ich ganz schön spät dran mit der Weihnachtsbäckerei. Das liegt aber einzig und allein daran, dass mein Backofen schwächelt, nicht ich. Heute fiel zu guter Letzt auch noch die Backofenbeleuchtung aus und da bekommt dann "auf Sicht backen" plötzlich eine ganz andere Bedeutung. Aber für meine Mandelkrapferl, diesesmal wieder vegan, hat es doch noch gereicht.

Ein bisschen aufwändiger ist die Zubereitung der Mandelkrapferl schon, aber das Ergebnis ist Glück in essbarer Form, das so zufrieden und glücklich macht und genau das brauchen wir in der hektischen Zeit vor Weihnachten doch am allermeisten. 






Das ist drin:

FÜR DEN TEIG:
○ 140g Mehl
○ 90g gemahlene Mandeln
○ 70g Zucker
○ 140g Pflanzenmargarine (ich benützte ALSAN)

FÜR DIE FÜLLUNG & DEKO:
○ 70g Aprikosenkonfitüre
○ 20ml Zitronensaft
○ 200g Zartbitterkuvertüre
Gold Sparkle
○ ganze Mandeln zum Dekorieren

So wird´s gemacht:

Das Mehl für den Teig sieben, mit Mandeln und Zucker mischen, die kalte Butter in Flöckchen dazugeben und rasch zu einem Mürbeteig verkneten. Zu einer Kugel formen, in Folie wickeln und mind. 30min im Kühlschrank ruhen lassen.

Etwas Mehl auf die Arbeitsfläche geben und den Teig nochmal kurz durchkneten. Mit einem Nudelholz 3mm dünn ausrollen, Kreise ausstechen und nebeneinander auf ein mit Backpapier ausgelegtes Backpapier setzen. Im vorgeheizten Backofen bei 160°C (Umluft) ca. 7-10 Minuten goldgelb backen. Herausnehmen, mit dem Backpapier vom Belch ziehen und abkühlen lassen.

Währenddessen die Konfitüre mit dem Zitronensaft aufkochen lassen. Je zwei Plätzchen mit der Konfitüre bestreichen, aufeinandersetzen und ein drittes Plätzchen obenauf legen. Anschließend trocknen lassen.

Für die Glasur die Kuvertüre hacken und in einer Edelstahlschüssel über dem heißen Wasserbad schmelzen. Die kleinen Türme mit der flüssigen Kuvertüre überziehen (Achtung! Schokoladenfinger!) und mit ein wenig Gold Sparkle und einer ganzen Mandel verzieren. Auf dem Backpapier trocknen lassen.





Das ursprüngliche Rezept habe ich in dem wunderbaren Buch Weihnachtsbäckerei von Franziska Schweiger entdeckt. Ich habe es leicht abgewandelt und "veganisiert". 

Süße Grüße,
Rebecca





Dienstag, 9. Dezember 2014

Greyfurt ve Chai Baharatlı Cupcakeler




Greyfurt bence hak ettiği değeri görmeyen bir meyve. Üstelik benim en sevdiğim meyvedir ama yiyen/seven çok olmadığı için pek kullanamıyorum tatlılarda. Ama bu cupcakelre herkes bayıldı. Chai baharatı ve greyfurt çok yakıştılar.






Nedense bu sefer kremayı katılaştırırken sıkıntı yaşadım biraz, bir türlü yeterli kıvamı almadı. Ben de içine biraz kremşanti tozu düktüm, bu sefer daha da kötü oldu :( Sonra başka paket bir krema ile beyaz çikolatalı ganaj yaptım artık. Eğer krema katılaştırmakta sorun yaşamıyorsanız ganaj yerine çırpılmış krema ile yapın, bence daha güzel oluyor.

Keki de böyle pofuduk, vanilyalı bir kek ama içinde greyfurt kabuğu rendesi ve greyfurt suyu var.

Chai baharatı olarak ben zencefil, kakule ve tarçın kullandım. Sanırım zencefille tarçın da kullansanız olur.


Greyfurt ve Chai Baharatlı Pofuduk Cupcakeler

MALZEMELER:


Vanilyalı Kek:

  • 2 bardak + 1 yemek kaşığı un
  • 1.5 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 bardak toz şeker
  • 2 büyük boy yumurta veya 3 küçük boy. 
  • 1 çay bardağı süt
  • 3/4 su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı greyfurt kabuğu rendesi (rendenin ince rendeleyen kısmında, greyfurtun beyaz kısmına inmeden rendeleyin)
  • 1 çay bardağı greyfurt suyu


Chai Baharatlı Krema

  • 1 paket soğutulmuş süt kreması
  • 4 yemek kaşığı pusra şekeri
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı toz zencefil (ben taze rendeledim)


(veya süt kreması yerine krem şanti + baharatlar)

Greyfurt şurubu

  • 1 bardak greyfurt suyu
  • 6 yemek kaşığı toz şeker



METOD:

Kek:

Fırını 175Cye ısıtın. Cupcake kapsüllerinizi tepsiye dizin.

Unu, kabartma tozunu ve tuzu bir kaba eleyin. 
Ayrı bir kapta yumurta ve şekeri önce orta devirde, sonra yüksek devirde 3-4 dakika iyice kabarana kadar çırpın. Daha sonra süt, greyfurt suyu, vanilya, greyfurt kabuğu rendesi ve yağı ekleyin. 1 dakika kadar orda devirde karıştırın. Elediğiniz unu sıvı karışıma 3 seferde ekleyin ve her seferinde en fazla 30 saniye en yavaş devirde mikserle veya elde karıştırın. Cupcake kalıplarına paylaştırın. yaklaşık 20 dakika pişirin. 



Greyfrut Şurubu:

Greyfurt suyunu ve şekeri bir sos tenceresine alıp karıştırın. Orta ateşte şeker eriyip, şurup kaynayana kadar karıştırarak pişirin. Kaynadıktan sonra 1 dakika kısık ateşte yine karıştırarak pişirin ve ocaktan alın. 

Krema:

Süt kremasını katılaşana kadar yüksek devirde yaklaşık 3 dakika çırpın. Daha sonra pudra şekeri ve baharatları üzerine eleyin, 1 dakika orta devirde çırpın. 

Krem şanti ile yapacaksanız: Krem şanti tozunu kaeye alıp, üzerine baharatları eleyin ve süt ile çırpın.

Cupcakelerin Yapılışı

Fırından aldığınız kekler oda sıcaklığına gelince, oda sıcaklığındaki şurup ile ıslatın. Krema sıkma torbasına doldurduğunuz krema ile kekleri kaplayın. 

Ben biraz gıda boyası kullanarak açık pembe ve koyu pembe krema da kullandım. Sprinkle yerine esmer şekerle süsledim. 

Montag, 8. Dezember 2014

DIY | Weihnachtliche Papierhäuser zum Verschenken



Manchmal möchte man nur gerne eine Kleinigkeit verschenken. Der netten Nachbarin, der freundlichen Verkäuferin, der Kollegin, als Geschenk für den weihnachtlichen Schulbasar, als kleine Aufmerksamkeit oder einfach ein "Statt-Blumen-Mitbringsel". Gefüllt mit einer handvoll Pralinen oder einer anderen selbstgemachten Nascherei. Einer schönen Botschaft, dem Lieblingstee, einer selbstgegossenen Seife oder einem Lippenpeeling für kussweiche Lippen in der Winterzeit.





Perfekt dafür sind diese kleinen, hübschen (Weihnachts)Häuschen, die als dekorative Verpackung dienen. Ganz einfach zu machen und schnell mit allem Möglichen befüllt.

Die wunderbare Idee dafür habe ich auf dem tollen Blog DESIGN MOM entdeckt und die genaue Anleitung, sowie die  Vorlage zum Ausdrucken der Häuser findet ihr ebenfalls dort.




Eine schöne zweite Adventwoche für euch!
Alles Liebe,
Rebecca


1 Yıllık Blogumun Bana Öğrettikleri

Bu yazı; murat-aktas.com’un yazarı Murat Aktaş tarafından Blog Hocam için yazılmıştır.

 

Yaklaşık 3 yıldır Blogger ve Blog yazarlığı ile ilgilenmeme rağmen, bugüne kadar sadece kişisel blogumu severek ve isteyerek devam ettirebildim. Aralık ayında bir yaşına giren kişisel blogum henüz emekliyor olsa da bu süre içinde bana Blogger, yazarlık ve Blog dünyası hakkında pek çok şey öğretti. Eminim pek çoğunuzun da hemfikir olduğu bu tecrübeleri listeleyerek tek bir yazıda kısa notlarla paylaşmak istedim. Ayrıca, hepimize faydalı olacak bu listeyi kendi blogumda yayınlamak yerine pek çok blog yazarının üstadı olan Blog Hocam'da paylaşmanın daha mantıklı olacağını düşündüm.

 

551

17 maddede kısa notlarla bir yıllık blogumun bana öğrettiklerine gelecek olursak:

 

1. Asla Google'ı Kandırabileceğinizi Sanmayın!

 

Yazılarda fazlaca etiket kullanarak, kopya içerik paylaşarak, Adsense reklamlarına farklı mecralar aracılığıyla tıklamaya çalışarak Google'ı kandırabileceğinizi sanmayın. Google robotlarını bir kaç kez kandırabilseniz de er-geç fark edileceğinizi unutmayın. Bu blog yazarken öğrendiğim ilk gerçek oldu.

 

2. Mutlaka Sade Bir Şablonla Başlayın

 

Blog yazarlığına henüz başlayan veya yeni başlayacak biriyseniz mutlaka sade ve basit şablonlarla başlayın. Bu şekilde hem blogunuz karışık gözükmeyecek, hem de siz onu düzenlemeye çalışırken zorlanmayacaksınız.

 

3. Samimiyetle Ciddiyet Arasındaki Çizgide Kalın

 

Bazı bloglar içeriği itibariyle çok ciddi veya samimi yazılar içerebilir ancak, konu her ne olursa olsun çok samimi bir yazı okuyucu için ehemmiyet verici olmayacaktır. Ayrıca çok ciddi yazılar da ne kadar dolu, faydalı ve bilgilendirici olursa olsun okuyucuyu sıkacaktır. Yazılarınızda samimiyetle ciddiyet arasında bir çizgide kalmaya gayret edin.

 

4. Blogunuzdan Kısa Zamanda Büyük Paralar Kazanabileceğiniz Hayalini Unutun

 

Dünya üzerinde her dakika açılan yüzlerce blog belki de sadece bu hayalin gerçek olmadığı öğrenildiği için kapanıyor. Blogunuzdan para kazanma hayaliniz elbette olsun, ama bunun hemen olmayacağını ve bir anda büyük paralar kazanamayacağınızı, ayrıca bunun için gerekli zamanı beklemeyi de bilin. Daha en başta kendinizi buna şartlandırırsanız sizin blogunuz bu hayale kapılıp ölü doğan on binlerce blogdan biri olmayacaktır.

 

5. İnsanların Önyargılarını Kırmanın Zor Olduğunu Bilin

 

Yazılarınızda insanların ön yargılarını kırmanın zor olduğu konularda diretmeyin. İnsanların farklı düşündükleri konularda(din, siyaset, yaşam tarzı vb.) yazı yazarken ayrıştırıcı değil kucaklayıcı olmaya dikkat edin.

 

6. Uzun Yazılarınızı Alt Başlıklara Bölün

 

Hemen herkes uzun yazıları okumaktan nefret eder. Ancak yazınızı alt başlıklara bölerseniz; hem daha ilgi çekici olacak, hem olduğundan daha kısa gözükecek hem de okuyucuyu sıkmayacaktır. Ayrıca yazınızın alt başlıklarını kategori şeklinde oluşturmanız hem okuyucuyu istediği konuya yönlendirecek, hem de alt başlıkları titizlikle tarayan Google botları sayesinde blogunuz aramalarda üst sıralara bir adım daha yaklaşacaktır.

 

7. Okuyucunun Faydasını Gözetin

 

Paylaştığınız yazıların başkaları tarafından okunacağını göz önünde bulundurarak yazılarınızda pragmatist(faydacı) olun. Okuyucunun faydalanacağı içerikler üretmeye, onları bilgilendirmeye çalışın. Bir blogun okuyucu nezdindeki kalitesini belirleyen en önemli etmen faydalı içerik üretmesidir.

 

8. İşinize Yarayabilecek Bazı Araçları Kesinlikle Öğrenin

 

Blog yazarken işinize yarayabilecek pek çok araç var ancak bunların hepsini öğrenmeniz ve uygulamanız mümkün olmayacaktır. Bunun yerine işinize yarayacak olanların sade ve kullanışlı olanlarını seçmeniz sizi pek çok konuda zaman kaybından ve sıkıntıdan kurtaracaktır. Bu konuda benim hazırladığım "Bloglar İçin Yararlı 10 Ücretsiz Online Araç" yazımı ya da Blog Hocam'ın "Blog Araçları" kategorisindeki yazılarını inceleyebilirsiniz.

 

9. SEO'ya Kafanızı Fazla Yormayın

 

SEO çalışmaları bloglar için çok gerekli olabilir ancak bunu paranoya haline getirmeyin. Giriş seviyesi SEO bilgisi sizi idare edecektir, daha çok içeriğinizin kalitesine dikkat edin, devamı gelecektir.

 

10. Blogunuzun Size Paradan Daha Değerli Şeyler Kazandırabileceğini Unutmayın

 

En önemli konulardan biri olsa da her şeyin para olmadığını çok iyi biliyorsunuz. Blogunuza gelen teşekkür yorumlarını sürekli okuyun ve kendinizle gururlanın. Sizden yardım talep eden mailleri gördüğünüzde insanlara yararlı olduğunuzun farkına vararak sevinin. İyi ve uzun vadeli bir blogun blog dünyasında "marka" olabileceğini, günün birinde insanların sizin blogunuzu ve/veya şahsınızı parmakla gösterebileceğini unutmayın. Farklı bir bakış açısı için Blog Hocam'ın "Blog Yazmanın Bana Kazandırdıkları" yazısına göz atabilirsiniz.

 

11. Blogunuz İçin Analiz Yapın

 

Blogunuzu geliştirmek, blog dünyasındaki yerinizi öğrenmek ve kendinizi yönlendirmek için Analiz yapmayı öğrenin. Bunun için SWOT Analizi, SEO Analizi ve Google Adwords Kelime Planlayıcısı gibi yöntem ve araçları kullanmayı öğrenin ve bunları uygulayın. Blogunuzun SWOT ve SEO analizini en az 3 ayda bir yapın.

 

12. Her Sosyal Medya Sitesinde Yer Almaya Çalışmayın

 

Sosyal medya, blogların tanınması ve hit alması açısından çok önemli olsa da onunla ilgili yanlış kararlar sizi zora sokabilir. Her sosyal medya sitesinde hesap açmayın, hangilerinin blogunuz için daha yararlı olabileceğine karar verin ve sadece onları kullanın. Her mecrada yer almaya çalışırsanız hiçbirinden gerekli ve yeterli verimi alamazsınız. Sadece bir kaç tanesini kullanın ve bu alanlarda her zaman faal olmaya çalışın.

 

13. Okuyuculara Değerli Olduklarını Hissettirin

 

Okuyucular blogların can damarıdır. Onlara değer verin ve değerli olduklarını hissettirin. Bütçeniz elverdiğince belirli zamanlarda küçük yarışmalar düzenleyip mütevazi hediyeler dağıtın. Ya da eğer kitap yazmak gibi bir düşünceniz varsa PDF şeklinde bir kopyasını abonelerinize hediye edin. Bütçeniz ve zamanınıza göre farklı şeyler de düşünebilirsiniz.

 

14. Blogunuzda Yenilik Yaparken İyi Düşünün

 

İnsanlar eskiye aşina oldukları için bazen yeniyi yadırgayabilirler. Blogunuz için büyük bir yenilik yapmayı düşündüğünüzde bunu hemen uygulamak yerine zamana yayın ve yavaş yavaş gerçekleştirin. Yaptığınız yenilikler ve özellikle nedenleri hakkında sadık okuyucunuzu bilgilendirin. Hatta okuyuculardan fikir alın.

 

15. İyi Bilmediğiniz Konularda Asla Yazmayın

 

Blog açmak bir dakikanızı alsa da içerik üretmek yani yazma eylemi başlı başına bir sanattır. Hatta yazma konusunda çok iyi olsanız bile neyi yazmanız ve yazmamanız gerektiğini iyi belirleyin. Tam olarak vakıf olamadığınız konularda içerik yazmaktan sakının. Konu hakkında derin ve kapsamlı bir araştırma yapın, yeterli donanıma sahip olduğunuza kendinizi hemen inandırmayın, mutlaka bilmediğiniz bir şeyler olduğuna inanın.

 

16. Yazılarınızı Planlı ve Programlı Yayınlayın

 

Yazılarınızı giriş, gelişme ve sonuç bölümleriyle oluşturup alt başlıklarla destekleyin. Hangi yazıyı ne zaman paylaşacağınıza dair bir takvim programı oluşturun. Mümkünse yazılarınızı internet aleminin en yoğun olduğu 13:00 ile 17:00 saatleri arasında yayınlayın.

 

17. Fark Yaratmaya Çalışın

 

Blogunuzun genel konusuna uygun farklı bakış açıları geliştirin ve bunların üzerinde kafa yorun. Bu farklı bakış açıları rakiplerinizden farkınızı ortaya koyan ve sizi zamanla "marka" yapan oluşumlara dönüşecektir. Günde en az 10-15 dakika blogunuzu nasıl geliştirebileceğinize ve neler yapabileceğinize yönelik beyin fırtınası yapın. Analitik düşünmeye çalışın.

 

Bunlar benim edindiğim kazanımlar ve öğrenimler, peki size blogunuz neler öğretti?

 

 

Yazar Hakkında: Murat Aktaş; kişisel blogum www.murat-aktas.com'da başta Tarih, Edebiyat, Teknoloji ve Şiir olmak üzere pek çok farklı konuda yazılar ve makaleler paylaşıyorum. Ayrıca pek ilgilenemesem de ara sıra güncelleyebildiğim İngilizce bir Foto Blogum var. 23 yaşında bir Tarih bölümü son sınıf öğrencisiyim. Daha önce Blog Hocam için yazdığım "Instagram Fotoğrafları Bloga Nasıl Eklenir?"yazısına da göz atabilirsiniz.

Sonntag, 7. Dezember 2014

Biscoff Ganajlı Brownie / Speculoss Brownies




Speculoos Belçika kökenli, baharatlı karamelize bir bisküvi. Yapmayı hiç denemedim çünkü bence Lotus bu işi benim yerime yapıyor gayet iyi bir şekilde. Hem de açıkçası öyle karamelize edebilir miyim emin olamıyorum. Bu yüzden her Macro Center ve Migros ziyaretimde paket paket alıyorum. Bizde çay-kahveyle çok seviliyor Lotus Biscoff.

Brownie ise çok ağır gelir bana, çok yiyemem. Çok da sevdiğim aradığım söylenemez, nadir canım çeker. Bu yüzden çok yaptığımı söyleyemem. Dün evdeki biscofflarla ne yapsam diye düşünürken brovni yapmak geldi aklıma. Biscoffları toz haline getirip, biraz yağ ile sürülebilir kıvama mı getirsem diye düşündüm önce ama sonra biscofflu ganaj yapmak geldi aklıma. Kurdum hepsini bir şöyle kafamda, tamam alt kısmı klasik, nemli brownie olacaktı üstü de biscofflu ganaj. Peki ya onun üstü? Acaba dedim Cafe Fernando tarzı bir dantel mi giydirsem ama vaz geçtim hemen çünkü ekrar bir kat daha çikolata ile bayamayacaktım kendimi.





Ganajı önce beyaz çikolata ile yapmayı düşündüm, benmariye aldım beyaz çikolataları. Eridiler bir güzel, sonra birden vazgeçip sütlü ve bitter çikolata ile yapmak istedim. Bence daha iyi oldu, iyi ki de böyle yaptım. Aslında yaparken endişelerim de vardı acaba katılaşmasında sıkıntı çıkar mı çikolatayı az kullandığım için diye ama neyse ki çıkmadı, tam kıvamında mükemmel bir ganajım oldu.

Beni asıl sıkıntıya sokan brownie yapmaktı aslında. Çünkü pek yaptığım bir şey değil ve en son yaptığım browniler kuru olmuştu, çok pişirdiğim için. Bu yüzden güvendiğim birkaç bloga göz attım ve Pınar Ablacığımın tarifinden yararlanmaya karar verdim. Orijinal tarifteki çikolata miktarının 1/3'ünü sütlü çikolata kullandım. Neden bilmiyorum.

Biscoff kreması için de bisküvileri robotta bir güzel toz haline getirdim, sonrası bildiğimiz ganaj. Ama ben o kremayı browniyi kaplamadan yarıladım diyebilirim. Biliyorum sanki Lotus'a ortakmışım gibi oluyor ama biscoff'un o hafif tuzlu, karamelize baharatlı tadı ile ganaj birleşince cennetlik oldu. Onunla bir de trüf yapmak var aklımda.

1 paket (250gr) biscoff gerekecek bu tarif için. Rossmann, Macro Center ve Migros'larda var benim bildiğim. Eminim diğer büyük marketlerde de vardır.

(Ben ölçüleri yarıya indirip küçük boy yaptım, fotoğraflardaki kek ondan küçük, siz tam boy yaparsanız yaklaşık 18 dilimlik brownieniz olur.)


Biscoff Ganajlı Brownie / Speculoss Brownies

MALZEMELER

Brownie:
  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı +1 yemek kaşığı un (140 gr)
  • 170 gram bitter çikolata
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 250 gr Tuzsuz tereyağ
  • 60 gram kakao
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı sıvı vanilya veya 1 paket vanilin

Biscoff Ganaj
  • 1 paket Biscoff (250gr)
  • 1 paket süt kreması
  • 40 gr sütlü çikolata
  • 40 gr bitter çikolata (%70 kakao olursa iyi olur)

METOD:


Fırını 190C ye ayarlayın ve ısıtın. Kalıba pişirme kağıdı serin veya tereyağ sürüp kakao serpin. Çikolataları ufak parçalara ayırın. (kolay erimesi için)

Tereyağını ufak parçalara ayırıp bir tencereye alın ve eritin. Eriyen yağa doğradığınız çikolataları, vanilyayı ve tuzu ekleyin. Bir çırpıcı veya mikser ile pürüzsüz bir kıvam alana dek 1 dakika kadar karıştırın. Daha sonra toz şekeri ve kakaoyu ekleyin ve aynı şekilde 1 dakika daha karıştırın. Yumurtaları teker teker ekleyin ve her seferde 1 dakika orta devirde karıştırarak hamurun pürüzsüz ve parlak bir kıvam almasını sağlayın. Son yumurtayı ekledikten sonra unu ELEMEDEN karışıma ekleyin ve 1 dakika kadar alt üst ederek bir spatula veya kaşık ile ya da mikserin düşük devrinde karıştırın. 




Hamuru tepsiye döküp fırında yaklaşık 30-35 dakika pişirin. 25. dakikadan sonra kontrollü pişirmenizi öneririm. Kürdan batırdığınızda kürdan nemli çıkacak ama hamur bulaşmamış olacak. minik kek parçaları bulaşmış gibi hafif kirli olacak, çok pişerse kurur. :(

Pişen keki oda sıcaklığına gelene kadar soğutun. 

Biskofflu Krema:


Bisküvileri robotta tamamen ufalanana, toz gibi olana kadar çekin. 
Kremanın yarısını bir sos tenceresine alıp ısıtın. Kaynamaya başlayınca ocaktan alın ve doğradığınız çikolatayı ekleyip çikolata tamamen eriyene kadar karıştırın. Daha sonra bisküvileri ekleyin ve iyice karışana kadar karıştırmaya devam edin. En son kremanın kalanını ekleyin ve 20 saniye kadar orta hızda karıştırın. Kremayı Soğutun. 

Ganaj soğuyunca mikser ile 1-2 dakika önce orta sonra hızlı devirde çırpın. Rengi açılacak, parlak bir kahverengi olacak. 

Bu kremayı Brownie'ye sürün ve dilerseniz yien biscoff kırıntıları ile kaplayın.