Dienstag, 26. November 2013

Meyve Salatası








Uzun bir aradan sonra bekleyen enerji deposu bir tarif. Yine uzun bir aradan sonra güzel haberlerle görüşmek üzere.. 



Meyve Salatası



Malzemeler;

3 adet mandalina

2 adet armut

2 adet elma

1 çay bardağı kurutulmuş yaban mersini

2 limon suyu

Yapılışı;
Limon suyunu sıkıp hazırlayın. Elma ve armutları soyup, çekirdeklerini ayıklayıp doğrayın. Limon suyuyla karıştırıp kararmasını

Dienstag, 19. November 2013

SİENA

Siena'da aklım kaldı, çünkü akşam saat beş buçuk gibiydi vardığımızda ve hava kararmak üzereydi.
Buranın büyüsü daha farklı. Ortaçağ evleriyle dolu bir şehir. Hatta Pisa'dan daha çok etkilendim diyebilirim.


Bu evlerde oturuluyor. Bir de tavanda ki süslemeye bakar mısınız. 








Belli başlı turistik yerleri yelpaze şeklinde ki Piazza del Campo'nun yakınlarında ki sokaklara dağılmış. Çektiğim fotoğraflar hiç iyi değildi . Sokakları keşfetmek o kadar keyifliydi ki. Ortaçağda gezdiğinizi hissediyorsunuz. Rüyada gibiydim.



                                                               Piazza del campo meydanı

Palazzo Pubblico, Gotik belediye sarayı 1342 yılında tamamlanmış. 102 m'lik çan kulesi İtalya'nın ikinci yüksek Ortaçağ kulesidir. 505 basamakla tepeye çıkılıyor. Buraya da çıkamadık. Çünkü kapalıydı. Bu demek ki bu şehre tekrar gitmek gerekecek. O kulenin üzerinden ortaçağ şehrinin muhteşem görüntüsünü görmeden ölmeye hiç niyetim yok.


     Piazza del campo meydanı

     Piazza del campo meydanı
      Piazza del campo meydanı
Gördüğünüz gibi herkes meyilli olan yerde oturuyor ve çevrede ki restaurantlardan aldıklarını yiyorlar.
  Hava kararmadan duomoyu görelim dedik. Koşar adımlarla kuleyi takip ederek ulaştık.

Mermer ön cephenin nişlerinde 1290'larda yapılmış, peygamber heykelleri var.

Duomonun ön cephesinde ki heykellerin yerine kopyaları yerleştirilmiş. Orijinalleri Museo dell opera del Duomo'dadır. İtalya'nın en görkemli Gotik tarzda  katedrallerden biri. Mermer kakma zemin üzerinde ki koruyucu kaplamalar eylül ve ekim ayında açılıyormuş. Şöyle başımı kapıdan içeriye uzattım. İçerde ki dehşet güzellik karşısında yüz mimiklerim dondu.  Karnımız çok acıktığı için meydana geri döndük.



 
 
Piazza del Campo 'da ki çeşme
 
 Bu heykellerle süslü çeşme "Fonte Gaia " 1409 yılında yapılmış olanın kopyasıymış. 19. yüzyılda yapılmış. Orijinali kaldırılmış. Hava şartlarından dolayı zarar görmesin diye. Buraya , 14. yüzyılından bu yana tepelerden kente su taşıyan 25 km uzunluğundaki su kemerlerinden , su gelmektedir.
 
 

Siena'dan sevgiler.
 
 
 
Tam bu manzaranın karşısında havuzun kenarında oturup dilim pizzalarımızı yedik. O yorgunluğun üzerine tıkabasa doyduk.
 


Yemekten sonra bu görüntüleri arkada bırakarak , Roma'ya doğru yola çıkmak üzere yola koyulduk.


Bekle bizi Siena. Elbet bir gün tekrar buluşacağız.

Sonntag, 17. November 2013

Çikolatalı Muzlu Pasta



Özel bi pasta bu benim için. Özel biri için, özenerek ve severek yapılmıştı ancak yayınlayabiliyorum.  İnsan sevdiklerine bir şey yapmaya çalıştı mı çok özeniyor sanırım. En güzeli olsun istiyor, çok beğensinler istiyor. Bu güzel pastayı da çok sevdiğim biri için yapmıştım. Tabi şimdi sadece fotoğrafları kaldı, kötü çekilmiş de olsa.



Çikolatalı krema, kakaolu şifon kek, muz, beyaz çikolata kaplı antep fıstığı ve karamel şurubu ile yapıldı. Üzerine çikolatadan yaptığım yaprakları ve yine çikolatadan yapılmış çalıları yerleştirdim. Çikolatadan yaprak yapmak göründüğünden çok daha kolay. Çok da güzel görünüyor, tavsiye ederim. Bu pastayla ilgili veya yapraklarla ilgili sormak istedikleriniz olursa yorumlarla cevap verebilirim. Ayrıca bir dahaki sefere yaprak yapma olayını fotoğraflı anlatacağım, aceleyle yaptığımdan fotoğraf çekemedim.

Tadı hazır pastalardan çok daha güzel oldu diyebilirim. Fıstıklı draje kullanmasanız da olur, bri dahakine sadece fıstık ekleyeceğim ben. Siz de sadece muzla yapabilirsiniz. Şifon kek yerine beğendiğiniz bri pandispanyayı da kullanabilirsiniz.

Ben hamuru 3'e bölüp 3 ayrı kek pişiriyorum, daha kalın ve eşit katlar oluyor böylece ve dilimleme derdi de olmuyor.

Çok uzatmak istemiyorum bu yazıyı. Çikolatalu muzlu pastanın tarifine geçiyorum hemen. Sorular olursa Yorumlar kısmından yardımcı olmaya çalışırım.

Çikolatalı ve Muzlu Pasta 




MALZEMELER

Kakaolu Şifon Kek:
2 yemek kaşığı kakao
4 yumurta sarısı
3/4 su bardağı toz şeker
2 su bardağı un
1 çay kaşığı kabartma tozu
yarım çay bardağı (50 ml) sıvı yağ
vanilya

4 yumurta beyazı + yarım su bardağı toz şeker+ varsa 1/4 çay kaşığı krem tartar veya 1 tutam tuz


Çikolatalı Krema
160 gr bitter çikolata (%70 kakaolu olursa daha iyi)
40 gr sütlü çikolata
200 ml sıvı krema (soğuk)
50 gr tereyağ

Arasına: 3 muz veya 2 muz+ 1 su bardağı kadar fıstıklı draje

Çikolatalı yapraklar için:
100 gr beyaz çikolata
100 gr bitter çikolata
Temizlenmiş ve kurulanmış canlı bitki yaprakları

Pastayı ıslatmak için süt, muzlu süt veya karamel şurubu


Hazırlanışı:

Krema:
çikolataları küçük parçalara ayırıp benmari usulü eritin ve tereyağını ekleyip karıştırın.
150 ml soğuk sıvı kremayı 3 dakika kadar katılaşıncaya dek çırpın.
Çikolatalar krema çırpılana kadar hafif ılıyacak, içlerine 50 ml soğuk sıvı kremayı yavaş yavaş ve karıştırarak ekleyin. Bu sayede çikolatalar katılaşmadan soğuyacak. Daha sonra bu karışımı çırptığınız kremaya ekleyin ve karışana kadar çırpın. Dolapta soğutun.

Kek:
Yumurta sarılarına şekeri ekleyip krema kıvamı alana dek çırpın. Daha sonra yağ, un, kabartma tozu, kakao ve vanilyayı ekleyip iyice karıştırın.

Yumurta beyazlarına krem tartarı veya 1 tutam tuz ekleyin ve 4-5 dakika iyice katılaşana dek çırpın. Yumurta akları katılaşınca şekeri ekleyin ve iyice katı olana dek çırpın.

Yumurta aklarına yumurta sarılı karışımı ekleyin ve tahta kaşık veya spatula ile alt üst ederek birbirine yedirin. Çırpmayın.

20-22 cm genişliğinde kelepçeli kalıbın tabanını yağlayın veya kağıtla kaplayın. Kek hamurunu kalıba dökün ve  180C'de 40 dakika pişirin. (Ben hamuru 3'e bölüp ayrı ayrı 3 kere pişirdim. Benim fırında 180C'de pişirince ortası çok kabarıyor, bu yüzden 160Cde pişiriyorum. Daha eşit kabaran bir kek çıkıyor ortaya. Siz de kendi fırınıza göre ayarlayabilrsiniz. )


Çikolata Yaprakları:

Beyaz çikolata ve bitter çikolatayı ayrı kaplarda benmari usulü eritin. Yaprakları iyice yıkayın ve kurulayın. Yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye yaprakalrı dizin ve yaprakların damarlı iç kısmına çikolatayı sürün. Bir fırça işinizi kolaylaştırı. Ara tonlarda renkler için beyaz çikolataya çok az bitter çikolata ekleyip karıştırabilirsiniz.

Çikolata ile kaplanmış yaprakları buz dolabında soğutun veya pastaya başlamadan yapıp oda sıcaklığında katılaşmasını bekleyin.

Çikolata katılaşınca dikkatlice yaprakları ayırın.

Pastanın Yapılışı:

Keki 2 veya 3 eşit kata ayırın. İlk katı süt veya karamel surubu ile ıslatın ve krema ile kaplayıp üzerine 2 adet dlimlenmiş muzu yayın. 2 yemek kaşığı krema ekleyip muzların üstünü kaplayın ve 2. katı yerleştirin. Keki ıslatıp, krema ile kaplayın ve muz veya drajeleri dizip 2 yemek kaşığı daha krema ekleyip 3. katı kapatın. Kremanın kalanı ile pastayı kaplayın ve çikolata yaprakları veya muz ile süsleyin.





Dienstag, 12. November 2013

PİSA

Pisa'da yarım gün geçirdik. Kulenin sadece tek başına değil , çevresinde ki yapıtlarla birlikte görüntüsü de muhteşem. Çok küçükken; eğik bir kule var, nasıl düşmeden durur diye epey kafa yorardım. İtalya denilince aklıma gelen tek şeydi. Birden karşımda görünce, adrenalinle epey mücadele ettim. :) Sadece bir kule beklerken, bir duomo ve tabii ki karşısında bir
vaftizhaneyi görünce yani şu yukarda ki tabloyla karşılaşınca epey şaşırdım.
Torre Pendente ( eğik kule)
 
Kule 1173 yılında yapılmaya başlanmış. Daha 3. katı tamamlanmadan yan yatmaya başlamış(1274). Buna karşın yapım çalışmaları 1350 yılında tamamlanana kadar sürmüş.
( dikey akstan 1,4 metre eğik),
1817 yılında dikey akstan 3,8 metre eğik,
1993 yılında dikey akstan 5,4 metre eğik.
 2008 yılına kadar süren on yılı aşkın mühendislik çalışmalarıyla kule sabitlenmiş ve en az 200 yıl daha değişmeyeceği bekleniyor.

 

 
Eğikliği kulenin içine girer girmez sağa doğru kayarak hissediyorsunuz.
 
Kuleyi tırmandık tabii ki, döne döne. Tırmanırken bir sağa bir sola eğimle çıkılıyor.




Çan kulesinden çevrenin görüntüsü.  Anlaşılacağı gibi kule-düomu ve vaftizhanenin olduğu bölgeye bir duvarda yerleşim yerinden ayrılmış.
Pisa kulesinin tepesinden.




kuleden çevreye bakış..
 
 
 
 Kulenin hemen çevresinde ki müzeler. Buraları gezemedik maalesef.
Duomo'nun 3 kapısının üzerinde ki detaylar.
 

İçerisinde ki resimler.
 
Bu tablolara doyamadım. Buranın kitabını aldım.

bu detayları tam olarak bilemiyorum, ama burada bir mumya var.

pille çalışan mumlar , tasarrufun böylesi. Çevirerek kapanıyor ve yakılıyor.


Detay fotoğrafı çok çekildi ama flaşsız çekildiği için maalesef net değildi.
 







 
Görkemli ve büyük bir duomo ,
 taaa ki Vatikan'da San Pietro'yu görene kadar görülen herşey güzeldi.






Başım dönene kadar, bir kaç defa tur attım.


Duvarda ki resimlerin güzelliğini anlatamam.
 


Bu da kulenin dışında ki Pisa kulesini tutmaya çalışan insanlar. Durup seyretmek o kadar keyifliydi.

Pisa hatırası. :)