Freitag, 28. Juni 2013

Muzlu Karamelli Pasta



Hayatımda yediğim en güzel muzlu pastalardan diyebilirim. 2 kişi 2 günde koca pastayı bitirdik :D Hem çok hafif bir tadı var hem de çok lezzetli. Zaten karamel ve muz ikilisinden bahsetmeye gerek bile duymuyorum. Ben pastanın çikolatalı olanını sevdiğim için böyle açık renk kremalı pastalar pek bana göre değildir aslında hele sadece meyveli pasta çok sıkıcı gelir. Özellikle de hazır pasta yiyeceksem en son tercih ettiğim pasta beyaz kremalı ve meyveli olanlar. Tabi gerçekten beyaz çikolatalı olanları ayrı tutuyorum, onlar ayrı.

Karameli çok seven ve çok sevdiğim biri için yaptım bu pastayı. Önce çikolata eklemeyi de düşündüm ama diğer lezzetleri bastırmaması için çikolatadan vazgeçtim.



Ben 3 katlı yaptım, siz dilerseniz 2 katlı da yapabilirsiniz.

2 çeşit ara krema kullandım ve üstünü de karamelli kremayla kapladım. Ara katlara karamel sos dökmedim çünkü muz tadını bastırsın istemedim.  Süt kreması ve muzun uyumunu bozmadan, dış kaplamada kullandım karameli.

Ara kremamızdan biri muz püreli ve tarçınlı, diğeri ise pudra şekeri ile tatlandırılmış süt kreması. Kaplama kreması ile karamelli ganaj.

Süt kremasının en büyük sorunu ne kadar çırpsak da yeterince sertleşmemesi ve pasta içinde akıp gitmesi. Hadi ganaj yapınca çikolata sayesinde sertleşiyor soğuyunca ama sadece tatlandırıp kullanılacaksa illa ki ek bir içerik eklemek gerekiyor sanırım. Önceden Dr. Oetker'in krema sertleştiricisi vardı fakat uzun zamandır hiçbir yerde görmedim. 1-2 yemek kaşığı toz pasta kreması veya tadını seviyorsanız kremşanti kullanabilirsiniz sertleştirmek için. Ben bazen toz halde satılan tart jölelerinden kullanıyorum içinde jelatin olduğu için o da işe yarıyor.

Kek için ben evdeki Dr. Oetker Wolke vanilyalıya un ve az daha kabartıcı ekleyerek elde ettiğim karışımı kullandım çünkü Wolke'nin ağzı açılmıştı önceden bir an önce bitsin dedim. Siz güzel bir pandispanya yapın.

MUZLU VE KARAMELLİ PASTA



Malzemeler

 Sade Pandispanya: 16 veya 20 cm çapında çember kalıp için


  • 4 yumurta büyük boy yumurta veya 5 küçük boy
  • 4 türk kahvesi fincanı şeker
  • 4 türk kahvesi fincanı un
  • 2 yemek kaşığı sıcak su
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 tutam tuz


Hazırlanışı

Yumurta sarıları, şeker ve suyu krema kıvamına gelecek şekilde çırpın. Unu ve kabartma tozunu ekleyip 1-2 dakika kadar iyice karışına kadar tekrar çırpın.

Yumurta aklarına bir tutam tuz ekleyerek 4-5 dakika kadar hızlı devirde, yumurta akları iyice katılaşana kadar çırpın ve unlu karışımı ekleyip bir spatula veya kaşık ile yavaşça ve aynı yönde karıştırarak unlu karışımı yumurta aklarına yedirin. Çok fazla karıştırıp kabarmış yumurta aklarını indirmemeye özen gösterin.

Tabanına pişirme kağıdı serdiğiniz kelepçeli kalıbın kenarlarını yağlayıp, hamuru kalıba boşaltın ve 180C önceden ısıtılmış fırında kontrol ederek pişirin. (Pandispanyayı ön ısıtılma yapılmamış fırında yapanlar da var, hiç denemedim nasıl olur bilmiyorum. Her zaman nasıl yapıyorsanız öyle yapın en güzeli.)



Karamelli Krema ve Karamel


  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı yumuşak tereyağ
  • 1 paket (200 ml)  krema (yarım çay bardağı kadarı oda ısısında olmalı)
  • Krema sertleştirici veya veya 2  yemek kaşığı pudra şekeri veya 1 yemek kaşığı toz krema (kremşanti veya vanilyalı pasta kreması olabilir)


Karamel için: Şekeri tercihen dibi yapışmayan bir tavaya koyun ve altını açıp erimeye bırakın. Şeker ilk önce kenarlardan erimeye başlayacak. Erimeye başlayan şekeri yavaşça karıştırıp, her yerin hemen hemen eşit karamelize olmasını sağlayın. ( Öylece bırakınca bir kısmı hemen kararıyor, beyaz kalan kısımlar karamelize olana kadar diğer kısım acımaya başlayabilir. )

Şeker tamamen eriyince rengi koyulaşmaya başlayacak, bildiğimiz o karamel rengini alıncaya kadar bekleyin ve içine yumuşak tereyağını ekleyip karıştırın. Bu aşamada köpürebilir, dikkatli olun. Karıştırın ki pürüzsüz bir kıvamı olsun. Tereyağı da tamamen eriyince ocaktan alıp sıvı kremanın oda sıcaklığında olan yarım çay bardağı kadarını ekleyip seri bir şekilde, katılaşmalara imkan vermeden karıştırın ve kalan yarısını ekleyip pürüzsüz bi sos elde edene kadar karıştırın. Eğer şekerin katılaşan kısımları varsa ocakta 1-2 dakika kaynatabilirsiniz kremalı karışımı.
Bu karışımı soğumaya bırakın.

Bir kapta kremanın soğuk 150 mlik kısmını sertleşene kadar çırpın ve soğuyan karamel sosu ve sertleştirmek için kullanacağınız malzemeyi ekleyip tekrar sürülebilir kıvam alana dek 1-2 dakika çırpın.



Sade Krema

  • 100 ml soğuk sıvı krema
  • 1.5 yemek kaşığı toz krema veya krema sertleştirici veya
  • 5-6 yemek kaşığı pudra şekeri (damak zevkinize göre artırıp azaltabilirsiniz)


Kremayı ve pudra şekerini sertleşene dek çırpın.



Muz Püreli Krema


  • 1 bütün muz
  • yarım çay kaşığı tarçın
  • 100 ml sıvı krema
  • 1 tatlı kaşığı krema sertleştirici veya toz krema
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri


1 muzu çatalla ezerek püre haline getirin ve pudra şekeri  ve tarçınla çırpıp sertleştirdiğiniz kremaya ekleyip karışana kadar tekrar çırpın.

Katlara koymak için dilimlenmiş 2 adet muz


Pastanın Yapılışı


  1. Soğuttuğunuz pandispanyayı kalıptan alın ve enine 3 parçaya bölün. (Katları ıslatmka isterseniz süt tadı en bastırmayacak tercih olur)
  2. İlk katı tabağa yerleştirip dilerseniz ıslatın ve sade kremadan 2 kaşık ayırarak kremayı yayın ve üzerine dilimlenmiş muzları dizin. Muzların üzerine kalan 2 kaşık kremayı dökün ve yayın. Bu üst katın tutunmasına yardımcı olaak.
  3. 2. kat kek dilimini yerleştirin ve muzlu tarçınlı kremayı sürüp son kat ile kapatın. 
  4. Karamalli kremayla pastayı kaplayın ve dilediğiniz gibi süsleyin.











Mittwoch, 26. Juni 2013

EN ÇOK SEVDİĞİM RESSAMLAR / CASPAR DAVİD FRİEDRİC

 
Paylaşacak çok şeyim var, ama şu an içimi döküp kelimeleri bir araya getirmek istemiyorum. Bir terapi uygulama karar verdim kendi kendime. En çok sevdiğim ressamlar, resimlerle burada olmak istedim. Eskiye dönüş terapisi yapmaya karar verdim yani. 
 
Yoğunluk, kargaşa, yorgunluk, panik yaşadığım zamanlar, durmak isterdim. Durmak, boş, hiçbirşey düşünmeden, sadece bir noktaya bakıp, derin derin nefes almak, tutmamak, nefesimi duymak.
 
Caspar David'i bu resmiyle çok sevdim. 20-22 yaşındaydım. Bu resmin kopyasını yaptığımda. Mükemmel oldu. Aynı boyutta, aynı orantıda, aynı renklerde. Müthiş bir usta kopya çıkarmıştım meydana. Bu resmi senelerce oturduğumda rahatlıkla görebileceğim bir yere astım. Genellikle de işten eve geldiğimde, karşısında oturup dururdum. Baktığım nokta ilk önce saçları, pardesüsü, arka planda ki kayalıklar, ve gökyüzünde ki hafif pembe ve sarı bulutlardı.
Senelerce eve giderken, ( Melisa'dan öncesini hatırlıyorum ) soyunup, bir kahve, koltuklara gömülürüm, elimde bir kitapla ve kitabımdan da gözümü bu resme kaydırırdım.
Bir iki sene önceydi, resmi çok değer verdiğim, değer verdiğimi belki de sadece kendime kanıtladığım bir yakınıma hediye ettim. Sadece bir sözünü yıllarca unutmayarak. " En çok bu resmini beğendim, bir gün ev aldığımda bu resmi duvarımda görmek isterim." Tek, bir, net cümleydi ve hiç unutmamıştım.
Durmak huzurdur, ama zordur.
 
Diğer tablolarına da Google'dan göz atmanızı tavsiye ederim.

Dienstag, 25. Juni 2013

SON GÜNLERDE....

 Huzur
 
Yaş ilerledikçe hayatın ne kadar acımasız olduğunu anlıyoruz. Kederlerimiz dertlerimiz günden düne artıyor. Bizi katılaştırmaya çalışıyor. Bugün öyle bir güne geldik ki, bir daha eskisi gibi olamayacağız. Burası, bu sayfalar siyasi görüşümü paylaştığım bir sahne değil. Sadece içimin nasıl ağladığını, anlayışın ve hoşgörünün nasıl yok olduğunu, erdem, yalan gibi kelimelerin anlamını derinden anladığımı belirtmek istiyorum.

Son günlerde yaptıklarım ve paylaşamadıklarım ve paylaşmak istemediklerim bir hayli çok.
Bu ay başında tatile gittim geldim, aklım hep buradaydı. Elimde cep telefonum, facebook üzerinden neler oluyor bitiyor izleme halindeydim. Bir an olsun; tatilin, huzurun, sessizliğin tadını çıkaramadan geri döndüm. Vicdan azabıydı sanki benimkisi... Arkadaşlarımın yanında olmalıydım. Bu arada doğum günüm 4 Haziran'dı. Ama hiç umurumda değildi. Ne bir heyecan hissettim, ne de hissetmek istedim. Tatilden döndük, karne heyecanı da geçti, şimdilerde Melisa Yaz okuluna başladı, bol bol spor yapıyor. Yaz ödevleri de cabası ,akşamları durmuyoruz yine.

Hayat böyle akıp gidiyor. Ne film izliyorum, ne kitap okuyorum, ne resim yapıyorum, arkadaşlarıma ve akrabalarıma bile vakit ayıramıyorum.

Ev- iş- mutfak- Melisa- Ev- iş -mutfak-Melisa... ve tabiiki eşim ve yaşadığımız meseleler herşeyden öncelikli şu anda...

Samstag, 22. Juni 2013

Kirazlı Semizotu Salatası


Yine meyveli bir semizotu salatası tarifi var bugün. Semizotunu zaten seviyorum, bir de ben meyveli yemekleri ve salataları da çok severim o yüzden aklıma estikçe deniyorum. İlerde yaptıkça yine paylaşacağım zaten. Bu salatayı erik yokken yapmıştım ve erikli salata kadar güzel oldu. Üstelik sağlık fışkırıyor resmen bu salata tarifinden. Mutlaka ama mutlaka deneyin. 



Kirazlı Semizotu Salatası

Malzemeler
  • Yarım demet semizotu
  • 1 su bardağı çekirdekleri ayıklanmış kiraz
  • 2 orta boy domates
  • 3-4 yaprak roka
  • Taze soğan
  • Nar ekşisi
  • Sızma zeytinyağı
  • Tuz

Hazırlanışı:

  1. Semiz otlarını temizleyim uzun dallarından ayırın.
  2. Kirazların çekirdeklerini çıkarıp, 2 ye bölün.
  3. Domatesileri 4 eşit parçaya ayırıp her parçayı da enlemesine 4 parçaya ayırın.
  4. Rokaları 1 parmak kalınlığında doğrayın.
  5. taze soğanları 3-4 cm uzunluğunda doğrayın


Salata kasesinde tüm malzemeleri karıştırıp zeytinyağı ve nar ekşisini ekleyin.

Freitag, 21. Juni 2013

YENİ BİR BLOG DAHA..

 
 
Merhabalar... Son kayıt tarihime dikkat ederseniz, neden buralarda olmadığımı anlamışsınızdır.
Geliyorum  ama bu kadar ara yeter. Okullarda kapandı. Arkadaşlarımı, paylaşımları özledim.
Bu yayını acele yapmak istedim. Çok sevdiğim bir arkadaşım daha blog dünyasına katıldı.
Aranızdan bazı arkadaşlarım kendisini tanıyor. Buluşmalarımızda o da bizimleydi.
Kitap delisi, sanat ve kültür her zaman onun için ön planda. Bize hiç yabancı değil. 
Ben ondan çok şey öğrendim.
Sohbetine doyum olmaz.
 
 

 

Donnerstag, 20. Juni 2013

Kırmızı Erikli Semizotu Salatası



Semizotunun yemeğini de salatasını da çok severim. Bugün çok lezzetli bir semiz otu salatası tarifi vereceğim; kırmızı erikli, kırmızı soğanlı harika bir salata tarifi. Bu salatayı çok önce Çeşme'de ev yemekleri yapan bir restoranda şefin tavsiyesiyle yemiştim ve o günden beri çok severek yapıyorum.

Kırmızı eriğin ne işi var salatada demeyin, bir deneyin :) Nar ekşisi, kırmızı soğan, erik, domates, semizotu, roka derken hayli lezzetli bi salatanız olacak.

KIRMIZI ERİKLİ SEMİZOTU SALATASI


Malzemeler:


  • Yarım demet semizotu
  • 3 tane orta boy kırmızı erik
  • 2 orta boy domates
  • 3-4 yaprak roka
  • 1 orta boy kırmızı soğan
  • Nar ekşisi
  • Sızma zeytinyağı
  • Tuz

Hazırlanışı:

  1. Semiz otlarını temizleyim uzun dallarından ayırın.
  2. Erikleri ince ince doğrayın.
  3. Domatesileri 4 eşit parçaya ayırıp her parçayı da enlemesine 4 parçaya ayırın.
  4. Rokaları 1 parmak kalınlığında doğrayın.
  5. Soğanı ortadan ikiye kesip, orta incelikte doğrayın.


Salata kasesinde tüm malzemeleri karıştırıp zeytinyağı ve nar ekşisini ekleyin.

Brokoli, Kurutulmuş Domates ve Parmesanlı Tam Buğday Makarna



Tam buğday makarna kepekli makarnadan daha sağlıklı ve daha lezzetli, normal makarna ile de lezzet konusunda yarışır. Normal makarnayla kullandığımız hemen her sosla tüketebileceğimiz gibi böyle sossuz ama içindeki diğer malzemeler sayesinde yine lezzetli ve sağlıklı öğünler de hazırlayabiliriz.

Brokoli, kurutulmuş domates, taze soğan ve parmesan kullandım ben.

Tambuğday makarnayı pişirmek normal makarnadan 3-4 dakika uzun sürüyor bunu unutmayın ama dikat edin geçirip güzelim makarnayı hamur da etmeyin.

Ben Barilla kullanıyorum, başka hangi markaların var açıkçası bilmiyorum.


Brokoli, Kurutulmuş Domates ve Parmesanlı Tam Buğday Makarna


Malzemeler:

Malzeme miktarı belirtmem anlamsız olur gibi geldi, önemli bir oran yok çünkü. Dilediğiniz malzemeden dilediğiniz kadar kullanabilirsiniz.


  • Tambuğday makarna
  • Brokoli
  • Yeşil soğan
  • Kurutulmuş domates
  • Rendelenmiş parmesan
  • Karabiber
  • Sızma zeytinyağı

Hazırlanışı:

Makarnayı üzerinde yazan süreyi dikkate alarak haşlayın.

Brokoli'yi bir tencerede yumuşayana kadar haşlayın.
Kurutulmuş domatesleri şeritler halinde doğrayın.
Soğanları köklerinden ayırıp, yıkayın ve 3-4 cm uzunluğunda doğrayın.
Parmesan peynirini rendeleyin.

Makarnayı süzüp, brokoli, domates, soğan ile karıştırıp zeytinyağını gezdirip karıştırın.
En son rendelenmiş parmesan ve karabiber serpin.