Samstag, 2. Januar 2016

[Aus Alt mach Neu] Glas Upcycling


Auf ein Neues. Ein gesundes, schönes, kreatives, wunderbares 2016! Das Jahr startet auf dem Blog mit einer Mini-Upcycling Idee und einer persönlichen Erkenntnis:

Ich möchte gerne einiges verändern, in diesem Jahr. Ich habe gelernt, dass es im Leben nicht immer darum geht, perfekt zu sein. Manchmal tut es auch gut, die Dinge zu vereinfachen und sich ohne schlechtes Gewissen (und lästigem Teufelchen auf der einen Schulter), für den einfacheren Weg zu entscheiden.
Das heißt auch, dass sich auf dem Blog die ein oder andere Kleinigkeit tut. Manchmal hindert einem ja die sprichwörtliche Betriebsblindheit daran, den ursprünglichen Kurs zu halten. ;-) Wie oder was genau ich ändern werde, das weiß ich noch nicht, ich möchte die Lust und Freude am Bloggen gerne für mich neu entdecken.

Anfang Januar ist aber nicht nur die Zeit für gute Vorsätze, sondern auch die Gelegenheit die Wohnung rigoros zu entweihnachten. Da kann es mir plötzlich nicht mehr schnell genug gehen und so wurde heute die gesamte Weihnachtsdeko wieder in Kisten verstaut, bis auf eine kleine Keksdose, aus der mit ein paar anderen Rest-Gläsern mit wenig Aufwand Neues und Nützliches entstanden ist.




Eine alte Keksdose in neuem Glanz


Die alte Keksdose bekam ein neues goldenes Kleid gesprüht und mit einer Holzkugel, die ich auf ein Stück Lederband aufgefädelt habe, eine neue Halterung. Den kleinen Stern habe ich mit Sekundenkleber mittig auf einen alten Ikea Glasuntersetzer geklebt und dient jetzt im zweiten Leben als eleganter Glasdeckel für zB eine Bonbonniere.

 


Ein schönes 1. Wochenende in neuen Jahr wünsch ich euch!
Rebecca



Freitag, 1. Januar 2016

Tahin Pekmez ve Beyaz Çikolatalı Sufle / White Chocolate Tahini Lava Cakes




*Scroll down for the English recipe*

Tahin Orta Doğu mutfağına ait bir yiyecek ve hemen hepimizin bildiği gibi susamdan elde ediliyor. Omega 3 ve omega 6 kaynağı. Tabi yağlı biraz, olsun. Susam benim için çok bir şey ifade etmese de tahin cennetlik. Çocukken nasıl sevmemişim bilmiyorum ama nefret ederdim tahin ve pekmezden. Belki de ebeveynlerimin sürekli yedirmeye çalışmalarındandır. Sonuçta ortada ısrar varsa ve sağlıklı deniyorsa yemek istemezsin onu. Çünkü sen çocuksun ve yediğin/istediğin hemen her şey leş olmalı. Sarelle istersin, leş çokokrem istersin, pis cipsleri istersin ama tahin pekmez mideni bulandırır. Tahin helvasından nefret edersin, bal ancak sütle. 

Anneler, size sesleniyorum. Yapmayın, çocuklarınızı zorlamayın bir şeyi yemeleri için. Yiyeceksek bile sırf "Bak çok sağlıklı, 1 kaşık ye bare evladım!" diye kaşığı uzata uzata bizi tiksindirdiğiniz için yemek istemiyoruz. (istemiyorduk) Hele "bak ekmeğe sarelle sürdüm, hadi ye" diye yaşımız küçük diye zekamızı da küçümsemeye çalışmayın, renginden bile anlaşılıyor onun tahin-pekmez olduğu. 

Tahin, evet her şeye yakışmasa da yakıştığı şeyleri de çok üst levellere çıkarıyor. Bakınız tahinli kurabiye. Bakınız humus, bakınız tahinli çörek. Bana kalırsa biz çok şanslıyız hem böyle mükemmel bir şeyden haberimiz var, hem de ülkemizde çok rahat şekilde bulabiliyoruz. 

Tahin pekmez suflesini çok yerde duydum, bir iki yerde yedim. Yediklerimin arasında önerebileceğim bir yer yok ne yazık ki. Bana aşırı şekerli ve tahin miktarı yetersiz geldi. Evden ayrılmadan denemek istedim ve her zaman yaptığım beyaz çikolatalı sufleye uyarladım. Aslında bir de ayrı bir tarif daha denedim, onda pekmez yok ama o da aşırı güzel oldu.
Artık onu başka güne yayınlarım. Bu arada sufle, souffle, aslında farklı bir tatlı biliyorum. Bu aslında moltel lava kek denilen bir tür ama bu tarz tatlılara sufle demeye alıştık sanırım biz. Burada da sufle diye bahsettim ama ikisi aslında ayrı şeyler. 

Beyaz çikolata nasıl olur kestiremedim ve aşırı tatlı olur diye beyaz çikolata miktarını az tuttum. Sonuçta şekeri pekmezle ayarlanabilecek bir tarif. Beyaz çikolata kullanma sebebim ise biraz yoğunluk istememdi tatlıda. Tahinli kek gibi olsun değil de daha kremsi bir etki de versin istedim tatlı. Sonuç olarak bu tarif çıktı. 

*Tahin pekmez işi biraz damağınızın da yatkınlığına bağlı olduğundan bence kontrol ederek eklemenizde fayda var. 3 yemek kaşığı tahin size yeterli de gelebilir, tatmin etmeyebilir de. Bu yüzden tahin ve pekmezi eklerken, önce 3'er kaşık ekleyip hamurdan tatmanızda fayda var. 

Şeker konusuna gelince, bana yeterli geldi çünkü ben üstüne pudra şekeri serpmeyi seviyorum. Size az gelirse pekmezi biraz daha artırın. Bilmiyorum, veya biraz pudra şekeri ekleyin. Size kalmış.

Kalorisi mi? Efendim? Anlamıyorumm neden bahsettiğinizi. 

TAHİN PEKMEZ VE BEYAZ ÇİKOLATALI SUFLE TARİFİ



115 gr tereyağ (tuzlu veya tuzsuz olabilir)
100 gr un
5 yumurta
120 gr beyaz çikolata
3-6 yemek kaşığı tahin
4-7 yemek kaşığı pekmez
1 tutam deniz tuzu
1 çay kaşığı vanilya

4-6 tane sufle kalıbını tereyağ ile bolca yağlayıp un serpiştirin. *Sufle kalıbınız genişse veya hamur kalıbın içine az gelip, çok ince kalırsa istediğiniz akışkan etkiyi alamadan suflenin hepsi pişer. Bu yüzden kalıplar genişse 3-4 tane kullanın. Kalıplarınızın en az 3/4'ünü doldurun.*

Tereyağ ve beyaz çikolatayı benmeride veya mikrodalga da eritin, karıştırın. Yumurtaları teker teker ekleyip, her eklemede iyice karıştırın. Tahin, pekmez, vanilya ve tuzu ekleyip iyice karıştırın. Unu ekleyin, karışım pürüzsüz olana dek karıştırıp hamuru kaselerin 3/4 ü dolacak şekilde paylaştırın. 

Tahini eklerken size tavsiyem ikisinden de üçer kaşıkla başlayıp hamuru tatmanız. Eğer yeterli geldiyse burda bırakabilir veya ikisinden de takviye yapabilirsiniz. Eğer tahin-pekmez tadı yeterli geldi ama şekeri az bulduysanız biraz pudra şekeri ekleyebilirsiniz. 

Dondurucuda 2-24 saat beklettikten sonra 180C önceden ısıtılmış fırında 12-15 dakika arası pişirin. 

Keklerin üstü kabuk bağlamış ama yine de kımıl kımıl olması lazım fırından almadan önce. Bence en güzeli 12. dakikadan sonra gözünüz üzerinde olsun. Kürdan batırınca kürdan ıslak çıkmalı ama unutmayın yüzeyde de bi kabuk olmalı.

Fırından alıp 2 dakika dinlendirin ve sunacağınız tabağa ters çevirerek servis edin.


White Chocolate Tahini Lava Cakes
1/2 cup butter
1 cup flour
5 eggs
4.5 oz chopped white chocolate
4 tablespoons tahini
4 tablespoons molases


Preheat the oven to 350F. Grease six individual ramekins or muffin tins.

Melt chopped whitechocolate and butter on bain marie. (or microwave for 20 seconds until just melted.) Crack the eggs into another bowl and whisk together with the tahini and molases. Beat in the chocolate and butter mixture. Fold in the flour.

Scoop mixture into the muffin tins and freeze them at least 2 hours.

Place the frozen desserts on a baking tray and bake 10-13 minutes until puffed with a 1-inch jiggely circle in center. Begin checking for doneness at 8 minutes.

Remove the lava cakes from the oven and leave at room temperature for 2 minutes to rest. Carefully turn out onto a serving plate, sprinkle with powdered sugar.


Mittwoch, 30. Dezember 2015

[Dekotipp für Silvester] DIY Knallbonbon



Die Zeit zwischen den Jahren genieße ich immer sehr. Der Weihnachtsmarathon ist vorbei und die Tage sind angenehm still und man fühlt sich ein bisschen wie in Watte gepackt. Auf dem Programm stehen nur Lieblingsdinge und die Tage zwischen Weihnachten und Neujahr sind da zum Zurücklehnen, Loslassen und Kräfte sammeln, die wir brauchen, um voller Energie ins neue Jahr zu starten.

Gemütlich wollen wir auch das Jahresende ausklingen lassen und meine Tochter freut sich schon riesig auf ihr erstes Bergsilvester. Zuvor wird noch gemeinsam zu Hause gekocht und daher habe ich noch kleine Gastgeschenke als kleine Aufmerksamkeit gebastelt: Knallbonbons, die ich, um den Jahreswechsel zu versüßen, mit Schokolade und Pralinen befüllt habe.



Silvester Tischdeko 

Knallbonbons selbermachen



Du brauchst:

○ Vorlage für Knallbonbon (Download)
○ festes Papier
○ Schere und Bastelmesser
○ Lineal
○ Dekoband oder Kordel
○ Süßes zum Befüllen

So gehts:

Die Vorlage downloaden und auf festem Papier ausdrucken. Die gepunkteten Linien mit Hilfe eines Lineals falten und die gestrichelten Linien mit einem Bastelmesser ausschneiden. Das Bonbon zusammenrollen und mit Hilfe der Kerben schließen.

Mit einer persönlichen Botschaft, kleinen Überraschungen und/oder Konfetti befüllen und mit einem Dekoband beide Enden der Papierrolle zusammen binden.
Verwenden lassen sich die Knallbonbons auch wunderbar als Tischkärtchen für das Silvesterdinner. Dafür einfach auf der Vorderseite passende Namenskleber anbringen.




Zum Verzieren habe ich heute noch diesen kleinen "Viel Glück" Schriftzug aus Karton in einem Dekogeschäft entdeckt und den Glücksklee könnt ihr aus etwas Goldpapier und Heißkleber oder doppelseitigem Klebeband auch ganz einfach selber machen: 

Glücksbringer Vierklee




Ich wünsche euch einen guten Rutsch, viel Glück
und freue mich auf ein gemeinsames 2016!
♥ Rebecca









Serenay Sarıkaya - Medcezir (HD)






Zahide Yetiş - Zahide Yetiş'le (HD)




Larissa Gacemer - Krem (HD)





Seda Gümüşçü - Big Brother (HD)