Freitag, 1. Januar 2016

Tahin Pekmez ve Beyaz Çikolatalı Sufle / White Chocolate Tahini Lava Cakes




*Scroll down for the English recipe*

Tahin Orta Doğu mutfağına ait bir yiyecek ve hemen hepimizin bildiği gibi susamdan elde ediliyor. Omega 3 ve omega 6 kaynağı. Tabi yağlı biraz, olsun. Susam benim için çok bir şey ifade etmese de tahin cennetlik. Çocukken nasıl sevmemişim bilmiyorum ama nefret ederdim tahin ve pekmezden. Belki de ebeveynlerimin sürekli yedirmeye çalışmalarındandır. Sonuçta ortada ısrar varsa ve sağlıklı deniyorsa yemek istemezsin onu. Çünkü sen çocuksun ve yediğin/istediğin hemen her şey leş olmalı. Sarelle istersin, leş çokokrem istersin, pis cipsleri istersin ama tahin pekmez mideni bulandırır. Tahin helvasından nefret edersin, bal ancak sütle. 

Anneler, size sesleniyorum. Yapmayın, çocuklarınızı zorlamayın bir şeyi yemeleri için. Yiyeceksek bile sırf "Bak çok sağlıklı, 1 kaşık ye bare evladım!" diye kaşığı uzata uzata bizi tiksindirdiğiniz için yemek istemiyoruz. (istemiyorduk) Hele "bak ekmeğe sarelle sürdüm, hadi ye" diye yaşımız küçük diye zekamızı da küçümsemeye çalışmayın, renginden bile anlaşılıyor onun tahin-pekmez olduğu. 

Tahin, evet her şeye yakışmasa da yakıştığı şeyleri de çok üst levellere çıkarıyor. Bakınız tahinli kurabiye. Bakınız humus, bakınız tahinli çörek. Bana kalırsa biz çok şanslıyız hem böyle mükemmel bir şeyden haberimiz var, hem de ülkemizde çok rahat şekilde bulabiliyoruz. 

Tahin pekmez suflesini çok yerde duydum, bir iki yerde yedim. Yediklerimin arasında önerebileceğim bir yer yok ne yazık ki. Bana aşırı şekerli ve tahin miktarı yetersiz geldi. Evden ayrılmadan denemek istedim ve her zaman yaptığım beyaz çikolatalı sufleye uyarladım. Aslında bir de ayrı bir tarif daha denedim, onda pekmez yok ama o da aşırı güzel oldu.
Artık onu başka güne yayınlarım. Bu arada sufle, souffle, aslında farklı bir tatlı biliyorum. Bu aslında moltel lava kek denilen bir tür ama bu tarz tatlılara sufle demeye alıştık sanırım biz. Burada da sufle diye bahsettim ama ikisi aslında ayrı şeyler. 

Beyaz çikolata nasıl olur kestiremedim ve aşırı tatlı olur diye beyaz çikolata miktarını az tuttum. Sonuçta şekeri pekmezle ayarlanabilecek bir tarif. Beyaz çikolata kullanma sebebim ise biraz yoğunluk istememdi tatlıda. Tahinli kek gibi olsun değil de daha kremsi bir etki de versin istedim tatlı. Sonuç olarak bu tarif çıktı. 

*Tahin pekmez işi biraz damağınızın da yatkınlığına bağlı olduğundan bence kontrol ederek eklemenizde fayda var. 3 yemek kaşığı tahin size yeterli de gelebilir, tatmin etmeyebilir de. Bu yüzden tahin ve pekmezi eklerken, önce 3'er kaşık ekleyip hamurdan tatmanızda fayda var. 

Şeker konusuna gelince, bana yeterli geldi çünkü ben üstüne pudra şekeri serpmeyi seviyorum. Size az gelirse pekmezi biraz daha artırın. Bilmiyorum, veya biraz pudra şekeri ekleyin. Size kalmış.

Kalorisi mi? Efendim? Anlamıyorumm neden bahsettiğinizi. 

TAHİN PEKMEZ VE BEYAZ ÇİKOLATALI SUFLE TARİFİ



115 gr tereyağ (tuzlu veya tuzsuz olabilir)
100 gr un
5 yumurta
120 gr beyaz çikolata
3-6 yemek kaşığı tahin
4-7 yemek kaşığı pekmez
1 tutam deniz tuzu
1 çay kaşığı vanilya

4-6 tane sufle kalıbını tereyağ ile bolca yağlayıp un serpiştirin. *Sufle kalıbınız genişse veya hamur kalıbın içine az gelip, çok ince kalırsa istediğiniz akışkan etkiyi alamadan suflenin hepsi pişer. Bu yüzden kalıplar genişse 3-4 tane kullanın. Kalıplarınızın en az 3/4'ünü doldurun.*

Tereyağ ve beyaz çikolatayı benmeride veya mikrodalga da eritin, karıştırın. Yumurtaları teker teker ekleyip, her eklemede iyice karıştırın. Tahin, pekmez, vanilya ve tuzu ekleyip iyice karıştırın. Unu ekleyin, karışım pürüzsüz olana dek karıştırıp hamuru kaselerin 3/4 ü dolacak şekilde paylaştırın. 

Tahini eklerken size tavsiyem ikisinden de üçer kaşıkla başlayıp hamuru tatmanız. Eğer yeterli geldiyse burda bırakabilir veya ikisinden de takviye yapabilirsiniz. Eğer tahin-pekmez tadı yeterli geldi ama şekeri az bulduysanız biraz pudra şekeri ekleyebilirsiniz. 

Dondurucuda 2-24 saat beklettikten sonra 180C önceden ısıtılmış fırında 12-15 dakika arası pişirin. 

Keklerin üstü kabuk bağlamış ama yine de kımıl kımıl olması lazım fırından almadan önce. Bence en güzeli 12. dakikadan sonra gözünüz üzerinde olsun. Kürdan batırınca kürdan ıslak çıkmalı ama unutmayın yüzeyde de bi kabuk olmalı.

Fırından alıp 2 dakika dinlendirin ve sunacağınız tabağa ters çevirerek servis edin.


White Chocolate Tahini Lava Cakes
1/2 cup butter
1 cup flour
5 eggs
4.5 oz chopped white chocolate
4 tablespoons tahini
4 tablespoons molases


Preheat the oven to 350F. Grease six individual ramekins or muffin tins.

Melt chopped whitechocolate and butter on bain marie. (or microwave for 20 seconds until just melted.) Crack the eggs into another bowl and whisk together with the tahini and molases. Beat in the chocolate and butter mixture. Fold in the flour.

Scoop mixture into the muffin tins and freeze them at least 2 hours.

Place the frozen desserts on a baking tray and bake 10-13 minutes until puffed with a 1-inch jiggely circle in center. Begin checking for doneness at 8 minutes.

Remove the lava cakes from the oven and leave at room temperature for 2 minutes to rest. Carefully turn out onto a serving plate, sprinkle with powdered sugar.


Mittwoch, 30. Dezember 2015

[Dekotipp für Silvester] DIY Knallbonbon



Die Zeit zwischen den Jahren genieße ich immer sehr. Der Weihnachtsmarathon ist vorbei und die Tage sind angenehm still und man fühlt sich ein bisschen wie in Watte gepackt. Auf dem Programm stehen nur Lieblingsdinge und die Tage zwischen Weihnachten und Neujahr sind da zum Zurücklehnen, Loslassen und Kräfte sammeln, die wir brauchen, um voller Energie ins neue Jahr zu starten.

Gemütlich wollen wir auch das Jahresende ausklingen lassen und meine Tochter freut sich schon riesig auf ihr erstes Bergsilvester. Zuvor wird noch gemeinsam zu Hause gekocht und daher habe ich noch kleine Gastgeschenke als kleine Aufmerksamkeit gebastelt: Knallbonbons, die ich, um den Jahreswechsel zu versüßen, mit Schokolade und Pralinen befüllt habe.



Silvester Tischdeko 

Knallbonbons selbermachen



Du brauchst:

○ Vorlage für Knallbonbon (Download)
○ festes Papier
○ Schere und Bastelmesser
○ Lineal
○ Dekoband oder Kordel
○ Süßes zum Befüllen

So gehts:

Die Vorlage downloaden und auf festem Papier ausdrucken. Die gepunkteten Linien mit Hilfe eines Lineals falten und die gestrichelten Linien mit einem Bastelmesser ausschneiden. Das Bonbon zusammenrollen und mit Hilfe der Kerben schließen.

Mit einer persönlichen Botschaft, kleinen Überraschungen und/oder Konfetti befüllen und mit einem Dekoband beide Enden der Papierrolle zusammen binden.
Verwenden lassen sich die Knallbonbons auch wunderbar als Tischkärtchen für das Silvesterdinner. Dafür einfach auf der Vorderseite passende Namenskleber anbringen.




Zum Verzieren habe ich heute noch diesen kleinen "Viel Glück" Schriftzug aus Karton in einem Dekogeschäft entdeckt und den Glücksklee könnt ihr aus etwas Goldpapier und Heißkleber oder doppelseitigem Klebeband auch ganz einfach selber machen: 

Glücksbringer Vierklee




Ich wünsche euch einen guten Rutsch, viel Glück
und freue mich auf ein gemeinsames 2016!
♥ Rebecca









Serenay Sarıkaya - Medcezir (HD)






Zahide Yetiş - Zahide Yetiş'le (HD)




Larissa Gacemer - Krem (HD)





Seda Gümüşçü - Big Brother (HD)





Montag, 28. Dezember 2015

Ton Balıklı Makarna? Tamam Tamam Bildiğiniz Gibi Değil.




"Şaka mı yapıyorsun ton balıklı makarna tarifi vermeyeceksin heralde?" demeyin.
"Hem bu bir tatlı blogu değil miyidi?" hiç demeyin.
Evet ton balıklı makarna tarifi var bugün.
Hayır aslında bu bir yemek bloguydu, yani öyle başlamıştım. Sanki tatlı blogu gibi bir havası var di mi? Değil, değil :)

Bir yemek için şükretmem gerekse bu makarna olurdu. Her gün yerim üşenmesem. Evet makarna yapmaya üşeniyorum.

Kendisi hakkında şarkılar bile yazdım.

Şeker lokumlu makarna...
Kendir tohumlu makarna...

Öyle değil tabi.

MAKARNA MAKARNA! Her şeylisi var. Of tamam, deli miyim neyim makarna işte.

Ben bunu kahvaltıda bile yiyorum. Sebzeli tambuğday makarnaya kat beyaz peyniri, al sana mis gibi kahvaltı. Sonuçta makarnanın çok türlüsü var, insan ona can atar.

Fotoğraflarını görmüş olduğunuz arkadaş ton balıklı, ricotta peynirli, cevizli, kuru domatesli falan. Doğaçlama takıldım. Sonucu harika oldu.

Önce kuru domates pestosu yapmakla başladım işe. Kuru domates yok derseniz, geçin o adımı, çünkü bazen bende de olmuyor, eklemiyorum.

Durun durun, ben de makarnayı Al dente yani diş üstünde? sevenlerdenim. Ha doğru, diş üstünde değildi di mi o? Dişe değendi galiba. İşte ondan. Kutunun üstünde yazan süre boyunca pişirince al dente olması gerekiyor ama eğer suyun içinde tutup hemen süzmezseniz hiç de aldente olmaz, çünkü o sıcaklıkla hala pişmeye devam eder. Hatta ben sapığım, 1-2 dakika da erken alıyorum eğer domatesli falan bir sos yapmışsam, sosla beraber pişiriyorum. Kesin bunu da tv şeflerinden falan gördüm ben, hatırlamıyorum. Hamur etmeyin makarnayı okuyucu, yazık:/



Ben Barilla Castellane makarna kullandım, kendisini şeklinden dolayı pek bir severim ama fiyatı normal bir paket makarnanın yaklaşık 4 katı. Sebebini sorgulamuyorum, vardır bir bildiği Barilla'nın diyip geçiyorum. Yine de ben olsam ya Castellane ya da benzer dokulu yüzeyi olan bir makarnayı tercih ederdim. Tabi siz istediğiniz makarnayı kullanın.

Ricotta da bildiğimiz lor işte. Tahsildaroğlu'nun sürülebilir loru var. Bittikçe yenisini alıyorum, çok seviyorum. Ben ondan kullandım, siz normal lor kullanmak isterseniz kremayı 3-4 yemek kaşığı daha fazla ekleyebilirsiniz. Öncesinde loru bir çatalla iyice ezmeniz, veya robotta çekmeniz "paste" dediğimiz katı ama sürülebilir bir kıvam almasını sağlar. Aklınızda olsun bu da.

Ton balığı konusundaysa bir önerim yok. Valla yok. Ben kendi adıma hep Dardanel kullanıyorum, çocukluktan gelen alışkanlık. Siz ne seviyorsanız onu kullanın. İri taneli olması önemli değil üstelik. Light ton balığı tercih edebilirsiniz. Etmezseniz de balığı kutudan alınca 3-4 kat temiz kağıt mutfak havlusuna sarıp yağını alabilirsiniz.




Kuru Domates Pestolu, Ricotta ve Cevizli Ton Balıklı Makarna

4 kişilik / Yaklaşık 500 gr pişmemiş makarna için

Kuru Domates Pestosu

1 bardak kadar kurutulmuş domates
1/2 kap rendelenmiş parmesan
1/8 kap sızma zeytinyağı
2 diş sarımsak
10-12 tane fesleğan yaprağı

Bütün malzemeleri sürülebilir bir kıvam alana kadar çekin.

Veya

2 Büyük boy domates
2 diş sarımsak
4 - 5 yemek kaşığı zeytinyağ
1/2 kap taze rendelenmiş parmesan
5-6 tane fesleğen yaprağı

Domatesleri rendeleyin vey robotta çekerek püre haline getirin.
Sarımsağı mümkün olduğunca küçük doğrayın.

Yağı tavaya alıp kızdırın. Sarımsakları ekleyip 30 saniye kadar kavurun ve domatesi ekleyin. Ocağı kısıp, tavanın ağzını kapatmadan domatesler suyunu çekip karamelize olana kadar pişirin. Fesleğen ve parmesanı ekleyip 1-2 dakika daha pişirin ve ocaktan alın. (Domatesin tamamen suyunu çekmesi gerek, kenarlardan iyice karamelize olup kuruyor, sorun yok. Doğu kıvam o.)

Ton balıklı ve Ricotta Peynirli Sos için

2 büyük konserve tonbalığı (2x160gr)
6 yemek kaşığı  kuru domates pestosu pesto veya bir ölçü domates sosu (tarifi üstte)
1/2 paket (50ml) sıvı süt kreması
350 gr lor peyniri, tercihen sürülebilir kıvamda
1 bardak kadar iri doğranmış ceviz
Maydonoz, roka, fesleğen vs sevdiğiniz bir yeşillik
6 -7 yemek kaşığı zeytinyağı

Yeşillikleri iri kıyın.
Ton balığını 3-4 kat kağıt havluya sarıp, yağını süzdürün.

Bir tavada cevizleri 5-10 dakika kadar, orta ateşte kavurun. Tava biraz ılıyınca zeytin yağını ekleyin ve ısıtın. Pesto, krema, peynir ve ton balığını ekleyip hepsini karıştırın. 1-2 dakika pişirin.

Kullandığınız makarnayı üzerinde yazan süreye sadık kalarak pişirin. Sosla karıştırıp, üzerine doğranmış yeşillik serperek servis edin.