Samstag, 31. Oktober 2015

[Das Beste aus Resten] Eierkarton Kranz


Material zum Basteln muss man nicht immer kaufen. Mit ein wenig Phantasie findet sich vieles im Haushalt und was man so im täglichen Gebrauch hat.
Und so ist auch dieser neue Kranz entstanden: nämlich aus leeren Eierkartons. Wie ihr seht, bin ich auch meinen (Lieblings)Farben wieder treu geblieben und zu dem Gold gesellt sich frisches Grün von duftenden Eukalyptus-Blättern.





Recyclingbasteln mit Eierkartons

Du brauchst:

○ leere Eierkartons
○ Dose Goldlack
○ Heißklebepistole
○ Schere
○ Eukalyptus - Blätter

So gehts:

Aus den Eierkartons mit einer Schere die mittleren Trennkegel herausschneiden und daraus eine Art Blüte schneiden. Die Kegel nun am besten im Freien mit Goldlack sprühen. Idealerweise zieht man sich dabei Einmalhandschuhe an, damit man während des Sprühens die Kegel mit den Fingern halten kann und sie einem dabei nicht immer davon "fliegen". Gut trocknen lassen.

Im Anschluß die Kegel mit der Heißklebepistole ineinanderkleben. Einige Eukalytus-Blätter abzupfen und zwischen die Trennkegel kleben. Fertig!






Viel Freude beim Nachmachen und Happy Halloween!

♥ Rebecca




Mittwoch, 28. Oktober 2015

Baharatlı Balkabağı Püresi ile Balkabaklı Cheesecake

Baharatlı Balkabağı Püresi ile Balkabaklı Cheesecake tarifi

Balkabağının aslında bir sebze değil de meyve, hatta "berry" denen cinsten olduğunu biliyor muydunuz? Yani çilekle, böğürtlenle akraba! Sizde durumlar nasıl bilmem ama balkabağı bizde çok tüketilen bir meyve değil. Bunun sebebi de küçüklükten gelen kabak tatlısı travmalarım. Hala hiç sevmem kabak tatlısını. Her şeye de şerbet olmuyor yani, olmamış kabak tatlısı. Öf bir de kaymaklıysa, başıma bir iş gelmeyecekse kabak tatlısını sevmiyorum, anlayacağınız. Ama çorbasını severim mesela, mis.

Geçenlerde babamdan pazarda denk gelirse biraz balkabağı almasını rica ettim. Amacım pumpkin butter denen, baharatlı balkabağı ezmesinden yapmaktı. Tabi daha önce yemediğim için nasıl bir şey olduğunu bilmiyorum, denemek için az yaptım. 

Sevdim! Hem de çok. Bence baharat ve kabak çok uyumlu. Henüz tatmadıysanız bu postta tarifini vereceğim. Ben onu gece yapıp, üstüne bir de cheesecake içine koyduğum için fotoğraflayamadım, idare edin. 

Baharatlı Balkabağı Püresi ile Balkabaklı Cheesecake tarifi

Peki balkabaklı cheesecake nerden çıktı derseniz, daha önce yemedim bile. Sadece güzel olacağını düşündüm ve doğaçlama bir cheesecake yaptım. Sonuç, o bitti sonra bir daha yaptım. Kısaca çok sevdik. 

Cheesecake tabanı için ben evdeki tarçın ve zencefilli kurabiyeleri kullandım. Siz de evde herhangi bir kurabiyeniz varsa kullanabilir veya eti burçak gibi bisküvi ile yapabilirsiniz. 


Balkabağı püresinde yenibahar kullanmak gerekiyor biraz, ama yoksa veya sevmiyorsanız es geçip muskat, tarçın, zencefille devam edebilirsiniz. 

Püreyi yapmadan önce yabancı bloglardaki tariflerde balkabağını fırınlamışlar. Ben bu adımı uygulamadım ilkinde, çünkü hiç tarif falan okumadan kafama göre yaptım. İkinci seferde fırınladım, bence çok bir farkı olmadı tat olarak ama pişme süresi kısaldı. 

Baharatlı Balkabağı Püresi ile Balkabaklı Cheesecake tarifi

Cheesecake için kullanılan peynir sadece labne değil, pınar beyaz (sürülebilir krema peyniri) de kullandım. Diğerinde sürülebilir lor da ekledim, "ne kadar peynir o kadar lezzet." mantığıyla. Lorlu olanda tabi lordan dolayı çok hafif olsa da daha pürüzlü bir yapı vardı ama lor tadı da gayet başarılıydı. Eklemek isterseniz, denenebilir. Sadece Labne ile de yapabilirsiniz ama beyaz krema peyniri dokusunu daha yumuşak yapacak.

Peynirleri cheesecake için kullanmadan önce süzmeniz gerekiyor. Bunun için ben önce kağıt havluya sarıp sonra temiz bir tülbent içine bırakıp asıyorum veya tülbentledikten sonra ufak bir tencerenin ağzına süzgeç yerleştirip, peyniri koyuyorum. Üzerine de ağır bir cisim :p Artık içi su dolu borcam mı koyarsınız, et döveceği mi bilmem. Yeter ki peyniri süzün. 

Bu kadar peyniri daha ucuza getirmek için size bir önerim var! Ben genelde Migros'un kendi peynirlerini kullanıyorum. Aynı peynir, inanın. Diğer markalarda fiyatlar 200gr. için 4-7 lira arasıyken Migros labne en son 2.60 lira civarındaydı. Aynısı sürülebilir beyaz peynir, nam-ı diğer Pınar Beyaz için de geçerli. Migros markalı taze krema peyniri de yine 2.60 civarında. Bu arada, sadece Migros değil Bim ve A101 gibi diğer marketlerin kendi ürünlerini de kullandım, onlar da aynı diyebilirim. Yarı yarıya fiyat farkı oluyor bu yüzden bu yöntemi deneyebilirsiniz :)

Baharatlı Balkabağı Püresi ile Balkabaklı Cheesecake


Baharatlı Balkabağı Püresi ile Balkabaklı Cheesecake tarifi


İhtiyacınız Olacaklar

Çember kalıp (22-26 cm arası)
Balkabağı püresi (tarifi aşağıda)
Cheesecake hamuru (tarifi aşağıda)
Cheesecake tabanı (tarifi aşağıda)

Baharatlı Balkabağı Püresi ile Balkabaklı Cheesecake Tarifi

Balkabağı Püresi

1kg soyulmuş, temizlenmiş balkabağı
3/4 kap esmer şeker (150 gr) (beyaz şeker de olur)
2 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
1/3 kap kaynamış su veya oda sıcaklığında elma suyu (80 ml)
1/2 çay kaşığı yenibahar
1/2 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı zencefil
1/2 çay kaşığı muskat

(Tavada pişirme süresini kısaltmak isterseniz balkabaklarını iri küpler halinde doğrayın ve aluminyum folyaya sarıp 180C fırında 20 dakika kadar pişirin.)

Küp küp doğranmış balkabaklarını rondoya alıp iyice püre haline gelene kadar çekin.

Mümkünse kalın tabanlı bir tavaya balkabağı püresini alın ve üzerine şekeri serpiştirin, limonu, elma suyunu ve baharatları ekleyin. 

Tavanın kapağını kapatıp, 30-40 dakika kadar orta ateşte, arada karıştırarak pişirin. Bu aşamada pürüzlü bir yapıda olacak. Balkabağı pişip, iyice yumuşayınca çorba/meyve püresi vs yaptığımız blendır yardımı ile kabağı tamamen püre haline getirin.

Tavanın kapağını açın ve orta ateşte, 15-20 dakika kadar kontrollü şekilde, karıştırarak pişiririn. Suyunu çekip biraz sürülebilir bir kıvam alacak, daha katı isterseniz daha fazla pişirebilirsiniz. 

Temiz bir kavanozda, dolapta 2-4 hafta kadar saklayabilirsiniz. 


Cheesecake Tabanı

250 gr eti burçak veya ayarında bisküvi
5 yemek kaşığı tereyağ (75 gr)

Fırını 175C'ye ayarlayın. 22 cm çember kalıbı yağlayıp, içine pişirme kağıdı serin. 

Bisküvileri robotta çekerek veya bir poşetin içine alıp, üzerinden oklava veya kavanozla geçerek ufalayın. Tamamen toz halinde olmamalı, ama çok iri parçalı da olmamalı. 

Tavaya tereyağı alıp eritin, bisküvileri ekleyip 2-3 dakika kavurun. 

Kalıbın tabanına bisküvileri yayın ve ellerinizle vaya bir bardağın altı ile bastırarak sıkılaştırın. Dilerseniz kenarlardan 1 cm kadar yüksek yapabilirsiniz.

Kalıbı 15 dakika kadar fırınlayın. 

Püf noktası: Ben bazen bisküvili tabana 2-3 yemek kaşığı süt ekliyorum, eğer cheesecake tabanını yumuşak seviyorsanız tavada kavururken sütü de ekleyebilirsiniz. Fazla eklerseniz iyice hamur olur ona dikkat edin. 


Cheesecake

400 gr labne peyniri+ 400 gr pınar beyaz veya dengi bir krema peyniri (süzülmüş ağırlıkları 750gr civarı olacak)
1 kap (200 gr) toz şeker
4 yumurta
100 ml süt kreması
2 yemek kaşığı mısır nişastası
1 çay kaşığı vanilya
1 kap + 1/2 kap balkabağı püresi

Peynirleri bir tülbent veya kağıt havlu yardımı ile kullanmadan bir saat önce süzün. 

Süzülmüş peyniri çırpma kabına alın ve mikser yardımı ile 1-2 dakika kadar kremamsı ve pürüzsüz bir kıvam alıncaya dek çırpın. 

Toz şekeri ekleyip 1 dakika daha karıştırın.

Yumurtaları ve vanilyayı ekleyip, yumurtalar tamamen karışana kadar düşük devirde çırpın. Yumurtalar tamamen karışınca kremayı ekleyin ve 30-45 saniye daha yavaş devirde karıştırın. Mısır nişastasını ekleyin ve karıştırın.

Cheesecake hamurundan 1 kap kadar ayırıp, kalanına 1 kap balkabağı püresi ekleyin ve iyice karıştırın. 

Balkabağı püreli cheesecakei karışımını fırından aldığınız bisküvili taban serili çember kalıbınıza boşaltın. Üzerine sade cheesecake hamurunu kesik kesik ve aralıklı akıtarak veya kaşık kaşık koyarak yuvarlak desenler elde edin. 

Yuvarlak desenlerin üzerine bal kabağı pürenizden kaşık kaşık koyun. 

Bir kürdan yardımı ile ebruli desenler verin. 

Veya direkt mermer kek yapar gibi, önce balkabağı püreli harcı koyup, üzerine beyaz harcı ve püreyi ekleyip çatal yardımı ile hafif hafif alt üst edebilirsiniz. 

Pişirme

*Püf noktası:*

Cheesecake pişirirken su banyosunda pişirmek cheesecakeinizin alacalı bulacalı pişmesini ve çatlamasını engeller.

Su banyosu ile pişirmek isterseniz:



Yeterli boyutta iki kat alumünum folyoyu tezgaha serin. Kek kalıbınızı folyonun ortasına oturtun ve hem altını kem kenarlarını bu alumünyum folyo ile kaplayın. (Bu işlemi kalıbı cheesecake hamuru ile doldurmadan önce yapmanızda fayda var. 

1.5-20 litre kadar suyu kettle ile kaynatın.

Fırın tepsinizi fırına yerleştirin ve kaynamış suyu tepsiye boşaltın. Bu aşamada dikkatli olun, yanmayın :) Daha sonra çember kalıbı tepsinin içine oturtun. Fırının kapağını kapatın ve 55-70 dakika kadar pişirin. Pişirirken lütfen cheesecakenizi kontrol edin, fırından fırına sıcaklıklar fark ettiği için üstü yanmasın, geçmesin. Hafif bir kızarma olacak. Fırından alınca hafif sallayın, kenarlar sabit ama ortası sallanan kıvamda olacak. 

Cheesecakenizi en az 6 saat dolapta dinlendirin. En iyi kıvama ertesi gün geliyor. 

Su banyolu pişirmek istemezseniz, direkt fırına verip, yine kontrol ederek 55-70 dakika arası pişirebilirsiniz.  




Samstag, 24. Oktober 2015

Karamelli Çikolata Kremalı Muzlu Pasta



Karamel. 
Muz.
Çikolata?!
Tereyağlı kek !???

Bunların ikili kombinasyonları bile mükemmelken hepsini bir arada düşünebiliyor musunuz? Ben de. 

Bizim evde pasta yaptığımda, sipariş değil de yemek için yapıyorsam genelde bütün gece gergin olurum. Çünkü muhtemelen  ben o pastayı yapmaya gündüz de başlasam akşama doğru bitiririm ve akşam da fotoğraf çekmediğimden yine ertesi günü bekler. Bu sırada tabi dolapta... 
Ya biri ellerse? 
Ya tadına bakmak isterlerse? 
Ya keserlerse?



Bunlar olmayan şeyler değil. Fotoğrafı beklediğini bildikleri halde sırf benle eğlenmek için bile keki kesiyormuş, kurabiyeyi ağzına atıyormuş gibi yapan aile fertlerim var :D Şakası bile kötü :D 

Karamel dedik, çikolata dedik, muz dedik yanında da tereyağlı kek var dedik. Bu bence tam bir sonbahar-kış pastası. Yazın bana ağır gelebilir ama bu mevsimde tam da yemelik.

Tamamen görseldeki gibi yapmak isterseniz mereng yani bezelere ihtiyacınız olacak. Bunları yapmak yerine satın da alabilirsiniz. Bende genelde yapılmışı sürekli olduğundan ve elimin altındaki malzemelerle dekor etmeyi sevdiğimden beze kullandım. Siz istediğiniz gibi dekor edin. 

Malzemelere baktığınızda karamel sos, karamelli ganaj, karamel şerbeti vs göreceksiniz, gözünüzü korkutmasın. Karameli bir kere yapıp, 2 kaşığı ile şerbet, 4-5 kaşığı ile de ganaj yapıyorsunuz. Kalanını da pastanın üstüne boca edin bol bol. 



Ben dışını ev yapımı kremşanti ile kapladım, siz isterseniz hazır kremşanti ile kaplayabilirsiniz. Veya naked kek gibi bırakabilirsiniz. Veya ganajınızla ince bir kat kaplayabilirsiniz. 




İhtiyacınız olacaklar:

Tereyağlı kek
Karamelli çikolata ganaj
Karamel Sos
4-5 Tane muz
Dekor için: Karamel sos ve mereng veya siz ne isterseniz.


Tereyağlı Kek

4 yumurta 
225 gr yumuşak tereyağ 
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı (240ml) tam yağlı yoğurt veya buttermilk(yapımı aşağıda) veya süt
Vanilya
3.5 su bardağı un (elenecek)
1.5 çay kaşığı kabartma tozu
1/4 çay kaşığı tuz

 

Buttermilk yapacaksanız 1 su bardağı süte 2 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu veya elma sirkesi ekleyip karıştırın. 5 dakika kenarda kesilmesi için bekletin.

Yumuşak tereyağ 1 dakika kadar çırpıp kremamsı bir kıvam verin. Tuz ile şekeri ekleyip, 1-2 dakika çırpın. Karışım kabaracak, kremamsı ama pofuduk bir kıvam alacak. 
Yumurtaları teker teker ekleyin ve her yumurtadan sonra en fazla 1 dakika orta devirde karıştırın. En son yumurtayı ekledikten sonra 3-4 dakika karışım iyice kabarıp hafif köpüğümsü bir yapı alana kadar yüksek hızda çırpın. 
Vanilya (toz vanilin kullanacaksanız unla beraber eleyin) ve kestirdiğiniz sütü ekleyin. 1 dakika kadar, pürüzsüz bir karışım elde edene dek çırpın.
Unu ve kabartma tozunu yumurtalı karışıma ekleyin. Orta devirde pürüzsüz bir karışım olana kadar 2-3 dakika çırpın. (Kıvamı çok koyu gelirse bir yarım bardak daha süt, buttermilk veya yoğurt ekleyebilirsiniz.) Normal kek hamurundan daha farklı bir yapısı olabilir, merak etmeyin.


Şimdi burda 2 seçeneğiniz var. Ya hamuru iki parçaya bölüp iki eşit kapta pişireceksiniz ya da tek kapta pişirip, eşit kabarmasını umacaksınız. Ben her zaman 2 ayrı kek pişiriyorum çünkü benim fırınım illa ki ortasını daha çok kabartıyor, keki 4 kata ayırmam neredeyse imkansız hale geliyor. Bu yüzden 2 kap kullanıyorum. Eğer 2 katlı yapmak isterseniz tek kalıpta yapıp direkt ikiye ayırabilirsiniz. 

2 adet 16 cm çapında kek kalıbının tabanını pişirme kağıdı ile kaplayın veya tereyağ ile yağlayıp un serpin. 
Hamuru kaplara eşit miktarda bölüştürün. 
Kalıplara boşalttığınız kek hamurunu önceden ısıtılmış 175C fırında 30-35 dakika pişirin. Bütün hamuru tek kalıpta pişirecekseniz 45-50 dakika kürdan ile kontrol ederek pişirin.

Pişen keki fırından alıp ılımaya bırakın. 

Karamel Sos:

1 kap şeker
90 gr tereyağ (oda sıcaklığında, küp küp doğranmış)
1/2 kap krema (oda sıcaklığında veya ısınmış)
1 fiske tuz

Karamel için: Şekeri tercihen dibi yapışmayan bir tavaya koyun ve altını açıp erimeye bırakın. Şeker ilk önce kenarlardan erimeye başlayacak. Bu aşamada kaşıkla karıştırmak yerine tavayı yavaşça sağa sola sallayarak erimeyen kısımlara eriyen kısımların gelmesini sağlayarak tüm şekeri eritin. Karıştırabilirsiniz de ama ben hiç kaşık vurmuyorum. 

Şeker tamamen eriyince rengi koyulaşmaya başlayacak, bildiğimiz o karamel rengini alıncaya kadar bekleyin ve içine yumuşak tereyağını ekleyip karıştırın. Bu aşamada köpürebilir, dikkatli olun. Karıştırın ki pürüzsüz bir kıvamı olsun. Tereyağı da tamamen eriyince ocaktan alıp sıvı kremayı ve tuzu ekleyip seri bir şekilde karıştırarak pürüzsüz bi sos elde edene kadar karıştırın. Eğer şekerin katılaşan kısımları varsa ocakta 1-2 dakika kayn
atabilirsiniz kremalı karışımı.

Karameli soğumaya bırakın.


Dilerseniz buraya tıklayarak sevgili arkadşım Gökçe'nin (Çikolata Kavanozum) adım adım görselli tarifine bakabilirsiniz.

Karamelli ıslatma şerbeti

2 yemek kaşığı karameli 1 kap ılık süt ile iyice karıştırın.

Karamelli Çikolata Ganaj
4-5 yemek kaşığı karamel sos
200 ml süt kreması
200 gr bitter çikolata (tercihen %70 kakao oranı)

Çikolatayı küçük küçük doğrayın. Kremayı küçük bir tencerede kaynatmadan iyice ısıtın. Krema ısınınca ocağı kapatıp, çikolatayı ekleyin ve tüm çikolata eriyene kadar iyice karıştırın. Karameli ekleyin ve iyice karıştırın. Oda ısısına gelince dolaba kaldırın ve en az 2-3 saat soğutun.

Kullanıma hazır hale getirmek için, soğutma işleminden sonra kremayı 2 dakika kadar mikserle çırpın. Rengi açılıp kabaracak. Fazla çırparsanız krema çökmeye başlar.


Kaplama Kreması

*Dilerseniz bir poşet kremşantiyi süt ile çırparak kullanabilirsiniz.

Kendiniz yapmak isterseniz:

150ml öneceden iyice soğutulmuş süt kremasını 2-3 dakika kadar yüksek devirde, iyice katılaşana kadar çırpın. 4-5 yemek kaşığı pudra şekerini ekleyin ve 20-30 sn daha karıştırıp, topaksız bir krema elde edin ve kremayı bekletmeden pastayı kaplayın.

Pastanın Yapılışı

Keklerinizi katlara ayırın. 
Her katı bir fırça yardımı ile karamelli şerbetle ıslatın.
Ganajın 3'te birinden 2 kaşık eksiğini ilk kata yayın ve muzları dizin. Kalan 2 kaşık kremayı muzların üzerine yayın ve 2. kat keki yerleştirin ve aynı işlemleri kek katları bitene kadar tekrarlayın.

Katların tamamını bitirince pastayı krem şanti ile kaplayın. Pastanın üstünü bir spatula ile düzleştirin ve karamel sosu kenarlara kaşıkla dökün. Isterseniz ortayı da karamel ile kaplayabilirsiniz veya benim gibi beze  ile dekor edebilirsiniz. Marshmallow da aynı pofuduk etkiyi verecektir.


Pastayı denerseniz geri bildirimlerinizi bekliyorum. Hatta paylaşıp beni de etiketlerseniz çok da tatlı olur. Şimdiden afiyet olsun :)

Freitag, 23. Oktober 2015

Kürbis-Quinoa mit Feta


Etwas wehmütig denke ich an die Zeiten zurück, als meine Tochter noch alles mit großem Genuss aß, was man ihr zubereitete. Da konnte man nach Lust und Laune kochen und musste nicht über zu grünen Brokkoli und die komisch aussehende Konsistenz von "Körnern" (Quinoa, Risotto, Amaranth, Polenta, Reis, etc.) nachdenken. Wie konnte ich auch nur so naiv sein und glauben, das würde so bleiben...

Heute sieht das Ganze nämlich ein wenig anders aus und Gemüse oder was annähernd so aussieht wird gnadenlos ausgesiebt. Quinoa, auch Inkareis genannt, ist zwar einer der besten Eiweißquellen, aber was will man machen, wenn einem die Optik schon nicht geheuer ist? Kürbis sieht zwar schön bunt aus darin, aber schmeckt komisch. Und Feta? Feta. Geht. Gar. Nicht. Was gehen würde, sind die Erbsen. Die würde meine Tochter essen. "Auch wenn sie grün sind?", frage ich. "Auch wenn sie grün sind. Irgendwas muss man ja essen." antwortet sie und wünscht sich Kartoffelpüree dazu. *durchschnauf*




Bei mir hat es die Quinoa Pfanne jedoch in meine Lieblingsrezepte-Sammlung für den Herbst geschafft. Anstatt der Erbsen kann man aber auch Blattspinat unterheben und/oder mit gerösteten (Cashew) Nüssen servieren. Sehr lecker!

Das ist drin:

○ 200g Quinoa
○ 450ml Gemüsebrühe
○ 1 Hokkaido Kürbis
○ 150g Erbsen
○ 1 Zwiebel
○ ca. 70ml Weißwein
○ Feta
○ Salz, Pfeffer
○ Muskatnuss

So geht`s:

Den Quinoa unter lauwarmem Wasser abspülen, bis es klar ist und nicht mehr schäumt.
Die Gemüsebrühe (400ml) mit Quinoa in einen Topf geben, aufkochen und halb zugedeckt etwa 15- 20 Minuten bei kleiner Hitze ausquellen lassen.

In der Zwischenzeit den Kürbis waschen, halbieren, Kerne und Fasern entfernen und in kleine Würfel schneiden. Zwiebel schälen und fein würfeln.

Das Öl in einer Pfanne erhitzen und Zwiebel und Kürbis darin bei mittlerer Hitze unter Rühren anbraten. Restliche Brühe und Wein dazugießen und mit Salz, Pfeffer und frisch abgeriebenem Muskat würzen und bei mittlerer Hitze 10–15 Minuten köcheln lassen. 
Erbsen zum Kürbis geben, kurz durchschwenken und Gemüse mit Quinoa mischen. 
Wer mag gibt nach dem Anrichten noch zerkrümelten Feta darüber, das Gericht schmeckt aber auch so sehr gut mit frischem Pfeffer.




Und was gibt es bei euch heute Leckeres?
♥ Rebecca