Mittwoch, 30. September 2015

Herbst-Kranz mit Fimo Blättern



Bei der Herbstdeko bleibe ich noch eine Weile bei den Farben Grün und Gold. Das mag ich zur Zeit gerade sehr. Dazu gesellt sich der beste aller Werkstoffe, nämlich Holz. Dazu habe ich einfach meinen Adventskranz aus dem letzten Jahr mit allerlei Herbst-Fundstücken geschmückt.
Ich finde, auch so kann sich der Kranz aus Rundhölzern sehen lassen.






Gepressten Farn und gold gesprühtes Laub habe ich mit einfachen Blättern, die ich zuvor aus Modelliermasse ausgestochen habe, ergänzt. Dazu noch Lampionblumen und Beeren in Grün und alles wird mit Hilfe einer Heißklebepistole auf den Holzkranz geklebt.

Das Praktische daran ist, dass sich die Deko samt Kleber im Anschluß wieder restlos entfernen lässt und man den Kranz einfach wieder neu dekorieren kann, sobald man Lust dazu hat.










Ich wünsche euch noch eine schöne und sonnige Herbstwoche!
Liebe Grüße,
Rebecca



Sitenizin Bırakacağı İlk İzlenimi Belirleyen 6 Temel Kriter

Yeni bir site keşfettiğinizi varsayalım, siteye biraz da alıcı gözüyle bakıyorsunuz. Siteye bir daha girecek misiniz yoksa girmeyecek misiniz, bunun kararını hangi kriterlere göre verirdiniz?

ilk izenim


Sitenin Açılış Hızı
  • Site açılırken ziyaretçiyi çok bekletiyor mu?
  • Sitede dolaşırken ziyaretçiyi çok bekletiyor mu?

Sitenin Genel Görüntüsü
  • Tema çok karmaşık mı?
  • Tema göz yoruyor mu?
  • Tema göze hitap ediyor mu?
  • Sitede teknik hatalar var mı?
  • Sitede dil ile ilgili eksiklikler var mı?

Sitenin Genel İçerik Durumu
  • Sitedeki ilk sayfa içerikleri neler, ilgimi çekebilecek bir şey var mı?
  • Sitede en çok okunan yazılar, son yazılar, en çok yorum alan yazılar vs. gösteriliyor mu? Bu yazılar ilgimi çekiyor mu?
  • Sitede hangi kategoriler mevcut?
  • İlgimi çekebilecek bir kategori(ler) var mı? Varsa bu kategori(ler) benim işimi ne kadar görür? Bu kategori(ler) ne sıklıkta güncelleniyor?
  • Sitedeki içerik sayısı nedir? Kategorisi çok olan ama çoğu kategoride içerik olmayan bir site mi? Kategorisi az ama içerikleri doyurucu tarzda bir site mi? Hem kategorisi çok hem de içerikleri bol olan bir site mi?
  • İlgimi çeken bu kategoriler ve içerikler kaliteli mi, içerikler bana ne kadar katkı sağlar?

Sitedeki Sosyal Hareketlilik
  • Sitedeki yazılara yapılan yorumların düzeyi nedir? Sitede in cin top mu oynuyor, yoksa her yazının altında en az 10-15 yorum aldığına kanaat getirebilir miyim?
  • Sitedeki sosyal medya aktivitesi nedir? Eğer yüksek sayısal değerler varsa bu değerlerin hepsi organik midir?
  • Site aktiviteleri sosyal medyada ne ölçüde paylaşılıyor? Siteye girmesem bile sosyal medyadan takip etme imkanım var mı?

Sitedeki Gelir Getiren Unsurlar
  • Sitede reklam var mı? Varsa sitedeki sayısı, yerleşimi kullanıcı tecrübesini nasıl etkilemektedir?
  • Sitede banner reklam var mı? Yani başka kişiler/firmalar para verip reklam alacak kadar sitedeki istatistiksel bazı değerleri iyi buluyor mu?
  • Sitedeki tanıtım yazıları, advertorial içerikler vs. sitedeki içeriklerin önüne geçiyor mu?

Site Sahibi/Site Ekibi
  • İçerikler ne sıklıkta ekliyor?
  • Yorumlara cevap veriyor mu? Cevap verilebiliyor mu? Verilen cevaplar ziyaretçiyi memnun etmiş mi?
  • Karakter yapıları nasıl? Yani ziyaretçiye yaklaşımları nasıl, olumsuz durumlarda nasıl bir tavır sergiliyorlar?
  • Alanında tecrübeli mi? Tecrübesini kanıtlamış mı?

Ziyaretçiler bu ve bunun gibi kriterleri tek tek kontrol etmeseler bile farkında olarak veya farkında olmadan girdikleri sitelerde bu gibi sorulara cevap aramaktadır. Bu gibi soruların cevapları da sezgisel düzeyde açığa çıkmaya başlayınca (yani site ile ilgili bir izlenim oluşmaya başlayınca) ziyaretçi bir sonuca varır. Buna göre de sitede sadece ziyaretçi olarak mı kalacak yoksa belli aralıklarla siteyi ziyaret ederek takipçi olarak devam edecek karar verir.

Yazar Hakkında: siradanyazilimci.com sitesinde ilgilendiğim alanlar üzerine tecrübe ettiğim şeyleri paylaşıyorum.

Kıyma Yemeği






Kıyma Yemeği



Malzemeler;

250 gr orta yağlı kıyma
1 adet soğan
1 rendelenmiş domates veya kışlık menemen (isteğe bağlı)
5 -6 dal maydanoz
1 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı karışık domates-biber salçası
Tuz, karabiber, pul biber
3/4 su bardağı su çay bardağı su

3 adet yumurta



Yapılışı;

Soğanı yağda soteleyin, kıymayı ekleyerek iyice kavurun. Salça, domates

Sonntag, 27. September 2015

Ahududu ve Fıstıklı Tartlet



Pierre Hermé'nin bir lafı var: "It's better to have lumps of butter rather than to have an overworked dough." Yani hamurla çok oynama diyor. Neden mi? Fazla çalışılmış hamur o ağızda dağılan yapısını yitiriyor ve sert, bıcakla bile zor kestiğiniz sıkı bir hal alıyor. Hamurla kafayı bozmama az kaldı, evet. 

Son zamanlarda çokça tart yapar oldum. Artık tartlarım hemen hemen istediğim gibi diyebilirim. Önceden uyguladığım tarifler sağ olsun, kimse uyarmadığı için yoğururdum da yoğururdum. Oysa hiç hamur yoğurmayı da sevmem ben. Sonra da tartın hamuru taş gibi olunca alla alla niye böyle oluyor acaba diye düşünürdüm. Meğer Pierre Herme efendimis atasözünü bile söylemiş işin sırrının. 


Geçenlerde yine bir tart olayına girdim. Fıstıklı hamur, vanilyalı krema ve frambuaz ile bir tart hazırladım. Bir kısmını yine frambuazlı yaptım ama fesleğen ile, onun da tarifi gelecek. Aslında başıma bir iş gelmeyecekse frambuazı çok sevmiyorum. Ama frambuazlı tartı seviyorum. 



Tart hamuru için Pierre Herme'nin pate sucree tarifini uyguladım. Sadece badem unu yerine fıstık unu kullandım. Krema olarak Michel Roux efendimizin klasik pastacı kreması tarifini hiiiç değiştirmeden uyguladım. 

Hazır yine frambuazlı tart tarifini yazarken çok sevdiğim bir pratik bilgiyi de paylaşmak istedim. Tartlar piştikten hemen sonra süreceğiniz biraz çikolata tart tabanlarınız piştikten sonra onlarla çalışrıken çabucak kırılmasını engelleyecek ama tart tabanınız yine ağızda dağılır bir kıvama sahip olacak. Gelelim Frambuaz ve fıstıklı tart tarifine. 



Ahududu ve Fıstıklı Tartlet


6-8 tartlet için

Pate Sucree
Creme Patisserie
Frambuaz (Her tartlet için tercihen 10-15 tane)
80 gr kadar çikolata (Tercihen beyaz)



Fıstıklı Pate Sucree
(Pierre Herme'nin pate sucree tarifinden adapte edildi.)

150 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
95 gr (3/4 bardak) pudra şekeri
50 gr çekilmiş antep fıstığı
1 yumurta
250 gr un (2 bardak)
vanilya
1/4 çay kaşığı tuz

Oda sıcaklığındaki tereyağı mikser yardımı ile kremsi ve pürüzsüz bir kıvam alana kadar, yaklaşık 1-1.5 dakika çırpın. Fıstık, pudra şekeri, vanilya, tuz ve yumurtayı ekleyin, karıştırın. (minik topaklı olması sıkıntı değil, unu ekleyince düzelecek)
Unu kaşık kaşık ekleyerek karıştırmaya devam edin ve tüm un bitince bırakın. Eğer hamur çok fazla elinize yapışmıyorsa olmuş demektir, fazla uğraşmayın. Streç filmle kaplayıp, dolapta bir saat kadar dinlendirin. Bu sırada pastacı kremasını yapabilirsiniz.

Pişirme

Tarlet kalıplarınızı hazırlayın.

Tezgah gibi temiz bir yüzeye biraz un serpiştirip hamuru koyun ve bir merdane yardımı ile yarım cm kadar kalınlıkta bir hamur açın. Hamuru tart kalıplarınıza yerleştirip çatalla delikler açın. 15 dakika, buzdolabında bekletin. 

Alüminyum folyo veya pişirme kağıdından kalıplarınıza yerleştirdiğinizde kenarlarından 10 cm pay kalacak kadar pay bırakıp hamurun içine yerleştirin. Alümünyum folyonun içini eğer büyük tart kalıbı kullanıyorsanız nohut veya bakla gibi iri taneli, küçük tartlet kalıpları kullanıyorsanız pirinç benzeri küçük taneli bakliyatla doldurun ve kağıdın uşlarını yukardan hafif büzüştürün. 

Önceden ısıtılmış 175C fırında 20-30 dakika pişirin ve bakliyat dolu kağıt bohçaları üzerlerinden alıp 10 -15 dakika daha, iç kısımları da hafif kızarana kadar biraz daha pişiririn. 

Fırından alın ve 5-6 dakika sonra, hala sıcakken üzerlerine çikolata (tercihen beyaz) serpiştirin ve eriyince bir fırça ile tabanınızın içine iyice yayın. Kullanmadan önce soğutun. 


Creme Patisserie
(Michel Roux)

6 yumurta sarısı
125 gr pudra şekeri
40 gr un
500 ml süt
1 vanilya çubuğu veya 1 tatlı kaşığı vanilya ekstresi

Yumurta sarılarına şekerin üçtebirini ve unu ekleyip, iyice kabarıp rengi açılana kadar çırpın. 2-3 dakikanızı alır.

Sütü, şekerin kalanını bir tencereye alın. Vanilya tohumlarını sıyırıp süte ekleyin, ve vanilya çubuğunu da sütün içine bırakıp kısık ateşte buharlar çıkmaya başlayana kadar ısıtın, kaynatmayın. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kapatın.

Yumurtalı karışımı yavaş yavaş ekleyin ve bir yandan da iyice karıştırın. Tüm karışım pürüzsüz bir hal aldıktan sonra, ocağın altını tekrar yakın, kaynayana kadar karıştırın ve 2 dakika kadar da karıştırarak pişirip ocaktan alın.

Oda sıcaklığına gelinceye kadar ara ara karıştırıp ılıtın, ılıyınca dolaba kaldırın.


Tartletlerin yapılışı

Pastacı kremanızı kullanmadan önce soğuduğundan emin olun ve 1-2 dakika kadar hızlı devirde mikserle çıprın. Krema sıkma torbasına alın ve soğuttuğunuz tart tabanlarının içini krema ile doldurun. Üzerlerine frambuazları yerleştirip, kırılmış fıstık serpiştirin. 




Donnerstag, 24. September 2015

Kinoa, Chia Tohumu ve Parmesanlı Protein Gevrekleri


Chia tohumu ve kinoa Aztek ve Maya'ların zamanında bol bol tükettiği, son yıllarda pek popüler olan ve süperyiyecek olarak adlandırılan, proteinli, aslında tahıla benzese de glutensiz tohumlar. İkisinin de tadı ve yapısı birbirinden farklı ama ikisi de çok ağır aromaya sahip değiller.

Özellikle kinoayı pirinç, bulgur kullandığınız yerlerde kullanabilirsiniz. Glutensiz beslenmeye çalışmıyorsanız ve "sağlıklı beslenme" ile özel olarak ilgili değilseniz çok da tercih edeceğiniz bir şey olduğunu sanmıyorum. Aslında genel Türk kanısı "mis gibi bulgur varken napayım kinoayı" tarzında. Kinoa gereksiz demek istemiyorum, yanlış anlaşılmasın. Ben dolma içi, yemek yanı olarak çok kullanıyorum. Yukarda bahsettiğim iki durumla alakam yoktu, ama kendimi daha iyi hissediyordum diyebilirim kinoa kullanınca :D

Chia ise benim de yeni yeni kullandığım bir şey, henüz sadece ekmekte, bu protein gevreklerinde ve pudingde kullandım. Bakalım daha neler çıkacak.


Bu aralar iyice cozuttum diyebilirim, yediğimin içtiğimin haddi hesabı yok. Biraz daha sağlıklı beslenmek istiyorum artık. Bu yüzden ekmeğe alternatif bir şeyler düşündüm öncelikle. Ben hamur yoğurmayı hiç ama hiç sevmem, aşırı sıkılıyorum. Bi kitchen aid'im de yok ki benim yerime yoğursun, hal böyle olunca mümkün olduğu kadar ekmek, poğaca vs tarzı uzun süre yoğurmak gereken şeyleri yapmamaya çalışıyorum.  O yüzden ilk tercihim daha kraker tarzı bir yiyecek yapmak istedim.

Kahvaltıda ekmek yerine yenebilecek, aralarda üzerine biraz peynir ve meyve ile atıştırılabilecek çıtır gevrekler yaptım. Çorba ve salatalarda da crouton gibi kullanılabilir.

Ana malzeme olarak kinoa unu, chia unu, yulaf unu kullandım. Bu arkadaşları bir arada tutabilmek içinse yumurta. Tadı da güzel olsun diye parmesan ve kekik...



Kinoa, yulaf ve chia tohumunu un halinde bulamazsınız muhtemelen. Bu yüzden mutfak robotu veya baharat öğütücüde mümkün olduğunca öğütebilirsiniz. 



Kinoa, Chia Tohumu ve Parmesanlı Protein Gevrekleri

The Iron You'dan ilham alındı bu tarifte :)

3 kaşık kinoa unu
2 yemek kaşığı chia tohumu
2/3 bardak yulaf unu veya glutensiz olsun isterseniz badem unu, glutensiz un vs
1 büyük yumurta
1 yemek kaşığı sızma zeytin yağı
2/3 bardak taze rendelenmiş parmesan
1 çay kaşığı kekik
tuz
1 yemek kaşığı bal veya agave şurubu


Kinoa ve chiayı blender veya kahve değirmeninde öğütüp un haline getirin.

Tüm malzemeleri bir kapta karıştırın ve 1-2 dakika yoğurun. Hamur kendini tutunca streç film ile sarıp en az yarım saat dolapta bekletin.

Fırını 175C'ye ayarlayın.

Hamuru yarım cm kalınlığında açın. İsterseniz kurabiye kalıpları ile kesebilirsiniz. Benim gibi üçgenler yapmak için hamuru dikdörtgene yakın şekilde açın ve kenarlardan keserek düzgün bir dökdörtgen elde edin. Daha sonra üçgenlere kesin.

Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisinde 15-20 dakika, kenarlardan kızardığı belli olana kadar pişiririn.

Afiyet olsun :) Yaparsanız benle de paylaşmayı unutmayın! :)




Dienstag, 22. September 2015

Herbstliches in Grün + Gold



Morgen ist also offiziell Schluß mit Sommer. Ein bisschen traurig bin ich darüber schon, ich lasse ihn immer so ungern gehen, aber jetzt fängt wohntechnisch die viel spannendere Jahreszeit an, denn ich finde in der zweiten Jahreshälfte wird es so richtig gemütlich Zuhause.

Zum Herbstanfang decke ich mich daher immer ein mit vielen Kerzen, neuen Büchern für gemütliche Lesenachmittage, krame meine warme Lieblingskuscheldecke aus der untersten Schublade hervor, fülle meine Teevorräte auf und sammle leckere Herbstrezepte. Denn das Backen macht mir in der kalten Jahreszeit wieder richtig viel Spaß.

Auch dekomäßig darf jetzt Herbstliches einziehen. Zu Beginn noch etwas zaghaft und dezent in Grün und Gold: die ersten Kürbisse, getrockneter Weizen für die Vase und ein goldenes Teelicht aus Plastiklöffel, was ein einfacher Nachmachtipp von HIER ist.










Und wie sieht´s bei euch aus? Seid ihr schon in Herbststimmung?
Ich wünsch euch einen tollen Tag!
Rebecca



Montag, 21. September 2015

Mantar Dolması








Mantar Dolmasını et,tavuk ve balık yemeklerinin yanına garnitür olarak fazla yakıştırırım. Ya da et, tavuk ve balık yemekleri mantar dolmasının yanına çok yakışır da diyebiliriz. 

Mantıken aynı, içiyle oynayarak istediğiniz gibi lezzetlendirebilirsiniz. Son favorim domates soslu olanı.. 

Sade Mantar Dolması için;
Yarım kg. iri mantar
100 gr rendelenmiş kaşar
Tuz, karabiber

İyice yıkanıp