Donnerstag, 20. August 2015

Vişneli ve Çikolatalı Çıtır Rulo




Geçenlerde blogunu çok severek takip ettiğim, yaptığı her şeye bayıldığım insanlardan biri olan Pınar Abla'nın instragram postuna denk geldim. Kısaca reçetelerini çalanlardan bahsetmişti. Aynı sorunu fotoğraflarda, reçetelerde hatta çikolatalarda yaşamış biri olarak hislerime tercüman olmuş.

Belki bilirsin sevgili okur, bir süre Star Wars çikolataları yaptım. Aslında Caner'in bana hediye ettiği kalıplarla başladı iş, kendi kendime çikolatalar yaptım. Bir süre sonra arkadaşlarımdan da isteyenler oldu, onlara yapmaya başladıktan sonra instagram üzerinden gelen tekliflerin de birçoğunu geri çevirmedim; yaptım, yolladım. Şu bir gerçek, Star Wars benim malım değil tabi ki ama fikir olarak bırakın etkilenmeyi artık birebir kopyalarını yapanlar, bunları kendi fikri gibi sunmaya çalışanlar oldu. En başta ne kadar sinir olduğumu tabi ki tarif etmeme gerek yok, sonra umursamamayı denedim.

Dört beş gün önce de yine Gökçe'nin başına benzeri geldi daha hala onun geyiği dönerken aramızda, tekrar benzer şeyler bana oldu. Birinin hesabında bırakın benim de çevirdiğim, kendime uyarladığım tarifleri direkt bana ait tarifleri bile herhangi bir referans göstermeden, kendine ait gibi paylaşan insanlar görüyorum.



Şöyle bir şey var, etik gereği bir tarifi bir yerden aldıysanız, biraz değiştirseniz bile en azından referans verirsiniz. Böyle çakallıkların yapıldığına sadece bizim Türk bloggerlarında, sosyal medya kullanıcılarında şahit oldum. Umarım en kısa zamanda bu asalak yaşam biçiminden her alanda kendilerini kurtarır bu insanlar. Toplum olarak hemen her türlü etikten bihaberiz. Eh, zaten malumunuz, çalmayı devlet eliyle meşrulaştırdık.

Dışardan bakınca bu iş çok eğlenceli ve kolay gelebilir ama inanın öyle değil işin aslı. Bir postu hazırlamak ne kadar sürüyor dersiniz? En az 2 günümü alıyor benim. Yapması, fotoğrafları, o fotoğrafların düzenlenmesi, tarifin bloga geçirilmesi derken fazlaca emek harcıyorum. Herhangi bir gelirim, faydam olmamasına rağmen üstelik. Ki bu bloga başlama amacımı da artık biliyorsunuzdur, devam etme sebebimi de. Ben, veya biz bloggerlar, bu kadar emek verip, hem maddi hem manevi olarak yorulurken birtakım insanların bizim bu emeğimizden çıkar sağlamaya çalışmaları da gerçekten insanı soğutuyor.

Rica ediyorum, benim veya başkasının bir tarifini, fotoğrafını paylaşırsanız, referans verin. Yabancı olur, yerli olur... Yabancı kadın nerden görecek demeyin, temiz iş en güzeli.


Gelelim asıl konuya, vişneli çıtır rulolar. Tarif aslında bir Macar tatlısı diyebilirim, ama içerik onlarda daha farklı. Daha baharatlı bir dolgu ile yapıyorlar. Ben kendime göre çikolatalı ve vişneli yaptım. Yıllar önce komşumuz yaptığında hoşuma gitmişti ama içindeki bahartlar bana ağır gelmişti biraz. Tabi o zamanlar baklava yufkası nedir falan bi bilgim yok, hatta o baklava yufkası ile mi yapmıştı onu da bilmiyorum. Ama böyle çıtır çıtır bir şeydi. Strudel gibi. Ben de bir deneme yapayım dedim ve sonucu beni çok mutlu etti.

Katları yağlarken çok fazla vıcık vıcık etmemeye özen gösterin, ağır olur sonra. Kat aralarına fıstık serpiştirebilirsiniz.

2. günden sonra yumuşama oluyor bu yüzden en güzeli ilk gün veya 2.gün tüketmek. Ben çikolata koydum ama çok da gerekli bir şey değil, daha fazla fıstıkla da yapabilirsiniz.

Dilimleme işini pişirme sonraısna bırakırsanız çok görüntüsü daha dağınık olur. En güzeli fırına vermeden dilimlemek ve öyle pişirmek.

Vişneler geçmeden de bu tarifi paylaşmak istedim, zira pazarlar vişne dolu. Baklava yufkası hazır olarak marketlerde bulunuyor. Dondurmanıza gerek olmayan bi hamur.

Bu arada bunu yaptıktan sonra bu tarifin orijinaline yakın bir halini de buldum internette, gelecek sefer onu yapacağım :)



ViŞNELi VE ÇiKOLATALI ÇITIR RULO



2 rulo için 

14-16 kat baklava yufkası
400 gr çekirdekleri ayıklanmış vişne
150 gr bitter çikolata (ince doğranmış veya damla)
1/2 su bardağı toz şeker
50 gr (5-6 yemek kaşığı) kırılmış tuzsuz antep fıstığı
4 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı mısır nişastası


Bir kasede ayıklanmış vişne, çikolata, toz şeker ve nişastayı karıştırın.
Tereyağı eritin, ve kullanmadan önce ılıtın.

Tezgaha fırın tepsinizn boyutlarına pişirme kağıdı serip baklava hamurunun ilk katını kağıdın üzerine dikkatlice serin. Bir fırça yardımı ile ilk kata tereyağ serpiştirin. Çok fazla serpiştirmenize gerek yok, ağır olmasın. 7-8 kat olana kadar bu işlemi tekrarlayın. En son kata kata tereyağ serpmeden fıstığın yarısını üzerine serpiştirin.


Baklava hamurunun kenarından 6-7 cm boşluk bırakar vişneli karışımın yarısını uzunlamasına baklava yufkasının üzerine dökün. Baklava hamurunun boşta bıraktığınız kısmından vişneli kısmı sararak bir rulo yapın. Ruloyu kenara alın.

Aynı işlemi yufkanın kalan yarısı ve kalanmalzemeler için de uygulayın. İki ruloyu da pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin. Tercihen verev şekilde 6-8 dilime ayırın ruloları.

185C önceden ısıtılmış fırında, üzeri altın sarısı olana kadar 15 dk pişirin.
Ilıyınca pudra şekeri ve fıstık ile servis edin.


Dienstag, 18. August 2015

Ziyaretçilerin Asla Hayır Diyemeyeceği 8 Yazı Türü

Google aramaları sonucu ya da sosyal medya paylaşımlarında yazınızın ön izlemesine ulaşan ziyaretçileriniz yazınıza tıklamadan önce o kısa anda başlık ve açıklamadan etkilenmeyi bekler. Evet yazımızı google aramalarında öne taşımak için seo ayarlarını yapıyoruz fakat çıkan ilk sonuçlarda neden sizin yazınız tıklansın? Bu biraz yazıyı nasıl kaleme aldığınızla ilgili. Öyle yazılar vardır ki ziyaretçileriniz o konuda bir arama gerçekleştirmese bile bir şekilde sosyal medyada karşılaştığında merakına daha fazla dayanamaz ve yazınıza ulaşmak ister.

Peki ziyaretçilerinizin karşı koyamayacağı, hayır diyemeceği yazı türleri neler ?

karsı-koyulmayan-yazı-turleri

 

1-İmkansız gibi görünen yazılar


Daha çok okuyucularınızın isteyip de ulaşamadığı türden yazılar onlar için ilgi çekici olacaktır. Bu tür yazılarınız okuyucular da “gerçekten öyle mi, hadi canım“ şeklinde merak uyandırmayı başarıyorsa yazınız yorum ve paylaşım olarak yüksek seviyelerde yer alacaktır.
Bu tür yazılara için örnek :

 

2-Liste yazılar


Okuyucuda kısa sürede tüm bilgiye ulaşacağını düşündüren yazılar her zaman ilgi çekici olmuştur. Özellikle onedio sitesinin sıklıkla kullandığı bu türden yazılara siz de yer verebilirsiniz. Bu yazılarda ilgi çekici olan şey çok sıkı bir araştırma sonucu ortaya çıktığına ve tek yazıda konu ile ilgili her şeye ulaşabileceğine okuyucunun inanmasıdır.
Yukarıdaki yazılar bu kategori için örnek gösterilebilir. Rakamların arttırması daha fazla yorum ve paylaşım getirecektir. Aynı zamanda mümkün oldukça “etkili, denenmiş, önemli” gibi sıfatları kullanmaya çalışın.

3-Biyografik yazılar


Elbette herkesin vikipedi üzerinden bulabileceği hayat hikayelerini paylaşmayacağız.Bu yazı türü kısmen liste yazı türüne benzer.Sadece ünlülerin kolayca bulabileceğimiz biyografilerinden yararlanacağız.Bazı şeyleri başarmış insanların hayat hikayelerini internette kolayca bulabilirsiniz.Yapmanız gereken sadece onları listeleyip sunmak.
Örnek olarak:
  • Üniversite mezunu olmayan 10 dahi
  • İnsanlığa yararlı ürün icat eden 10 mucit
  • 20 yaşından önce milyoner olan 10 genç zengin
Bu tür yazılar kimi zaman tartışma konusu da olacağından fazlasıyla yorum almanız içten bile değil.

4-Kapsamlı çalışma


Yaklaşık 1500 – 2000 kelime ve yukarısını içeren bir konu hakkındaki geniş kapsamlı yazılar da okuyucuların ilgisini çekecek türden. Hazırlığı ve yayın süresi uzun olsa da getirisi yüksek olacaktır.Bu tür kapsamlı yazılar içerisinde birbirinden farklı konular içereceğinden sürekli kaynak ve adres gösterilme başarısını yakalayacaktır.

 

5-Kapsamlı inceleme yazıları


Bir ürün alacaksınız ve onun hakkında ne olursa olsun öğrenmek istiyorsunuz.Şöyle resimli, video’lu, kullanıcı yorumlarını içeren bir yazı olsa fena olmazdı değil mi?Çoğumuz aynı şeyi düşünüyoruz. Televizyon, telefon, bilgisayar ve ev aletleri gibi popüler ürünler hakkında yazılan detaylı inceleme yazıları fazlasıyla ilgi görecektir.

6-Seri Yazılar


Sinema ve dizilerdeki bir sonraki adımın ne olacağının işaretlerini en başta görmeniz senarist hakkında sizi olumlu düşünmeye sevk ettiği gibi bir blog yazarının da plan dahilindeki seri yazılar oluşturması sizleri heyecanlandıracaktır.

 

7-Tartışmalı yazılar


Birilerini kızdırsanız da bu sizin kaybedeceğiniz anlamına gelmez.Aksine bundan yararlanabilirsiniz.Tartışmalı konularda okuyucularınız farklı tarafları seçebilir ve bunu yorumlarına yansıtabilir.Bu da sizin yararınıza olabilir.
Bu türden yazılarda iki farklı yol seçebilirsiniz.
  • Görüş belirtmeden zıt görüşleri yansıtmak
  • Kişisel görüşünü belirterek yazmak
Eğer görüşünüzü belirtecekseniz o konu hakkında kapsamlı bir bilgiye sahip olmanız gerektiğini hatırlatırım.
Örnek yazılar :
  • Blogger mı Wordpress mi ? (sürekli tartışılmıştır)
  • Adsense den neden nefret ediyorum ?
  • Facebook’un twitter dan daha iyi olduğunu gösteren 5 şey

8-Gösteriş/Meydan okuma türünde yazılar


Ülkemizde çok yaygın olmasa da çoğu blog yazarı aylık gelir-giderini okuyucularıyla paylaşıyor.Siz buna okuyucularını cesaretlendirme de diyebilirsiniz ya da gerçekte gösteriş yapıyor da diye düşünebilirsiniz ama gerçek olan şu ki kesinlikle dikkat çekiyor.
Eğer bir şeyleri gerçekten iyi yapıp sonucunu gördüyseniz bu türden yazılar yazabilirsiniz.Ama sonucunu görmediğiniz ya da vasatın altında kaldığınız konuları paylaşmayın kimse ilgilenmeyecektir.

Eğer seyehat konusunda blogunuz varsa 1000 TL altında yaptığınız geziyi paylaşabilirsiniz.Ya da iyi bir adsense geliriniz varsa aylık kazancınızı okuyucularınıza duyurabilirsiniz.

Son Sözler

Ziyaretçileriniz için karşı koyulması güç 8 yazı türünü sizlerle paylaştım. Bunlar emin olun populer blogların tercih ettiği ve benim de başarısını deneyerek gördüğüm yazı türleri.Tecrübe etmek için en azından bumerang - yazar kafe üzerinde vitrine çıkan yazıları da inceleyebilirsiniz. Peki siz hangi yazı türünün daha çok hit getireceğini düşünüyorsunuz?

Yazar Hakında: Bu yazı EhliBlog sitesi sahibi Poyraz Şahin tarafından yazılmıştır.Poyraz, kendi blogunda blog açmak isteyen ya da blog yazarlığı yapan okuyucularına seo, google adsense, analytics kullanımı ve nasıl yapılır türünden faydalı yazıları paylaşmaktadır.

Montag, 17. August 2015

Kebab Stuffed in Eggplant Pots (Saksı Kebabı)








I could not resist posting another eggplant recipe before the summer season is over. By chance, I found these beautiful looking, organic eggplants and I had to buy them. There are so many Turkish recipes with eggplants, so I like to try something different each time. This recipe I have not made before, but after tasting its deliciousness, I will make it more often. It goes excellent with crusty bread or rice or both!

5 large eggplants (black beauty found in most grocery stores works perfect)
Pot of salty water
2 cups olive oil for frying


For Kebab Stuffing:

1.5 lb cubed beef
8 shishito peppers (or 2-3 long, slim green peppers)
4 medium tomatoes (peeled and diced)
1 large onion (diced)
2 large cloves garlic (chopped)
¼ cup olive oil
½ tsp cumin
½ tsp thyme
2 tsp salt
¼ tsp black pepper
2 cups of water


For Sauce:

2 cups water
2 tbsp tomato paste
1 tsp salt

For Garnish:

2 sliced tomatoes (optional)
10 shishito peppers (or 2-3 long, slim green peppers)


Heat a pan and place beef cubes. Cook until they release their water and remove from heat. In a pot, heat up olive oil. 




Add onions and sauté for 3-4 minutes. Add peppers and diced tomatoes. Saute another 3-4 minutes. Add beef and garlic to the pot. Add two cups of water. Add salt, cumin, black pepper, thyme. Stir, cover and cook for 1 hour or until the beef is tender.

Wash and dry eggplants. Cut in half and clean inside to create a pot from each half. 






Add to the salty water and let sit for 1 hour. 




Wash eggplants and sprinkle the inside and the outside with salt. Dry and fry until all sides take a golden color.




Place all eggplants in a baking dish with the openings facing up. Fill each pot with stuffing. 



Garnish green peppers and if desired with tomatoes.




In a bowl, whisk the water, tomato paste and salt. Pour over the eggplants. If there is any juice left from the stuffing, pour it over the eggplants also. Bake at 350º F for 1 hour or until the eggplants are completely tender. Serve hot with rice.


Montag, 10. August 2015

2 Malzemeli Nutellalı Rulo Çubuklar


2 Malzemeli Nutellalı Rulo Çubuklar

Nasıl tatlı, nasıl çıtır bilseniz... Bilseniz siz de çok seversiniz. Ben rulokat falan seven bir insan değilim. Nutella? Onun da evde yapılmışı veya daha sağlıklı olanları tercihim ama elimin altında yoksa da napıym yani, yapmasa mıydım bu tatlışları? Çıtır çıtır yemelik, nutella dolgulu çok lezzetli atıştırmalıklar oldular. Hem de sadece 2 malzeme ile yapabiliyorsunuz.



Bu arada, bunların çok fotoğrafını çektim, kısacık tarife bu kadar fotoğraf ne böyle demeyin çünkü çok güzeller, dayanamadım çektim bir sürü.

Fotoğraflardan birini instagram hesabımda paylaştım. Aslında bunlara ne ad vermek gerektiğini kestiremediğim için takip eden arkadaşlarıma sordum, ne olsun ismi diye. Gelen cevapların hepsi çok eğlenceliydi. En çok sevgili Settie'nin HIAAYYHına güldüm :D Ne olsun adı sahi, yabancı bloglarda ve pinterestte nutella cigar demişler ama ben sigara/puro demek istemiyorum bu yüzden çubuk diyeceğim.

2 Malzemeli Nutellalı Rulo Çubuklar

Baklava yufkası denilen şey artık hemen her süpermarkette bulunan, bayağı bildiğimiz baklava yapımında kullanılan yufka. Bu aralar çok hoşuma gidiyor, çok şey denedim, hepsini paylaşacağım baklava yufkası ile yaptığım çıtırların. Bence güzel yanı yağ olmaması, yağınızı kendini ekliyorsunuz ve hep çıtır çıtır. Beslenme şeklinize göre hindistancevizi yağı gibi bitkisel ve sağlıklı bir yağ da her zaman tereyağına alternatif. Vegan bir tarif değil bu ama kolaylıkla vegan yapılabilir.

2 Malzemeli Nutellalı Rulo Çubuklar

Eğer vegan halini istiyorsanız boşverin nutellayı, Sarelle'nin bitterinden alın. O yoksa tercih ettiğiniz çikolatayı eritip, içine de incecik çektiğiniz fındıkları katıp karıştırın. Şu hazır ürünlerin hepsinden çok çok daha iyi.

*Ekleme: Bakalva yufkası çabucak yumuşamadığından 2-4 gün çıtırlığını koruyor. Ben çok fazla yapmıştım ve yapalı 3 günü geçti,  burası aşırı nemli, ona rağmen hala çıtırlar. 

2 Malzemeli Nutellalı Rulo Çubuklar

2 Malzemeli Nutellalı Rulo Çubuklar

2 malzemeli Nutellalı Rulolarımıza dönersek, ihtiyacınız olan tek şey fındık kreması ve baklava yufkası. Ben bazılarında denemek için aralara tereyağ serpiştirdim, ama yağsız da oldukça güzel. Bu yüzden bence tereyağ kullanmayın siz de, daha hafif olsun.




Ayrıca daha kalın rulolar yapmak isterseniz yufka katlarını artırabilirsiniz. Benim için ideal olanı 2 kattı.

Yerken iyice kendimden geçeyim derseniz ekstra olarak çekilmiş fındık serpiştirin rulolamadan önce.

Yaklaşık 30 -40 tane Nutellalı Çubuk için malzemeler

 4 dolu dolu yemek kaşığı nutella
14 kat baklava yufkası

4 dolu yemek kaşığı nutellayı mikrodalga veya benmaride ısıtın, iyice cıvık bir hale gelsin.
Baklava yufkasından tercihen 2 kat alıp serin ve istediğiniz boyutlara göre 4 veya 6 dikdörtgene kesin bıçak yardımı ile. (4'e kesince çok uzun olabilirler.)



Her dikdörtgenin içine nutella sürün. Sakin olun, biliyorum çok, daha çok sürmek isteyeceksiniz ama abartmayın. İnce bir katman yeterli.

Bu aşamadan sonra fındık fıstık serpecekseniz serpin bol bol. Ben serpmedim.

Sonra istediğiniz incelikte rulolayın. Eğer belli bi sarma sarmak geçmişiniz varsa şanlısınız ama benim gibiyseniz mümkün olduğunca ince ve sıkı rulola yapmaya çalışın.  Eğer rulolar tam kapanmazsa o uçlara çoooook az nutella sürün, o tutacak rulolarınızı.

Fırını 170 dereceye ısıtın. Tepsiye yağlı kağıdı serin ve üzerine nutallalı rulolarınızı dizip, 13-15 dakika pişirin.

Bu kadaaaaaaaar. Gerçekten. Afiyet olsun :)

Bakalva yufkası çabucak yumuşamadığından 2-4 gün çıtırlığını koruyor.



2 Malzemeli Nutellalı Rulo Çubuklar

Sonntag, 9. August 2015

Nektarin, Böğürtlen ve Merengli Baklava Yufkasından Tart



Aslında bu tart tarifi için ne başlık atacağımı bulamadım. Karışık meyveli baklava hamurundan tart diyeyim gitsin. Half Baked Harvest'te görünce, baklava yufkasını çok sevdiğim için denemek istedim hazır evde baklava yufkası varken. Milföyden daha çok seviyorum baklava yufkasını çünkü en azından o acayip yağdan yok içinde, kendi yağımı kendim ekleyince daha rahat hissediyorum. Hem kesinlikle tadı da daha güzel oluyor. 

Çıtır çıtır, çok güzel bir tart çıkıyor ortaya. Mereng, kahlua, meyveler derken insan kendinden geçiyor. İçinde mereng olması sizi üşendirmesin, isterseniz hazır mereng kullanın. Güvendiğiniz bir pastaneden/fırından alabilirsiniz. 



Merengi ben tam pişmiş halde daha çok sevdiğim için önce merengleri pişirdim, sonra tartı pişirip merengleri üzerine ekledim ama siz seviyorsanız orijinal tarifteki gibi pürmüzle de yakabilirsiniz merengleri. 

Tartın yanına ben mascarponeli krema yaptım. Aslında krema son anda aklıma gelmese pastacı kreması ile yapardım ama açıkçası zamanım yoktu onu yapmak için. Bu yüzden, kullandığım nadir toz kremalardan biri olan Dr Oetker dolgu kreması kullandım. Siz de pastacı kreması yerine kullanabilirsiniz bunu. Mascarpone Migros'dan alıyorum ama eminim diğer büyük marketlerde de vardır. Labne severseniz labne de kullanabilirsiniz, veya sadece dolgu kreması ya da dondurma ile de servis edebilirsiniz. Bu arada sanki illa yanına bir şey lazımmış gibi konuştum ama sadece pudra şekeri ile de harika bu tart. 

Kahlua bir çeşit kahve likörü, kullanmasanız da olur. Ya hatta daha güzel olabilir, o kadar meyve ve kahluayı bir arada sevmeyebilirsiniz bile. Ben kalori alacaksam içerek değil de yiyerek almayı tercih ettiğim için alkolden uzağım. Zaten vücuda etkisi de yeterince büyük bir sebep içmemek için bence. Uzun süredir içtiğim tek soğuk içecek su. Tamam itiraf edeyim, çok nadir kola içiyorum hamburger yanında, bir de çok nadir limonata. Elimin altında birkaç içki var ama bunlar da tatlıalrda kullanmak için rom ve likörler.


Nektarin, Böğürtlen ve Merengli Baklava Yufkasından Tart




Fırın tepsisi, pişirme kağıdı, fırça, yıldız ve kalp kurabiye kalıbına ihtiyacınız olacak. 

Half Baked Harvest'tan adapte edildi. 

Tart İçin

1/2 paket baklava yufkası (20-24 kat kadar)
125 gr tereyağ (erimiş, ılıtılmış)

3-4 nektarin
5-6 kayısı
2 mürdüm erik
18-20 tane böğürtlen
4 yemek kaşığı bal
4 yemek kaşığı kahverengi şeker
1 çay kaşığı vanilya
4-5 yemek kaşığı kahlua veya kahve likörü (tercihen)

Servis için pudra şekeri

Fırını 135 dereceye ısıtın.
Temiz bir fırın tepsisine pişirme kağıdı serin. 
Baklava yufkasının ilk katını serin ve tereyağ serpiştirip, hafif hafif yağlayın. Diğer tüm katlar için de aynı işlemi uygulayın yufkalar bitene kadar. Dilerseniz kenarlarından kıvırarak yükseltebilirsiniz, ben yapmadım.
10 dakika, 135C fırında pişirin. Önce kabarmış gibi dursa da fırından alınca inecek. Fırından adıktan sonra fırının ısısını 160 dereceye ayarlayın. 

Baklava hamurları fırındayken, meyveleri temizleyin ve dilimleyin. 
Yıldız ve kalp şekilleri yapmak için, şeftalileri yuvarlak yuvarlak dilimleyin. Dilimleri kurabiye kalıbını kullanarak şekillendirin.
Bir büyük kaseye dilimlediğiniz meyveleri alın, üzerine bal, esmer tozşeker, yufkalardan artan tereyağ,vanilya ve kahluayı ekleyip karıştırın. 

Baklava yufkasını fırından alınca, kenarları kıvırmadıysanız 4-5 cm kenarlardan boşuk bırakarak üzerine meyveleri yerleştirip en üste böğürtlenleri dizin. 

160 dereceye ısıttığınız fırında 25-30 dakika pişirin. 

Mereng için

2 yumurta beyazı
1/2 bardak toz şeker (100 gr)
1/2 çay kaşığı sirke

Yumurta beyazlarını yumuşak beyaz bir köpük oluşturana kadar çırpın. Daha sonra şekeri kaşık kaşık ekleyin ve bu sırada çırpmaya devam edin. Her kaşıktan sonra en az 10 sn çırptığınıza emin olun. Şeker bitince, sirkeyi ve vanilyayı ekleyip 20 sn daha karıştırın. Parlak, beyaz bir merenginiz olacak. Daha fazla karıştırırsanız mereng söner. 

Eğer merengi benim gibi tamamen pişmiş kullanacaksanız tarttan önce yapıp, 100C fırında 2-3 saat pişirin. Merengler kağıttan kolay ayrılıyor ve içleri de pişmişse fırından alabilirsiniz. 

Eğer Orijinal tarifteki gibi pürmüzle yakacaksanız, tart piştikten sonra merengi yapın. Düz bir uç ve sıkma torbası yardımı tartınızın üzerine rastgele toplar sıkın. Pürmüz kullanarak yüzeylerini kızartın. 

Eğer fırın ızgarası kullanacaksanız 2 dakika kadar ızgara kısmının altında tutun. Daha fazla tutarsanız diğer malzemeler de yanar. 

Mascarpone Kreması için

1 paket Dr Oetker Dolgu Kreması veya 2 bardak pastacı kreması
300 ml süt
200 gr mascarpone peyniri (veya süzülmüş labne)

Dr Oetker dolgu kremasını 300 ml soğuk süt ile çırpın. Eğer mascarponeniz çok katı haldeyse onu kremaya katmadan önce ayrı olarak çırpın ve kremaya ekleyin, iyice karışana kadar orta devirde karıştırın. Tartın yanında servis edin. 



Montag, 3. August 2015

Eggplant with Green Lentils (Mualla/Yeşil Mercimekli Patlıcan)





Eggplant is one of my favorite summer vegetables. I don’t seem to be cooking with it as much now since my kids don’t love it. One day, I really craved eggplants so I decided to make something saucy with eggplants. This recipe is traditionally made in Hatay/Antakya (Antioch) region and it is just incredibly delicious. The pomegranate molasses gives it such a good kick. It is particularly delicious with flat bread, but I served it with rice, instead of bread.


2 large eggplants
3 large tomatoes (peeled and diced)
3-4 green peppers (cut in fourths and sliced)
1 large onion (cut in fourths and sliced)
4 cloves garlic (chopped)
1 cup green lentils
1 tbsp red pepper paste
2 tsp crushed red peppers
1 tsp dried mint
1 tsp sumac
2 tsp salt
¼ cup pomegranate molasses
½ tsp thyme
¾ cup olive oil

Peel the eggplants in stripes. Cut each eggplant in eights and slice diagonally. 






Fill a large pot with cold water and add salt. Place the sliced eggplants in salty water and let sit for an hour.




Wash the lentils and place in a small pot. Add two cups of water and boil for 35-40 minutes or until the lentils absorb all the water and are soft.

In a large bowl, combine the cooked lentils, green peppers, tomatoes, onions, garlic, sumac, mint, crushed red pepper, red pepper paste, thyme and pomegranate molasses. 






Drain the eggplants and set aside. In the bottom of a large pot place half the lentil mixture. 




Place the eggplant slices on top of the mixture and pour the rest of the lentil mixture on the top. Drizzle with olive oil.



 


Cook on stove top for 15 minutes on high heat and then turn down the heat and cook for 1 hour. Enjoy with rice.

DIY: Glas mit Lebensmittelfarbe einfärben






Für den tollen österreichischen DIY Blog we love handmade durfte  ich einen Gastbeitrag verfassen, in dem ich zeige, wie man mit Lebensmittelfarbe und Servietten- oder Bastelkleber einfache Gläser, Flaschen und sogar Glasglocken einfärbt. Ein bisschen wie vom Meer bearbeitetes Seeglas, findet ihr nicht auch? :-)

Für mehr Info´s und eine genaue Anleitung geht´s hier lang:
we love handmade




Liebe Urlaubsgrüße aus Italien,
Rebecca