Montag, 17. August 2015

Kebab Stuffed in Eggplant Pots (Saksı Kebabı)








I could not resist posting another eggplant recipe before the summer season is over. By chance, I found these beautiful looking, organic eggplants and I had to buy them. There are so many Turkish recipes with eggplants, so I like to try something different each time. This recipe I have not made before, but after tasting its deliciousness, I will make it more often. It goes excellent with crusty bread or rice or both!

5 large eggplants (black beauty found in most grocery stores works perfect)
Pot of salty water
2 cups olive oil for frying


For Kebab Stuffing:

1.5 lb cubed beef
8 shishito peppers (or 2-3 long, slim green peppers)
4 medium tomatoes (peeled and diced)
1 large onion (diced)
2 large cloves garlic (chopped)
¼ cup olive oil
½ tsp cumin
½ tsp thyme
2 tsp salt
¼ tsp black pepper
2 cups of water


For Sauce:

2 cups water
2 tbsp tomato paste
1 tsp salt

For Garnish:

2 sliced tomatoes (optional)
10 shishito peppers (or 2-3 long, slim green peppers)


Heat a pan and place beef cubes. Cook until they release their water and remove from heat. In a pot, heat up olive oil. 




Add onions and sauté for 3-4 minutes. Add peppers and diced tomatoes. Saute another 3-4 minutes. Add beef and garlic to the pot. Add two cups of water. Add salt, cumin, black pepper, thyme. Stir, cover and cook for 1 hour or until the beef is tender.

Wash and dry eggplants. Cut in half and clean inside to create a pot from each half. 






Add to the salty water and let sit for 1 hour. 




Wash eggplants and sprinkle the inside and the outside with salt. Dry and fry until all sides take a golden color.




Place all eggplants in a baking dish with the openings facing up. Fill each pot with stuffing. 



Garnish green peppers and if desired with tomatoes.




In a bowl, whisk the water, tomato paste and salt. Pour over the eggplants. If there is any juice left from the stuffing, pour it over the eggplants also. Bake at 350º F for 1 hour or until the eggplants are completely tender. Serve hot with rice.


Montag, 10. August 2015

2 Malzemeli Nutellalı Rulo Çubuklar


2 Malzemeli Nutellalı Rulo Çubuklar

Nasıl tatlı, nasıl çıtır bilseniz... Bilseniz siz de çok seversiniz. Ben rulokat falan seven bir insan değilim. Nutella? Onun da evde yapılmışı veya daha sağlıklı olanları tercihim ama elimin altında yoksa da napıym yani, yapmasa mıydım bu tatlışları? Çıtır çıtır yemelik, nutella dolgulu çok lezzetli atıştırmalıklar oldular. Hem de sadece 2 malzeme ile yapabiliyorsunuz.



Bu arada, bunların çok fotoğrafını çektim, kısacık tarife bu kadar fotoğraf ne böyle demeyin çünkü çok güzeller, dayanamadım çektim bir sürü.

Fotoğraflardan birini instagram hesabımda paylaştım. Aslında bunlara ne ad vermek gerektiğini kestiremediğim için takip eden arkadaşlarıma sordum, ne olsun ismi diye. Gelen cevapların hepsi çok eğlenceliydi. En çok sevgili Settie'nin HIAAYYHına güldüm :D Ne olsun adı sahi, yabancı bloglarda ve pinterestte nutella cigar demişler ama ben sigara/puro demek istemiyorum bu yüzden çubuk diyeceğim.

2 Malzemeli Nutellalı Rulo Çubuklar

Baklava yufkası denilen şey artık hemen her süpermarkette bulunan, bayağı bildiğimiz baklava yapımında kullanılan yufka. Bu aralar çok hoşuma gidiyor, çok şey denedim, hepsini paylaşacağım baklava yufkası ile yaptığım çıtırların. Bence güzel yanı yağ olmaması, yağınızı kendini ekliyorsunuz ve hep çıtır çıtır. Beslenme şeklinize göre hindistancevizi yağı gibi bitkisel ve sağlıklı bir yağ da her zaman tereyağına alternatif. Vegan bir tarif değil bu ama kolaylıkla vegan yapılabilir.

2 Malzemeli Nutellalı Rulo Çubuklar

Eğer vegan halini istiyorsanız boşverin nutellayı, Sarelle'nin bitterinden alın. O yoksa tercih ettiğiniz çikolatayı eritip, içine de incecik çektiğiniz fındıkları katıp karıştırın. Şu hazır ürünlerin hepsinden çok çok daha iyi.

*Ekleme: Bakalva yufkası çabucak yumuşamadığından 2-4 gün çıtırlığını koruyor. Ben çok fazla yapmıştım ve yapalı 3 günü geçti,  burası aşırı nemli, ona rağmen hala çıtırlar. 

2 Malzemeli Nutellalı Rulo Çubuklar

2 Malzemeli Nutellalı Rulo Çubuklar

2 malzemeli Nutellalı Rulolarımıza dönersek, ihtiyacınız olan tek şey fındık kreması ve baklava yufkası. Ben bazılarında denemek için aralara tereyağ serpiştirdim, ama yağsız da oldukça güzel. Bu yüzden bence tereyağ kullanmayın siz de, daha hafif olsun.




Ayrıca daha kalın rulolar yapmak isterseniz yufka katlarını artırabilirsiniz. Benim için ideal olanı 2 kattı.

Yerken iyice kendimden geçeyim derseniz ekstra olarak çekilmiş fındık serpiştirin rulolamadan önce.

Yaklaşık 30 -40 tane Nutellalı Çubuk için malzemeler

 4 dolu dolu yemek kaşığı nutella
14 kat baklava yufkası

4 dolu yemek kaşığı nutellayı mikrodalga veya benmaride ısıtın, iyice cıvık bir hale gelsin.
Baklava yufkasından tercihen 2 kat alıp serin ve istediğiniz boyutlara göre 4 veya 6 dikdörtgene kesin bıçak yardımı ile. (4'e kesince çok uzun olabilirler.)



Her dikdörtgenin içine nutella sürün. Sakin olun, biliyorum çok, daha çok sürmek isteyeceksiniz ama abartmayın. İnce bir katman yeterli.

Bu aşamadan sonra fındık fıstık serpecekseniz serpin bol bol. Ben serpmedim.

Sonra istediğiniz incelikte rulolayın. Eğer belli bi sarma sarmak geçmişiniz varsa şanlısınız ama benim gibiyseniz mümkün olduğunca ince ve sıkı rulola yapmaya çalışın.  Eğer rulolar tam kapanmazsa o uçlara çoooook az nutella sürün, o tutacak rulolarınızı.

Fırını 170 dereceye ısıtın. Tepsiye yağlı kağıdı serin ve üzerine nutallalı rulolarınızı dizip, 13-15 dakika pişirin.

Bu kadaaaaaaaar. Gerçekten. Afiyet olsun :)

Bakalva yufkası çabucak yumuşamadığından 2-4 gün çıtırlığını koruyor.



2 Malzemeli Nutellalı Rulo Çubuklar

Sonntag, 9. August 2015

Nektarin, Böğürtlen ve Merengli Baklava Yufkasından Tart



Aslında bu tart tarifi için ne başlık atacağımı bulamadım. Karışık meyveli baklava hamurundan tart diyeyim gitsin. Half Baked Harvest'te görünce, baklava yufkasını çok sevdiğim için denemek istedim hazır evde baklava yufkası varken. Milföyden daha çok seviyorum baklava yufkasını çünkü en azından o acayip yağdan yok içinde, kendi yağımı kendim ekleyince daha rahat hissediyorum. Hem kesinlikle tadı da daha güzel oluyor. 

Çıtır çıtır, çok güzel bir tart çıkıyor ortaya. Mereng, kahlua, meyveler derken insan kendinden geçiyor. İçinde mereng olması sizi üşendirmesin, isterseniz hazır mereng kullanın. Güvendiğiniz bir pastaneden/fırından alabilirsiniz. 



Merengi ben tam pişmiş halde daha çok sevdiğim için önce merengleri pişirdim, sonra tartı pişirip merengleri üzerine ekledim ama siz seviyorsanız orijinal tarifteki gibi pürmüzle de yakabilirsiniz merengleri. 

Tartın yanına ben mascarponeli krema yaptım. Aslında krema son anda aklıma gelmese pastacı kreması ile yapardım ama açıkçası zamanım yoktu onu yapmak için. Bu yüzden, kullandığım nadir toz kremalardan biri olan Dr Oetker dolgu kreması kullandım. Siz de pastacı kreması yerine kullanabilirsiniz bunu. Mascarpone Migros'dan alıyorum ama eminim diğer büyük marketlerde de vardır. Labne severseniz labne de kullanabilirsiniz, veya sadece dolgu kreması ya da dondurma ile de servis edebilirsiniz. Bu arada sanki illa yanına bir şey lazımmış gibi konuştum ama sadece pudra şekeri ile de harika bu tart. 

Kahlua bir çeşit kahve likörü, kullanmasanız da olur. Ya hatta daha güzel olabilir, o kadar meyve ve kahluayı bir arada sevmeyebilirsiniz bile. Ben kalori alacaksam içerek değil de yiyerek almayı tercih ettiğim için alkolden uzağım. Zaten vücuda etkisi de yeterince büyük bir sebep içmemek için bence. Uzun süredir içtiğim tek soğuk içecek su. Tamam itiraf edeyim, çok nadir kola içiyorum hamburger yanında, bir de çok nadir limonata. Elimin altında birkaç içki var ama bunlar da tatlıalrda kullanmak için rom ve likörler.


Nektarin, Böğürtlen ve Merengli Baklava Yufkasından Tart




Fırın tepsisi, pişirme kağıdı, fırça, yıldız ve kalp kurabiye kalıbına ihtiyacınız olacak. 

Half Baked Harvest'tan adapte edildi. 

Tart İçin

1/2 paket baklava yufkası (20-24 kat kadar)
125 gr tereyağ (erimiş, ılıtılmış)

3-4 nektarin
5-6 kayısı
2 mürdüm erik
18-20 tane böğürtlen
4 yemek kaşığı bal
4 yemek kaşığı kahverengi şeker
1 çay kaşığı vanilya
4-5 yemek kaşığı kahlua veya kahve likörü (tercihen)

Servis için pudra şekeri

Fırını 135 dereceye ısıtın.
Temiz bir fırın tepsisine pişirme kağıdı serin. 
Baklava yufkasının ilk katını serin ve tereyağ serpiştirip, hafif hafif yağlayın. Diğer tüm katlar için de aynı işlemi uygulayın yufkalar bitene kadar. Dilerseniz kenarlarından kıvırarak yükseltebilirsiniz, ben yapmadım.
10 dakika, 135C fırında pişirin. Önce kabarmış gibi dursa da fırından alınca inecek. Fırından adıktan sonra fırının ısısını 160 dereceye ayarlayın. 

Baklava hamurları fırındayken, meyveleri temizleyin ve dilimleyin. 
Yıldız ve kalp şekilleri yapmak için, şeftalileri yuvarlak yuvarlak dilimleyin. Dilimleri kurabiye kalıbını kullanarak şekillendirin.
Bir büyük kaseye dilimlediğiniz meyveleri alın, üzerine bal, esmer tozşeker, yufkalardan artan tereyağ,vanilya ve kahluayı ekleyip karıştırın. 

Baklava yufkasını fırından alınca, kenarları kıvırmadıysanız 4-5 cm kenarlardan boşuk bırakarak üzerine meyveleri yerleştirip en üste böğürtlenleri dizin. 

160 dereceye ısıttığınız fırında 25-30 dakika pişirin. 

Mereng için

2 yumurta beyazı
1/2 bardak toz şeker (100 gr)
1/2 çay kaşığı sirke

Yumurta beyazlarını yumuşak beyaz bir köpük oluşturana kadar çırpın. Daha sonra şekeri kaşık kaşık ekleyin ve bu sırada çırpmaya devam edin. Her kaşıktan sonra en az 10 sn çırptığınıza emin olun. Şeker bitince, sirkeyi ve vanilyayı ekleyip 20 sn daha karıştırın. Parlak, beyaz bir merenginiz olacak. Daha fazla karıştırırsanız mereng söner. 

Eğer merengi benim gibi tamamen pişmiş kullanacaksanız tarttan önce yapıp, 100C fırında 2-3 saat pişirin. Merengler kağıttan kolay ayrılıyor ve içleri de pişmişse fırından alabilirsiniz. 

Eğer Orijinal tarifteki gibi pürmüzle yakacaksanız, tart piştikten sonra merengi yapın. Düz bir uç ve sıkma torbası yardımı tartınızın üzerine rastgele toplar sıkın. Pürmüz kullanarak yüzeylerini kızartın. 

Eğer fırın ızgarası kullanacaksanız 2 dakika kadar ızgara kısmının altında tutun. Daha fazla tutarsanız diğer malzemeler de yanar. 

Mascarpone Kreması için

1 paket Dr Oetker Dolgu Kreması veya 2 bardak pastacı kreması
300 ml süt
200 gr mascarpone peyniri (veya süzülmüş labne)

Dr Oetker dolgu kremasını 300 ml soğuk süt ile çırpın. Eğer mascarponeniz çok katı haldeyse onu kremaya katmadan önce ayrı olarak çırpın ve kremaya ekleyin, iyice karışana kadar orta devirde karıştırın. Tartın yanında servis edin. 



Montag, 3. August 2015

Eggplant with Green Lentils (Mualla/Yeşil Mercimekli Patlıcan)





Eggplant is one of my favorite summer vegetables. I don’t seem to be cooking with it as much now since my kids don’t love it. One day, I really craved eggplants so I decided to make something saucy with eggplants. This recipe is traditionally made in Hatay/Antakya (Antioch) region and it is just incredibly delicious. The pomegranate molasses gives it such a good kick. It is particularly delicious with flat bread, but I served it with rice, instead of bread.


2 large eggplants
3 large tomatoes (peeled and diced)
3-4 green peppers (cut in fourths and sliced)
1 large onion (cut in fourths and sliced)
4 cloves garlic (chopped)
1 cup green lentils
1 tbsp red pepper paste
2 tsp crushed red peppers
1 tsp dried mint
1 tsp sumac
2 tsp salt
¼ cup pomegranate molasses
½ tsp thyme
¾ cup olive oil

Peel the eggplants in stripes. Cut each eggplant in eights and slice diagonally. 






Fill a large pot with cold water and add salt. Place the sliced eggplants in salty water and let sit for an hour.




Wash the lentils and place in a small pot. Add two cups of water and boil for 35-40 minutes or until the lentils absorb all the water and are soft.

In a large bowl, combine the cooked lentils, green peppers, tomatoes, onions, garlic, sumac, mint, crushed red pepper, red pepper paste, thyme and pomegranate molasses. 






Drain the eggplants and set aside. In the bottom of a large pot place half the lentil mixture. 




Place the eggplant slices on top of the mixture and pour the rest of the lentil mixture on the top. Drizzle with olive oil.



 


Cook on stove top for 15 minutes on high heat and then turn down the heat and cook for 1 hour. Enjoy with rice.

DIY: Glas mit Lebensmittelfarbe einfärben






Für den tollen österreichischen DIY Blog we love handmade durfte  ich einen Gastbeitrag verfassen, in dem ich zeige, wie man mit Lebensmittelfarbe und Servietten- oder Bastelkleber einfache Gläser, Flaschen und sogar Glasglocken einfärbt. Ein bisschen wie vom Meer bearbeitetes Seeglas, findet ihr nicht auch? :-)

Für mehr Info´s und eine genaue Anleitung geht´s hier lang:
we love handmade




Liebe Urlaubsgrüße aus Italien,
Rebecca



Sonntag, 2. August 2015

Kolaj

 
2013 yılından bir kesit...
O gün, Atölye 63'ün ilk günüydü. Benim çalışma gibi bir niyetim yoktu henüz. Çünkü Melisa'yı Taksim'e Fransız konsolosluğuna Fransızca derslere götürüyordum. Oradan koştura koştura atölye arkadaşlarımın yanına gelmiştim. 2 saatlik sürem vardı Melisa'yı almak için geri dönmeme.
 Herkes harıl harıl kolaj yapıyordu. Amaç herkes kendi yaptığı resimleri çağrıştıran ressamların resimleriyle kolajlar yapıp, sonradan tuale geçirmekti. İster akrilik, ister yağlıboya... O günlerde eski hocamız bize yol gösteriyordu. Bana verilen ressamlar; Klee, Matisse, Dali, Kandinsky idi.
Ben çalışmayacağım diye hazırlıksız gitmiştim. Arkadaşlarımın kolajlarına yardım ediyordum. Herkes internetten renkli baskı almış, kesiyor biçiyordu. Renkli kartonlara  yeni kompozisyonlar yapıyordu. Ben de bir o yana, bir bu yana dolaşırken masanın üzerinde aşağıda ki görüntüyle karşılaştım.
 
 
Nasıl etkilendim anlatamam. Matisse 'nin resimlerinden çalışan başka bir arkadaşım, kesmiş biçmiş, kolajını bitirmiş, bu artık parçalar da üst üste kenarda öylece beni bekliyormuş :) " e bu bitmiş "dedim arkadaşıma . Hiç ama hiç bozmadan aldım ve renkli kartonun üzerine koydum ve yapıştırdım.
Bu bir işaretti. Yapacağın kolaj hazır, hadi resme başla diyordu bana içimdeki resim aşkı...




Bir sonraki hafta malzemelerimi atölyelere taşıyıp resmime başladım. Aşağıdaki resim son halinden bir önceki haliydi sanırım. Çok oynadım üzerinde, son halinin fotoğrafını bulamadım.






Aynı tarihlerde, başka artıklardan yaptığım resim de yukarıdaki. Bunun da resmini yaptım.


Bu ve aşağıdaki kolajları biriktirdiğim dergilerden kesip biçip, kopartıp yırtıp birleştirdim. Tuale özel bir tutkalla yapıştırıp, üzerinden boya ile geçtim. Tualde hem kağıt, hem boya zenginliği bir arada.
Denemesi ve sonuç çok keyifli. Yaptığım tuallerin fotoğrafı yine yok. Siz gözünüzde canlandırın.
 
 Bu kolaj bekliyor. Bence bu şekliyle çerçevelenmeli.
  


Bu kolajı da yapıp, tuale yapıştırıp resimleştirdim. Ama bu şekliyle kalsaydı daha iyiydi. 

 Bunu bozmadım. Çerçeve bekliyor.
 

Bu kolajda sadece Paul Klee'nin birçok resminden kolaj. Aynısını tuale geçirmeye başlamıştım. Yarım kaldı. Zamanının gelmesini bekliyor.
 
Kolaj, değişik kompozisyonlar oluşturmak için birebirdir. Yaratıcılığınızı geliştirirsiniz, hiç tahmin bile edemeyeceğiniz noktalara götürür sizi. Resme motive eder.
 
Pinterest kullanıyorsanız, collage ya da kolaj yazın, bir sürü değişik hayal dünyasına dalarsınız.
Bu arada beni takip etmek isterseniz, Zeynep Ünlü olarak bulabilirsiniz. Collage panoma 25 adet resim pinlemişim. Bu örnekler, kolaj hakkında ne demek istediğimi daha iyi anlatıyor.

Samstag, 1. August 2015

Limon, Beyaz Çikolata ve Biberiye Kremalı Yabanmersinli Pasta


Limon ve Biberiye Kremalı Yabanmersinli Pasta



Bugünlerde anlatacak pek bir şeyim yok. Her günüm aynı resmen. Uyan, kahvaltı et, diş fırçala, resim yap veya boş boş takıl, kitap oku, canın sıkılırsa bir şeyler pişiri, akşam tekrar resim yap, sonra uyu. Ertesi sabah yine aynı.

Bu aralar suluboyaya sardım biraz, yakında kendime düzgün bir boya seti almayı düşünüyorum. İlkokul seviyesi Faber Castell suluboyam bitmeye geldi. Lavanta yapmaya çalıştım aşağıdaki fotoğrafta.



Ayrıca ESMİYOR.

Bu sıcak havada limonlu bir pasta iyi gider diye düşündüm ve aslında tarifini yazmayı planlamadığım bir limon kremalı yabanmersinli pastanın tarifini yazmaya karar verdim. Yapıp ferah ferah yersiniz.

Limon ve Biberiye Kremalı Yabanmersinli Pasta

Kreması limonlu ve biberiyeli. Kek de yabanmersinli. Kremayı taze nane veya sadece limonla da yapabilirsiniz. Aynı şekilde keki de yabanmersini yerine böğürtlenle. Dondurulmuş böğürtlen hemen her markette var.



Bir de biraz tereyağlı. Biraz derken, pek de az değil ama sonuçta tereyağ çok lezzetli ve aslında sağlıklı bir yağ. Sadece çok saçma bir marka almadığınıza dikkat edin, bir sürü yerel markanın tereyağ ve yoğurdunda margarin çıkmış. Kremadaki tereyağ miktarını yarıya indirip, aynı oranda iyice süzülmüş labne de kullanabilirsiniz bu arada, pek güzel oluyor limonlu cheesecake kreması gibi.

Çok sıcak. :(

Limon  ve Biberiye Kremalı ve Yabanmersinli Pasta


Limon ve Biberiye Kremalı Yabanmersinli Pasta

Limon ve Biberiye Kreması 

230 gr tereyağ
5 yemek kaşığı un
1 su bardağı süt (240 ml)
1 su bardağı toz şeker
2 limonun ince rendelenmiş kabuğu
40 gr beyaz çikolata (küçük doğrnamış)
1 dal biberiyenin yaprakları, incecik kıyılmış.

Süt, un, şeker ve limon kabuğu ile çok koyu kıvamlı bir muhallebi yapın. Ocaktan alıp beyaz çikolataları ekleyin ve eriyene kadar iyice karıştırın. Kullanmadan önce iyice soğutun.

Oda sıcaklığındaki tereyağı rengi açılıp kremamsı bir kıvam alana kadar çırpın ve soğuk muhallebiyi ve biberiyeyi ekleyip pürüzsüz bir karışım olana kadar iyice çırpın.

Kullanana kadar dolapta saklayıp, kullanmadan önce 15 sn kdr çırpabilirsiniz.

Limon ve Biberiye Kremalı Yabanmersinli Pasta

Yabanmersinli Kek

7 büyük boy yumurtanın beyazı (8 orta boy)
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt  +1 yemek kaşığı elma sirkesi
150 gr tereyağ
3 su bardağı un
1 çay kaşığı kabartma tozu
1/2 çay kaşığı karbonat
1 tutam tuz
vanilya
250-300 gr yabanmersini

1 su bardağı süte 1 yemek kaşığı elma sirkesini ekleyip karıştırın ve kesilmesi için 10 dakika kadar bekleyin.
Fırını 175C ye ayarlayın.
2 tane 16-20 çaplarında çember kalıbı tereyağ ile yağlayıp un serpin.
Un, kabartma tozu ve karbonatı bir kaseye alın ve tel çırpıcı ile karıştırın veya hepsini beraber eleyin.


Tereyağı krema gibi pürüzsüz olup, rengi açılana dek çırpın.
Toz şeker, vanilya ve tuzu ekleyin 1 dakika kadar daha çırpıp, yumurta beyazlarını 3 seferde ekleyin ve her seferinde iyice karıştırın.

Tereyağ karışımına sütün üçte biri ve un karışımının üçte birini ekleyin ve iyice karıştırın. Bu işlemi süt ve un bitene kadar iki kez daha tekrarlayın ve sonunda topaksız bir hamur elde edin.

Yabanmersinlerini hamura ekleyip 2-3 kez karıştırın.
Hamuru kalıplara paylaştırıp 35-45 dakika kadar kontrollü şekilde pişirin.


 Limon Şerbeti için

1/4 su bardağı su
1/4 su bardağı limon
1/4 su bardağı toz şeker

Hepsini karıştırıp 2 dakika kadar kaynatın ve kullanmadan önce soğutun.


Limon ve Biberiye Kremalı ve Yabanmersinli Pasta yapılışı

Ilık kek katlarından birini pastayı yapacağınız bir tabağa alıp, üzerini fırça yardımı ile limon şerbetiyle ıslatın.

Kek katının üstünü bir kat krema ile kaplayı ve 2 keki yerleştirin. Şerbetle ıslatıp pastanın dışını kalan krema ile sıvayın.

Dilediğiniz gibi dekor yapın.

Limon ve Biberiye Kremalı Yabanmersinli Pasta


 Afiyet olsun!