Samstag, 11. Juli 2015

Frambuaz Soslu Güllü Sütlaç / Rose Water Rice Pudding (Sutlac) with Raspberry Sauce

Frambuaz Soslu Güllü Sütlaç Rose water raspberry rice pudding


*For English, please scroll down.*

Sütlaç küçüklüğümden beri en sevdiğim sütlü tatlılardan biri. Babamdan geçen bir alışkanlık sanırım, soğuk değil de ılık veya sıcakken yemeyi seviyorum ben daha çok.

-Baba sütlaç yaptım yer misin?
-Şimdi çok tokum, sonra yiyeyim (veya siz buraya başka bahaneler bulun)
-Tamam.
-Sıcak mı? (Burda bir ümitle sorar)
-Evet
-E tamam getir bi kase o zaman.

Ama bazen O'nun bu hevesinin sonu hüsranla biter sütlaç sade değilse. Ya lavanta çıkar adamcağızın bahtına, ya gül, ya karanfil... Dünkünde de meyve vardı ki hiç babama göre değil, "Ekşitiyor bu meyveler pastayı tatlıyı." (Bahsettiği meyveler çilek, frambuaz, nektarin gibi pişince şekerini kaybeden meyveler) Ama dün karar verdim, bundan sonra onunkini ayırıp sonra katacağım aroma mı meyve mi ne koyacaksam içine tatlıların :) Adamcağız çilekli pasta bile sevmiyor ben her tatlıya acayip şeyler katıyorum.

Bizde oruç tutan olmadığından o iftar, sahur ritüelleri yok yıllardır. Kalkıp bi güllaç yapayım, sahurda da şunu pişirelim durumları olmuyor. Haliyle klasikleşmiş ramazan ritüellerinden uzak şeyler pişiyor. Sıcak pideyle avunuyoruz. Ne alaka şimdi ramazan ve bu tatlı diyecekseniz durun, kendimce ramazana uygun bir şeyler yapmak istedim, sebebi bu. Buraya bağlayacağım. Evet, güllaç da güzel tabi ama değişik bir şey olsun dedim. Klasik olsun ama biraz yorum katayım derken tamamen aroma eşleştirmesi olarak Pierre Herme'den esinlenilen "gül-frambuaz" ikilisine kilitlendim. Ben ikisinin bir arada güzel gittiğini o deli adamın makaronlarından biliyorum. Ilk yediğim andan beri de frambuaz normalde pek sevmesem de gülle bir arada bayılıyorum. Ne güzel adam Pierre...  (Ya bu arada, taze frambuaz bulmak ne zor iş arkadaş. Yok resmen hiçbir yerde, bulamadım.) Pavlova yapacaktım ama hava o kadar nemli ki burda, son zamanlarda yaptığım merengler hep hüsran, 1 saat sonra yumuşamış bir hale geliyorlar. Sonra acaba panna cotta mı yapsam diye düşünürken sütlaç nerden aklıma geldi bilmiyorum. Yataktan fırlayıp anneme "hadi sütaç yapalım!" dedim bir hevesle.

Frambuaz Soslu Güllü Sütlaç Rose water raspberry rice pudding


Inanır mısınız fellik fellik taze frambuaz aradım, artık internetten sipariş verecektim ama orda da kalmayınca mecbur dondurulmuş frambuaz aldım. Bu arada, dikkatimi çeken bir şey oldu markette. A101'den 4 küsür liraya aldığım dondurulmuş meyveler Migros'ta 9 küsürdü. 2 katı resmen, yani bu kadar fiyat farkı olması çok saçma. sinir oluyorum ben böyle şeylere. Hadi 1-2 lira fark oluyor ama 2 katı ne yahu? Neyse el mahkum aldım geldim. O sırada baktım ki yabanmersini ve frenk üzümü de var, doldurdum onları da tazesinden. Bu aralar fiyatları uygun, 5 liraydı paketi yabanmersinin. Bolca alıp, dondurabilirsiniz kışın kek veya sos yapmak için.

Bu gereksiz önyazıdan sonra tarife geliyorum sonunda. Sütlaç bizim evlerde yaptığımız klasik tariften birazcık farklı ama zorlayacak en ufak yanı yok. Sadece içeriğinde fazladan malzemeler var. Krema ekliyorum, kremsi ipeksi bir kıvam veriyor pirinç dışında kalan kısma. Birazcık da nişasta tutması için.

Bu arada, gülsuyu olarak ben saf gül suyu kullanıyorum. Marketlerde güllaçlarla satılanlar aromalı olanlar ve bence yapay gül aroması gül tadını sevdirmekten çok insanları tiksindirmeye yönelik bir şey. Çok basit ve rahatsız edici bi yapaylığı var, eğer gül tadını sevmiyorsanız bundan olabilir. Sanki dedenizin hacıyağını yalıyor gibi bi his varsa ağzınızda, bu o kötü gülsularının suçu bence. Gidin, iyisinden ufak da olsa bir şişe gül suyu alın, o zaman seveceksiniz muhtemelen.

Frambuaz yerine meyve olarak çilek kullanabilirsiniz bu arada, çilek ve gül de güzel olur. Ayrıca, 1 çay bardağı kadar frambuaz (ahududu) reçelini 2-3 yemek kaşığı suyla seyreltip de kullanabilirsiniz sos yerine.

Tam sıcaklar iyice bastırmışken iftardan sonra tüketmelik serin bir tatlı tarifi oldu. Gül içinize zaten taze bir his veriyor, frambuazlı sosla beraber de son derece lezzetli ve uyumlu bir tat bırakıyor damağınızda bu sütlaç tarifi.

Frambuaz Soslu Gül Sulu Sütlaç

Gül Sulu Sütlaç 

4-6 porsiyon

1 çay bardağı +1 yemek kaşığı pirinç
600 ml süt
200 ml süt kreması
2 yemek kaşığı mısır nişastası
1/3 su bardağı şeker ( miktarı artırıp azaltabilrisiniz damak tadına göre)
2 su bardağı kaynar su
1 yemek kaşığı doğal gül suyu

Pirinci 2 bardak kaynar su ile orta boy bir tencereye alıp, kapağı yarı şekilde kapatıp 15 dakika kadar kaynatın. (Pirinçlerin yumuşaması gerek)

Sütün bir bardağına nişastayı ekleyip iyice, topaksız bir hale gelene kadar karıştırın.
Daha sonra, nişastalı sütü, sade sütü ve şekeri tencereye ekleyip iyice karıştırın.
Ocağın altını orta hararette açın ve kaynayana kadar sık sık karıştırın.
Kaynamaya başlayınca altını iyice kısıp 20-25 dakika daha arada karıştırarak pişirin. İstediğiniz kıvamı alınca, kremayı ve gül suyunu ekleyip sık sık karıştırarak 5 dakika daha pişirin.

Frambuazlı sos

1 su bardağı frambuaz
4 yemek kaşığı şeker


Frambuaz ve şekeri küçük bir sos tavasına alıp, karıştırın.
Kısık ateşte 10 dakika kadar pişirin.
Frambuazlar püre gibi dağılacak ve hafif kıvamlı bir sosunuz olacak.

Fotoğraftaki gibi bir görüntü için:

Servis edeceğiniz kaselerin dibine frambuazlu sostan 2-3 yemek kaşığı dökün ve üzerine güllü sütlaçla doldurun. Bir çay kaşığı ile kasesnin kenarlarından güllaç ve sosu hafif alt üst edin. En üste frambuaz, badem veya antep fıstığı ile dekor yapın. Ben biraz da frenk üzümü kondurdum üste.


Rose Water Rice Pudding (Sutlac) with Raspberry Sauce


Frambuaz Soslu Güllü Sütlaç Rose water raspberry rice puddingRose Water Sütlaç (Rice Pudding) with Raspberry Sauce

Rice pudding is a traditional and very delicious milk based dessert in Turkey. It actually comes from Ottoman palaces. It's a palace dessert guys!

Mostly we cook it plain like using just vanilla and it is common baking it after cooking process to have browned top layer. However, I wanted to make something for Ramadan dinners so I wanted to add rose water to give it a taste like another traditional dessert Güllaç. I also serve it with raspberry sauce because raspberry and rose water together tastes... perfect.   Oh, I am not sure if Ottoman Sultans ate it raspberries haha.

Baldo or arborio rice is both ok for this dessert.

Also, if you are not get used to rose water, go slow with it. First add a teaspoon or two, and if you want more then add more. I strongly recommend using natural rose water in desserts.

If you are ready for feeling some palace luxury, here is the recipe

Rose Water Sütlaç (Rice Pudding) with Raspberry Sauce



For The Rose Water Rice Pudding

1/2 cup rice + 1 tablesoons rice
2 1/2 cups milk
7 oz dairy cream (200 ml)
1/3 cup granulated sugar
2 tablespoons corns starch
1 table spoon natural rose water
2 cups boiling hot water

Put the rice together with boiling water in a small pot and close the lid half. Cook on medium heat around 15 minutes, until the water absorbed by the rice.

Separate a 1 cup of the milk and add the corns starch in it, mix well until it becomes homogenous.

Pour both of the milk over the rice, add the sugar and combine well before start to heat it. On medium heat, stirring occasionally cook it for 20 minutes and add the cream and rose water. Stirring constantly, cook it for 5 more minutes.

For the Raspberry Sauce

1 cup raspberries (fresh or frozen)
4 tablespoons granulated sugar

Put raspberries on a small sauce pot and sprinkle the granulated sugar on them. On low heat, cook it Sstirring occasionally until it becomes thicker.

Transfer 2 or 3 table spoons of raspberry sauce into your cups and pour rice pudding as the second layer.





[Nachmachtipp] Wandbilder aus Modelliermasse



Mit lufttrocknender Modelliermasse kann man spielend leicht tolle Wohn-Accessoires herstellen und sie ist daher einfach perfekt geeignet für die verschiedensten DIY Projekte.
Das weiche Material lässt sich gut formen, kneten und modellieren und neben Tontöpfen, Schmetterlingen und Blumenschalen habe ich mich nun an einfachen Wandbildern aus Fimo versucht.

Die sind schnell selbstgemacht und lassen sich wunderbar individuell gestalten:








Du brauchst:

Modelliermasse, lufthärtend*
○ Ausstecher (z.B. HIER*)
○ Teller, Schalen oder Tassen als runde Vorlage für die Bilder
○ feines Schleifpapier
Rollstab*
○ Acrylfarbe
○ Heißkleber
○ evtl. Kunstpflanze




So geht´s:

Die Modelliermasse mit dem Rollstab dünn ausrollen und die verschiedenen Blätter ausstechen.
Ungerade und abstehende Kanten könnt ihr mit angefeuchteten Fingern vorsichtig ausbessern. Der Rest lässt sich ganz einfach nach dem Trocknen schleifen.

Für die runden Bilder verwendet ihr am besten verschieden große Teller, Tassen oder Schüsseln als Vorlage. Mit einem scharfen Messer ausschneiden und aushärten lassen. Um die Bilder später aufhängen zu können, stecht ihr in der Mitte ein Loch, z.B. mit einem Zahnstocher oder noch besser einem Strohhalm.

Die Bilder aushärten lassen, mit Wunschfarben bemalen und die Blätter mit Heißkleber darauf kleben. Wer möchte kann, um die Bilder zu schützen, diese noch mit einem speziellen Glanzlack versiegeln.





Ergänzend habe ich noch eine Kunststoffpflanze geteilt und die verschieden großen Stücke mit schwarzer Acrylfarbe bemalt. Trocknen lassen und ebenfalls mit Heißkleber auf den Wandbildern anbringen. Bestimmt sieht es auch ganz toll aus, wenn ihr stattdessen Pflanzen oder Blumen aufstempelt.


Ein schönes Wochenende wünsch ich euch und entspannte Sommertage!
Alles Liebe,
Rebecca


* Affiliate Links





Mittwoch, 8. Juli 2015

Kremalı Bal Kabağı Topları






Kremalı Bal Kabağı Topları



Malzemeler;

İki dilim soyulmuş bal kabağı

1 paket petibör bisküvi

Hindistan cevizi



Dolgu kreması - Puding - Muhallebi



Yapılışı;

Bal kabaklarını şeker ilavesiyle yumuşayana kadar pişirin. Fazla su salarsa suyunu süzün. Püre yaparak bisküvileri içine kırın. Yoğurarak bütün malzemeyi birbirine yedirin. İsterseniz fındık, ceviz, tarçın da ekleyebilirsiniz.

Dienstag, 7. Juli 2015

YABANMERSiNi SEFTALi VE ANTEPFISTIKLI ÇiKOLATALI NEMESiS PASTA



blueberry, peach, nectarine  pistachio flourless nemesis cake


Inanır mısınız hala pastacılık okuluna gidemedim. Istediğim okul çok pahalı ama bu işte en iyi okullardan biri. 1 yıldır bunun için uğraşıyorum ama gerekli parayı bir türlü ayarlayamadım. Nasıl olacak bilmiyorum hiç, gidip 1 yılımı verdiğime değecek bir okul olsun istiyorum sadece. Ne kadar stresli olduğumu anlatabilir miyim bilmiyorum. 1 yıldır bekliyorum ama bir gelişme yok. Daha sadece bir yere başvurdum, Kanada'da. Kabul de aldım ama işin kötüsü şehir aşırı soğuk. -40 derecelerde kışın ve soğuk çok uzun süre kalıyormuş.

Birçoğunuz bilmez ama benim başımda 6 tane çatlak var. Bu çatlaklar azıcık soğuk görünce nasıl sızılıyor anlatamam size, kışın genelde yoğun bir baş ağrım oluyor bu yüzden. Burdaki okul da iyi ama dediğim gibi, aşırı soğuk bir yer, son çare olarak düşünüyorum burayı. Asıl gitmek istediğim okul New York'ta. Orası da soğuk ama Kanada kadar değil. Bu okul beni çok iyi yerlere getirebilecek, çok iyi bir okul ama işte okul fiyatının üçte biri kadar bir eksiğim var, onu nasıl tamamlarım ben de hiç bilmiyorum.

blueberry, nectarine, peach psitachio flourless chocolate nemesis cake

Etrafımda "Okula ne gerek var? Kendine bir yer aç, yapıyorsun işte." diyen o kadar çok insan var ki... Ama benim amacım bi pastane açıp, orayı çalıştırmak değil. Daha farklı bir şey istiyorum, iyi şeflerin yanında çalışmak daha fazla öğrenmek istiyorum. Zamanı geldiğinde de imkanım olursa tabi ki açmak isterim bir yer ama önceliğim bu işi iyi öğrenmek. Bunun için de eğitim gerekli. Okula gitmeyi beklediğim bu boş geçen 1 yılda kendimi biraz geliştirdim diyebilirim. Sanırım daha iyi fotoğraflar çekmeye başladım, daha değişik belki biraz daha karışık tariflere denemeye başladım. Bir ara kendime çikolata öğrettim ve çikolata ile de çalışmaya başladım. Aslında biraz da bakış açım değişti. Bir yandan iyi oldu diyebilirim ama bunları zaten okula gidince de öğrenip yapabilirdim, aslında hala bu geçen yıl zaman kaybı.

nectarine, peach pistachio flourless chocolate nemesis cake
Kekin dokusunu burdan rahatlıkla seçebilirsiniz. Nemli, yumuşak, insanın ağzında eriyor. 
Bu arada eğer herhangi bir okula gidebilirsem planım öğrendiğim konuları burda da sizlerle paylaşmak. Zaten orda ekstra ne zamanım olacak kendi kendime denemeler yapmak için sanırım ne de ona ayırabilecek bütçem. En azından hem blog boş kalmamış olur, hem de öğrendiğim temel bilgileri sizlere de anlatırım.

Yeni taşındığımız evde bize yaptığım ilk pastam. Öncesinde birkaç sipariş vardı ama bunu biz yiyelim diye yaptım. Çikolata ve şeftali sever misiniz beraber bilmem, benşm çok hoşuma gidiyor kayısı veya çikolata ile şeftali. Yine ben bunlara yabanmersini ve antepfıstığını da yakıştırıyorum. Bu yüzden bu seferlik böyle bir şey denedim. Taban kısmına unsuz bir kek olan nemesis kekten yaptım. Şeftalileri biraz şekerle pişirdim. Yabanmersini ile ile mus yaptım, antepfıtığı ile de kremşanti ama biraz daha dayanıklı olsun diye şantiye tereyağ da ekledim.

Nerden aklına geldi bu karmaşık şey derseniz, asıl aklımda olan şeftali ve yabanmersinli bi galette yapmaktı. Sonra canım çikolatalı bir şey çekince, kızkardeşimin "biraz normal, herkesin yiyebileceği bir şey yap bir kere de" lafını hatırladım ve aslında sadece bir kat kek ve bir kat krema yapacaktım. Sonra içine şeftalileri yedirip, bir kat da fıstık kreması ekleyebileceğimi düşünüp böyle bir işe giriştim. Sonuçta herkesin bayıldığı bir şey çıktı ortaya. Hem tatlı ve bol çikolatalı hem de çok hafif bir mayhoşluk var.



Nemesis kek, unsuz ve bol çikolatalı bir kek. Haliyle oldukça yumuşak ve ıslak bir yapısı var. E haliyle de çok lezzetli. Kendi başına bir çikolata bombası olan nemesis keki sade tüketebileceğiniz gibi benim gibi üzerini krema ile kaplayarak, meyvelerle veya soslarla da yiyebilirsiniz. Kekte iyi kalitede ve yüksek kakao oranlı çikolata kullanmanızı tavsiye ederim, lezzeti etkiliyor çünkü. Bu arada yapılışı da çok basit. Normalde unsuz çikolatalı keklerdeki gibi mereng hazırlamıyoruz. Çikolata, tereyağ, yumurta ve şeker dışında malzemesi yok. Brownie gibi ama çok daha lezzetli ve nemli. Yumuşacık, ağzınızda eriyip gidiyor. (Tamam, tarifin orijinalinde mereng hazırlanıyor ama bu yaptığımda yok.) (Kekin dokusunu üstteki ve yazının sonundaki fotoğraflardan görebilirsiniz.)

Krem Şanti  (Creme Chantilly) pudra şekeri ile çırpılmış süt kreması aslında. Isterseniz toz kremşanti kullanabilirsiniz fıstıklı krem şanti yaparken. Krem şantiyi paketinde anlatıldığı gibi yapıp, fıstık ekleyip karıştırın; tereyağ eklemenize gerek yok hazır şantiye.


Mousse (mus) yiyimi çok hafif olan bir tatlı/katman aslında. Ben de bu aralar muslu keklere biraz taktım açıkçası, normal krema yapmak yerine mus yapmayı tercih ediyorum. Yerken böyle pofuduk bir his oluyor insanın damağında, çok hoşuma gidiyor. Sanki aslında yediğim pasta çok hafifmiş gibi hissediyorum. Değil tabi ki :D  Musu sabitlemek için jelatin kullanıyoruz ve yumurta beyazına hiç bulaşmıyoruz. Böyle çok güzel.

Şeftali kompostosuna çoook az zencefil, tarçın ve muskat ekledim. Tarife yazmadım çünkü ayar kaçarsa pastada çok baskın baharat tadı olur. Buraya not düşeyim. İsterseniz siz de bu baharatlardan birini veya hepsini çooooooook azcık ekleyebilirsiniz.

Son olarak, lütfen kremalarda kullandığınız süt kremasını en az 12 saattir dolapta tutuyor olun. Şuradaki yazımı okumadıysanız bir göz atarsanız krema ile ilgili daha detaylı bir yazı var. İşinize yarayacaktır.

YABANMERSiNi SEFTALi VE ANTEPFISTIKLI ÇiKOLATALI NEMESiS PASTA

Sıralama olarak şu şekilde yaparsanız işiniz kolaylaşır:
Kek
Şeftali kompostosu
Yabanmersinli mousse
Fıstıklı krema


Unsuz, Çikolatalı Nemesis Kek
Keki fırından alınca ortası böyle çökecek.


4 yumurta
200 gr bitter çikolata
100 gr tereyağ
150 gr toz şeker
vanilya
1/4 çay kaşığı deniz tuzu

20-22 cm çapındaki çember kalıbın tabanına pişirme kağıdı serip kenarlarını tereyağ ile yağlayın.
Fırını 175C'ye ayarlayın.

Tereyağı ve çikolatayı benmariye alıp, çikolatalar tamamen eriyene kadar ısıtın. Toz şekeri ekleyip iyice karıştırın.

4 yumurtayı vanilya ile birlikte 5 dakika yüksek hızda, iyice kabarıp rengi açılana kadar çırpın.

Tereyağı yumurtaya ekleyip 1 dakika kadar yavaş devirde karıştırıp kalıba alın ve 40 dakika kadar pişirin.


Şeftali Kompostosu

3 tatlı ve sert şeftali veya nektarin
4 yemek kaşığı kahverengi toz şeker veya beyaz toz şeker
100 ml içme suyu
1/8 çay kaşığı zencefil

Şeftalileri yarım cm kalınlığında dilimleyin ve küçük bir tencereye alıp kahverengi şekeri üzerine serpin. Suyu ve zencefili ekleyip karıştırın. Tencerenin kapağını kapayıp, kısık ateşte şeftaliler yumuşayıncaya kadar pişirirn. (15-20 dk). Şeftaliler yumuşayınca kapağı açın ve suyunu çekene kadar pişirmeye devam edin. Suyu, kıvamlı bir şurup haline gelecek.

Yabanmersinli Mousse

200 gr yabanmersini
5 yemek kaşığı toz şeker
150 ml süt kreması (en az 12 saat buzdolabında soğutulmuş)
1 yemek kaşığı toz jelatin

Küçük bir kaseye 2 yemek kaşığı soğuk su koyup üzerine jelatini serpin ve 10 dakika kadar jelatinin aktif hale gelmesi için bekleyin.

Bu sırada yabanmersinini rondoya alıp püre haline gelene kadar parçalayın. Küçük bir tavaya şeker ve yabanmersini püresini alıp 5-6 dakika pişirin. Ocaktan alıp ılıtın. Ilıyınca (elinizi yakmayacak ama hala biraz sıcak olacak) jelatini mikrodalga (5-6 sn) veya benmaride eritin. Yabanmersini püresine ekleyin ve iyice karıştırın. Oda sıcaklığına gelene kadar arada karıştırarak soğutun.

Süt kremasını katılaşana dek 3 dakika kadar yüksek devirde çırpın. Katılaşınca oda ısısına gelmiş püreyi ekleyin ve tahta bir kaşık veya spatula ile alt üst ederek birbirine yedirin. Krema sıkma torbasına doldurup dolaba kaldırın. (kullanmadan önce 45-60 dk dinlendirin.



Antepfıstıklı Creme Chantily 
100 ml süt kreması
4 yemek kaşığı pudra şekeri
30 gr ince çekilmiş antep fıstığı
50 gr yumuşak tereyağ

Tereyağı pudra şekeri ile çırpıp kremamsı bir kıvam elde edin.

Süt kremasını 3 dakika boyunca çırpıp koyulaştırın. Tereyağ ve antepfıstığını ekleyip 15-20 sn daha daha çırpın.


Pastanın Yapılışı

Kek ılıyınca, üzerine çatalla delikler açın ve şeftalileri dizin.
Üzerine tencerede kalan şurubu gezdirin.
Yabanmersinli mousse ile üzerini kaplayın.
2. kat olarak antepfıstıklı kremayı eşit şekilde yayın.
En üste kakao eleyin.



Montag, 6. Juli 2015

Blogger'a Arşiv Tablosu Ekleme

Arşiv sayfaları ziyaretçilere tüm içeriğinizi tek bir yerden görme şansı verdiği için kullanıcı dostu ve oldukça faydalı sayfalardır. Bunun için ben de bir arşiv sayfası oluşturmuş ve bunu nasıl oluşturabileceğinizi paylaşmıştım.

Fakat benim paylaştığım arşiv sayfası tüm konu başlıklarını alt alta sıraladığı için yazı sayısı 1000’den fazla olan bloglarda kullanıcıların arşivi incelemesi biraz zor oluyordu. Bu yüzden Blogger’da tablo şeklinde bir arşiv sayfası oluşturulup oluşturulmayacağı ile ilgili bir araştırma yaptım ve Endonezya’lı bir arkadaşın aşağıda gördüğünüz projesine denk geldim.

Resimde de gördüğünüz gibi arşiv sayfasında blog yazılarınızda kullandığınız etiketler, sekme şeklinde tablonun sol tarafında alt alt sıralanıyor. Ve bu sekmelere tıkladığınızda o etikete ait yazılar listeleniyor. Böylece hem daha minimal hem de daha kullanıcı dostu arşiv sayfanız olacak.


Blogger arşiv tablosu ekle


Siz de Blogger blogunuzda böyle bir arşiv tablosu oluşturmak istiyorsanız Blogger kumanda paneline giriş yaptıktan sonra Sayfalar > Yeni Sayfa yolunu takip edin ve resimde gösterdiğim gibi aşağıdaki kodları sayfanın HTML bölümüne ekleyin.



blogger arşiv sayfası

<div id="tabbed-toc">
<span class="loading">Sayfa yükleniyor...</span></div>
<br />
<script type="text/javascript">
var tabbedTOC = {
    blogUrl: "http://bloghocam.blogspot.com",
    containerId: "tabbed-toc",
    activeTab: 1,
    showDates: true,
    showSummaries: true,
    numChars: 200,
    showThumbnails: true,
    thumbSize: 40,
    noThumb: "https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiH6Jgx821qGe41c9qrf4oo63TZ6VBKjbB_DiapkzZKDioEZA4x9SjTW-pNMOVpZPSD58ihG1XJeAu2l05wymTbnkctnMDtNG0JyEW2jOQm8SGd_2A8m-Fwn-9wBu1fhEvYh7qbsL0IHMfK/s500/resimyok.gif",
    monthNames: [
        "Ocak",
        "Şubat",
        "Mart",
        "Nisan",
        "Mayıs",
        "Haziran",
        "Temmuz",
        "Ağustos",
        "Eylül",
        "Ekim",
        "Kasım",
        "Aralık"
    ],
    newTabLink: true,
    maxResults: 99999,
    preload: 0,
    sortAlphabetically: true,
    showNew: 7,
    newText: " - <em style='color: white;padding: 1px 5px;border-radius: 20px;background-color: #F00;'>Yeni!</em>"
};
</script>
<script src="https://googledrive.com/host/0B_PLgWpOK_wTazVMekZ3TTBiY2M/" type="text/javascript"></script>
<style>
#tabbed-toc {
width: 99%;
margin: 0 auto;
overflow: hidden !important;
position: relative;
color: #222;
border: 0;
border-top: 5px solid #FC0204;
background-color: #1D1D1D;
-webkit-transition: all 0.4s ease-in-out;
}
#tabbed-toc .loading {
display:block;
padding:5px 15px;
font:normal bold 11px Arial,Sans-Serif;
color:#FFF;
}
#tabbed-toc ul,
#tabbed-toc ol,
#tabbed-toc li {
margin:0;
padding:0;
list-style:none;
}
#tabbed-toc .toc-tabs {
width: 24.8%;
float: left !important;
}
#tabbed-toc .toc-tabs li a {
display:block;
font:normal bold 10px/28px Arial,Sans-Serif;
height:28px;
overflow:hidden;
text-overflow:ellipsis;
color:#ccc;
text-transform:uppercase;
text-decoration:none;
padding:0 12px;
cursor:pointer;
  -webkit-transition: all 0.3s ease-in-out;
}
#tabbed-toc .toc-tabs li a:hover {
background-color: #515050;
color: #FFF;
}
#tabbed-toc .toc-tabs li a.active-tab {
background-color: #FFFC03;
color: #222;
position: relative;
z-index: 5;
margin: 0 -2px 0 0;
}
#tabbed-toc .toc-content,
#tabbed-toc .divider-layer {
width: 75%;
float: right !important;
background-color: #F5F5F5;
border-left: 5px solid #FFFC03;
-webkit-box-sizing: border-box;
-moz-box-sizing: border-box;
box-sizing: border-box;
-webkit-transition: all 0.3s ease-in-out;
}
#tabbed-toc .divider-layer {
float:none;
display:block;
position:absolute;
top:0; right:0; bottom:0;
}
#tabbed-toc .panel {
position:relative;
z-index:5;
font:normal normal 10px Arial,Sans-Serif;
}
#tabbed-toc .panel li a {
display: block;
position: relative;
font-weight: bold;
font-size: 11px;
color: #222;
line-height: 2.8em;
height: 30px;
padding: 0 10px;
text-decoration: none;
outline: none;
overflow: hidden;
-webkit-transition: all 0.3s ease-in-out;
}
#tabbed-toc .panel li time {
display:block;
font-style:italic;
font-weight:400;
font-size:10px;
color:#666;
float:right;
}
#tabbed-toc .panel li .summary {
display:block;
padding:10px 12px;
font-style:italic;
border-bottom:4px solid #275827;
overflow:hidden;
}
#tabbed-toc .panel li .summary img.thumbnail {
float:left;
display:block;
margin:0 8px 0 0;
padding:4px;
width:72px;
height:72px;
border:1px solid #dcdcdc;
background-color:#fafafa;
}
#tabbed-toc .panel li:nth-child(even) {
background-color: #DBDBDB;
font-size: 10px;
}
#tabbed-toc .panel li a:hover,
#tabbed-toc .panel li a:focus,
#tabbed-toc .panel li a:hover time,
#tabbed-toc .panel li.bold a {
background-color:#222;
color:#FFF;
outline:none;
-webkit-transition: all 0.3s ease-in-out;
}
#tabbed-toc .panel li.bold a:hover,
#tabbed-toc .panel li.bold a:hover time {
background-color:#222;
}
@media (max-width:700px) {
#tabbed-toc {
background-color:#fff;
border:0 solid #888;
}
#tabbed-toc .toc-tabs,
#tabbed-toc .toc-content {
overflow:hidden;
width:auto;
float:none !important;
display:block;
}
#tabbed-toc .toc-tabs li {
display:inline;
float:left !important;
}
#tabbed-toc .toc-tabs li a,
#tabbed-toc .toc-tabs li a.active-tab {
background-color:#222;
color:#ccc;
}
#tabbed-toc .toc-tabs li a.active-tab {
color:#000;
}
#tabbed-toc .toc-content {
border:none;
}
#tabbed-toc .divider-layer,
#tabbed-toc .panel li time {
display:none;
}
}
</style>


Kodlarda kırmızı renkle gösterdiğim http://bloghocam.blogspot.com yerine kendi blog adresinizi yazmayı unutmayın!

Sonntag, 5. Juli 2015

Ev Yapımı Organik Nutella


ev yapımı nutella, ev yapımı fındık ezmesi, kakaolu fındık ezmesi, nutella tarifi

Nutellayı hem içeriği hem de beni çok baymasından dolayı pek sevmesem de ev yapımı olanlarının resmen hastasıyım. Zaten blogda da bir tane David Lebovitz tarifi mevcut. Boş kaldıkça bir şeyler denediğimden birkaç çeşit daha ev yapımı fındık ezmesi denedim. Bunların arasında 2 favorim oldu. Biri pralinle yapılıyor, diğeri de bu verdiğim tarif. Daha önceki tarifin içinde süt olduğundan dayanma süresi buzdolabında 1-1.5 haftayken bunda kullandığınız malzemelerin raf ömürleri kadar bir dayanma süresi bekleyebilirsiniz. Kendi kendine ortaya çıkan devşirme bir tarif bu. İlk yapmaya başladığımdan beri de bittikçe yapıyorum yeniden, herkes severek yiyor. Hatta o zamandan beri hiç marketten bu tarz bir ürün almadık.

Tamamen organik olmasını istediğim zaman ben çikolatayı, fındığı ve yağı organik kullanıyorum. Şu anda bana göre piyasadaki tüm ürünlerden görece sağlıklı bir ürün bu. Bu tarz şeker ve yağ deposu bir yiyeceğe, içeriği istediği kadar organik olsun, sağlıklı demek dalga geçmek olur tabii ki ama market ürünleriyle kıyaslayınca daha sağlıklı, hem de çok daha lezzetli (bence).

İçinizi baymıyor.
Pürüzsüzce sürülüyor.
Oda sıcaklığında saklayabiliyorsunuz.
İçinde kakao değil çikolata var.
%45 kadarı fındık.
Palm yağı değil kakao yağı ve sizin seçeceğiniz bir sıvı yağ içeriyor.
Nutella kullandığınız her yerde gönlünüz rahat kullanabilirsiniz. Sadece içinde çikolata olduğundan çok soğutursanız biraz koyulaşacağını unutmayın.

Bu tarifin tek eksi tarafı kaşık kaşık yeseniz de doymayacak olmanız. O kadar güzel. Bu yüzden dikkatli olmakta fayda var, içeriğine ne kadar dikkat etsek de fazlası zararlı.

ev yapımı nutella, ev yapımı fındık ezmesi, kakaolu fındık ezmesi, nutella tarifi

Eh, kimse organik malzeme kullanmak zorunda değil ama çocuklarınız nutella canavarı ise veya siz daha temiz beslenmeye dikkat ediyorsanız ya da bir parça ekmeğe biraz çikolatalı fındık ezmesi sürünce daha az suçluluk hissetmek istiyorsanız bu ev yapımı nutella tarifi sizin için harika bir seçenek olabilir.



Tarifte işinizi kolaylaştıracak bir şey var: iyi bir gıda öğütücü. Bu rondo olabilir veya kahve/baharat öğütücü olabilir. Benim emektar öğrenci işi rondomu severim, her işimi görür ama kahve değirmeni parçalama işinde çok daha verimli. Öyle güzel öğüttü ki fındığı fotoğrafta da göreceğiniz gibi adeta fındığı krema yaptı. Benim kullandığım öğütücünün markası Arnica. Fiyatı da uygundu alırken.
Böyle bir alet yoksa da hiç dert etmeyin, rondoyla fındığı ufalayabildiğiniz kadar ince ufalayın. Daha sonra buzdolabı poşetine alıp poşetin havasını alarak ağzını bağlayın. Poşetin üzerinden merdane ile geçip minik fındık parçalarını da olabildiğince ezin. Hatta bunu da yapmanıza gerek yok, fındık parçacıkları belliyken de gayet güzel oluyor.

Çikolatayı organik kullanmak isterseniz Macro Center'da çeşitli markalarda organik çikolatalar var. Metro gibi büyük marketlerde de vardır. Bulunduğunuz şehirde böyle yerler yoksa tazedirekt.com'dan da temin edebilirsiniz. Ayrıca ben en son agave şurubu ile tatlandırılmış organik çikolata ile yaptım, onla bile güzel oluyor :)

%70 kakaolu organik bitter çikolata ve organik sütlü çikolata ile veriyorum tarifi. Siz sadece sütlü, sadece bitterle de yapabilirsiniz ama itiraf edeyim sütlü çikolata ekleyince daha lezzetli oluyor.

Diğer bir konu ise kullanılacak sıvıyağ. Çikolata, eridikten sonra oda sıcaklığındayken katılaşması oldukça uzun zaman alıyor ama ertesi günekatılaşmış oluyor. Bunu engellemek ve sürülebilir bir fındık ezmesi yapmak için 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyeceksiniz. Nötr tadı olan herhangi bir yağ olabilir bu.

-Kanola veya ayçiçek yağı kokusuz yağlara örnek.
-Aynı zamanda fındık yağı da kokulu olmasına rağmen bu tarifte kullanılabilir zaten yapacağınız ev yapımı nutella tarifinin yarısını fındık oluşturuyor.
-Hindistancevizi yağı da bir seçenek, yazın oda sıcaklığında sıvı oluyor genelde organik hindistancevizi yağı.
-Organik sızma zeytinyağı ile yaptım bir kere, hafif bi zeytinyağı kokusu oluyor ama seviyorsanız sorun etmeyebilirsiniz. Ben sevmiştim o halini de.

Yine de 2.gün hafif bi kıvamlanma oluyor. 2 gün sonra bu kıvam size koyu gelirse kavanozun kapağını sıkıca kapayıp, kavanozu sıcak suyun içinde 10-15 dakika bekletirseniz eski kıvamına döner. Açınca biraz karıştırıverin tamam.

Fındıklara gelince. Kavrulmuş fındık kullansanız bile fırında kavurma işlemini es geçmeyin, kokusu daha güzel oluyor.

Ben bazen yaparken süt tozu da ekliyorum, daha lezzetli oluyor. Siz de eklemek isterseniz tarife ekledim, istemezseniz o adımı es geçin. Organik süttozu yok piyasada. Eğer süt tozu eklerseniz sıvıyağ miktarını 1 yemek kaşığı artırın.

Ev Yapımı Organik Nutella (Organik Çikolatalı Fındık Ezmesi)






































Ev Yapımı Organik Çikolatalı Fındık Ezmesi Tarifi (nutella)


1 kavanoz, yaklaşık 460 gr için

200 gr organik fındık
150 gr organik bitter çikolata
100 gr organik sütlü çikolata
2-3 yemek kaşığı kokusuz sıvıyağ
1/8 çay kaşığı deniz tuzu
2 yemek kaşığı süttozu (tercihen)

Fırını 175C'ye ayarlayıp fırın tepsisine fındıkları yayın. 10-15 dakika fındıkları kavurun. Arada fırını açıp, tepsiyi sallayarak fındıkları alt üst edin. Renkleri hafif kızarınca çok bekletmeden fırından alın ve ılıtın.

Çikolataları küçük parçalara ayırın ve benmariye alıp eritin.

Fındıkları öğütücüye alıp mümkün olduğunca küçük çekin.

Benim öğütücüm böyle kremamsı bir kıvama sokuyor fındığı.
Daha sonra öğütücünün haznesine yağı, çikolatayı, kullanacaksanız süt tozunu ve tuzu ekleyip tekrar çalıştırıp iyice karışmasını sağlayın.

                         

Ev yapımı nutellanızı steril edilmiş bir kavanoza alıp oda sıcaklığına gelene kadar ağzı açık bekletip, daha sonra ağzı kapalı şekilde saklayın.

ev yapımı nutella, ev yapımı fındık ezmesi, kakaolu fındık ezmesi, nutella tarifi

Samstag, 4. Juli 2015

Hindistancevizi ve Misket Limonlu Kuplar

Hindistancevizi ve Misket Limonlu Kuplar


Hemen hazırlayabileceğiniz hem ferah hem de çoook lezzetli bir tarifim var. Hindistancevizi ve misket limonlu kuplar tam yazlık. Iftardan sonra tatlınızı yerken kendinizi tropik bir adada hissedebilirsiniz haha. Şaka bir yana, gerçekten 10 dakikanızı almayacak hafif bir tatlı.

Normalde hazır toz ürünleri kullanmayı tercih etmesem de Creme Ole Vanilyalı hoşuma gidiyor, hem de çabucak hazırlandığından çok pratik oluyor. Eğer kullanmak istemezseniz vanilyalı bi puding yapın ve oda sıcaklığına gelene kadar arada karıştırıp kaymak tutmasını engelleyin.

Ben puding kısmını vanilyalı, hindistancevizli ve lime (misket limonu) ile yaptım. Aralara tereyağında kavrulmuş kurabiye parçaları, ananas parçaları serpiştirdim. Hmm, sanırım bu kadar. Benden alışık olmadığınız kadar basit bir tatlı.

Hindistancevizi ve limelı kupların tarifini yazarken ben olduğu gibi yazacağım, parantez içinde de alternatiflerinizi. İstediğiniz gibi modifiye edip yapabilirsiniz ama bu haliyle nefis.

Hindistancevizi ve Misket Limonlu Kuplar


3 kup tatlı için

1 paket Dr Oetker  Vanilyalı Creme Ole
250ml hindistancevizi sütü + 200 ml soğuk süt (veya sadece 450 ml süt, badem sütü, soyasütü vs)
6 yemek kaşığı hindistan cevizi  (Ben taze rendelediğim hindistancevizini kullandım)
1 misket limonunun ince rendelenmiş kabuğu
1 misket limonunu suyu

12-15 tane bisküvi (ben organik bebe bisküvisi kullandım, siz de glutensiz bisküviden, light bisküviye ne isterseniz kullanabilirsiniz.)
2 yemek kaşığı tereyağ veya hindistancevizi yağı

Ananas, rende hindistancevizi, lime dilimleri

Bisküvileri irili ufaklı parçalayın ve tereyağ ile biraz kavurun.

Dr Oetker Creme Ole'yi soğuk süt ile çırpıp gereken kıvamı alınca hindistancevizi, lime suyu ve lime rendesini ekleyip iyice karıştırın.

Kuplarınızın dibine bisküvi serpiştirip ananas dilimleri dizin. Üzerine 2-3 kaşık pudingten ekleyip, biraz daha bisküvi ve ananas ekleyin. Puding ile kupun kalanını doldurun ve üzerlerine hindistancevizi, lime ve bisküvi serpiştirin.