Dienstag, 7. Juli 2015

YABANMERSiNi SEFTALi VE ANTEPFISTIKLI ÇiKOLATALI NEMESiS PASTA



blueberry, peach, nectarine  pistachio flourless nemesis cake


Inanır mısınız hala pastacılık okuluna gidemedim. Istediğim okul çok pahalı ama bu işte en iyi okullardan biri. 1 yıldır bunun için uğraşıyorum ama gerekli parayı bir türlü ayarlayamadım. Nasıl olacak bilmiyorum hiç, gidip 1 yılımı verdiğime değecek bir okul olsun istiyorum sadece. Ne kadar stresli olduğumu anlatabilir miyim bilmiyorum. 1 yıldır bekliyorum ama bir gelişme yok. Daha sadece bir yere başvurdum, Kanada'da. Kabul de aldım ama işin kötüsü şehir aşırı soğuk. -40 derecelerde kışın ve soğuk çok uzun süre kalıyormuş.

Birçoğunuz bilmez ama benim başımda 6 tane çatlak var. Bu çatlaklar azıcık soğuk görünce nasıl sızılıyor anlatamam size, kışın genelde yoğun bir baş ağrım oluyor bu yüzden. Burdaki okul da iyi ama dediğim gibi, aşırı soğuk bir yer, son çare olarak düşünüyorum burayı. Asıl gitmek istediğim okul New York'ta. Orası da soğuk ama Kanada kadar değil. Bu okul beni çok iyi yerlere getirebilecek, çok iyi bir okul ama işte okul fiyatının üçte biri kadar bir eksiğim var, onu nasıl tamamlarım ben de hiç bilmiyorum.

blueberry, nectarine, peach psitachio flourless chocolate nemesis cake

Etrafımda "Okula ne gerek var? Kendine bir yer aç, yapıyorsun işte." diyen o kadar çok insan var ki... Ama benim amacım bi pastane açıp, orayı çalıştırmak değil. Daha farklı bir şey istiyorum, iyi şeflerin yanında çalışmak daha fazla öğrenmek istiyorum. Zamanı geldiğinde de imkanım olursa tabi ki açmak isterim bir yer ama önceliğim bu işi iyi öğrenmek. Bunun için de eğitim gerekli. Okula gitmeyi beklediğim bu boş geçen 1 yılda kendimi biraz geliştirdim diyebilirim. Sanırım daha iyi fotoğraflar çekmeye başladım, daha değişik belki biraz daha karışık tariflere denemeye başladım. Bir ara kendime çikolata öğrettim ve çikolata ile de çalışmaya başladım. Aslında biraz da bakış açım değişti. Bir yandan iyi oldu diyebilirim ama bunları zaten okula gidince de öğrenip yapabilirdim, aslında hala bu geçen yıl zaman kaybı.

nectarine, peach pistachio flourless chocolate nemesis cake
Kekin dokusunu burdan rahatlıkla seçebilirsiniz. Nemli, yumuşak, insanın ağzında eriyor. 
Bu arada eğer herhangi bir okula gidebilirsem planım öğrendiğim konuları burda da sizlerle paylaşmak. Zaten orda ekstra ne zamanım olacak kendi kendime denemeler yapmak için sanırım ne de ona ayırabilecek bütçem. En azından hem blog boş kalmamış olur, hem de öğrendiğim temel bilgileri sizlere de anlatırım.

Yeni taşındığımız evde bize yaptığım ilk pastam. Öncesinde birkaç sipariş vardı ama bunu biz yiyelim diye yaptım. Çikolata ve şeftali sever misiniz beraber bilmem, benşm çok hoşuma gidiyor kayısı veya çikolata ile şeftali. Yine ben bunlara yabanmersini ve antepfıstığını da yakıştırıyorum. Bu yüzden bu seferlik böyle bir şey denedim. Taban kısmına unsuz bir kek olan nemesis kekten yaptım. Şeftalileri biraz şekerle pişirdim. Yabanmersini ile ile mus yaptım, antepfıtığı ile de kremşanti ama biraz daha dayanıklı olsun diye şantiye tereyağ da ekledim.

Nerden aklına geldi bu karmaşık şey derseniz, asıl aklımda olan şeftali ve yabanmersinli bi galette yapmaktı. Sonra canım çikolatalı bir şey çekince, kızkardeşimin "biraz normal, herkesin yiyebileceği bir şey yap bir kere de" lafını hatırladım ve aslında sadece bir kat kek ve bir kat krema yapacaktım. Sonra içine şeftalileri yedirip, bir kat da fıstık kreması ekleyebileceğimi düşünüp böyle bir işe giriştim. Sonuçta herkesin bayıldığı bir şey çıktı ortaya. Hem tatlı ve bol çikolatalı hem de çok hafif bir mayhoşluk var.



Nemesis kek, unsuz ve bol çikolatalı bir kek. Haliyle oldukça yumuşak ve ıslak bir yapısı var. E haliyle de çok lezzetli. Kendi başına bir çikolata bombası olan nemesis keki sade tüketebileceğiniz gibi benim gibi üzerini krema ile kaplayarak, meyvelerle veya soslarla da yiyebilirsiniz. Kekte iyi kalitede ve yüksek kakao oranlı çikolata kullanmanızı tavsiye ederim, lezzeti etkiliyor çünkü. Bu arada yapılışı da çok basit. Normalde unsuz çikolatalı keklerdeki gibi mereng hazırlamıyoruz. Çikolata, tereyağ, yumurta ve şeker dışında malzemesi yok. Brownie gibi ama çok daha lezzetli ve nemli. Yumuşacık, ağzınızda eriyip gidiyor. (Tamam, tarifin orijinalinde mereng hazırlanıyor ama bu yaptığımda yok.) (Kekin dokusunu üstteki ve yazının sonundaki fotoğraflardan görebilirsiniz.)

Krem Şanti  (Creme Chantilly) pudra şekeri ile çırpılmış süt kreması aslında. Isterseniz toz kremşanti kullanabilirsiniz fıstıklı krem şanti yaparken. Krem şantiyi paketinde anlatıldığı gibi yapıp, fıstık ekleyip karıştırın; tereyağ eklemenize gerek yok hazır şantiye.


Mousse (mus) yiyimi çok hafif olan bir tatlı/katman aslında. Ben de bu aralar muslu keklere biraz taktım açıkçası, normal krema yapmak yerine mus yapmayı tercih ediyorum. Yerken böyle pofuduk bir his oluyor insanın damağında, çok hoşuma gidiyor. Sanki aslında yediğim pasta çok hafifmiş gibi hissediyorum. Değil tabi ki :D  Musu sabitlemek için jelatin kullanıyoruz ve yumurta beyazına hiç bulaşmıyoruz. Böyle çok güzel.

Şeftali kompostosuna çoook az zencefil, tarçın ve muskat ekledim. Tarife yazmadım çünkü ayar kaçarsa pastada çok baskın baharat tadı olur. Buraya not düşeyim. İsterseniz siz de bu baharatlardan birini veya hepsini çooooooook azcık ekleyebilirsiniz.

Son olarak, lütfen kremalarda kullandığınız süt kremasını en az 12 saattir dolapta tutuyor olun. Şuradaki yazımı okumadıysanız bir göz atarsanız krema ile ilgili daha detaylı bir yazı var. İşinize yarayacaktır.

YABANMERSiNi SEFTALi VE ANTEPFISTIKLI ÇiKOLATALI NEMESiS PASTA

Sıralama olarak şu şekilde yaparsanız işiniz kolaylaşır:
Kek
Şeftali kompostosu
Yabanmersinli mousse
Fıstıklı krema


Unsuz, Çikolatalı Nemesis Kek
Keki fırından alınca ortası böyle çökecek.


4 yumurta
200 gr bitter çikolata
100 gr tereyağ
150 gr toz şeker
vanilya
1/4 çay kaşığı deniz tuzu

20-22 cm çapındaki çember kalıbın tabanına pişirme kağıdı serip kenarlarını tereyağ ile yağlayın.
Fırını 175C'ye ayarlayın.

Tereyağı ve çikolatayı benmariye alıp, çikolatalar tamamen eriyene kadar ısıtın. Toz şekeri ekleyip iyice karıştırın.

4 yumurtayı vanilya ile birlikte 5 dakika yüksek hızda, iyice kabarıp rengi açılana kadar çırpın.

Tereyağı yumurtaya ekleyip 1 dakika kadar yavaş devirde karıştırıp kalıba alın ve 40 dakika kadar pişirin.


Şeftali Kompostosu

3 tatlı ve sert şeftali veya nektarin
4 yemek kaşığı kahverengi toz şeker veya beyaz toz şeker
100 ml içme suyu
1/8 çay kaşığı zencefil

Şeftalileri yarım cm kalınlığında dilimleyin ve küçük bir tencereye alıp kahverengi şekeri üzerine serpin. Suyu ve zencefili ekleyip karıştırın. Tencerenin kapağını kapayıp, kısık ateşte şeftaliler yumuşayıncaya kadar pişirirn. (15-20 dk). Şeftaliler yumuşayınca kapağı açın ve suyunu çekene kadar pişirmeye devam edin. Suyu, kıvamlı bir şurup haline gelecek.

Yabanmersinli Mousse

200 gr yabanmersini
5 yemek kaşığı toz şeker
150 ml süt kreması (en az 12 saat buzdolabında soğutulmuş)
1 yemek kaşığı toz jelatin

Küçük bir kaseye 2 yemek kaşığı soğuk su koyup üzerine jelatini serpin ve 10 dakika kadar jelatinin aktif hale gelmesi için bekleyin.

Bu sırada yabanmersinini rondoya alıp püre haline gelene kadar parçalayın. Küçük bir tavaya şeker ve yabanmersini püresini alıp 5-6 dakika pişirin. Ocaktan alıp ılıtın. Ilıyınca (elinizi yakmayacak ama hala biraz sıcak olacak) jelatini mikrodalga (5-6 sn) veya benmaride eritin. Yabanmersini püresine ekleyin ve iyice karıştırın. Oda sıcaklığına gelene kadar arada karıştırarak soğutun.

Süt kremasını katılaşana dek 3 dakika kadar yüksek devirde çırpın. Katılaşınca oda ısısına gelmiş püreyi ekleyin ve tahta bir kaşık veya spatula ile alt üst ederek birbirine yedirin. Krema sıkma torbasına doldurup dolaba kaldırın. (kullanmadan önce 45-60 dk dinlendirin.



Antepfıstıklı Creme Chantily 
100 ml süt kreması
4 yemek kaşığı pudra şekeri
30 gr ince çekilmiş antep fıstığı
50 gr yumuşak tereyağ

Tereyağı pudra şekeri ile çırpıp kremamsı bir kıvam elde edin.

Süt kremasını 3 dakika boyunca çırpıp koyulaştırın. Tereyağ ve antepfıstığını ekleyip 15-20 sn daha daha çırpın.


Pastanın Yapılışı

Kek ılıyınca, üzerine çatalla delikler açın ve şeftalileri dizin.
Üzerine tencerede kalan şurubu gezdirin.
Yabanmersinli mousse ile üzerini kaplayın.
2. kat olarak antepfıstıklı kremayı eşit şekilde yayın.
En üste kakao eleyin.



Montag, 6. Juli 2015

Blogger'a Arşiv Tablosu Ekleme

Arşiv sayfaları ziyaretçilere tüm içeriğinizi tek bir yerden görme şansı verdiği için kullanıcı dostu ve oldukça faydalı sayfalardır. Bunun için ben de bir arşiv sayfası oluşturmuş ve bunu nasıl oluşturabileceğinizi paylaşmıştım.

Fakat benim paylaştığım arşiv sayfası tüm konu başlıklarını alt alta sıraladığı için yazı sayısı 1000’den fazla olan bloglarda kullanıcıların arşivi incelemesi biraz zor oluyordu. Bu yüzden Blogger’da tablo şeklinde bir arşiv sayfası oluşturulup oluşturulmayacağı ile ilgili bir araştırma yaptım ve Endonezya’lı bir arkadaşın aşağıda gördüğünüz projesine denk geldim.

Resimde de gördüğünüz gibi arşiv sayfasında blog yazılarınızda kullandığınız etiketler, sekme şeklinde tablonun sol tarafında alt alt sıralanıyor. Ve bu sekmelere tıkladığınızda o etikete ait yazılar listeleniyor. Böylece hem daha minimal hem de daha kullanıcı dostu arşiv sayfanız olacak.


Blogger arşiv tablosu ekle


Siz de Blogger blogunuzda böyle bir arşiv tablosu oluşturmak istiyorsanız Blogger kumanda paneline giriş yaptıktan sonra Sayfalar > Yeni Sayfa yolunu takip edin ve resimde gösterdiğim gibi aşağıdaki kodları sayfanın HTML bölümüne ekleyin.



blogger arşiv sayfası

<div id="tabbed-toc">
<span class="loading">Sayfa yükleniyor...</span></div>
<br />
<script type="text/javascript">
var tabbedTOC = {
    blogUrl: "http://bloghocam.blogspot.com",
    containerId: "tabbed-toc",
    activeTab: 1,
    showDates: true,
    showSummaries: true,
    numChars: 200,
    showThumbnails: true,
    thumbSize: 40,
    noThumb: "https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiH6Jgx821qGe41c9qrf4oo63TZ6VBKjbB_DiapkzZKDioEZA4x9SjTW-pNMOVpZPSD58ihG1XJeAu2l05wymTbnkctnMDtNG0JyEW2jOQm8SGd_2A8m-Fwn-9wBu1fhEvYh7qbsL0IHMfK/s500/resimyok.gif",
    monthNames: [
        "Ocak",
        "Şubat",
        "Mart",
        "Nisan",
        "Mayıs",
        "Haziran",
        "Temmuz",
        "Ağustos",
        "Eylül",
        "Ekim",
        "Kasım",
        "Aralık"
    ],
    newTabLink: true,
    maxResults: 99999,
    preload: 0,
    sortAlphabetically: true,
    showNew: 7,
    newText: " - <em style='color: white;padding: 1px 5px;border-radius: 20px;background-color: #F00;'>Yeni!</em>"
};
</script>
<script src="https://googledrive.com/host/0B_PLgWpOK_wTazVMekZ3TTBiY2M/" type="text/javascript"></script>
<style>
#tabbed-toc {
width: 99%;
margin: 0 auto;
overflow: hidden !important;
position: relative;
color: #222;
border: 0;
border-top: 5px solid #FC0204;
background-color: #1D1D1D;
-webkit-transition: all 0.4s ease-in-out;
}
#tabbed-toc .loading {
display:block;
padding:5px 15px;
font:normal bold 11px Arial,Sans-Serif;
color:#FFF;
}
#tabbed-toc ul,
#tabbed-toc ol,
#tabbed-toc li {
margin:0;
padding:0;
list-style:none;
}
#tabbed-toc .toc-tabs {
width: 24.8%;
float: left !important;
}
#tabbed-toc .toc-tabs li a {
display:block;
font:normal bold 10px/28px Arial,Sans-Serif;
height:28px;
overflow:hidden;
text-overflow:ellipsis;
color:#ccc;
text-transform:uppercase;
text-decoration:none;
padding:0 12px;
cursor:pointer;
  -webkit-transition: all 0.3s ease-in-out;
}
#tabbed-toc .toc-tabs li a:hover {
background-color: #515050;
color: #FFF;
}
#tabbed-toc .toc-tabs li a.active-tab {
background-color: #FFFC03;
color: #222;
position: relative;
z-index: 5;
margin: 0 -2px 0 0;
}
#tabbed-toc .toc-content,
#tabbed-toc .divider-layer {
width: 75%;
float: right !important;
background-color: #F5F5F5;
border-left: 5px solid #FFFC03;
-webkit-box-sizing: border-box;
-moz-box-sizing: border-box;
box-sizing: border-box;
-webkit-transition: all 0.3s ease-in-out;
}
#tabbed-toc .divider-layer {
float:none;
display:block;
position:absolute;
top:0; right:0; bottom:0;
}
#tabbed-toc .panel {
position:relative;
z-index:5;
font:normal normal 10px Arial,Sans-Serif;
}
#tabbed-toc .panel li a {
display: block;
position: relative;
font-weight: bold;
font-size: 11px;
color: #222;
line-height: 2.8em;
height: 30px;
padding: 0 10px;
text-decoration: none;
outline: none;
overflow: hidden;
-webkit-transition: all 0.3s ease-in-out;
}
#tabbed-toc .panel li time {
display:block;
font-style:italic;
font-weight:400;
font-size:10px;
color:#666;
float:right;
}
#tabbed-toc .panel li .summary {
display:block;
padding:10px 12px;
font-style:italic;
border-bottom:4px solid #275827;
overflow:hidden;
}
#tabbed-toc .panel li .summary img.thumbnail {
float:left;
display:block;
margin:0 8px 0 0;
padding:4px;
width:72px;
height:72px;
border:1px solid #dcdcdc;
background-color:#fafafa;
}
#tabbed-toc .panel li:nth-child(even) {
background-color: #DBDBDB;
font-size: 10px;
}
#tabbed-toc .panel li a:hover,
#tabbed-toc .panel li a:focus,
#tabbed-toc .panel li a:hover time,
#tabbed-toc .panel li.bold a {
background-color:#222;
color:#FFF;
outline:none;
-webkit-transition: all 0.3s ease-in-out;
}
#tabbed-toc .panel li.bold a:hover,
#tabbed-toc .panel li.bold a:hover time {
background-color:#222;
}
@media (max-width:700px) {
#tabbed-toc {
background-color:#fff;
border:0 solid #888;
}
#tabbed-toc .toc-tabs,
#tabbed-toc .toc-content {
overflow:hidden;
width:auto;
float:none !important;
display:block;
}
#tabbed-toc .toc-tabs li {
display:inline;
float:left !important;
}
#tabbed-toc .toc-tabs li a,
#tabbed-toc .toc-tabs li a.active-tab {
background-color:#222;
color:#ccc;
}
#tabbed-toc .toc-tabs li a.active-tab {
color:#000;
}
#tabbed-toc .toc-content {
border:none;
}
#tabbed-toc .divider-layer,
#tabbed-toc .panel li time {
display:none;
}
}
</style>


Kodlarda kırmızı renkle gösterdiğim http://bloghocam.blogspot.com yerine kendi blog adresinizi yazmayı unutmayın!

Sonntag, 5. Juli 2015

Ev Yapımı Organik Nutella


ev yapımı nutella, ev yapımı fındık ezmesi, kakaolu fındık ezmesi, nutella tarifi

Nutellayı hem içeriği hem de beni çok baymasından dolayı pek sevmesem de ev yapımı olanlarının resmen hastasıyım. Zaten blogda da bir tane David Lebovitz tarifi mevcut. Boş kaldıkça bir şeyler denediğimden birkaç çeşit daha ev yapımı fındık ezmesi denedim. Bunların arasında 2 favorim oldu. Biri pralinle yapılıyor, diğeri de bu verdiğim tarif. Daha önceki tarifin içinde süt olduğundan dayanma süresi buzdolabında 1-1.5 haftayken bunda kullandığınız malzemelerin raf ömürleri kadar bir dayanma süresi bekleyebilirsiniz. Kendi kendine ortaya çıkan devşirme bir tarif bu. İlk yapmaya başladığımdan beri de bittikçe yapıyorum yeniden, herkes severek yiyor. Hatta o zamandan beri hiç marketten bu tarz bir ürün almadık.

Tamamen organik olmasını istediğim zaman ben çikolatayı, fındığı ve yağı organik kullanıyorum. Şu anda bana göre piyasadaki tüm ürünlerden görece sağlıklı bir ürün bu. Bu tarz şeker ve yağ deposu bir yiyeceğe, içeriği istediği kadar organik olsun, sağlıklı demek dalga geçmek olur tabii ki ama market ürünleriyle kıyaslayınca daha sağlıklı, hem de çok daha lezzetli (bence).

İçinizi baymıyor.
Pürüzsüzce sürülüyor.
Oda sıcaklığında saklayabiliyorsunuz.
İçinde kakao değil çikolata var.
%45 kadarı fındık.
Palm yağı değil kakao yağı ve sizin seçeceğiniz bir sıvı yağ içeriyor.
Nutella kullandığınız her yerde gönlünüz rahat kullanabilirsiniz. Sadece içinde çikolata olduğundan çok soğutursanız biraz koyulaşacağını unutmayın.

Bu tarifin tek eksi tarafı kaşık kaşık yeseniz de doymayacak olmanız. O kadar güzel. Bu yüzden dikkatli olmakta fayda var, içeriğine ne kadar dikkat etsek de fazlası zararlı.

ev yapımı nutella, ev yapımı fındık ezmesi, kakaolu fındık ezmesi, nutella tarifi

Eh, kimse organik malzeme kullanmak zorunda değil ama çocuklarınız nutella canavarı ise veya siz daha temiz beslenmeye dikkat ediyorsanız ya da bir parça ekmeğe biraz çikolatalı fındık ezmesi sürünce daha az suçluluk hissetmek istiyorsanız bu ev yapımı nutella tarifi sizin için harika bir seçenek olabilir.



Tarifte işinizi kolaylaştıracak bir şey var: iyi bir gıda öğütücü. Bu rondo olabilir veya kahve/baharat öğütücü olabilir. Benim emektar öğrenci işi rondomu severim, her işimi görür ama kahve değirmeni parçalama işinde çok daha verimli. Öyle güzel öğüttü ki fındığı fotoğrafta da göreceğiniz gibi adeta fındığı krema yaptı. Benim kullandığım öğütücünün markası Arnica. Fiyatı da uygundu alırken.
Böyle bir alet yoksa da hiç dert etmeyin, rondoyla fındığı ufalayabildiğiniz kadar ince ufalayın. Daha sonra buzdolabı poşetine alıp poşetin havasını alarak ağzını bağlayın. Poşetin üzerinden merdane ile geçip minik fındık parçalarını da olabildiğince ezin. Hatta bunu da yapmanıza gerek yok, fındık parçacıkları belliyken de gayet güzel oluyor.

Çikolatayı organik kullanmak isterseniz Macro Center'da çeşitli markalarda organik çikolatalar var. Metro gibi büyük marketlerde de vardır. Bulunduğunuz şehirde böyle yerler yoksa tazedirekt.com'dan da temin edebilirsiniz. Ayrıca ben en son agave şurubu ile tatlandırılmış organik çikolata ile yaptım, onla bile güzel oluyor :)

%70 kakaolu organik bitter çikolata ve organik sütlü çikolata ile veriyorum tarifi. Siz sadece sütlü, sadece bitterle de yapabilirsiniz ama itiraf edeyim sütlü çikolata ekleyince daha lezzetli oluyor.

Diğer bir konu ise kullanılacak sıvıyağ. Çikolata, eridikten sonra oda sıcaklığındayken katılaşması oldukça uzun zaman alıyor ama ertesi günekatılaşmış oluyor. Bunu engellemek ve sürülebilir bir fındık ezmesi yapmak için 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyeceksiniz. Nötr tadı olan herhangi bir yağ olabilir bu.

-Kanola veya ayçiçek yağı kokusuz yağlara örnek.
-Aynı zamanda fındık yağı da kokulu olmasına rağmen bu tarifte kullanılabilir zaten yapacağınız ev yapımı nutella tarifinin yarısını fındık oluşturuyor.
-Hindistancevizi yağı da bir seçenek, yazın oda sıcaklığında sıvı oluyor genelde organik hindistancevizi yağı.
-Organik sızma zeytinyağı ile yaptım bir kere, hafif bi zeytinyağı kokusu oluyor ama seviyorsanız sorun etmeyebilirsiniz. Ben sevmiştim o halini de.

Yine de 2.gün hafif bi kıvamlanma oluyor. 2 gün sonra bu kıvam size koyu gelirse kavanozun kapağını sıkıca kapayıp, kavanozu sıcak suyun içinde 10-15 dakika bekletirseniz eski kıvamına döner. Açınca biraz karıştırıverin tamam.

Fındıklara gelince. Kavrulmuş fındık kullansanız bile fırında kavurma işlemini es geçmeyin, kokusu daha güzel oluyor.

Ben bazen yaparken süt tozu da ekliyorum, daha lezzetli oluyor. Siz de eklemek isterseniz tarife ekledim, istemezseniz o adımı es geçin. Organik süttozu yok piyasada. Eğer süt tozu eklerseniz sıvıyağ miktarını 1 yemek kaşığı artırın.

Ev Yapımı Organik Nutella (Organik Çikolatalı Fındık Ezmesi)






































Ev Yapımı Organik Çikolatalı Fındık Ezmesi Tarifi (nutella)


1 kavanoz, yaklaşık 460 gr için

200 gr organik fındık
150 gr organik bitter çikolata
100 gr organik sütlü çikolata
2-3 yemek kaşığı kokusuz sıvıyağ
1/8 çay kaşığı deniz tuzu
2 yemek kaşığı süttozu (tercihen)

Fırını 175C'ye ayarlayıp fırın tepsisine fındıkları yayın. 10-15 dakika fındıkları kavurun. Arada fırını açıp, tepsiyi sallayarak fındıkları alt üst edin. Renkleri hafif kızarınca çok bekletmeden fırından alın ve ılıtın.

Çikolataları küçük parçalara ayırın ve benmariye alıp eritin.

Fındıkları öğütücüye alıp mümkün olduğunca küçük çekin.

Benim öğütücüm böyle kremamsı bir kıvama sokuyor fındığı.
Daha sonra öğütücünün haznesine yağı, çikolatayı, kullanacaksanız süt tozunu ve tuzu ekleyip tekrar çalıştırıp iyice karışmasını sağlayın.

                         

Ev yapımı nutellanızı steril edilmiş bir kavanoza alıp oda sıcaklığına gelene kadar ağzı açık bekletip, daha sonra ağzı kapalı şekilde saklayın.

ev yapımı nutella, ev yapımı fındık ezmesi, kakaolu fındık ezmesi, nutella tarifi

Samstag, 4. Juli 2015

Hindistancevizi ve Misket Limonlu Kuplar

Hindistancevizi ve Misket Limonlu Kuplar


Hemen hazırlayabileceğiniz hem ferah hem de çoook lezzetli bir tarifim var. Hindistancevizi ve misket limonlu kuplar tam yazlık. Iftardan sonra tatlınızı yerken kendinizi tropik bir adada hissedebilirsiniz haha. Şaka bir yana, gerçekten 10 dakikanızı almayacak hafif bir tatlı.

Normalde hazır toz ürünleri kullanmayı tercih etmesem de Creme Ole Vanilyalı hoşuma gidiyor, hem de çabucak hazırlandığından çok pratik oluyor. Eğer kullanmak istemezseniz vanilyalı bi puding yapın ve oda sıcaklığına gelene kadar arada karıştırıp kaymak tutmasını engelleyin.

Ben puding kısmını vanilyalı, hindistancevizli ve lime (misket limonu) ile yaptım. Aralara tereyağında kavrulmuş kurabiye parçaları, ananas parçaları serpiştirdim. Hmm, sanırım bu kadar. Benden alışık olmadığınız kadar basit bir tatlı.

Hindistancevizi ve limelı kupların tarifini yazarken ben olduğu gibi yazacağım, parantez içinde de alternatiflerinizi. İstediğiniz gibi modifiye edip yapabilirsiniz ama bu haliyle nefis.

Hindistancevizi ve Misket Limonlu Kuplar


3 kup tatlı için

1 paket Dr Oetker  Vanilyalı Creme Ole
250ml hindistancevizi sütü + 200 ml soğuk süt (veya sadece 450 ml süt, badem sütü, soyasütü vs)
6 yemek kaşığı hindistan cevizi  (Ben taze rendelediğim hindistancevizini kullandım)
1 misket limonunun ince rendelenmiş kabuğu
1 misket limonunu suyu

12-15 tane bisküvi (ben organik bebe bisküvisi kullandım, siz de glutensiz bisküviden, light bisküviye ne isterseniz kullanabilirsiniz.)
2 yemek kaşığı tereyağ veya hindistancevizi yağı

Ananas, rende hindistancevizi, lime dilimleri

Bisküvileri irili ufaklı parçalayın ve tereyağ ile biraz kavurun.

Dr Oetker Creme Ole'yi soğuk süt ile çırpıp gereken kıvamı alınca hindistancevizi, lime suyu ve lime rendesini ekleyip iyice karıştırın.

Kuplarınızın dibine bisküvi serpiştirip ananas dilimleri dizin. Üzerine 2-3 kaşık pudingten ekleyip, biraz daha bisküvi ve ananas ekleyin. Puding ile kupun kalanını doldurun ve üzerlerine hindistancevizi, lime ve bisküvi serpiştirin.


Freitag, 3. Juli 2015

Ramazan Pidesi






Mayalı Hamurla Ramazan Lezzeti.. 






Ramazan Pidesi



Malzemeler:

1 su bardağı süt

1 su bardağı su

1 su bardağı sıvı yağ

1 çay bardağı sulu yoğurt

1 yumurta (akı içine sarısı dışına)

1 yemek kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı tuz

1 paket instant maya

Aldığı kadar un (3.5 - 4 su bardağı kadar)



Mısır unu

Susam çörek otu keten tohumu



Yapılışı;

Suyu ısıtın, sütü ilave ederek

Frühstücksbrötchen zum Selbermachen



Heute ist genau das passiert, vor dem ich mich fürchte, seit ich fotografiere:
ein Digitalkamera-Totalausfall. 

Der Verschluss meiner Nikon hat sich von einem Klick auf den anderen geräuschvoll verabschiedet. Einfach so. Zurückgeblieben ist ein breiter, schwarzer Balken mittig über dem Foto und (m)ein fassungsloser Gesichtsausdruck. Und in meiner Ahnungslosigkeit (und Verzweiflung) musste ich gleich noch ein paar weitere Balken-Bilder schießen, um mich zu vergewissern, dass es meine Kamera gerade echt ernst meint. In der Hoffnung damit nicht noch mehr Schaden angerichtet zu haben, bin ich zum nächsten Service Point gedüst und darf nun 2-3 Wochen auf meine Kamera warten. Eine Ewigkeit. Die letzten fünf Jahre war ich schließlich nie einen Tag ohne. Ich bin so deprimiert.

Glücklicherweise konnte ich noch vor dem Kamera Blackout ein paar Bilder schießen.
Wie etwa die von meinen selbstgebackenen Brötchen, die übrigens geschmacklich ein Traum sind und perfekt für den Frühstücksbrunch am Wochenende sind. Habt ihr auch Lust darauf?




Für ca. 14 Weckerl

Das ist drin:

○ 500g Weizenmehl
○ 80g Butter
○ 500 ml Milch
○ Salz
○ 2 Eier
○ 1 Päckchen Germ (40g)

außerdem noch: Kürbiskerne, Sonnenblumenkerne, Mohn, Sesamkörner, ...


So geht´s:

  • Das Mehl in eine große Schüssel geben, mit ca. 2 Tl Salz gut vermischen und eine Mulde in die Mitte drücken.
  • Die Butter in einem Topf schmelzen, die Milch dazugeben und leicht erwärmen, den zerbröselten Germ dazugeben und die Mischung gemeinsam mit einem Ei in die Mehlmulde geben.
  • Alles gut durchkneten, am besten mit dem Mixer (Knethaken) und anschließend ca. eine halbe Stunde an einem warmen Ort gehen lassen.
  • Auf einer bemehlten Fläche aus dem Teig 14 kleine Kugeln formen, auf einer Seite mit Ei bestreichen und in die Körner drücken. Auf ein mit Backpapier ausgelegtes Backblech geben und im vorgeheizten Backrohr bei 200 Grad ca. 20 Minuten backen.
  • Kleiner Tipp: Wer gerne morgens frische Brötchen auf dem Tisch möchte, bereitet den Teig einfach am Abend vor, gibt ihn in einen Topf mit Deckel und stellt ihn über Nacht in den Kühlschrank. Das klappt auch.




Frühstücksliebe

Neben frischen Brötchen dürfen morgens auch verschiedene Früchte der Saison nicht fehlen, denn besonders jetzt im Sommer sind viele Obstsorten frisch und reif und man kann aus den Vollen schöpfen. Daher gibt es bei mir in den Sommermonaten täglich ein Hirse-Müsli mit frischen Früchten, wie Erdbeeren, Brombeeren, Aprikosen, Heidelbeeren oder Himbeeren, Melone oder Stachelbeeren. Ein echtes Muss für mich um gut (gelaunt) in den Tag zu starten.






Erlaube dir eine kleine Verrücktheit, sie wird wie Medizin wirken.




Die wunderschönen Schälchen, den tollen Brotkorb in Kupfer, der übrigens auch als Gemüse oder Obstkorb verwendet werden kann sowie die Glückstasse mit dem süßen Spruch habe ich bei tujuh gefunden. Besonders die Schalen find ich toll und sie ergänzen meinen Krug, ebenfalls von Aspegren, den ich gerne öfter mal zweckentfremde und als Blumenvase verwende.




Startet gut in ein schönes und sonniges Wochenende!
 
Alles Liebe,
Rebecca


Brotkorb in kupfer: HIER*
Glückstasse "Erlaube dir eine Verrücktheit": HIER*
Aspegren Müslischalen: HIER* 

 
* freundlicherweise zur Verfügung gestellt bekommen von  tujuh.de









Mittwoch, 1. Juli 2015

Mis Gibi Yasemin Kokan Çay Kurabiyeleri

Mis Gibi Yasemin  Kokan Çay Kurabiyeleri tarifi

Yasemin kokusu bana yazlığı hatırlatır. Denize giden yolda, sitelerin bahçelerinde yürürken sıcak havada ferah ferah kokan yasemin çiçekleri vardı Mersin'de. Biz yazlığa gitmeyeli yıllar oluyor, ben de yasemin özlemimi çayla gideriyorum haha. Şimdi bir de kurabiyeleri eklendi :)

Yaseminli çayla yaptım bu kurabiyeleri. Doğadan markasının Büyülü Bahçe adı ile sattıkları çayları çok seviyorum ben. Güllü yeşil çay, chai tea, yaseminli yeşil çayları favorim. Tavsiye ederim :)

Yiyeceklerdeki çiçek tatları hep çok hoşuma gider. Lavanta, gül, mürver... Bu kurabiyeleri istediğiniz çayla yapabilirsiniz. Bergamotlu da pek güzel oluyor.

Mis Gibi Yasemin  Kokan Çay Kurabiyeleri tarifi



Çayları ufaltmak için rondo veya baharat/kahve değirmenine ihtiyacınız var.
Yoğun bir çay tercih ederseniz daha güzel kokulu kurabiyeleriniz olur. Bu yüzden Doğadan'ı öneririm.

Tereyağı oda sıcaklığında olacak ama çok bırakırsanız iyice yumuşuyor tamamen krema gibi yumuşamış olmamalı.

Kurabiyenin malzemeleri çok basit ve az, sonunda da ağızda dağılan yasemin kokan kurabiyeleriniz olacak.

Yaseminli Çay Kurabiyeleri

Mis Gibi Yasemin  Kokan Çay Kurabiyeleri tarifi

115 gr tereyağ (oda sıcaklığında)
1 bardak + 2 yemek kaşığı un (140 gr)
3/4 bardak pudra şekeri (85 gr)
1 tutam deniz tuzu
4 poşet yasemin çayı/yaseminli yeşil çay (tercihen Doğadan Gizli Bahçe)
1 çay kaşığı vanilya özütü veya 1/2 çubuk vanilyanın çekirdekleri veya vanilin


Yasemin çayınızı rondo veya kahve değirmeninde olabildiğince ufak hale getirin.

Rondonuza un, tuz ve çayı ekleyip 3-4 saniye çalıştırıp karıştırın. Daha sonra tereyağ, pudra şekeri ve vanilyayı ekleyip malzemeler hamur haline gelene kadar rondoyu çalıştırın. (Veya hepsini beraber yoğurun, ben rondoda yapıyorum hep, çok kolay oluyor.)

Hamuru 2 parçaya bölüp her parçayı 5-6 cm çapında bir silindir haline getirin ve streç film ile sarıp dondurucuda yarım saat kadar bekletin. (Kolay dilimlemeniz için.)

Fırını 175C'ye ayarlayın. Fırın tepsisine pişirme kağıdı serin.

Hamuru 1-1.5 cm kalınlığında dilimleyip fırın tepsisine dizin ve 10-12 dakika hafif kızarana kadar pişirin.

Ilıyınca pudra şekeri eleyerek servis edin.