Sonntag, 14. Juni 2015

Mille feuille - Milföy Pasta


*** Gelen bir çok yorumdan anladığım kadarıyla krema kısmında malzeme listesinde bir sorun olmuş. Benim bilgisayarımda defalarca kontrol etmeme rağmen düzgün görüntülendiğinden en sonunda telefondan giriş yapmayı akıl ederek gördüm ki bi gariplik var. Yayını taslak haline alıp tekrar yazdım. Umarım bu sefer doğru düzgün görüntülenir. (Annemin ve kardeşimin bilgisayarından kontrol de ettim bu sefer.) Olur da bi gariplik görürseniz lütfen bildirin bana. ***

Küçüklükten aklımda kalan şeylerden biri annemin milföy hamuru ile yaptığı puf puf börekler, peynirli çıtırlar... Eh, bir pasta delisi olarak favorim tuzlu hamur işleri olmasa da o milföy börekleri nasıl severdim tarifi yok. Bu börekleri güzel yapan kısım annemin milföyü de kendi hazırlamasıydı. Öyle dondurlulmuş hamur almak yok, kendisi sabahlara kadar uğraşır tereyağı ile yapardı margarinli olmasın diye. Sonra da o hamurla çıtır çıtır yiyecekler... Benim için milföy annemin o tuzlu tarifleriydi. Zaten "kuru pasta" denen pastane zımbırtılarından hiç hoşlanmadığım için eğer dışardan bir şey alınacaksa bu ancak ve ancak Gaziantep'teki en sevdiğim yerlerden biri olan Orkide Pastanesi'nden aldığımız "yaş pastalar" olurdu. Eğer siz de benim gibiyseniz tek başına bütün bir pasta bitirmenin ne demek olduğunu bilirsiniz. Napıym, seviyorum. Ben ilk çilekli milföyü de orda yemiş ve çok sevmiştim. O kremayı nasıl yaptıklarını merak eder dururdum hep, meğer tozdan çırpma pastacı kremasıymış haha.


Evde ilk milföy denememi de geçen sene yaptım ve tabi yine annemin yardımı ile. Yine börek yaptık o hamurla. Siz de kendiniz yapmak isterseniz tarifi aldığım sitenin linkini paylaşacağım. Yok ben bunla uğraşamam derseniz ki haklısınız da o zaman marketlerin dondurulmuş ürünler satılan reyonlarındaki milföy hamuru işinizi görür.





Hazır hamurla ilk milföy pastası yaptığımda hatalı olduğum noktayı hamurlar fırındayken adeta balon gibi şiştiklerinde anladım. Artık olmuştu bi kere, yine de devam ettim ve kremaları da sıkıp dolaba kaldırdım. 1 saat sonra hamurlar o kadar yumuşamıştı ki milföyler hep devrilmişti :D  Sonra da bir daha aklıma gelmedi kışın milföy yapmak. Geçenlerde yine çilekler coşmuşken dedim ki çilekli milföy zamanı Dilek. Bu sefer hamuru öyle kızarttım ki krema falan etkilemedi, çıtır çıtır aşırı lezzetli milföy pastalarım oldu. İlk seferde hamur yumuşayınca ağzıma sanki çiğ hamur yer gibi tat gelmişti, bu seferinde o milföy tabakalarını tek başına bile yiyebileceğim kadar çıtır ve lezzetli karamel renkli hamur tabakaları elde ettim.

Milföyleri kızartırken 2 tepsiye, pişirme kağıdına ve bir de ağır borcam tepsiye  ihtiyacınız olacak. İlk tepsiye kağıdı serip, üzerine milföyleri dizeceksiniz. Daha sonra 2.kat kağıt ile kapatıp, 2. tepsiyi bu kağıdın üzerine oturtacaksınız ve ağırlık yapması ve hamurların şişmesini engellemesi için borcam gibi ağır bir şey koyacaksınız 2. tepsi üzerine.


Kremayı ben tereyağlı yaptım, siz isterseniz fazladan çırpıp eklediğim tereyağı eklemeyebilirsiniz. Pastacı kremasının kendisi zaten lezzetli, fazladan yağ yememiş olursunuz ama biraz yağ umrunuzda değilse mutlaka ekleyin :)

Bu arada milföyler böyle çıtır, krema böyle lezzetli olmuşken ben katlara çilek eklemekten vazgeçtim. Sırf krema ve milföy beraber o kadar güzeldi ki hiç bozmayayım dedim :)

Eğer kendi milföyümü kendim yaparım derseniz buyrun benim kullandığım adım adım fotoğraflı tarif ama ne yazık ki ingilizce: tıklayın. Eminim türkçe anlatan siteler de vardır ama ben bilmiyorum. Yine de ben hazır almanızı tavsiye ederim pek kolay bi iş değil.

Milföy Pasta



6 tane milföy pasta için

Mille Feuille (Milföy Katları)

9 tane kare şeklinde milföy hamuru (her biri 2'ye bölünecek ve toplamda 18 tane dikdörtgen milföy katınız olacak)
2 yemek kaşığı pudra şekeri

Kare milföy yapraklarını ortadan ikiye bölerek eşit 18 tane dikdörtgen elde edin. Üzerlerine bir kat daha pişirme kağıdı serin ve 2. tepsiyi hamurların üzerine yerleştirin. En üste ağırlık olması için borcamı koyun ve 20 dakika kadar pişirin.

Milföylerin kabarmaması için 2. tepsi ve borcamı kullanıyoruz. 20 dakika sonra kontrol ettiğinizde milföyler kızarmaya başlamışsa üzerlerine pudra şekerini eleyin ve bu sefer 2. tepsiyi ve parşomen kağıdı kullanmadan 10 dakika kadar daha pişirin.

Burda, istediğiniz kıvam önemli. Ben yaptığım gibi, esmerleşmiş halde olunca seviyorum milföyü. İsterseniz bu kadar esmerleştirmeden fırından alabilirsiniz. Önemli olan kabarmamaları ve çıtır olmaları. Eğer esmerleştirmek isterseniz çok dikkatli olmanız gerek, bir anda fazla pişip kararmaya başlayabilirler.

Milföyler istediğiniz renge ve çıtırlığa gelince fırından alın ve soğumaları için bekletin.


Creme Patisserie (Pastacı Kreması)

250gr şeker
100 gr mısır nişastası veya un
1litre süt
6 yumurta sarısı
2 tam yumurta
1 çay kaşığı vanilya ekstresi veya bir vanilya çubuğu
125 gr tereyağ +1 yemek kaşığı soğuk süt

Bir sos tenceresine sütü ve vanilyayı alıp, orta ateşte ısınmaya bırakın.

Aynı zamanda, bir çırpma kabına yumurtaları alıp, şekeri ekleyin ve karışım kabarıp rengi iyice açılana kadar mikserle çırpın. Üzerine unu veya nişastayı eleyin ve alt üst ederek hamura yedirin. Topak kalmamalı.

Süt kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alın ve yumurta sarılı karışımı karıştırmaya devam ederek sütü az az ekleyin. (Bütün sütü bir anda eklerseniz yumurta pişer, bu yüzden ince şekilde akıtarak veya kaşık kaşık ekleyebilirsiniz.) Sütün tamamı eklendikten sonra bütün karışımı tencereye alıp, karıştırarak 4-5 dakika daha pişirin. Ocaktan alın ve 1-2 dakika karıştırarak biraz soğutun. Kremayı bir süzgeçten geçirip içinde topak veya yumurta parçası olmadığından emin olun.

Süzdüğünüz kremayı bir kaba alıp arada sırada karıştırarak kaymak tutmasını engelleyin ve oda sıcaklığına gelince dolaba kaldırın. Dolapta en az 2 saat beklemesi ve iyice soğuması iyi olur. Bu yüzden arada dolabı açıp karıştırın.

Tereyağı kremayı kullanmadan önce ekleyeceksiniz. Krema soğuyup milföy katlarının arasına sıkılmaya hazır hale geldiğinde tereyağ ekleme işlemini yapabilirsiniz. Bunun için,

Oda sıcaklığındaki yağı mikser ile 1-1.5 dakika kadar kremamsı ve pofuduk bir kıvam alana kadar çırpın. Daha sonra 1 yemek kaşığı sütü ekleyin ve 30 sn daha çırpın.

Pastacı kremasını dolaptan alıp mikser ile 3 dakika hızlı devirde çırpın. Önceden çırptığınız tereyağı ekleyin ve en düşük devirde 30-40 sn kadar yağ ve krema karışıncaya dek karıştırın. Homojen bir karışım elde ettiğinizde kremanız hazır.


Milföy Pastanın Yapılışı

Kreması sıkma torbasına alın. (Fransız, yıldız veya düz-yuvarlak uç kullanabilirsiniz ama uçlar kalın olmalı.)
6 tane milföy katlarını geniş bir tabağa veya tepsiye dizin.
Her katın üzerini bir kat krema ile kaplayın.
2. kat hamuru kremanın üzerine serip tekrar krema ile kaplayın ve 3. katı kapatın.

Pastaların en üstünü krema, meyve veya pudra şekeri ile süsleyebilirsiniz.

Meyve kullanmak isterseniz, meyveleri küçük küpler halında doğrayıp kremaya katabilir veya krema katlarının üstüne dizebilirsiniz. Meyveleri dizdikten sonra üzerlerine biraz krema sürerseniz üstteki hamur katı daha iyi tutunur.



Samstag, 13. Juni 2015

1 Limon ve 1 Portakalla 3 lt Limonata..






1'e 5 veren toprağımın 1'e 3 veren limonatası..



Kış biterken ya da geç gelen yazın başında 1'e 3 limonata patladı ya işte bu o tarif.. Bereketli ve lezzetli.. Tek yapmanız gereken dondurucuda portakal stoklamak.. Gerisi çorap söküğü.. 



1'e 3 Limonata



Malzemeler;

1 portakal

1 limon

1.5 su bardağı toz şeker

1 tatlı kaşığı limon tuzu

3 litre su

Taze nane yaprakları



Yapılışı;

Freitag, 12. Juni 2015

Muzlu ve Süt Reçelli Kremalı Pay


  

Banana Cream Pie. Pinterestte göre göre artık rüyalarıma giriyordu bi ara ama ben neden bilmiyorum pay yapmaya çok üşenen bir insanım. O kadar zamandır yapayım yapayım dedim, bugüne denk geldi. 


Yerken böyle kendimden geçtiğim şeyler nadir oluyor, çoğu zaman kendi yaptıklarımı dahi yeterince herkes bayıla bayıla yemesine rağmen beğenmem bir bahane bulurum, daha güzelini yapmaya çalışırım ama bunu yerken tek düşünebildiğim bir dilim daha yemekti. Ki ben ne karamel ne de süt reçeli seven bi insanım, sevmem de değil ama aramam diyelim ama inanın muzlu kremalı payla süt reçeli veya karamel mükemmele yakın oluyor. Bir dahaki sefere süt kremasından önce bir kat da çikolatalı ganaj dökeceğim bakalım nasıl olacak :)

Bir de paylar sanki daha kışlık tatlılar gibi geliyor bana çünkü ben meyveli payları ılık ılık yemeyi seviyorum ama bu muzlu ve süt karamelli pay veya tart, ne demek isterseniz, tam yazlık. Hafif ve çok çok çok lezzetli. 



Yabancı tariflerde hep easy yani kolay sınıfında yer alıyor bu tarif ama onlar hazır pay tabanı, hazır süt reçeli vs kullanıyorlar. Sizi biraz uğraştırabilir çünkü 2 ayrı krema, bir taban ve süt reçeli veya karamel yapacaksınız. Şu durumda elinizin altında süt reçeli veya karamel varsa ne ala, zaman kazanırsınız. Benim pek zamanımı almadı tarif çünkü ben sadece pay tabanını hazırladım, süt reçeli ve pastacı kremam önceden hazırdı. Baştan yapacak olsam bir gece önceden pastacı kreması ve pay tabanını hazırlardım. Ertesi gün de pay tabanını pişirip içini doldurur 2-3 saat sonra servis ederdim. Kolaya kaçmak demişken, eğer hazır bisküvi kullanmakta sakınca görmüyorsanız petibör gibi bir bisküvi ile pay tabanını hazırlayabilirsiniz.



Süt reçeli yani dulce de leche yoksa elinizde sorun değil, karamel sos yapabilir veya sade de yapabilirsiniz. Ayrıca süt reçeli artık çoğu yerde satılıyor. Büyük Migros ve Macro Center gibi marketlerde Palivor Çiftliği markalı olanları gördüm. Mado'da keçi sütünden yapılmışları var. Makarnalütfen'de de keçi sütü veya inek sütü ile yapılmış süt reçeli satılıyor, ürünlerini içiniz rahat alabilirsiniz. Karamel de sos olarak birçok markette var. Carte D'or markalı olanları markette, Kahve Dünyası markalı olanları da Kahve Dünyası şubelerinde bulabilirsiniz. 

Bu tarif için kullanacağınız süt reçeli/karamel miktarı 3-4 kaşık. Bu yüzden size önerdiğim sitelerdeki miktarlarla yaparsanız artacak ama merak etmeyin, dolapta sakladığınız sürece 2-3 hafta kullanabilirsiniz. 

Süt reçeli tarifi birçok blogda var genelde yoğunlaştırılmış sütle yapılan tarifler yazılmış ama malum, yoğunlaştırılmış süt bulmak pek kolay değil.Isterseniz benim gibi direkt süt ve şekerle yapabilirsiniz ama bunun için de 2 saatinizi gözden çıkarmanız lazım. Bu yüzden bir gün önceden hazırlayabilirsiniz. Ben neden bilmiyorum yaparken hiç fotoğraflamadım. Sanırım milyonlarca tarifi olduğu için. Süt reçeli tarifi dediğim gibi bir sürü var ama çoğunlukta karamel rengine gelmeden alınmış. Size vereceğim blogda hem güzel anlatılmış, hem de elde etmeniz gereken ürün açıkça belli. Süt reçeli ile uğraşamam karamel sos yapmak isterim derseniz onun için de yine başka bir arkadaşıma yönlendireceğim. 

Süt reçeli için Sibel'in Kahvesi ni tavsiye ederim, detaylı anlatmış. 
Karamel için de Gökçe'nin bloguna gidebilirsiniz. Adım adım fotoğraflamış ne güzel. 



Pay tabanına gelince, ben artık ezbere yaptığım için yaparken aklıma bile gelmedi yine fotoğraf çekmek ama çok sıkıntı çekeceğinizi zannetmiyorum. Pay hamurunu dinlendirmeniz tavsiye edilir hep, bence bu aşamayı atlamayın. Biliyorum, genelde hemen olsun bitsin istiyorsunuz ama sonucu en iyi şekilde alabilmek için dinlendirme aşaması. Bu yüzden vaktiniz yoksa en az 1 saat dolapta dinlendirin. Vakit varsa veya bir gece önceden hazırlama şansınız varsa daha iyi tabi, 8-10 saat beklemesi harika olur. Yoksa da dediğim gibi, en az yarım saat dinlendirin en kötü ihtimalle.

Pay hamuru için kullacağınız malzemelerin soğuk olması gerek. Tereyağı kullanmadan önce küçük parçalara ayırıp dondurucuda 15-20 dakka soğutabilirsiniz. Su da çok soğuk olmalı. 

Hamuru açma kısmında ise tezgahı unlarsanız daha rahat edersiniz. 

Malzemeler farklı ama buraya tıklayarak pie hamurunu hazırlamak ve kullanmak için fikir verebilecek bir video izleyebilirsiniz. Video ingilizce ama en azından görseniz bile daha önce bu tarz bir şey yapmadıysanız baya fikir verir. 



Krema kısmı için ben pastacı kreması kullandım. Ben unla yapıyorum pastacı kremasını ama mısır nişastası ile de yapabilirsiniz, hatta bence nişastanın çözülmesi daha kolay oluyor. ayrıca, süt miktarını azaltıp aynı oranda süt kreması ekledim. İsterseniz direkt 750ml süt ile yapabilirsiniz. 

En üstteki krema için pudra şekeri ile çırpılmış krema kullandım. Bu aşamada size önermek istediğim bir şey var, eğer bulabilirseniz krema olarak öncelikle İçim süt kreması, yoksa Tikveşli süt kreması kullanın. Benim şimdiye kadar en memnun kaldıklarım bunlar oldu. Sütaş süt kreması ve Sek markalı olanlarda sorun yaşıyorum katılaştırmakta. Yine kullanmadan önce iyice soğuttuğunuzdan emin olun. Ben çırpma kabına aldıktan sonra bir de yarım saat dondurucuda tutuyorum, donmaya başlamadan alıp soğuk soğuk çırpıyorum böylece güzel şekil alıyor. 

Bu arada, pastacı kreması yerine muzlu krema kullanılan tarifler de var ama ben en çok bu halini sevdim o yüzden benim tarifimde vanilyalı pastacı kreması var. 



Yumurta beyazlarını 3 gün dolapta saklayabilirsiniz. Bu beyazlarla mereng yapabilir, kurabiyelerinizi süslemek için royal icing yapabilir veya omletlerinize katabilirsiniz. :) 

Ben payımı çırpılmış krema ile hazırladığım kremşanti, muz ve biraz biscoff kırıntısı ile süsledim. 

Denerseniz şimdiden afiyet olsun. Paylaşırsanız beni de etiketlemeyi unutmayın, merak ediyorum :)

İhtiyacınız olacaklar

Pay hamuru
Pastacı kreması
Krem şanti 
3-4 yemek kaşığı süt reçeli veya karamel
3 orta olgunlukta muz

20-22 cm çapında kalıp
Pişirme kağıdı
Hamuru pişirirken ağırlık olarak kullanmak için 2 su bardağı kadar bakliyat



Muzlu ve Süt Reçelli Kremalı Pay



Pastacı Kreması

550ml süt + 200 ml süt kreması veta 750ml süt (3 bardak)
75 gr mısır nişastası veya un (1/2 bardak +1 yemek kaşığı)
150 gr şeker (3/4 bardak) 
150 gr tereyağ (oda sıcaklığında, küçük doğranmış )
5 büyük boy yumurta sarısı veya 6 küçük boy
1 çay kaşığı vanilya ekstresi veya bir paket vanilin (ben olsam vanilin kullanmam:()

Süt ve kremayı küçük bir tencereye alıp, orta hararetteki ocakta ısınmaya bırakın.

Ayrı bir tencerede yumurta sarıları, vanilya ve şekeri 1 dakika boyunca çırpın ve nişastayı ekleyip 1 dakika daha topaksız homojen bir karışım olana kadar karıtırın.

Süt kaynamaya başlar başlamaz altını kapatın. Yumurtalı karışımı karıştırmaya devam ederek sıcak sütün 1/4'ünü kaşık kaşık ekleyin. (Veya çok ince bir şekilde akıtarak da bu işlemi yapabilirsiniz.) Sütün kalanını da 3 seferde ekleyin ve bu sırada  iyice karıştırdığınızdan emin olun. Daha sonra ocağa alıp 5-6 dakika pişirin. Ocaktan alınca sıcakken Tereyağı ekleyin ve eriyene kadar karıştırın. Kremayı bir süzgeçten geçirerek içerisinde topak kalmadığından emin olun. Oda sıcaklığına gelene kadar ara ara karıştırarak yüzünün kaymak tutmasını engelleyin.

Soğuyunca kullanmadan önce 2-3 dakika çırpın.


Pie Hamuru

1 1/4 bardak +1 yemek kaşığı un
125 gr tereyağ (küçük parçalara bölünmüş ve dondurucuda soğutulmuş)
1/4 bardak buz gibi soğuk su
1 yemek kaşığı elma sirkesi 
1 yemek kaşığı toz şeker
1 çimdik tuz
50 gr çikolata (bitter veya sütlü, minik parçalara ayrılmış)

Sirkeyi suya ekleyip karıştırın. 
Tereyağı rondoya alıp üzerine unu, tuzu ve şekeri ekleyin. Soğuk su-sirke karışımından 1 yemek kaşığı ekleyip rondoyu 10 saniye kadar çalıştırın. Daha sonra durdurup suyun yarısını ekleyin ve tekrar 10-15 sn rondoyu çalıştırın. İrili ufaklı toprak gibi bir karışımınız olacak, kalan suyu ekleyin ve hamur toplanana kadar rondoyu kesik kesik çalıştırmaya devam edin. Yaklaşık 30 sn içinde bir hamur elde edeceksiniz. 

Hamuru rondodan alıp, elinizde biraz toparlayın ve pişirme kağıdına veya streç filme sarıp dolaba alın, en az 1 saat dinlendirin. 

Hamurun dinlenme aşaması bittikten sonra temiz bir tezgaha biraz un serpip, bir merdane yardımı ile hamuru açın. Yarım santimetre kadar kalınlığında bir hamur açın ve bunu tart kalıbınıza yerleştirin. Kenardan taşan fazlalıkları bıçak yardımı ile kesebilirsiniz. Hamuru dolaba alın ve 15 dakika da bu şekilde dinlendirin. 

Fırını 190C'ye ayarlayın. 

Pişirme aşaması, hamurun üzerine çatalla delikler açın. Şişmesini engellemek hamurun üzerine kalıptan yaklaşık 10-15 cm daha büyük pişirme kağıdı serip kağıdın içine pişmemiş bakliyat yerleştirebilirsiniz. (Mercimek gibi küçük şeylerle doldurmayın, ben ilk seferinde kağıt da sermeden mercimek koymuştum, sonra 1 saat mercimekleri yapıştığı tart tabanından temizlemekle uğraştım :/ ) 
Hamuru yaklaşık 25 dakika (veya fırınınıza göre daha az veya fazla) kenarları hafif kızarana kadar pişirin. Daha sonra kağıtla beraber bakliyatları alın ve 10-12 dakika da ortası da tam pişene kadar tekrar pişirin. 


Hamur pişince 5 dakika ılıtın üzerine 50 gr çikolatayı serpiştirin. Hamur sıcak olduğu için çikolatalar hemen eriyecek, bir fırça veya kaşığın arkası ile çikolatayı yayın. Soğuyunca isterseniz pay tabanını kalıptan alın. (ben kek yaptığım çemberleri kullandım, piştikten sonra taban ılıyınca direkt ters çevirip kalıptan çıkardım.)



Krem Şanti 

Krem şantiyi en son hazırlayın. 

100 ml iyice soğutulmuş süt kreması
3 yemek kaşığı puda şekeri

Süt kremasını katılaşana kadar yaklaşık 3-4 dakika önce düşük, kıvam almaya balşayınca en yüksek devirde çırpın. Kıvam alınca şekeri ekleyip 30 saniye kadar daha çırpın. (Bunun yerine tercih ederseniz toz kremşanti de hazırlayabilirsiniz. 


Payın yapılışı

Muzları ince ince dilimleyin ve pay tabanına dizin. Üzerlerine süt reçeli veya karameli gezdirin ve yayın. 


Pastacı kremasını kullanmadan önce 2 -3 dakika yüksek devirde rengi açılana kadar çırpın. Bir sıkma torbasına doldurun ve payın içini tamamen krema ile dolduracak şekilde kremayı sıkın. (İsterseniz krema sıkma torbası kullanmak yerine kaşıkla ekleyip sonradan üstünü düzeltebilirsiniz.)



Kremanın üstünü kaşık veya spatula ile düzelttikten sonra damla damla süt reçeli de damlatabilirsiniz. Ben fotoğraftaki gibi yaptım. Kremanın sütüne krem şanti ile kaplayın ve üzerini dilediğiniz gibi süsleyin. Payınızı en az 2 saat dolapta dinlendirin. 



Das Schönste kommt unter die Haube.



Zugegeben, ich habe einen unübersehbaren Faible für Glasglocken.
Ich finde, sie sind wie kleine Minivitrinen, persönliche Galerien die die schönsten Stücke schützen und ausstellen.
Normalerweise sind sie ja bevorzugt mit Käse, Kleingebäck und Kuchen bestückt, aber auch die Lieblingsdeko, Sammler- und besondere Erinnerungsstücke finden unter schlichtem Glas die Aufmerksamkeit, die ihnen gebührt. Selbst stiefmütterlich behandelte Schätze rufen unter der Haube plötzlich " Schau mal her wie schön und wertvoll ich bin!"

Zur Glocke dazu gehört natürlich auch ein Sockel. Auch da sind der Kreativität kaum Grenzen gesetzt und neben den Gekauften kann man sich diese nämlich auch ganz einfach selbermachen.

Für den kleinen Sockel mit Glaseinsatz habe ich z.B. einfach eine runde Kuchenform mit Beton ausgegegossen und das kleine Teelichtglas noch in den feuchten Zement gedrückt. Ich feile aber noch ein wenig am Endergebnis herum. Gerne würd ich den Betonsockel mit etwas Holz kombinieren.
Wenn es mir gelingt, zeig ich euch mehr. ;-)



Grünes unter Glas





Ein wunderschönes Wochenende für euch!
Alles Liebe,
Rebecca




Sorularla Google Analytics Kullanımı

Site istatistiklerini örenmek için kullanabileceğiniz en detaylı ve en başarılı araç Google Analytics’dir. Fakat öyle zannediyorum ki içerisinde çok sayıda ve detaylı veri olduğundan ya da terimlerle dolu bir arayüzü olduğundan insanlar bu aracı kullanırken zorlanıyorlar. Hatta çoğu kişi Analytics kodunu sitesine ekledikten sonra hesabına giriş bile yapmıyor.

Daha önce Google Analytics kullanımına dair detaylı ve görsel destekli bir yazı yazmıştım fakat geçen sürede Analytics’te pek çok değişiklik olduğu için yazı güncelliğini kaybetti. Ben de Analytics’in sık kullanılan özelliklerini soru-cevap şeklinde derlemek istedim. Böylece detaylara girmeden sitenizle ilgili en önemli verileri ve istatistikleri kolayca öğrenebileceksiniz.

1. Siteme Hangi Ülkeden Ve Şehirden Giriliyor?

Analytics Yer


Kitle > Coğrafi > Yer yolunu takip ederek seçtiğiniz tarih aralığında sitenizi hangi ülkeden kaç kişinin ziyaret ettiğini, bunların kaçının yeni ziyaretçi olduğunu ve bu ziyaretçilerin sitede kalma sürelerini görebilirsiniz. Eğer işi ziyaretçilerin hangi şehirden geldiklerini görmek isterseniz birincil boyut olarak ülke yerine “şehir”i seçmeniz yeterli.

2. Siteme Hangi Cihazlardan Erişmişler?

analytics mobil


Kitle > Mobil > Genel Bakış yolunu takip ederek sitenize bilgisayarlardan, tabletlerden ve yoksa cep telefonlarından kaç kişinin girdiğini görebilirsiniz. Mobil ve tabletten yapılan ziyaretleri eski dönemlerle karşılaştırırsanız ne kadar büyük artış olduğunu göreceksiniz. İşte bu yüzden sitemizin mobil versiyonuna çok daha fazla önem vermeliyiz.

3. Ziyaretçilerin Ne Kadarı Sitemi Tekrar Ziyaret Ediyor?

analytics geri gelenler


Kitle > Davranış > Yeniler – Geri Gelenler yolunu takip ederek ziyaretçilerinizin kaçının sitenizi ilk kez ziyaret ettiğini, kaçının daha önce de sitenizi ziyaret ettiğini görebilirsiniz. Buradaki verileri iki türlü yorumlayabiliriz. Eğer geri gelenler çok fazlaysa sadık bir kitleniz olduğunu söyleyebiliriz. Eğer yeni gelenler çok fazlaysa sitenizin tanıtım çalışmaları işe yarıyor demektir :)

4. Ziyaretçiler Sitemde Ne Kadar Kalıyor?

analytics katılım


Kitle > Davranış > Katılım yolunu takip ederek sitenizi ziyaret eden insanların sitenizde geçirdiği vakti öğrenebilirsiniz. Burada 0-10 sn vakit geçirenlerin çok olmasını şu şekilde yorumlayabiliriz; ya sitenize girdiklerinde onları kaçıran bir tasarımınız vardır, ya sitenize yanlışlıkla girmişlerdir, ya da aradıkları bilgiyi ilk 10 sn içerisinde bulamayıp sitenizden çıkmışlardır.

5. Siteme Hangi Kaynaklardan Gelmişler?

analytics kanallar


Edinme > Tüm Trafik > Kanallar yolunu takip ederek sitenize hangi kaynaklardan ulaşıldığı bilgisini görebilirsiniz. Direct, adres satırına doğrudan sitenizin adresi yazılarak veya sık kullanılanlardan tıklanarak yapılan ziyaretlerin değeridir. Organic Search, arama motorlarında yapılan aramalar sonucu sitenize ulaşanların değeridir. Üzerine tıkladığınızda hangi aramalardan geldiklerini görebilirsiniz. Social, sosyal medya sitelerinden gelen ziyaretçilerin değeridir. Üzerine tıkladığınızda hangi sosyal medya sitesinden kaç kişinin ziyaret ettiğini görebilirsiniz. Referral, başka sitelerde yer alan linkinize tıklayarak sitenize ulaşanların değeridir. Üzerine tıkladığınızdan hangi siteden kaç kişinin geldiğini görebilirsiniz. Email, maillerde yer alan linkinize tıklayarak yapılan ziyaretlerin değeridir.

6. En Çok Hangi Yazım Okunmuş?

analytics içerik


Davranış > Site İçeriği > Tüm Sayfalar yolunu takip ederek sitenizin en çok ziyaret edilen sayfalarını yani blogunuzun en çok okunan yazılarını görebilirsiniz. Burada ayrıca ziyaretçilerin her bir sayfada ortalama ne kadar vakit geçirdiğini ve kaçının yazıyı okuduktan sonra hemen sitenizi terk ettiğini (Hemen Çıkma Oranı) görebilirsiniz.

7. Sitemde Kaç Kişi Online?

analytics online


Gerçek Zamanlı > Genel Bakış yolunu takip ederek sitenizdeki online ziyaretçi sayısını, hangi yazılarınızı okuduklarını, hangi cihazlardan bağlandıklarını ve hangi kaynaklardan sitenize ulaştıkları bilgilerini görebilirsiniz.

Umarım faydalı olmuştur. Paylaşmaya değer bulup aşağıdaki butonları kullanarak sosyal medyada paylaşırsanız sevinirim. Google Analytics ile ilgili sorularınızı da yorum bölümünden sorabilirsiniz.

Mittwoch, 10. Juni 2015

Ein Löwe für´s Kinderzimmer.


Huch, ja ihr habt richtig gelesen!
Ein wilder Löwe treibt seit gestern sein Unwesen in unserem Kinderzimmer. Nur der Hinweis auf seine blaue Mähne verrät wohl, wie handzahm er wirklich ist. ;-)
Denn der majestätische Löwenkopf, den sich meine Tochter für ihr Zimmer ausgesucht hat, ist zur Gänze aus stabilem Papier und lässt sich mit etwas Geschick und Geduld ganz einfach zusammensetzen.

Entworfen wurde der dreidimensionale Löwenkopf* von der kreativen Anastasia, die 2014 das Label PaperShape gründete und seither verschiedene Origami Tierköpfe in Bastelsets vertreibt.



Auf Großwildjagd mit Schere und Papier




So einfach wie Malen nach Zahlen.
Das verspricht Anastasia auf ihrer Seite und das ist es tatsächlich, auch wenn es auf den ersten Blick vielleicht etwas komplex und sehr kompliziert aussehen mag.
Im Lieferumfang der Bastelsets enthalten sind die verschiedenen Bastelbögen aus hochwertigem Papier, doppelseitige Klebepads und eine verständliche Schritt für Schritt Anleitung. Was man noch bereit halten sollte um gleich loslegen zu können ist ein Lineal, Schere sowie ein Buttermesser zum Falzen. Etwas Geduld wäre wohl auch nicht schlecht, denn zusammengefasst haben wir ca. 5-6 Stunden für den Kopf benötigt. Belohnt wird man aber anschließend mit einem neuen tierischen (und stubenreinen) Mitbewohner, der gleich seinen neuen Platz im Kinderzimmer über den Schreibtisch bekam.





Ausschneiden, falten, kleben und sich in Geduld üben.

Etwas kleiner und damit auch deutlich schneller fertiggestellt ist das süße Origami Herz*.
Davon zeige ich euch demnächst aber bestimmt mehr, denn ich habe mir extra eines in schlichtem Weiß ausgesucht, da ich es später gerne selber noch mit etwas Farbe verzieren möchte.




Fazit:
Ich möcht gern nochmal!
Vielleicht dieses mal ja der Pferdekopf oder doch lieber ein zweites Herz dazu? Das wäre auf jeden Fall ein sehr schönes Geschenk... ;-)

Alles Liebe,
Rebecca


* freundlicherweise zur Verfügung gestellt bekommen von PaperShape.



Blogger İçin Google Çeviri Eklentisi

İletişim formundan bana ulaşan bir okuyucum bloguna çeviri eklentisi eklemek istediğini ve bu konuda yardımcı olup olamayacağımı sordu. Kendisine Google çeviri eklentisini bloguna nasıl ekleyeceğini kısaca anlattım ama başka bloggerların da işine yarayabileceğini düşündüğüm için burada aha detaylı anlatmak istedim.

Google Çeviri Eklentisi Nedir? Ne İşe Yarar?

Google çeviri eklentisi blogunuzu bir şekilde ziyaret eden yabancı kullanıcılar için siteyi onların diline çevirerek blogu rahatça okumalarını sağlar. 

Bazı terimler global olduğu için her ülkeden kullanıcı bu terimleri Google’da arayabiliyor. Örneğin BH’ye FeedBurner ve Google Analytics ile  ilgili aramalardan pek çok yabancı misafir gelebiliyor. Onları blogda tutmak Google çeviri eklentisini bloga eklemek iyi bir çözüm olabilir.Siz de blogunuza her dilde çeviri yapabilen bir çevirmen eklentisi eklemek isterseniz aşağıdaki adımları takip edin.


1. https://translate.google.com/manager/website/ adresine giderek “Hemen şimdi web sitenize ekleyin” butonuna basın.


blogger çeviri eklentisi


2.Web Sitesi URL’si” kısmına blogunuzun adresini yazın ve “Web sitesinin dili” kısmından Türkçe’yi seçerek “Sonraki” butonuna basın.

google çeviri eklentisi


3. Çeviri dilleri olarak tüm dilleri veya listeden istediğiniz dilleri seçebilirsiniz. Görüntüleme modu olarak istediğiniz eklenti modunu seçtikten sonra Gelişmiş seçeneklerden ilk kutucuğu işaretlemenizi öneririm. Eklenti ayarlarını tamamladıktan sonra Kodu Al butonuna basın.

bloggera çeviri ekleme



4. Eklentinin kodları hazır. Kutu içerisindeki kodları kopyalayın ve Blogger kumanda panelinden Yerleşim > Gadget Ekle > HTML/JavaScript Gadget yolunu takip ederek yapıştırın.

google translate widget


Tebrikler! Çeviri eklentiniz hazır.