Freitag, 1. Mai 2015

Ballı Tuile İçinde Çilekli Mousse




Böyle bulut gibi hafif, mis gibi çilek kokan çilekli bir mus düşünün. Pembe pembe. Sonra bir de nefis tereyağlı incecik bisküviden yapılmış küçük bir sepet hayal edin. Bu sepetin içi çilek dilimleri ile dolu olsun, çilek dilimlerinin üstünde de çilekli mus. Üzerine biraz da taze çileklerle yapılmış çilek sosu... Ağzınız sulandı mı?

Tuile, fransız mutfağına ait bir hamur işi, bisküvi mi desem bilemiyorum. Genelde garniür olarak veya dekor olarak kullanılıyor. İncecik, tereyağ ve vanilyalı. Benim bayılarak yediğim bir şey, ister dekor olsun ister çayın yanında gelsin. Gelmiyor da gerçi çayın yanında, ben çay kahve yanına yapıyorum yine de.



Çilekli musa gelince. Hafif, pofuduk, yoğun çilek ve krema tadı olan bir mousse/mus tarifi. Bildiğiniz gibi, mus veya mousse köpük demek. Aynen de öyle bir tatlı bu, köpük gibi hafif.


Günlerdir canım çilekli mus çekiyordu. Tuilleden de bir sepet yapar içine çilekli mus doldururdum diyordum ki adeta fırsat ayağıma geldi. Benim kafamdaki daha farklı bir sepetti ama bu fikri görünce ben de böyle yapmak istedim. Orijinal tarif Saveur' dergisindenmiş, ben hintofvanilla blogundaki hali ile uyguladım. Benim çok sevdiğim bir blog.

Tuile için uzun dikdörtgen bir şablona ihtiyaç var. Bende yoktu kendim yaptım. Muhtemelen pasta malzemeleri satan yerlerde bulunur.

Tuilleri önceden yapıp çok bekletirseniz yumuşuyorlar. Bu yüzden servisten hemen önce pişirmeniz gerek.





Ballı Tuile İçinde Çilekli Mousse

Ballı Tuile Tarifi
50 gr un
50 gr eritilmiş tereyağ
50 gr pudra şekeri
50 gr yumurta beyazı
50 gr bal

Yumurta ve şekeri bir çırpma kabında karıştırın. İyice karışınca eritilmiş tereyağını ekleyip karıştırın ve sonra da balı ekleyip tekrar bal iyice karışana kadar karıştırmaya devam edin. Son olarak unu eleyip, topaksız bir hamur elde edin. Kasenin ağzını streç film ile kaplayıp, hava almayacak şekilde 1 saat kadar dolapta bekletin.

Çilekli Mousse Tarifi

250 gram çilek püresi
50 gram toz şeker
3 çay kaşığı toz jelatin
190 gr süt kreması, önceden soğutulmuş.

Çilekli püre için:
300 gr çilek, ayıklanmış
20 gram toz şeker veya vanilyalı şeker
50 gr su


Dilerseniz tabana dizmek için 200 gr doğranmış çilek


Önce çilek püresini yapmak için, çilekleri rendeleyin veya robotta çekin. Dilerseniz püre haline geldikten sonra çekirdeklerinden ayırmak için süzebilirsiniz, ben süzmedim. Püre haline gelmiş çileği bir sos tenceresine alıp üzerine su ve şekeri ekleyip karıştırın. Orta ateşte kaynadıktan sonra 3-4 dakika pişirip ocaktan alın. Soğumaya bırakın. 

2 yemek kaşığı soğuk suyu bir çay tabağına alın ve üzerine jelatini serpin. 10 dakika çözülmesi için bekleyin. 

Çilek püresinin 50 gramını( 3 yemek kaşığı) ayırıp kalanı tekrar ocağa alın ve 50 gr şekeri ekleyip, 1-2 dakika şeker içinde iyice çözünene kadar karıştırarak ısıtın. Ocaktan alın ve 30 saniye boyunca karıştırıp jelatini ekleyin ve jelatin tamamen çözünene kadar karıştırın. 1-2 dakika yeterli olacaktır. Kremaya katmadan önce iyice soğutun. 

Kremayı derin bir çırpma kabına alıp dondurucuda 10-15 dakika soğutun. Dondurucudan alıp, 3-4 dakika kadar önce orta devirde, kabarmaya başlayınca hızlı devire alıp iyice katılaşancaya dek çırpın. Krema kıvam aldıktan sonra soğumuş çilek püresini ekleyin ve bir tahta kaşık veya spatula ile alt üst ederek iki malzemeyi birbirine yedirin. Bir sıkma torbasına alıp, buzdolabında 1 saat kadar dinlendirin. 

 

Tuile İçinde Çilekli Mousse'un yapılışı

Önce tuile sepetleri yapın: Fırını 160C'ye ayarlayın. Fırın tepsisine silikon pişirme altlığı veya pişirme kağıdı serin. 
Dikdörtgen şablonu kullanarak hamurdan 1.5 yemek kaşığı alıp yayın ve düzgün, uzun bir dikdörtgen elde edin. Aynı işlemi 2 kere daha tekrarlayın. Her seferde en fazla üç tane pişireceksiniz.  Tuileleri 10-12 dakika arası, kenarlardan altın rengi alana kadar pişirin. 

Sıcakken tepsiden alıp bir şişe veya bardağın etrafına halka olacak şekilde sarın. (Fotoğraftaki gibi) 3-4 dakika içinde ılıyor ve şeklini alıyor. Bütün hamuru yaptıktan sonra, oda sıcaklığına geldiklerinde servis tabaklarınıza sepetleri alın. Tabanlara doğranmış çilekleri dizip üzerine çilekli musu sıkın. Musların üzerine çilek püresi gezdirin ve dilimlenmiş çilekle süsleyin. 







Dienstag, 28. April 2015

Bir Başarı Hikayesi: Fazlıkızı

Bazen başınızdan geçen bir olay veya aklınıza gelen bir fikir sizi adım atmaya teşvik eder. Günümüzde bu adımlardan biri de blog yazmaktır. Neden mi? Aklınızdakileri, içinizdekileri paylaşmak istersiniz. Bşkalarının da fikirlerinizden haberdar olmak istersiniz. İlk zamanlar kendi yazdığınızı kendiniz okuyormuşsunuz gibi hissedersiniz ama bir gün bakmışsınız yüzbinlerce kişinin tanıdığı bir blogger olmuşsunuz. İşte böyle bir başarısı hikayesini paylaşmak istiyorum sizle. İster ders alın, ister feyz alın, ister kıskanın :) Size kalmış…

 

Fazlıkızı…

 

Söz konusu başarı hikayesinin arkasındaki isim Yelda Hanım ve blogu Fazlıkızı. Henüz çocuk yaşında başarısız bir denemeyle başlayan yemek macerası zamanla yapmaktan keyif alınan bir hobiye dönüşmüş ve öğrenilenler, deneyimlenenler Fazlıkızı isimli blogu ortaya çıkarmış.

 

fazlikizi

 

Blogun sahibi ve yazarı olan Yelda Hanım, yazının başında verdiğim gibi ilk zamanlarda yazdıklarını sadece kendisi okuyormuş gibi hissetmiş. Fakat belli bir süre sonra kalabalık bir kitlenin takip ettiği, blog ödüllerinde dereceler elde eden popüler bir blog haline gelmişti.

 

2010 yılından beri yayında olan Fazlıkızı; hergün binlerce kişinin ziyaret ettiği, sosyal medya hesaplarında binlerce takipçisi olan Türkiye’nin önde gelen yemek bloglarından.

 

Üstelik en.fazlikizi.com olarak yeni açtılan ingilizce bölümüyle de hem yabancı trafik çekme, hem de ülkemize özgü yemekleri yabancılara tanıtması tebrik edilecek bir hamle.

 

Fazlıkızı’nın Başarısının Altında Yatan Sebepler

 

“Yemek tarifleri” konusu en çok rekabetin olduğu konulardan biri. Fakat Fazlıkızı bu yoğun rekabet ortamında ayakta kalmayı başarmış ve konusunun en iyi, en popüler bloglarından biri olmayı başarmış. Yıllardır bloglara kafa yoran dışarıdan bir göz olarak Fazlıkızı’nın başarısının altında yatan sebepleri tespit edip sizlerle paylaşmaya çalıştım. Blog yazmaya yeni başlayanlara yardımcı olacağı kanaatindeyim.

 

- Düzenli Ve İstikralı Çalışma: Yelda Hanım blogunu ciddiye alarak içeriği güncel tutmak adına sürekli ve düzenli olarak çalışmış. Böylece düzenli okuyucunun içerik ihtiyacı karşılanmış.

 

- Araştırma Ve Geliştirme: Evet blogların da ARGE’si olur :) Fazlıkızı’na eklemek üzere yeni tarifler denenmiş, araştırmalar yapılmış, başka mecralarda bulunamayacak tarifler çıkartılarak fark yaratmaya çalışılmış.

 

- Yazı Dili Ve Tonu: İlk maddede bahsettiğim istikrar yazı dilinde de sağlanmış. Belli ki Yelda Hanım’ın yazı dili ve tarzı benimsenmiş, insanlara samimi gelmiş. Bloglar etkileşim üzerine kurulan platformlar olduğu için samimiyet çok önemli.

 

- Sade Tasarım Ve Kolay Navigasyon: İnsanlar Fazlıkızı’nı yemek tarifi öğrenmek ve uygulamak için ziyaret ediyorlar. Dolayısıyla tasarım olabildiğince sade tutularak tarif içerikleri ve görselleri ön plana çıkarılmalı. Fazlıkızı’nda bunu net bir şekilde görebiliyoruz. Ayrıca tarifler kategorilere ayrılarak kullanıcının işi kolaylaştırılmış.

 

Markalaşma yolunda hızla ilerleyen Fazlıkızı’ndan feyz alarak sizi de düzenli blog yazmaya ve kullanıcılar için orijinal içerik oluşturmaya davet ediyorum. Gerisi kendiliğinden gelecektir. Buna emin olabilirsiniz.

Montag, 27. April 2015

Süße Apfelrosen aus Blätterteig


Da ja bald Muttertag ist, habe ich mich am Wochenende auf die Suche nach süßen und einfachen Dessert-Ideen gemacht und entdeckt habe ich diese fantastischen Apfelrosen, die nicht nur optisch mächtig Eindruck schinden, sondern mit nur 4 Zutaten Ruck Zuck gebacken sind. Klein, süß, unkompliziert und beinahe zu schön zum Essen.

Und damit auch ihr eure Mama am Muttertag mit gebackenen Rosen überraschen könnt, gebe ich das Rezept gerne an euch weiter:





Das ist drin:

○ 1 Packung Blätterteig
○ 2 große Äpfel
○ Saft einer halben Zitrone und etwas Wasser im Topf
○ 4 El Marillenmarmelade oder Zucker/Zimt Mischung
○ Staubzucker zum Bestreuen


So geht´s:


  • Saubere Äpfel halbieren, aushöhlen und in gleichmäßig dünne Scheiben schneiden.
  • Apfelscheiben in wenig Wasser und Zitronensaft ca. 2 Minuten kochen lassen, damit diese weicher werden.
  • Backofen auf 190°C vorheizen und die Apfelscheiben gut abtropfen lassen.


  • Den Blätterteig ausrollen und in 5 gleich große Streifen schneiden.
  • Die Marmelade in einem Topf mit wenig Wasser erhitzen und auf die 5 Streifen verteilen. Oder wer mag verteilt die Zimt/Zuckermischung darauf.
  • Jetzt die abgekühlten Apfelscheiben entlang des Streifens auf den Blätterteig legen, sodass die einzelnen Scheiben übereinander liegen und beim Einrollen nicht herausfallen können.


  • Die untere Hälfte nun nach oben, über die Äpfel, falten und vorsichtig zusammenrollen.
  • Die so entstandenen Röschen setzt ihr am besten in Muffinformen und gebt sie für ca. 40- 45 Minuten in den Backofen.

Tipp: Damit euch die dünnen Apfelscheiben nicht anbrennen, benützt von Anfang an etwas Alufolie, welche ihr über die Muffinformen legt. Klappt ganz gut und es gibt keine schwarzen Ränder am Ende. ;-)





Ihr seht, die Rosen sind wirklich kinderleicht zu machen und natürlich auch ein schönes Mitbringsel für Feiern, Feste und Partys.
Das tolle Rezept habe ich übrigens HIER gefunden.

Viel Freude beim Nachbacken und Genießen!
Habt einen guten Start in eine kurze Woche,
Rebecca



Sonntag, 26. April 2015

Yaza Hazırlık: 2 Malzemeli Nutellalı Muzlu Dondurma

Yaza Hazırlık: 2 Malzemeli Nutellalı Muzlu Dondurma
Resim yazısı ekle

Yaza hazırlık diye başlık atınca bi an sanki bi diyet programı veya egzersiz programı yazmışım gibi oldu di mi? Hadi en iyi ihtimalle diyet tatlı falan. Yok yok, alakası yok. Bu baya muzlu ve nutellalı dondurma tarifi. Hem de sadece 2 malzeme ile hemen hazır. Üstelik dondurma makinesine, sürekli karıştırmaya falan da ihtiyacını yok.

Yaza Hazırlık: 2 Malzemeli Nutellalı Muzlu Dondurma

Bu arada pek de sağlıksız değil, özellikle hazır dondurmalara kıyasla çok daha sağlıklı. Yani umarım.

Eğer bir mutfak robotunuz/parçalayıcınız ve bir de derin dondurucunuz varsa geriye kalan sadece biraz muz ve nutella.


Nutella düşkünü bi insan olmasam da muzlu nutellalı dondurmadan kaselerce yiyebilirim. Isterseniz sarelle, organik çikolatalı fındık ezmesi, evde yaptığınız nutella gibi alternatiflerle de yapabilirsiniz.

Sadece ufacık bir ön hazırlık gerek. Buzları 1 cm kalınlığında dilimleyip, bir tepsiye yayıp en az 2 saat derin dondurucuda iyice sertleşene kadar dondurmak. Onun dışında dediğim gibi, dünyanın en kolay dondurma tarifi.



2 Malzeme ile yapılan Nutella ve Muzlu Kolay Dondurma


Yaza Hazırlık: 2 Malzemeli Nutellalı Muzlu Dondurma

2 kişilik

3 orta boy muz
3 yemek kaşığı nutella (veya damak tadınıza göre artırabilirsiniz)

Muzları 1 cm kalınlığında dilimleyip dondurucuda 2 saat bekletin.

İyice donan ve sertleşen muzları mutfak robotuna/doğrayıcıya atın ve robotu yüksek devirde çalıştırın.

Önce ilk fotoğraftaki gibi parçalı bir görüntü elde edeceksiniz, çok normal. Sonra 2.deki gibi pürüzsüz ve kremsi olacak. Bu hale geldikten sonra 3 yemek kaşığı nutellayı da ekleyip 30 daniye kadar daha çalıştırın robotu. Tüm malzeme karıştıysa dondurmanız hazır. Yalnız dikkat edin, aşırı lezzetli. Kendinizi kaptırıp çok yemeyin :)




2 Malzemeli Nutellalı Muzlu Dondurma

Samstag, 25. April 2015

Çilekli Prenses Tatlısı




Çilekli Prenses Tatlısı

Malzemeler;
1 lt. süt
1 çay bardağı un
1 çay bardağı irmik
1 çay bardağı hindistan cevizi
1.5 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya

Çilekli Sos:
Yarım kg. çilek
3/4 su bardağı su
1 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı toz şeker (Çileğin tadına bağlı olarak eklemeyebilirsiniz)



Yapılışı;

Un, irmik, hindistan cevizi ve toz şekeri bir tencerede karıştırın. Sütü

Donnerstag, 23. April 2015

Geschenkideen zum Muttertag + Give Away


Am 10. Mai ist es wieder soweit.
Der Muttertag steht an und damit ihr bis dahin das ideale Geschenk für eure Mama habt, habe ich schon mal ein paar richtig coole Ideen gesammelt.

Es müssen ja nicht immer Blumen und Pralinen sein.

Wie wär es denn mit einem tollen und witzigen Statement Print? Oder die wunderschöne Iittala Vase von Aalto für Designverliebte? Großartig ist auch das naturreine Rosenwasser ohne künstliche Zusatzstoffe. Ich benützt es seit Jahren und liebe es. Eine liebevolle Erinnerung in schriftlicher Form ist der "Mach mal ´ne Pause" Print und für jede Sonnenanbeterin ist der elegante und weitkrempige Strohhut perfekt.Viele kreative Ideen zum Verschönern und Ergänzen eines Filofax, der auch ein wunderbares Geschenk wäre, findet ihr übrigens HIER und nicht minder schön finde ich die Idee frischen Grüntee in Zukunft selbst anzusetzen. Mit etwas Geduld und grünem Daumen lässt sich mit dem Urban Grow-Kit ein eigener Bonsai ziehen - eine so tolle Idee und mein Favorit.






Gewinnt 2 x €50 Gutscheine von Posterlounge


Die witzigen Statement Prints habe ich bei  Posterlounge gefunden.
Dort findet ihr ein umfassendes Sortiment an hochwertigen und schönen Illustrationen, Bildern und Fotos für jeden Geschmack und Anlass.
Ich habe dort nach einem neuen Wandschmuck für das Schlafzimmer gesucht und könnte Stunden dort stöbern. Aber auch für den Muttertag bin ich fündig geworden:



Und wenn auch ihr etwas gefunden habt, was dringend an eure Wand soll oder ein schönes Muttertagsgeschenk wäre, dann macht doch mit und gewinnt einen von zwei €50 Gutscheinen, die freundlicherweise von Posterlounge zur Verfügung gestellt wurden.

http://www.posterlounge.de/page.shop.search.php?action=search&query=mamas+sind+wie+rockstars&gosearch.x=18&gosearch.y=10



Wie hüpfst du in den Lostopf:

Verrate mir, welcher Print dir aus dem Posterlounge Shop gefallen würde und schreib es unter diesen Post als Kommentar.

Wer auf Facebook den Link zur Verlosung teilt, hat DOPPELTE Gewinnchancen, bitte ebenfalls im Kommentar dazuschreiben.


Das Gewinnspiel startet sofort und endet am 30.04.2015.


Teilnehmen kann jeder, egal ob mit oder ohne Blog. Das Give Away ist für Teilnehmer aus allen EU Ländern, der Rechtsweg ist ausgeschlossen! Bitte nur hüpfen, wenn du über 16 Jahre alt bist und alle anonymen Leser bitte ich eine Mailadresse zu hinterlassen, damit ich euch im Falle eines Gewinnes kontaktieren kann.

Bitte keine Kommentare per Kontaktformular oder Mail, diese kann ich leider nicht berücksichtigen.



Ich drück euch die Daumen!
♥ Rebecca



Mittwoch, 22. April 2015

Balzamikli Karamelize Soğan ve Keçi Peynirli Tart


Istanbul'un içi nasıl bilmem, benim olduğum yerde hala kış gibi. Denizin üstüne sis çökmüş, adaları görebilebe aşk olsun. Böyle bir günde içinizi ısıtacak bir fincan çayın yanına çok yakışacak bir tarif vereyim istedim. Çay demişken normalde çay ve kahvede şeker midesini bulandıran bir insanım ama böyle tuzlu ve peynirli bir şey yiyeceksem çay yanında mutlaka biraz şeker veya balla tatlandırıyorum. Tamam tamam, sadece şeker. Ballı güzel olmuyor daha sağlıklı olsa da :)

Şu bi gerçek, karamelize soğanı, birçok şeyden çok daha fazla seviyorum. Yani benim bu tartı sevmeme imkanım yoktu zaten ama herkes çok sevince paylaşmak istedim.

Keçi peyniri yerine lor, beyaz peynir de güzel olur. Gravyer falan seviyorsanız hele...  Ben keçi peyniri ile yaptım. Siz istediğiniz peynirle değiştirin onu.

Bu arada peyniri sabitlemek isterseniz peynirli harca çırpılmış yumurta sarısı katabilirsiniz. Ben yapmadım.





Karamelize Soğan ve Ricotta Peynirli Tart

Tart Hamuru ile başlayın.

115 gram tereyağ (soğuk, küp küp doğranmış)
2 bardak un (amerikan kap ölçülerinde)
2 yemek kaşığı soğuk su
1/4 çay kaşığı tuz

Ekstra: Kenarlarına sürmek için 1 yumurta sarısı, 2 yemek kaşığı sıvı süt kreması veya zeytinyağı.

Balzamikli Karamelize Soğan

750 gr -1 kg soğan
1-2 yemek kaşığı iyi kalitede balzamik sirke (damak tadınıza göre)
1 tatlı kaşığı toz şeker
tuz

Peynirli harç

Yaklanış 250-300 gr beyaz peynir, lor peyniri veya sevdiğiniz herhangi bir peynir.
2-3 kaşık zeytinyağ (eğer peyniriniz zaten çok yağlı ise kullanmayın)
biberiye 

Üzerine:
1 avuç Rendelenmiş parmesan, kaşar vs
Hazırlanışı

Önce hamuru yapıp dinlenmesi için buzdolabına alın. Rondoya un, tuz ve şekeri ekleyip karışırın. Daha sonra küp küp doğradığınız soğuk tereyağı ekleyin ve 5 er saniye aralıklarla, karışım toprak gibi dağılgan bir hal alana kadar çalıştırın. 2 yemek kaşığı soğuk suyu ekleyip, yine rondoyu 5 er saniye çalıştırarak hamur haline getirin. Kulak memesinden çok az koyu bir kıvamı olacak. 



Hamuru rondadan alıp, 1 dakika kadar kendini toplayana dek yoğurun. Buz dolabına dinlenmeye bırakın. 

Soğanlı harcı hazırlayın. Bu bunun için 750-1 kg  soğanı temizleyip tercihen julien gibi doğrayın. Tavaya sıvıyağ gezdirip soğanları bırakın. Üzerine balzamik sirke ve tuzu gezdirin ve ilk 10 dakika orta hararetli ocakta pişirin ve rengi biraz koyulaşmaya başlayınca altını kısıp üzerine 1 tatlı kaşığı toz şekeri serpin ve 25-30 dakika boyunca fotoğraftakiler gibi koyu bir renk alana kadar arada karıştırarak pişirin. Ocağın altının kısık olması burda önemli, yoksa soğanlarınız karamelize olmak yerine yanar. Tart için kullanmadan önce yağını süzün. 

Peynirli harç

Kullanacağınız peyniri bir kaseye alıp iyice ufalayın veya rendeleyin. Zeytin yağı ve biberiyeyi ekleyip karıştırın. 


Tart hamurunuz en az yarım saat dinlendikten sonra, bir tart kalıbınına yayın, tabanı düzleyin ve çatalla delikler açıp tart hamurunu 175C önceden ısıtılmış fırında, 20 dakika kadar hafif kızarana kadar pişirin. 

Fırından aldığınız tart tabanınına peynirli harcınızı serpip, parmaklarınızla biraz bastırarak düzleyin. Üzerine soğan katmanını yayın. ve üzerini bir kaşıkla düzeltin. En son bir avuç kadar rendelenmiş parmesan, kaşar, gravyer gibi eriyen bir peyniri üzerine serpiştirin ve 175C fırında, en üstteki peynir katmanı eriyip kızarana kadar pişirin.