Donnerstag, 22. Januar 2015

Çikolatalı Ekler Tarifi


Neredeyse 3 yıldır blogumda paylaşımlarda bulunuyorum. Şimdiye kadar, fotoğraflarımı alıp kendi yapmış gibi kullananlardan tutun da içeriği tamamen kopyalayanlara bile denk geldim. Gerekli şekilde uyaracaklarımı uyardım, bazısı ile uğraşmadım bile. Ben blogu ne reklam almak için, ne aslında kendim kullanmayacağım ürünleri sırf reklam için yolluyorlar diye ballandıra ballandıra size anlatmak için açmadım. Yazıyorum çünkü paylaşmayı seviyorum yaptıklarımı, iyi olanları sonuçlarını sevdiklerimi paylaşıyorum; istiyorum ki başkaları da tatsın, yapsın. Elimden geldiğince detaylı anlatmaya çalışıyorum ki emekleriniz boşa gitmesin denediğinizde ufak hatalar yüzünden. 

Bundan önce bunu hiç önemsemedim ama bundan sonra sizlerden ufak bir ricam olacak, eğer tarifleri denerseniz beni de kaynak gösterirseniz çok sevineceğim. Bunun da sebebi önümüzdeki dönem için bir okula başvuracağım yemek üzerine, blogumu ve Instagram hesabımı da portfolyoma ekleyeceğim. Bu yüzden, özellikle Instagram'da beni de etiketlerseniz çok iyi olur benim için. Şimdiye kadar takipçiydi, referanstı önemsemedim pek ama bundan sonra önemli benim için bir yerde. Destekleriniz bekliyorum.

Çikolatalı Klasik Ekler tarifi yapımı

Çikolatalı Klasik Ekler tarifi



Geliyorum ekler tarifine. Bunlar çikolatalı klasik eklerler. Çok ilginç kremaları veya ilginç görünümleri yok, ama tatları harika. Ben ki çikolatalı ekler sevmeyen insan, bayıldım! Ekler bana hep kuru, yoğun ve ağır geldi ufaklığımdan beri ama kendim yapmaya başladığımdan beri neyi nasıl sevdiğimi de anlayınca sevmeye başladım ve çeşit çeşit deniyorum. Çok zor bir yanları yok emin olun, reçete uyduğunuz taktirde harika eklerleriniz olacak sizin de.


Üstü, krema ile seyreltilmiş çikolata kaplı, ganaj da diyoruz, içi pastacı kreması ve ganaj karışımı bir ekler bu. Ben eminim kremasını bu şekilde yapınca siz de çok seveceksiniz.

Ah, biliyorum bazen çok teferruatlı şeyler yazıyorum ama inanın uğraşmaya değiyor ki bunda uğraşacağınız tek şey ekstradan bir çikolatalı ganaj hazırlamak hepsi bu.

Düzgün görünümlü eklerler çıkarmak için krema sıkma torbanız ve duylarınız varsa kullanın. Yoksa kağıttan krema sıkma torbası yapabilirsiniz. Bunun için buraya tıklayın.

Choux hamuru (şu hamuru) hazırlamak için beni hep sadık kaldığım bir tarif var, tarifi de sevgili bir arkadaşımdan aldım. Fransa da pasta şefi kendisi, kendi yaptığı gibi anlattı bana. Ben de aldığım şekli ile buraya yazıyorum. Oldukça güzel bir sonuç alıyorum her seferinde.

Pastacı kremasının genelde bir gün önceden yapılması tavsiye edilir. Bu size daha doygun, yoğun bir krema sağlar. Eğer bir gün önceden yapacak olursanız ganajı da aynı gün yapın, ve soğutun. Aynı gün yapacaksanız yine en az 3 saat buz dolabında dinlendirmeye, kullanmadan önce çırpmaya özen gösterin. 

Çikolatalı Ekler

Çikolatalı Klasik Ekler tarifi


Choux Hamuru

125 gr tereyağ
250 gr su
5 gram tuz
5 gram toz şeker
220 gr yumurta
150 gr un

Su, şeker, tuz ve tereyağını bir tencerede kaynayana kadar eritin.
Ocaktan alın ve üzerine elenmiş unu ekleyin. Un topağı kalmayıp pürüzsüz bir hamur elde edene kadar güçlü bir şekilde karıştırın. 1-1.5 dakika kadar daha karıştırıp biraz soğutup, nemini ve sıcaklığını biraz  bırakmasını sağlayın, çırpabilceğiniz bir kaba alın ve 1-2 dakika kadar biraz daha soğuyana kadar çırpın. Yumurtaları yavaş yavaş ekleyip, her eklemeden sonra iyice karıştığından emin olana kadar çırpın, kalan kısmın birazını tekrar ekleyin ve yine çırpın. Bitene kadar bu işlemi tekrarlayın. Arada çırpma kabının dibini karıştırıp, tamamen karıştığındna emin olun. 
Hamur pürüzsüz ve elastik bir kıvam alınca bırakın. (Yumurtaların hepsini kullanmanız gerekmeyebilir, bu kıvamı aldıysa ve hala yumurta kaldıysa eklemenize gerek yok. )

Hamuru sıkma torbasına alıp istediğiniz uzunlukta ama aralarında en az 5-6 cm boşluk olacak şekilde pişirme kağıdı veya silpat serilmiş tepsiye sıkın. (Bu aşamadan sonra isterseniz bir yumurtanın sarısı ve 2 yemek kaşığı sıvı kremayı omlet için çırpar giib çırpıp bu karışımı ekler hamurlarının üzerine hafifçe sürebilirsiniz, mecburi değil.) 
Bir çatalla üzerlerini boylamasına çizin ve 200-210 C fırında yaklaşık 20 dakika, hamurlar iyice kabarıp üzerleri hafif kızarana kadar pişirin. 
Daha sonra fırın ısısını 160C'ye düşürün ve imkan varsa fanlı programı çalıştırın. Fırının kapağına bir tahta kaşık sıkıştırıp, içerinin hava almasını sağlayarak 15-20 dakika kadar daha altın sarısı gibi kızarana kadar eklerleri pişirin.
İçlerini doldurmadan önce tamamen soğutun.



Ganaj
100ml süt kreması
120 gr %60-70 kakaolu bitter çikolata
Süt kremasını ısıtın ve kaynayınca ocaktan alıp içine çikolataları ekleyin, çikolatalar tamamen eriyip pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın, arada karıştırarak ılıtın ve dolaba alıp 1-2 saat soğutun. 

Pastacı Kreması
4 yumurta sarısı
500 ml süt
50 gram nişasta (
75 gr toz şeker (yaklaşık 5 yemek kaşığı)
2 yemek kaşığı tereyağ

Yumurta sarılarını şekerin yarısı ile çırpın. Rengi açıldıktan sonra nişastayı ekleyin ve 1 dakika kadar daha çırpın ve pürüzsüz bir hal almasını sağlayın.
 Süte şekerin kalan yarısını ilave edip, karıştırarak ısıtın. 
Süt ısınınca, sütten 1 kaşık yumurtalı karışıma ekleyin ve karıştırın. Bu işlemi 4-5 kez tekrarlayarak yumurta sarılarını ılıtın. Yumurta sarılarını ocaktan aldığınız tencereye yavaş yavaş ekleyin, ekleme sırasında karıştırmaya devam edin. 
Tencereyi tekrar ocağa alın ve muhallebi kıvamı alınca ocaktan alıp tereyağını ilave edin. 
Düşük devirde çırparak kremayı soğutun. Daha sonra bir kaba alıp, streç filmle sarın ve dolaba kaldırıp ertesi gün kullanmadan önce çırpıp pürüzsüz bir kıvam almasını sağlayın. 

Kaplama Kreması

100 gr bitter çikolata (iyice küçük parçalara ayrılmış/küçük doğranmış)
4 yemek kaşığı sıvı süt kreması

4 yemek kaşığı kremayı kaynayana kadar ısıtın. Kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alıp çikolataların üzerine dökün ve çikolatalar tamamen eriyene kadar karıştırın.

Eklerlerin Yapılışı

Pastacı kreması ve ganaj en az 3 saat dolapta soğuduktan sonra ikisini bir kaba alıp mikserle yaklaşık 3 dakika boyunca, pürüzsüz bir çikolatalı krema elde edene kadar çırpın. 
Ekler hamurlarını bıçakla enine ikiye ayırın ve tabanlarının üzerine sıkma torbasına doldurduğunuz pastacı kremasını sıkın. Üst katların üst yüzeylerini kaplama kremasına batırın ve eklerlerin üzerine kapatın. 

Ben ikiye bölmeyip direkt içlerini doldurdum fotoğraftaki gibi. Krema ile kapladıktan sonra da çikolata rendesi ile süsledim. 


Dienstag, 20. Januar 2015

Den Winter genießen!



Winterzeit ist auch die ideale Zeit für würzige Eintöpfe und cremige Suppen, die schön von innen wärmen. Zudem sind Suppen schnell zubereitet und man hat Ruck Zuck etwas Gesundes auf dem Mittagstisch.

Im Moment bereite ich die Suppen am liebsten mit typischem Wintergemüse zu. Rote Bete - bei uns auch kurz Ronen genannt - ist nicht nur sehr lecker und bringt Farbe auf den Teller, sondern ist auch noch richtig gesund!
Die Schwarzwurzel, auch als Winterspargel bekannt, wird von Oktober bis in den April angeboten und schmeckt nicht nur in der Suppe, sondern auch im Salat, als Beilage oder als Hauptzutat in Gratin oder Eintopf.
Mindestens einmal die Woche gibt es daher bei uns zur Zeit eine dieser beiden Suppen:

Rote Bete - Apfel Suppe







Das ist drin:
- 1 Zwiebel
- 1 Apfel
- 400g rote Bete
- Ingwerknolle
- 600ml Gemüsebrühe
- 100ml trockener Weißwein
- Salz
- Pfeffer
- 6 EL Sahne
Zum Garnieren:
- Dill
- 1 Orange (filetiert)

So wird´s gemacht:
Zwiebel, Ingwer, Rote Bete (Einweghandschuhe benützen) und Apfel schälen, grob würfeln und in wenig Butter oder Öl ca. 4 Minuten andünsten. Brühe und Weißwein dazugeben, aufkochen lassen und weitere 10 Minuten weich kochen. Anschließend mit einem Pürierstab fein zerkleinern, ggf. noch etwas Brühe dazugeben, mit Salz und Pfeffer abschmecken und mit Sahne verfeinern. 
Mit Dill und den filetierten Orangen garnieren.


Schwarzwurzel - Pastinaken Suppe




Das ist drin:
- 1 Zwiebel
- 300g Schwarzwurzeln
- 1 kleine Wurzel Pastinake
- 500ml Gemüsebrühe
- 150ml Milch
- Salz
- Pfeffer
- 1 Tl Essig

Für das Petersilienöl:
- 1/2 Bund Petersilie
- 4 EL Öl

So wird´s gemacht:
Schwarzwurzeln, Pastinake schälen (Einweghandschuhe benützen) und in grobe Stücke schneiden. Die Schwarzwurzeln am besten unter fließendem Wasser schälen und anschließend gleich in Wasser einlegen, da sie ansonsonsten sehr schnell braun werden.

Zwiebel schälen und klein schneiden, gemeinsam mit dem Gemüse in etwas Butter oder Öl anbraten.
Milch und Fond dazugießen und ca. 15 Minuten dahinköcheln lassen. Erst zum Schluss den Essig dazugeben. Anschließend fein pürieren, mit Salz und Pfeffer würzen. Ist die Konsistenz zu dick, kann man die Suppe auch mit etwas Brühe oder Wasser verdünnen.

Für das Petersilienöl die Petersilie sauber waschen, gut trocknen lassen und die abgezupften Blätter mit Öl pürieren. Mit Salz und Pfeffer abschmecken.

Suppe anrichten, mit etwas aufgeschäumter Milch und dem Petersilienöl garnieren.
Als Einlage habe ich noch eine Handvoll Beluga Linsen dazugegeben. Mit der kräftig schwarzen Farbe und dem feinen Geschmack passen sie ganz wunderbar in die helle Suppe.



Viele Grüße,
Rebecca




Montag, 19. Januar 2015

Linzer Kurabiye






Linzer Kurabiye 



Malzemeler;

200 gr tereyağı

1 su bardağı pudra şekeri

1 adet yumurta

1 çorba kaşığı süt

1 fiske tuz

1 çay kaşığı kabartma tozu

1 paket vanilya

3.5 - 4 su bardağı un



Arasına sürmek için marmelat veya reçel



Yapılışı;

Süt, yumurta ve tereyağını oda ısısında kullanın. Toz malzemeleri eleyerek, tüm malzemeyle ele yapışmayan yumuşak bir kurabiye hamuru yoğurun.

Bloglar Ve Renkler

Blogunuzda kullandığınız renkler blogunuzun başarısını etkileyebilir! Blogunuzun yayın yaptığı alana uygun renklerin kullanımı, bu renklerin birbiriyle iletişimi ve renklerin blogunuzla özdeşleşmesi önemlidir. National Geographic ve sarı rengi düşünün, ya da Starbucks'la yeşili. Başarılı bir blogunuz olursa ve renk kullanımına da dikkat ederseniz neden sizin blogunuzla özdeşleşen bir renk ziyaretçilerinizin aklında kalmasın. Örneğin Blog Hocam turuncu ve yeşil renkle özdeşleşmiştir.

 

blog ve renk

 

BLOGUNUZA UYGUN RENK NASIL SEÇİLİR?

 

Öncelikle en sevdiğiniz rengi, tuttuğunuz takımın renklerini unutun! Blogunuzun yayın yaptığı alanı düşünün. Hemen her sektörle ilgili kalıplaşmış renkler vardır bu renkleri kullanmaktan korkmayın. Evet klişe olanı yapın gibi bir anlam çıkıyor fakat yapın! Neden mi? Blogunuza bakıldığı zaman neredeyse tek satır dahi okunmadan yayın yaptığınız alan anlaşılmalı.

 

BLOG ÇEŞİTLERİ VE RENKLER

 

Kişisel bloglar: Renk seçimi bakımından en özgür olduğunuz blog türüdür. Bununla birlikte başta belirttiğimiz renk seçimi ihmal edilmemelidir. Seçtiğiniz renklerde bir süreklilik olmalıdır. Kişisel blogunuz sizi yansıttığı için ististna olarak en sevdiğiniz renk, sizi yansıtan renkler seçilebilir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise şu olmalıdır; temanızı belirlerken o anki ruh halinizi bir kenara bırakın, o gün çok neşeliyseniz neşeyi çağrıştıran sarı, turuncu gibi renkleri seçmeyin aynı durum moraliniz bozukken de geçerli. Uzun vadede düşünün.

 

Teknoloji blogu: Teknoloji üzerine bir blog düşünüyorsanız mavi, gri gibi renkler en güçlü seçeneklerinizdir.

 

Kültür Sanat blogu: Bu alanda yayın yapan bir blogunuz varsa sarı, kahverengi, kırmızı, turuncu gibi renkler ve tonları uygun olacaktır.

 

Moda blogu: Renk seçimi konusunda diğer alanlara göre daha özgür olduğunuz bir alandır. turuncu, siyah, mor gibi renkleri tercih edebilirsiniz.

 

Alışveriş blogu: Alışveriş bloglarında kırmızı, mavi tercih etmeniz gereken renkler arasında. Sarı ise alışveriş temasına oldukça uygun.

 

Sağlık blogu: Renk seçimi konusunda fazla seçeneğiniz olmadığı bir alan diyebiliriz. Beyaz, kırmızı renkleri mutlaka olmalıdır desek abartmış olmayız. Yeşil de doğayı, sağlığı çağrıştırdığı için tercih edilebilir. Mavi ve siyah da kullanılabilir.

 

Yemek blogu: İştah açan kırmızı rengi kullanmanız gereken renklerden. Yemek tariflerinizin sağlıklı olduğunu vurgulamak için beyaz, doğal olduğunu işaret etmek için yeşili kullanabilirsiniz.

 

Eğlence blogu: Renk seçimi konusunda özgür olduğunuz bir blog türüdür. Sıkıcı, ciddi görünen renklerden kaçındıktan sonra başarılı seçimi yapmak çok kolay. Sarı, turuncu, mor tercih edilebilecek renklerden.

 

Spor: Mavi, gri, siyah, kırmızı uygun seçenekler. Blogunuzun içeriği belirli bir spor üzerineyse o sporu temsil eden renkler aşağı yukarı bellidir onları tercih etmek de doğru bir seçenek olacaktır. Örneğin futbol için çim yeşili, basketbol içinse kahverengi ilk olarak tercih edilebilecek renklerdendir.

 

SONUÇ

 

Doğru ya da yanlış seçimler olsa da blogun renklerinin belirli olması her zaman avantajdır. Renklerin tonlamalarında değişiklikler yapabilirsiniz. Çok sık olmamak şartıyla bu renkleri değiştiredebilirsiniz. Yukarıdaki renk önerilerinin tam zıttını da yapabilrsiniz bu direkt başarısız olacağınız anlamına gelmiyor. Sıra dışı bir blog tasarımı yaparak şaşırtabiliir, bu dezavantajı lehinize de çevirebilirsiniz. Sadece işiniz biraz daha zor olacaktır, ama imkansız değil.

 

Yazar Hakkında: Haber Tava ekibi 13 kişiden oluşur ve habere hem sunum hem de içerik bakımından farklılık katmak ister. Haber Tava tarafsız gazeteciliği ve basın ilkelerini benimsemiş her geçen gün daha da ileriye gitme amacıyla çabalarını aralıksız sürdürmektedir.

Haber Tava'yı okumak için http://www.habertava.com

Facebook: https://www.facebook.com/habertava

Samstag, 17. Januar 2015

Sebzeli Galette

 Sebzeli Galette tarifi yapılışı

 Sebzeli Galette tarifi yapılışı

 Galette "galet" diye okunuyor ama ben yine de galette diyorum, bence daha sevimli. Bu sebzeli
galette tarifi benim ilk tuzlu galettem olur ayrıca, ama son olmayacağı da kesin. Çok sevildi.

Aslında aklımda galette yapmak da yoktu ama tek tek kalmış sebzeleri görünce önce ekmek üstü bir şeyler hazırlayayım dedim, sonra kiş yapmayı düşündüm en son şimdi kim uğraşacak kişle galette yapayım gitsin dedim. Bana galette yapmak daha kolay geliyor, aslında çok bir fark olmasa da. 
                 Sebzeli Galette tarifi yapılışı



Havuç, kabak, kırmızı biber ve armut kullandım ben, isterseniz başka sebzeler de ekleyebilirsiniz. Keçi peyniri ile doldurdum. Evet armut sebze değil, biliyorum ama bana güvenin bu tarifte. Çok dengeli ve güzel bir tat bırakıyor damakta. Siz isterseniz başka peynir de kullanabilirsiniz, eminim parmesan çok yakışır bu tarife. 

Armut yoksa elma olur mu? Olmaz sanki, bana yakışmaz gibi geldi. Erik kullanabilirsiniz.

Galette hamurunu ben her zaman yaptığım tatlı galette hamurunu daha az şeker kullanarak ve birazcık daha tuz kullanarak yaptım. Eğer ağızda dağılan tarzda bir hamur seviyorsanız gayet ideal bir tarif. Yumurtalı galette hamuru da yapılıyor ama bana ağır geldiği için tercih etmiyorum. 

Un ularak yarı yarıya beyaz un ve tambuğday unu kullandım. 

Dikkat etmek gereken diğer nokta ise tereyağının mümkün olduğunca soğuk olması. Aynı şekilde kullanılacak su da soğuk olmalı. 



Sebzeli Galette Tarifi


 Sebzeli Galette tarifi yapılışı

Sebzeli Galette Tarifi

İçi dolgu

1 havuç
1 kabak
1 kırmızı biber
1 küçük armut
2 diş ince rendelenmiş sarımsak 
1 dal biberiye (tercihen)
1-1.5 çay bardağı rendelenmiş veya doğranmış peynir

Galette hamuru

115 gram tereyağ (soğuk, küp küp doğranmış)
2/3 su bardağı beyaz un
2/3 su bardağı tambuğday unu
2 yemek kaşığı soğuk su
1 çay kaşığı toz şeker
1/4 çay kaşığı tuz

Ekstra: Kenarlarına sürmek için 1 yumurta sarısı, 2 yemek kaşığı sıvı süt kreması veya zeytinyağı.

Hazırlanışı

Önce hamuru yapıp dinlenmesi için buzdolabına alın.

Rondoya un, tuz ve şekeri ekleyip karışırın. Daha sonra küp küp doğradığınız soğuk tereyağı ekleyin ve 5 er saniye aralıklarla, karışım toprak gibi dağılgan bir hal alana kadar çalıştırın. 2 yemek kaşığı soğuk suyu ekleyip, yine rondoyu 5 er saniye çalıştırarak hamur haline getirin. Kulak memesinden çok az koyu bir kıvamı olacak. 

Hamuru rondadan alıp, 1 dakika kadar kendini toplayana dek yoğurun. Buz dolabına dinlenmeye bırakın.

Sebzeleri daire şeklinde ince ince doğrayın. Havuçları 2-3 yemek kaşığı yağda 4-5 dakika soteleyin. 

Fırını 180C ye ayarlayın. 

Galette hamurunu dolaptan alıp, unladığınız bir yüzeyde yarım cm kalınlığında ve yuvarlak biçimde açın. Eğer açana kadar çok yumuşarsa dolapta 5-6 dakika dinlendirin. (Ben pişirme kağıdı üzerinde açıyorum, bu yüzden işim bittikten sonra olduğu gibi fırın tepsisine alıyorum, çok kolay oluyor.)
Açtığınız hamurun her yerine ince rendelediğiniz sarımsak püresini sürün.
Bir sıra sebze dizin ve ortasını peynir ile doldurun. Daha sonra peynirlerin üzerini yine sebzeleri dizerek doldurun. 
Kenarlarını fotoğraftaki gibi katlayın. 

Bir kasede yumurta sarısı ve krema veya yağı iyice karıştırın ve hamurun üzerine bu karışımı sürün. 

180C fırında, yaklaşık 30-40 dakika, sebzeler ve hamur iyice pişene kadar pişirin. 


 Sebzeli Galette tarifi yapılışı






Donnerstag, 15. Januar 2015

IKEA Hack | JÄRA Lampenschirm




Meine Lieblingsprojekte sind eindeutig die, die sich mit Mini-Budget und wenig Zeit umsetzen lassen. Ganz spontan habe ich mich gestern also entschieden, meinen weißen Ikea Lampenschirm ein wenig aufzupimpen. Was für ein lustiges Wort. :-)

Ich hab dafür lediglich ein wenig schwarze Acrylfarbe, Goldlack und halbierte Kartoffeln, die als Stempel herhielten, benötigt. Das Aufwändigste an dem Ganzen war das genaue Abkleben der Ränder. Eindeutig nichts für so ungeduldige Gemüter wie mich. Um aber ein schönes und sauberes Endergebnis zu erhalten, unumgänglich.

Danach habe ich die verschieden großen Kartoffelhälften in Acrylfarbe getaucht und am Rand des Schirms aufgestempelt. Für ein stimmungsvolles und warmes Licht habe ich den Schirm innen noch mit Goldlack besprüht und nach kurzer Trocknungszeit war meine neue Lieblingslampe fertig.









Wer die Idee, günstige Ikea Produkte aufzuwerten und zu individualisieren, auch toll findet, der kann hier noch einiges an Inspiration finden.

Viel Freude beim Nachmachen!
Rebecca


Bezugsquellen:
Lampenschirm: IKEA
Gold Spray Metallic: hier oder hier


Montag, 12. Januar 2015

Trileçe




İnstagramda yayınlanmış fotoğraflar, elden verilmiş tariflerle önüm arkam sağım solum trileçe seven, yapanlarla doldu taştı. Sevmeyin de göreyim bir şey bu zaten.. Sezen Aksu gibi bir şey:))

(Gerçi trileçe nere Sezen Aksu nere)







Alttaki tarif ilk deneme Arda Türkmen'in tarifi;

Keki irmikli, şeker oranı gayet normal ama şerbetindeki süt oranı biraz fazla tepside kalan türden.