Sonntag, 14. Dezember 2014

In aller Schlichtheit



Nicht sonderlich üppig, sondern schlicht und einfach - so ist mir die Weihnachtsdeko am liebsten. Und ganz streng genommen, ist sie wohl auch eher winterlich geworden. Das kleine Lichter-Häuschen liebe ich sehr und tatsächlich besitze ich es schon seit meinen Bloggeranfängen und immer wieder schummelt es sich auf ein Foto. Am allerliebsten in Begleitung von kleinen Fröbelsternen (eine schöne Bastelanleitung für die Sterne findet ihr übrigens hier), Zieräpfelchen und Zweigen vom letzten Spaziergang.






Und wie sieht es bei euch aus? Eher minimalistisch oder darf es an Weihnachten auch mal ein wenig mehr sein?

Ich wünsche euch einen schönen 3. Adventsonntag und habt es noch schön gemütlich!
Alles Liebe,
Rebecca




Sarımsak ve Tereyağlı Düğümler


 


Günaydın!!!!

Dün denediğim bu tarifi hemen paylaşmak istedim çünkü hem çok lezzetliler hem de yapımı kolay.

Tarif Simply Recipes'ten. Ben bu hamuru yapmak yerine hazır satılan pizza hamurlarından kullanabilirsiniz yazısını okuduktan sonra hamuru değişik yapmaya karar verdim çünkü pizza hamurunu sevmiyorum. Benimki daha poğaçamsı oldu yani, isterseniz siz orijinal tarifi de uygulayabilirsiniz ama benim tarifini verdiklerim pofuduk pofuduk oluyorlar eğer üstüne yumurta sürerseniz. Sürmezseniz üstü daha çıtır içi yumuşacık oluyor. 2 tepsi 1 saat içinde bitti bizim evde, öyle söyleyeyim.

Bir de... Ben hamuru mayalanması için fazla bırakmıştım, o sırada panna cotta sosu hazırlıyordum ve dalmışım kalmış öyle. O yüzden şekillendirirken az biraz sıkıntı çektim, benimkiler düğümden ziyade şekilsiz oldu :D siz  buradan nasıl düğümleyeceğinize bakabilirsiniz.


Hamur mayalamayı pek sevmiyorum, her seferinde korkuyorum kabarmayacak diye ama hiç kabarmadığı da olmadı şansıma. Bir de ben çok abartıyorum mayalamaya bırakırken, önce streç filmle sarıp bir poşetin içine alıyorum onu da sıkı sıkı bağlıyorum. Sonra kendi yün hırkalarımdan birine sarıyorum kabı :) Hatta mayalarken de mayalarla konuştuğum oluyor, "bak lütfen kabarın tamam mı, zaten çok minik minik tatlı tatlı şeylersiniz. kabarın lütfen:((" en son annemin dediğine göre bu haldeymişim mayalama yaparken ahaha. Bilmiyorum,  artık neden böyleyim.

Tarifi yazmama da pek gerek kalmadı aslında ama yine de hem daha yumuşak, pofuduk bir sonuç elde etmek isterseniz hem de türkçe olsun isterseniz buyrun:

Sarımsak ve Tereyağlı Düğümler





Hamur

1 su bardağı el yakmayacak kadar sıcak su
2 yemek kaşığı/ 1 paket kuru maya
1 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz

1 yumurta
1 çay bardağı zeytinyağ
3.5-4 su bardağı un
2 yemek kaşığı süt tozu (varsa, yoksa mayalı suyu yarı yarıya süt ile yapabilirsiniz veya hiç süt kullanmayabilirsiniz)




Sıcak suya mayayı ekleyin ve 5 dakika kadar karıştırmadan bekleyin. 5 dakika sonra  şeker ve tuzu ekleyip  hafifçe karıştırın ve 7-8 dakika daha aktif hale gelmesi için bekleyin.

Unu ve süt tozunu bir yoğurma kabına alıp üzerine mayalı suyu, yağ, yumurtayı ekleyip karışırın. Ele yapışmayacak ama yumuşak bir hamur olacak, eğer çok yapışkansa biraz daha un ekleyebilirsiniz.

Hamurun ağzını streç film ile kaplayıp oda ısısında bir yerde en az 1 saat mayalanmaya bırakın.
Hamur yükselip, kabarınca parçalar koparıp, örgü, düğüm gibi şekiller verip yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. Üzerlerine bir fırça yardımı ile hafif hafif zeytinyağı sürün. Tepsiyi çok bastırmadan streç film ile kaplayın ve yaklaşık 1 saat daha fırında bekletin, kabarmaları için. (ben bunu yapmadım, bunu yerine fırını 75C'y ayarlayıp içinde 10 dakika kadar beklettim. yine de kabardılar. )

Hamurların boyutu hemen hemen 2 katına çıkınca 200C fırında 12-15 arası üzerleri kızarana dek pişirin.

Hamurlar pişerken siz tereyağlı sosu hazırlayabilirsiniz.



Tereyağ ve Sarımsaklı Sos

4 yemek kaşığı tereyağ
4 diş sarımsak
8-10 dal maydonoz (veya severseniz daha fazla)

Sarımsak ve maydonozu minik minik doğrayıp tereyağında 1-2 dakika kavurun. Pişen poğaçaların üzerine gezdirin veya sürün.







Samstag, 13. Dezember 2014

Ekşi Süt ve Karamelize Muzlu Pankek


Artık üşenmeyi bırakıp blogla daha çok ilgilenmeye karar verdim. Kendimi ikna ettim bu postu sabaha kadar yayınlamış olacağım haha.



Özellikle kahvaltı için çok lezzetli ve sıradanlıktan uzak bir pankek tarifi. Eh, ben pankeki nutella veya reçelle falan hiç sevmiyorum. Taze yapılmış meyveli soslar veya sadece akçaağaç şuruu ile seviyorum.

Ekşi sütten kastım elbette bozuk süt değil. Limon veya sirke ile ekşitilen sütten bahsediyorum. Buttermilk içeren reçetelerde buttermilk yerine ekşitilmiş süt kullanıyoruz çoğunlukla Türkiye'de, çünkü buttermilk veya türkçe adıyla yayıkaltı sütü bulmak çok zor.

2-3 gün önce kahvaltıya yaptım bunları, herkes çok sevdi. Kahvaltıda değişik bir şeyler yemek isterseniz denemenizi tavsiye ederim, eminim sizinkiler de bayılacaklar.


Ekşi Süt ve Karamelize Muzlu Pankek Tarifi



MALZEMELER (yaklaşık 4-5 adet orta boy pankek için)


Pankek

3/4 su bardağı süt (180 ml)
2 yemek kaşığı elma sirkesi veya limon suyu
1 su bardağı + 1 yemek kaşığı un
1 yumurta
2.5 yemek kaşığı toz şeker
1/2 çay kaşığı tuz
1.5 çay kaşığı kabartma tozu
3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağv veya sıvıyağ
İsteğe bağlı vanilya


Süte sirkeyi ekleyip, yaklaşık 10 dakika sütün kesilip katılaşması için bekleyin. 
Süt kesilince karıştırıdığınızda süt kreması gibi yoğun bir kıvamı olacak, kullanmaya hazır demektir. 

Kuru malzemeleri bir kapta karıştırın.
Başka bir kasede yumurta ve tereyağını bir çatal yardımıyla çırpın. Yumurtalara sütü ekleyip karıştırın. 
Kuru malzemelerin ortasına bir delik açıp sütlü karışımın yarısını ekleyin ve 1 dakika kadar karıştırın, pürüzsüz hale getirin. Daha sonra kalan sıvı karışımı ekleyin ve tekrar pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırın. 
Pankekleri çok hafif yağlanmış tavada pişirin. 
Ben her pankek için 1 kepçe hamur aktarıyorum tavaya. Yalzın kepçeniz çok derin veya büyükse fazla olabilir. Hamur akıttıktan sonra üst tarafı köpük köpük olmaya, kenarları kurumaya/pişmeye başlayınca diğer tarafını çevirebilirsiniz.


Karamelize Muz

3-4 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı tereyağ
2 muz 

Üzerine serpiştirmek için
Badem, ceviz veya fındık
Dilerseniz akçaağaç şurubu


Toz şekeri kalın ve eşit tabanlı bir tavada şekerin rengi altın sarısı/amber renk alana dek karamel haline getirin. Daha sonra ocaktan alıp, oda sıcaklığındaki tereyağı ekleyin ve iyice karıştırın. Tekrar ocağa alıp 1.5-2 parmak kalınlığında dilimlediğiniz muzları ekleyin ve muzlar da altın sarısı/amber bir renk alana dek soteleyin. 

Pankeklerinizi karamelize muz ve kuru yemişlerle servis edin. 

Afiyet Olsun!

[Nachmachtipp] Goldene Lichterkette





Die Tage im Moment sind kurz und dunkel. Und damit es auch schön gemütlich wird, brennen überall Kerzen und zusätzliche Lichter. In den letzten Tagen ist daher diese Lichterkette enstanden. Sie ist aus Papier und sehr leicht selbst zu machen. Und wenn dafür Platz ist, lässt man sie einfach das ganze Jahr über hängen.




Für die Lichterkette brauchst du:

LED Lichterkette (klick)
○ Zeichenkarton in beliebiger Farbe
Kreisschneider (klick)
○ doppelseitiges Klebeband, Klebestick etc.
○ Schere

So gehts:


1.Mit Hilfe des Kreisschneiders gleich große Kreise aus dem Papier schneiden.
Meine sind 10cm groß.
2. Den ausgeschnittenen Kreis einmal mittig falten und auseinanderschneiden ( Bild 3 ).



4. + 5. Die eine Hälfte des Kreises mittig knicken.
6. Das doppelseitige Klebeband anbringen, das Lämpchen mittig ansetzen und den Schirm zusammenfalten und kleben. Fertig und Licht an!






Alles Liebe und ein wunderschönes 3. Adventwochenende für Euch,
Rebecca




Freitag, 12. Dezember 2014

Limon Kremalı Lavantalı Pasta







Instagram'da fotoğrafını paylaştığımdan beri çok soran oldu bu tarifi. Ama o kadar üşeniyorum ki son zamanalrda bloga yazmaya. Oysa hemen her gün de bir şeyler deniyorum, fotoğraflarını çekiyorum ve öylece kalıyor. Bugün birisi daha sordu ve ben de durumu anlatıp, en kısa sürede yazacağımı söyledim.

Pastayı yazın yaptım, düşünün üzerinden ne kadar zaman geçmiş. Ben yaza yakıştırıyorum limonlu tarifleri, şimdi yapsam limon yerine vanilyalı krema kullanırım sanırım. 


Lafı  çok uzatmadan geçeyim tarife.

Ben arası için Limonlu pastacı kreması yaptım, ama pastacı kremasını bir gün önceden hazırlayıp dolapta bekletmek gerek veya en azından 3-4 saat. Bu yüzden ben pastacı kreması tarifini vereceğim, bir de ek olarak beklemeden kullanacağınız bir butter cream/ yağlı krema tarifi yazacağım. Haliyle bu tarifte yaklaşık 500 gr tuzsuz tereyağına ihtiyacınız olacak butter cream de yapmak isterseniz. Bunun dışında, isterseniz toz krema da kullanabilirsiniz hem kaplama hem de arası için.

Ben bu işle uğraşmayı çok sevdiğim için 2 ayrı krema yapmak, gereken masrafı yapmak veya o kadar tereyağ kullanmak gözüme gelmiyor ama herkes bunu tercih etmeyebilir, imkanı vakti olmayabilir. Bu yüzden alternatifleri de yazmak istedim.

Eğer toz krema kullanmak isterseniz, dış kısmını sade, içini de limon kabuğu ile yapılmış krema kullanmanızı tavsiye ederim.

Butter cream yapmak isterseniz, dış kaplaması için verdiğim peynirli butter cream tarifini bir bucuk boy yapıp, içe dışa kullanabilirsiniz.



Limon Kremalı Lavantalı Pasta

Malzemeler:


Lavantalı Kek

4 yumurta
225 gr yumuşak tereyağ 
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı tam yağlı süt
Vanilya
3.5 su bardağı un (elenecek)
1.5 çay kaşığı kabartma tozu
1/4 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı lavanta

Limonlu Pasta Kreması:300 ml süt
30 gr nişasta
45 gr toz şeker
3 yumurta sarısı
1 limonun ince rendelenmiş kabukları (2 yemek kaşığı)
1 tatlı kaşığı tereyağ

Dış Kaplama Kreması:250 gr tuzsuz tereyağ (oda sıcaklığında)
200 gr süzülmüş labne peyniri, soğuk
2 yemek kaşığı pudra şekeri
2 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi

Limonlu Şurup
2 limon suyu
1.5 çay bardağı su
4 yemek kaşığı toz şeker (veya damak zevkinize göre daha fazla)

 Metod:


Kek:

  1. 1 bardak süte 2 yemek kaşığı lavantayı ekleyip karıştırın ve ocakta kaynayana kadar ısıtın. Kaynayınca ocaktan alıp, oda sıcaklığına gelen kadar dinlendirin. Sonra sütü süzüp, lavantadan ayırın.
  2. Yumuşak tereyağ, tuz ile şekeri en az 3 dakika çırpın. Karışım biraz kabaracak, yağ kremamsı bir kıvam alacak. 
  3. Yumurtaları teker teker ekleyin ve her yumurtadan sonra en fazla 1 dakika orta devirde karıştırın. En son yumurtayı ekledikten sonra 3-4 dakika karışım iyice kabarıp hafif köpüğümsü bir yapı alana kadar yüksek hızda çırpın. 
  4. Vanilya (toz vanilin kullanacaksanız unla beraber eleyin) ve sütü ekleyin. 1 dakika kadar pürüzsüz bir karışım elde edene kadar çırpın.
  5. Unu ve kabartma tozunu yumurtalı karışıma ekleyin. Düşük devirde mikserle veya el çırpıcısı ile un karışıma tamamen karışana kadar karıştırın. Karışım unu yedikten sonra çok çırpmamaya özen gösterin, kekin yapısını bozar. 
  6. Şimdi burda 2 seçeneğiniz var. Ya hamuru iki parçaya bölüp iki eşit kapta pişireceksiniz ya da tek kapta pişirip, eşit kabarmasını umacaksınız. Ben her zaman 2 ayrı kek pişiriyorum çünkü benim fırınım illa ki ortasını daha çok kabartıyor, keki 4 kata ayırmam neredeyse imkansız hale geliyor. Bu yüzden 2 kap kullanıyorum. Eğer 2 katlı yapmka isterseniz tek kapta yapıp direkt ikiye ayırabilirsiniz. 
  7. 2 adet en fazla 20 cm çapında kek kalıbının tabanını pişirme kağıdı ile kaplayın veya tereyağ ile yağlayıp un serpin. (16 cm ideal)
  8. Hamuru kaplara eşit miktarda bölüştürün. 
  9. Kalıplara boşalttığınız kek hamurunu önceden ısıtılmış 175C fırında 30-35 dakika pişirin. Bütün hamuru tek kalıpta pişirecekseniz 45-50 dakika kürdan ile kontrol ederek pişirin.
  10. Pişen keki fırından alıp ılımaya bırakın. 
Pastacı Kreması:
  1. Yumurta sarılarını şekerin yarısı ile çırpın. Rengi açıldıktan sonra nişastayı ekleyin ve 1 dakika kadar daha çırpın ve pürüzsüz bir hal almasını sağlayın.
  2.  Süte şekerin kalan yarısını ilave edip, karıştırarak ısıtın. 
  3. Süt ısınınca, sütten 1 kaşık yumurtalı karışıma ekleyin ve karıştırın. Bu işlemi 4-5 kez tekrarlayarak yumurta sarılarını ılıtın. Yumurta sarılarını ocaktan aldığınız tencereye yavaş yavaş ekleyin, ekleme sırasında karıştırmaya devam edin. 
  4. Tencereyi tekrar ocağa alın ve muhallebi kıvamı alınca ocaktan alıp tereyağını ilave edin. 
  5. Düşük devirde çırparak kremayı soğutun. Daha sonra bir kaba alıp, streç filmle sarın ve dolaba kaldırıp ertesi gün kullanmadan önce çırpıp pürüzsüz bir kıvam almasını sağlayın. 


Kaplama Kreması (butter cream)
  1. Labne peynirini süzün. (Bunun için Hazırda süzülmüş labne peyniriniz yoksa, keke başlamadan önce peyniri süzülmesi için temiz bir tülbente alın. Tülbenti sıkıca bağlayıp bir süzgeçin ters çevirdiğiniz yüzeyine koyup, üzerine de ağırlık yerleştirin. (içi su dolu bir kap da olabilir) bu peyniri mümkün olduğunca hızlı süzmenize yardım edecek. )
  2. Tereyağını yaklaşık 30 saniye orta devirde çırpın ve kremamsı bir kıvam almasını sağlayın. Daha sonra içine süzülmüş labne peynirini ve pudra şekerini ekleyip yaklaşık 1.5-2 dakika daha pürüzsüz kıvam alana kadar çırpın. 2 dakikadan fazla ve çok yüksek devirde çırpmayın, bu tereyağının kesilmesine nedne olur.

Limonlu şerbet: 
  1. 2 limonun suyu, 1.5 çay bardağı suyu ve 4 yemek kaşığı şekeri 2-3 dakika karıştırak kanatın. Kullanmadan önce oda ısısına gelecek. 

Pastanın Yapılışı:

İlk kek katını şurupla ıslatın. Pasta kremasını mümkünse krema sıkma torbası ile, eşit şekilde ilk katın üzerine sıkın. (veya bir kaşık/spatula yardımı ile). Daha sonra 2. katı ekleyin ve tekrar surupla ıslatın. Kaplama kreması ile pastayı kaplayın. 

Donnerstag, 11. Dezember 2014

Yalancı Profiterol






Bizim evin istisnasız en çok yapılan tatlısı.. 

10 hanede Etimek Tatlısı ne kadar çok yapılırsa o da o kadar çok yapılır..



Yalancı Profiterol



Malzemeler;

1 paket etimek



1 lt. süt

1 su bardağı toz şeker

1 yemek kaşığı nişasta

3 yemek kaşığı un

1 adet yumurta



1 su bardağı süt

1 paket krem şanti



100 gr. labne peyniri (isteğe bağlı)



1 paket çikolatalı sos veya



[Probier´s mal vegan] Schoko Mandelkrapferl mit Gold Sparkle



In diesem Jahr bin ich ganz schön spät dran mit der Weihnachtsbäckerei. Das liegt aber einzig und allein daran, dass mein Backofen schwächelt, nicht ich. Heute fiel zu guter Letzt auch noch die Backofenbeleuchtung aus und da bekommt dann "auf Sicht backen" plötzlich eine ganz andere Bedeutung. Aber für meine Mandelkrapferl, diesesmal wieder vegan, hat es doch noch gereicht.

Ein bisschen aufwändiger ist die Zubereitung der Mandelkrapferl schon, aber das Ergebnis ist Glück in essbarer Form, das so zufrieden und glücklich macht und genau das brauchen wir in der hektischen Zeit vor Weihnachten doch am allermeisten. 






Das ist drin:

FÜR DEN TEIG:
○ 140g Mehl
○ 90g gemahlene Mandeln
○ 70g Zucker
○ 140g Pflanzenmargarine (ich benützte ALSAN)

FÜR DIE FÜLLUNG & DEKO:
○ 70g Aprikosenkonfitüre
○ 20ml Zitronensaft
○ 200g Zartbitterkuvertüre
Gold Sparkle
○ ganze Mandeln zum Dekorieren

So wird´s gemacht:

Das Mehl für den Teig sieben, mit Mandeln und Zucker mischen, die kalte Butter in Flöckchen dazugeben und rasch zu einem Mürbeteig verkneten. Zu einer Kugel formen, in Folie wickeln und mind. 30min im Kühlschrank ruhen lassen.

Etwas Mehl auf die Arbeitsfläche geben und den Teig nochmal kurz durchkneten. Mit einem Nudelholz 3mm dünn ausrollen, Kreise ausstechen und nebeneinander auf ein mit Backpapier ausgelegtes Backpapier setzen. Im vorgeheizten Backofen bei 160°C (Umluft) ca. 7-10 Minuten goldgelb backen. Herausnehmen, mit dem Backpapier vom Belch ziehen und abkühlen lassen.

Währenddessen die Konfitüre mit dem Zitronensaft aufkochen lassen. Je zwei Plätzchen mit der Konfitüre bestreichen, aufeinandersetzen und ein drittes Plätzchen obenauf legen. Anschließend trocknen lassen.

Für die Glasur die Kuvertüre hacken und in einer Edelstahlschüssel über dem heißen Wasserbad schmelzen. Die kleinen Türme mit der flüssigen Kuvertüre überziehen (Achtung! Schokoladenfinger!) und mit ein wenig Gold Sparkle und einer ganzen Mandel verzieren. Auf dem Backpapier trocknen lassen.





Das ursprüngliche Rezept habe ich in dem wunderbaren Buch Weihnachtsbäckerei von Franziska Schweiger entdeckt. Ich habe es leicht abgewandelt und "veganisiert". 

Süße Grüße,
Rebecca