Mittwoch, 23. Oktober 2013

İTALYA SEYAHATİMİZ



İtalya tatilini, en uzun tatil olan kurban bayramına saklamıştık. Ancak gideceğimiz, uçmamıza birkaç saat  kala kesinleşti. Şirkette ki arkadaşım ve ailesiyle bu seyahati düşünüp, hayal etmiştik. Uluslararası bir nakliye şirketinde çalıştığımız için , İtalya vizelerini çıkarmak kolay oldu. Uçağı da yine şoförlerimizin kullandığı Adria Havayollarından ucuz yollu halledeceğimizi düşündük. Ardından, gideceğimiz noktaları belirledik. Adria Havayolu, Slovenya / Lubiyana havaalanına iniyordu. Oradan otobüs ya da trenle Trieste'ye gelip, Floransa, Roma, Venedik her yere tren, metro ile gideriz diye düşünmüştük. Ama fiyatlarına bakınca ve araba kiralamanın daha ucuz olduğunu öğrenince araba kiralamaya karar verdik. Ancak bayram öncesi, öğlen saat 1'de uçakta 6 kişilik yer ayarlaması yapıldığı teyidi gelir gelmez. Biz o anda arabamızı kiraladık. Budget'ten 8 günlük 717 TL. Ardından Floransa'da , Roma'ya yakın Tivoli'de ve Venedik'e yakın Padova'da otellerimizi ayarladık. Tüm bunlar internet üzerinden ve sadece kredi kartı kullanarak tamamlandı ve son hızla bloglardan gideceğimiz yerler ilgili seyahat hikayelerini ve tavsiyeleri bastırdık. Mesai bitiminde eve gidip bavullarımızı hazırlayıp gece yarısı Atatürk havalimanının yolunu tuttuk. Arabamızı da Vale'ye teslim ettik. Bonus kartı olanlara neredeyse %40 indirimi vardı. 8 günlük 160 tl gibi bir ödeme yaptık. Uçağımız gece 5'te idi. Rahat bir yolculuk oldu. Sabah havaalanına vardık. Budget'in açılmasını 1saat kadar bekledik. Arabamızı sorunsuz olarak teslim aldık. Bu arada şoförlerimizden birinden navigasyon almıştık.

Slovenya havaalanından gideceğimiz ilk otelin adresini girdik ve kapısına kadar gittik. Araba kiralanacaksa navigasyon şart. Araba kiralayacağınız yerden de navigasyon kiralayabiliyorsunuz, sanırım günlük 10 eur idi. Otellerden gezilecek yerlerin haritasını edinip, merkez park yerlerini öğrenip, oranın adresini navigasyona girdik ve direk park yerine. Yol konusu bu şekilde çözümlendi. Bu arada tablete önceden yüklediğimiz şehir haritaları da gezerken gideceğimiz yerleri bulmada yardımcı oldu. Otobanlardan geçerken kredi kartıyla ödemelerimizi yaptık. Seyahat rotasını ilk önce Venedik , Floransa, Roma, Slovenya belirlemiştik. Ama şirketten aynı anda giden arkadaşlarımız , daha önceden de tecrübeli olduğu için, Floransa, Roma, Venedik ve dönüş Slovenya'nın daha az yorucu olduğunu söylediler. Dönüş yolunda, Roma'dan Slovenya'ya konaklamadan gitmek hayli yorucu olacağı için onların sözünü dinledik. İyi ki de dinlemişiz.

Onlar konaklama için www.airbnb.com 'yi tercih ettiler. İnsanlar evlerini oda ve yatak sayısına göre günlük, haftalık ve aylık kiralıyorlar. Bizim çok az vaktimiz olduğu için, ve gelecek onayları beklemeye fırsatımız olmadığı için , booking.com'dan otel ayarlamayı tercih ettik. Üç yıldızlı oteldi hepsi ve  son  derece memnun kaldık. Onlar da  geri döndü ve her noktada kiraladıkları evlerden sorunsuz ayrıldıklarını söylediler. Bizim kiraladığımız otellere, kişi başı maksimum 70 tl ödedik. Bundan daha ucuzunu bulamadık. Toplamda 2250 km yol yaptık. Hergün abartısız 8-10 km yürüdük.
Sabah 8'den akşam 9-10'a kadar. Ayaklarımın üzerine basamayacak hale geldim , düzensiz beslenmenin de tesiriyle, halen kendimize gelebilmiş değiliz.


Yemek konusuna gelince, hergün pizza, makarna, kruvasan mutlaka menümüzde vardı. Sabah kahvaltısı vermeyen otellerde çözümü, marketlerden, ekmek, peynir çeşitleri , reçel, nutella, domates ve meyve ile çözdük. Malum etten yemeyelim diye hep seçici olduğumuz için hep bunlarla yetindik, ama 1 hafta daha kalsak sanırım, hiç ayırım yapmadan herşeyden yiyebilirdik. Çünkü içimiz kurumuştu ve bıkkınlık gelmişti.


Unutmadan Melisa, tüm seyahat boyunca bir kere olsun şikayet etmeden, keyifle gezdi, yoruldum gitmeyelim, gezmeyelim, oturalım hiç demedi. Sadece acıktığında , huysuzlandı. Acıkınca tahammül etmek onun için imkansız gibi bir şey.

Çok keyifli , heyecan dolu  bir seyahatti. Şunu anladım ki her şehire en az 3-4 gün gerekiyor. Tekrardan ve sadece bir şehre bir haftalığına gitmek istediğim yerler var. Kısım kısım bahsedeceğim. 2500 civarında fotoğraf çekmişim. Ama hızdan dolayı çoğu net değil. Aralarında ayırma yapıyorum. Hafta sonu ilk yazımı yazacağım.

Dienstag, 22. Oktober 2013

Muzlu ve Beyaz Çikolatalı Zebra Pasta







Böyle çok kişilik ve bütün pastalar yapma imkanım tek yaşadığım için pek olmuyor. Aslında çok seviyorum yapmayı ama o kadar pasa ne olacak? Ancak aile yanına gidince işte. Bu beyaz çikolatalı ve muzlu zebra pasta da bayram için yapılan pastalardan biriydi. Beyaz çikolatalı krema, muz, fındık ve zebra kek! Misafirlerden de ev halkından da geçerli not aldı. Hatta herkes bayıldı zebra pastaya. Hazır oluğunu düşünen misafirler çoğunluktaydı. Bayramlık ikramlarda her tabakta bitirilen hep bu oldu. Gaziantep'ten gelen tatlıları bile solladı. Onlar tabakta kalırken zebra pasta dilimleri bitmişti :)  Her yiyen övdü de övdü. Bu da benim öyle hoşuma gitti ki bitince 1 gün sonra aynısından bir daha yaptım. Bu fotoğraflardaki 2. zebra pastam oluyor. Bu sayede bu lezzetli bol muzlu ve beyaz çikolatalı pastayı sizinle paylaşma şansım oldu çünkü ilkinde nedense fotoğraf çekmemiştim.

İlk zebra kek denemem oldu benim de, yapımı oldukça basit, görüntüsü ise hayli güzel oluyor zebra pastanın. Beyaz çikolatalı krema, muz ve fındığın uyumuna da diyecek söz zaten yok.

Aslında zebra pastamın dışı fotoğraftakilerden daha güzeldi. Gece yaptım krema kaplama işini, kenarları da düzgünce süsledim ama dolaptayken pasta hasar görmüş, mecburen bu hali ile fotoğrafladım.

Bir de, zebra keki bir tane yapıp 2'ye bölmek yerine, tek malzemeyle iki zebra kek yaptım. Böylece hem her kat çok iyi kabardı hem de zebra deseni bozulmamış oldu. Kesme biçme derdi de kalmadı. Size de tavsiyem bu yönde. Zebra keklerin yapımını anlatacağım, göründüğünden çok daha basit bir tarifi var.

Keklerin ortasının daha fazla kabarmaması yani her tarafın eşit kabarması için
daha düşük ısıda pişiriyorum. Bizim fırında 175 derecede pişirince ortası daha çok kabarıyor ben bu yüzden 150-165 derece arası bir sıcaklıkta pişiriyorum ve her yer eşit oluyor. Eğer böyle bir sorununuz varsa bu yöntemi deneyebilirsiniz. Ne zaman yüksek ısıda pişirsem, ister cupcake olsun ister böyle düz tepsi kekleri ortaları hemen yükseliyor, kenarlar alçak kalıyor. Eğer Bundt veya ortası delikli diğer şekilli kalıpları kullanmıyorsanız ve bu düz kalıplarda keklerinizin ortası daha fazla kabarıyorsa ya fırının ayarında sorun vardır ya da sıcaklığında.


BEYAZ ÇİKOLATALI VE MUZLU ZEBRA PASTA 




Kullanılacak ekipmanlar:
En falza 20 cm çapında yuvarlak kalıp. (2 tane olursa daha iyi)
Pişirme kağıdı
Çikolatayı benmari usülü eritmek için gerekli malzemeler. (tercihen sos tenceresi, normal tencere ve kaynamış su.)

Malzemeler:

Önce kremadan başlayın.

Beyaz Çikolatalı Krema: (Bu malzemelerle yaptığım kremadan bir pastayı ucu ucuna kaplayacak kadar krema çıktı. Eğer malzeme varsa elinizde 1.5 boy yapın. )


  • 200 gr beyaz çikolata. Bulabiliyorsanız iyi kalitede küvertür veya lindt markalı tabletler. Yoksa diğerleri de olur. 
  • 200 ml soğutulmuş sıvı krema (tercihen tikveşli krema, çünkü katı ve sıvı kısmı ayrışmamış olduğundan kolay çırpılıyor
  • 50 gr yumuşak tereyağ
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri


-Arasına 2 adet muz (ince dilimlenmiş)
-Üstüne fındık veya ne isterseniz

Zebra kek:
  • 4 yumurta (oda sıcaklığında)
  • 1.5 su bardağı toz seker 
  • 200 gr yumuşak tereyağ
  • 1 su bardagi süt (ben sıvı krema kullandım)
  • 1 paket kabartma tozu kabartma tozu 
  • vanilya
  • 3 bardak un 
  • 3 yemek kasigi tercihen koyu renk kakao 
  • 4 yemek kasigi süt 
  • 1%4 çay kaşığı tuz
HAZIRLANIŞI:

Beyaz Çikolatalı Krema:

Çikolataları küçük parçalara ayırın ve benmari usulü eritin. Kabı 5 dakika kadar dinlendirin ve biraz ılıyınca yumuşak tereyağını ekleyip çırpın. Daha sonra kremadan 50 ml kadarını yavaş yavaş ekleyin ve bu sırada çırpmaya devam edin. Karışım iyice ılıyıp oda sıcaklığına gelmeli.

Kalan 150 ml soğuk süt kremasını 3 dakika kadar yüksek devirde çırpın. Krema biraz katılaşıp sertleşince yine yavaş yavaş çikolatalı karışımı ekleyin ve 1 dakika kadar daha çırpın. Çırpma işlemini 5 dakikadan fazla yapmayın, süt kreması kesilir ve tereyağına dönüşmeye başlar. Kremayı kekler pişip ılıyana kadar buz dolabında bekletin.

Zebra kek:

Şeker ve tereyağını bir kapta krema kıvamına gelene kadar çırpın. (yaklaşık 3 dakika) Daha sonra yumurtaları hep birlikte ekleyin ve iyice karışana kadar çırpın. Sütü ve vanilyayı ekleyin ve çırpın. Karışıma un, kabartma tozu ve unu eleyin ve 1 dakika kadar karışana dek çırpın. Hamuru  2'ye bölün ve yarısını başka bir kaba alın. 4 yemek kaşığı süt ve 3 yemek kaşığı kakaoyu bir kasede macun kıvamına gelene dek karıştırıp 2. kaptaki hamura ekleyin ve mikserle hamur tamamen kakaolu olana dek çırpın. 

1. kalıbın tabanını yağlı kağıt ile kaplayın ve kenarlarını yağlayın. Beyaz hamurdan 2 yemek kaşığı kalıbın tam ortasına koyun. Beyaz hamurun tam ortasına 2 yemek kaşığı kakaolu hamur koyun. Bu işlemi hamurlar yarılanana dek uygulayın. Kesinlikle hamuru kaşıkla düzeltmeye veya şekillendirmeye çalışmayın. Önce kenarlarda boşluk olacaktır ama siz kat ekledikçe hamur yayılacak.  (benimkinde yaklaşık 6 kat beyaz 6 kat kakaolu hamur oldu her tepside). 2. kalıp için de yanı işlemi tekrarlayıp beraber 175C önceden ısıtılmış fırına verin, veya 1. kalıptaki kek pişip ılıyıp kalıptan çıkarılınca hamurun kalan yarısını da aynı şekilde sırayla ekleyip pişirin. 

 Not: Keklerin ortasının daha fazla kabarmaması yani her tarafın eşit kabarması için daha düşük ısıda pişiriyorum. Bizim fırında 175 derecede pişirince ortası daha çok kabarıyor ben bu yüzden 150-165 derece arası bir sıcaklıkta pişiriyorum ve her yer eşit oluyor. Eğer böyle bir sorununuz varsa bu yöntemi deneyebilirsiniz. 

Pastanın yapılışı:

Zebra kek katlarınız ılıyınca, keklerden birini bir servis tabağına alın ve üzerine 3 yemek kaşığı krema ekleyin. Kremayı yayın ve üzerini ince dilimlenmiş muzla kaplayın. Daha sonra 2 kaşık daha krema ekleyin ve muzların üstünü kaplayın. Diğer katı koyun ve Kremanın kalanı ile pastayı kaplayın. Üzerine fındıkları dizin. (Yanlar düzgün olmuyorsa yanları kaplamak için hindistan cevizi, çekilmiş kabuksuz fındık veya beyaz çikolata rendesi kullanabilirsiniz.) Zebra Pastanız hazır!





Hellimli Tavuklu Salata






Sonbahar soframızın en sevilen tariflerinden biri Hellimli Tavuklu Salata.. Besleyiciliği ve zararsızlığıyla herkes tarafından korkmadan yenilebilir. 

Hellimli Tavuklu Salata



Malzemeler;

2 demet kuzu kulağı

1 paket hellim peyniri

Yarım kg tavuk şinitzel

Kaju taneleri

Tuz ve zeytinyağı



Yapılışı;

Tavuk şinitzelleri ve hellim peynirlerini küçük kareler, dikdörtgenler şeklinde

Sonntag, 20. Oktober 2013

Simit

Add to Technorati Favorites
Simit is one of the foods that I miss from Turkey. Especially, the kind that is sold on the streets. I had been wanting to make it, but I knew it was time consuming so I never got around to making it. The other night, I decided to try a recipe from a blogger (Farida from AZ Cookbook) who publishes many Turkish recipes which really represent Turkish food. Although, it took me longer to make this recipe as I only worked on the dough when the twins were sleeping, so it rested longer than suggested (the dough was refrigerated overnight), it still turned out fantastic. I actually didn't believe it would taste like the simit in Turkey, but it really did. With a glass of Turkish tea, it was all I needed. It was so good that I couldn't resist the urge to take a picture and post it here. Thank you Farida!

Freitag, 11. Oktober 2013

Beyaz Çikolatalı Kurabiye



Çok kurabiye düşkünü bir insan değilimdir ama bu çikolata parçalı olanlara karşı bi zaafım var sanırım. Beyaz Çikolata Parçalı Çikolatalı Kurabiye demek daha doğru olacak bu kurabiyelere çünkü hamuru zaten çikolatalı. Beyaz çikolatalar fantazi olsun diye eklenmiş. 2 tepsi kurabiyeyi annemle 2 günde yedik resmen. Kahvaltı, çay yanı, kahve yanı, ara öğün, tatlı krizi derken bitti kurabiyeler :)

Gelelim benim gibi çikolata delilerinin ağzını sulandıracak beyaz çikolatalı kurabiye tarifine. Yapmadan önce bilmeniz gereken bir iki şey olacak:



- Yapınca yiyorsunuz, "ay ben yapayım çocuklar yesin, misafir yesin" durumu olmuyor. O kurabiye yenecek onu bilin.

- Beyaz çikolatalar kakao katı maddesi açısından zayıf olduğundan, pişerken ya karamelize oluyorlar (ki bu mükemmel bir şey bence) ya da bitter çikolataya göre daha fazla eriyorlar. Bu yüzden fırından çıkar çıkmaz kurabiyelere biraz daha beyaz çikolata tepiştirebilirsiniz isterseniz.

-Beyaz çikolata bulmak normal çikolatadan daha zor biliyorum, marketlerde satılanlar arasından alabileceğiniz en iyi beyaz çikolata Lindt markalı olanlar. Bunların da paketi 8 lira civarında. Bu yüzden daha uygun alternatiflere yönelmek isterseniz Milka, Ülker ve Nestle'nin beyaz çikolataları da raflarda mevcut oluyor genelde. Hershey's Kisses da güzel bir seçim olabilir. Bir de hemen her ilde bulunan Kahve Dünyası da küvertür vari çikolatalar satıyor bunlar da işinize yarayabilir.


-Ben bu tarifte sonradan eklenenler olarak Milka'nın yeni çıkardığı, eskinin Luflee'si şimdinin bubbly'si köpük çikolatalardan kullandım. Çünkü markette görür görmez Luflee hastası olarak hemen her çeşidinden 3 er paket kaptım ( sanki kıtlık var di mi?) ve kullanmazsam biliyorum ki bir paketin birazı yenmiş şekilde annem atana kadar duracaktı o çikolatalar. Milka'nın çikolatalarını çok lezzetli bulmuyorum ama bu köpük çikolataların yerken verdikleri o hisse bayılıyorum ondan aldım. Ama kötü değildi kesinlikle zaten badem, fındık falan eklenmiş katmanlar halinde. Bulursanız denemek için bi tadına bakın. Benim kullandığım beyazında fındık vardı, kurabiyelerim fındıklı da oldu aynı zamanda.

- Hamurun dinlenmesi önemli. En azından yarım saat dolapta dinlendirin ama dinlenme süresi ne kadar artarsa o kadar iyi olacak. Bu yüzden vaktiniz ve sabrınız varsa 2 saat ile 1 gün arasını tavsiye ediyorum. Yoksa yarım saatle de  oluyor gayet, hiç merak etmeyin :)

-Esmer şeker yoksa beyaz şekerle tamamlayabilirsiniz.

BEYAZ ÇİKOLATALI KURABİYE


Malzemeler:


  • 120 gr bitter çikolata ( %70 kakao oranına sahip olanları tercih edebilirsiniz.)
  • 160 gr beyaz çikolata 
  • 200 gr oda sıcaklığında (yumuşak) tereyağ
  • 1.5 çay bardağı toz şeker
  • 1.5 çay bardağı esmer şeker 
  • 2 yumurta
  • 2 su bardağı un
  • 4 yemek kaşığı kakao
  • 1 çay kaşığından biraz az kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Vanilya


HAZIRLANIŞI:


  1. Bitter çikolataları rendeleyin veya soğukken bıçak yardımı ile iyice kıyın.
  2. Beyaz çikolataları soğutup iri ve kalın parçalar halinde doğrayın.
  3. Bir karıştırma kabında unu, kakaoyu, tuzu ve kabartma tozunu karıştırın.
  4. Başka bir kapta yumuşak tereyağını mikserle 1 dakika kadar çırpın ve şekerleri ekleyip 2-3 dakika daha çırpıp krema kıvamına getirin. Daha sonra yumurtaları teker teker  ekleyip tamamen karışana kadar iyice çırpın ve vanilyayı ekleyin çırpmaya devam edin. 
  5. Çırpıcıyı yavaş ayarda tutup unu 2 vey 3 seferde ekleyerek karıştırmaya devam edin. 
  6. Un tamamen karışınca tahta kaşık yardımıyla kıyılmış bitter çikolatayı hamura tamamen karışana dek yedirin. Daha sonra beyaz çikolata parçalarını ekleyin ve karıştırın. 
  7. Hamuru en az 30 dakika boyunca buzdolabında dinlendirin.
  8. Soğumuş hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve yuvarlayın. Hamur toplarının tepesine biraz bastırarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralarında 4-5 cm kalacak şekilde dizin. 
  9. 10-11 dakika önceden ısıtılmış 180C fırında pişirin.


İTALYA YOLCUSU KALMASIN!


Öğlen saatlerinde kesinleşen uçak biletleri sayesinde,  bu gece İtalya'ya gidiyoruz.Slovenya'dan İtalya 'ya geçeceğiz. Floransa, Roma, Venedik ve hat üzerinde ki diğer şehirler olucak. Tavsiyeleriniz varsa hepsini not etmek isisterim. Döndükten sonra tum maceraları burada paylaşacağım.
Araba kiralama ve otel rezervasyonlarini az önce bitirdim.
Hadi hayırlısı. 
Uzun zamandır hayal ettiğim ülke, bekle beni geliyorum. 

Montag, 7. Oktober 2013

Sonbahar Temalı Davet Masası ve Profosyonel Yemek Fotoğrafları




Yapım ve styling: Reyyan Özuğur

Fotoğraflar: Ayşe Ezgi İçmeli







Neredeyse bütün yemek bloggerları yemek videosu çekimleri, tv programı çekimleri teklifi alıyor. Ama ben bunların hiç birini değerlendirmediğim için size bunlardan bahsedemiyorum. Zaten bunların üstüne benim için çok daha güzel bir teklif aldım. Ben yaptım hazırladım, Ayşe Ezgi İçmeli alet edavatıyla fotoğrafladı. Hani benim