Freitag, 11. Oktober 2013

Beyaz Çikolatalı Kurabiye



Çok kurabiye düşkünü bir insan değilimdir ama bu çikolata parçalı olanlara karşı bi zaafım var sanırım. Beyaz Çikolata Parçalı Çikolatalı Kurabiye demek daha doğru olacak bu kurabiyelere çünkü hamuru zaten çikolatalı. Beyaz çikolatalar fantazi olsun diye eklenmiş. 2 tepsi kurabiyeyi annemle 2 günde yedik resmen. Kahvaltı, çay yanı, kahve yanı, ara öğün, tatlı krizi derken bitti kurabiyeler :)

Gelelim benim gibi çikolata delilerinin ağzını sulandıracak beyaz çikolatalı kurabiye tarifine. Yapmadan önce bilmeniz gereken bir iki şey olacak:



- Yapınca yiyorsunuz, "ay ben yapayım çocuklar yesin, misafir yesin" durumu olmuyor. O kurabiye yenecek onu bilin.

- Beyaz çikolatalar kakao katı maddesi açısından zayıf olduğundan, pişerken ya karamelize oluyorlar (ki bu mükemmel bir şey bence) ya da bitter çikolataya göre daha fazla eriyorlar. Bu yüzden fırından çıkar çıkmaz kurabiyelere biraz daha beyaz çikolata tepiştirebilirsiniz isterseniz.

-Beyaz çikolata bulmak normal çikolatadan daha zor biliyorum, marketlerde satılanlar arasından alabileceğiniz en iyi beyaz çikolata Lindt markalı olanlar. Bunların da paketi 8 lira civarında. Bu yüzden daha uygun alternatiflere yönelmek isterseniz Milka, Ülker ve Nestle'nin beyaz çikolataları da raflarda mevcut oluyor genelde. Hershey's Kisses da güzel bir seçim olabilir. Bir de hemen her ilde bulunan Kahve Dünyası da küvertür vari çikolatalar satıyor bunlar da işinize yarayabilir.


-Ben bu tarifte sonradan eklenenler olarak Milka'nın yeni çıkardığı, eskinin Luflee'si şimdinin bubbly'si köpük çikolatalardan kullandım. Çünkü markette görür görmez Luflee hastası olarak hemen her çeşidinden 3 er paket kaptım ( sanki kıtlık var di mi?) ve kullanmazsam biliyorum ki bir paketin birazı yenmiş şekilde annem atana kadar duracaktı o çikolatalar. Milka'nın çikolatalarını çok lezzetli bulmuyorum ama bu köpük çikolataların yerken verdikleri o hisse bayılıyorum ondan aldım. Ama kötü değildi kesinlikle zaten badem, fındık falan eklenmiş katmanlar halinde. Bulursanız denemek için bi tadına bakın. Benim kullandığım beyazında fındık vardı, kurabiyelerim fındıklı da oldu aynı zamanda.

- Hamurun dinlenmesi önemli. En azından yarım saat dolapta dinlendirin ama dinlenme süresi ne kadar artarsa o kadar iyi olacak. Bu yüzden vaktiniz ve sabrınız varsa 2 saat ile 1 gün arasını tavsiye ediyorum. Yoksa yarım saatle de  oluyor gayet, hiç merak etmeyin :)

-Esmer şeker yoksa beyaz şekerle tamamlayabilirsiniz.

BEYAZ ÇİKOLATALI KURABİYE


Malzemeler:


  • 120 gr bitter çikolata ( %70 kakao oranına sahip olanları tercih edebilirsiniz.)
  • 160 gr beyaz çikolata 
  • 200 gr oda sıcaklığında (yumuşak) tereyağ
  • 1.5 çay bardağı toz şeker
  • 1.5 çay bardağı esmer şeker 
  • 2 yumurta
  • 2 su bardağı un
  • 4 yemek kaşığı kakao
  • 1 çay kaşığından biraz az kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Vanilya


HAZIRLANIŞI:


  1. Bitter çikolataları rendeleyin veya soğukken bıçak yardımı ile iyice kıyın.
  2. Beyaz çikolataları soğutup iri ve kalın parçalar halinde doğrayın.
  3. Bir karıştırma kabında unu, kakaoyu, tuzu ve kabartma tozunu karıştırın.
  4. Başka bir kapta yumuşak tereyağını mikserle 1 dakika kadar çırpın ve şekerleri ekleyip 2-3 dakika daha çırpıp krema kıvamına getirin. Daha sonra yumurtaları teker teker  ekleyip tamamen karışana kadar iyice çırpın ve vanilyayı ekleyin çırpmaya devam edin. 
  5. Çırpıcıyı yavaş ayarda tutup unu 2 vey 3 seferde ekleyerek karıştırmaya devam edin. 
  6. Un tamamen karışınca tahta kaşık yardımıyla kıyılmış bitter çikolatayı hamura tamamen karışana dek yedirin. Daha sonra beyaz çikolata parçalarını ekleyin ve karıştırın. 
  7. Hamuru en az 30 dakika boyunca buzdolabında dinlendirin.
  8. Soğumuş hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve yuvarlayın. Hamur toplarının tepesine biraz bastırarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralarında 4-5 cm kalacak şekilde dizin. 
  9. 10-11 dakika önceden ısıtılmış 180C fırında pişirin.


İTALYA YOLCUSU KALMASIN!


Öğlen saatlerinde kesinleşen uçak biletleri sayesinde,  bu gece İtalya'ya gidiyoruz.Slovenya'dan İtalya 'ya geçeceğiz. Floransa, Roma, Venedik ve hat üzerinde ki diğer şehirler olucak. Tavsiyeleriniz varsa hepsini not etmek isisterim. Döndükten sonra tum maceraları burada paylaşacağım.
Araba kiralama ve otel rezervasyonlarini az önce bitirdim.
Hadi hayırlısı. 
Uzun zamandır hayal ettiğim ülke, bekle beni geliyorum. 

Montag, 7. Oktober 2013

Sonbahar Temalı Davet Masası ve Profosyonel Yemek Fotoğrafları




Yapım ve styling: Reyyan Özuğur

Fotoğraflar: Ayşe Ezgi İçmeli







Neredeyse bütün yemek bloggerları yemek videosu çekimleri, tv programı çekimleri teklifi alıyor. Ama ben bunların hiç birini değerlendirmediğim için size bunlardan bahsedemiyorum. Zaten bunların üstüne benim için çok daha güzel bir teklif aldım. Ben yaptım hazırladım, Ayşe Ezgi İçmeli alet edavatıyla fotoğrafladı. Hani benim

Sonntag, 6. Oktober 2013

Karaorman Cupcake (Vişneli ve Çikolatalı Cupcakeler)




Blogun çekiliş telaşı bir yana elimde biriken tarifler var. Onlardan biri de karaorman cupcakeler. Karaorman pastası, Almanya kökenli vişneli ve çikolatalı bir pasta. Orijinal adı ise Schwarzwälder Kirschtorte. 

Karaorman pastası tarifi çeşitlendirilebilir. Muzlu, fıstıklı veya benzeri çeşitlerde yapan da oluyor vişne yerine ama hiçbiri bence vişnelisi kadar güzel olmuyor. Pastanın orijinalinde vişneli brendi veya vişne likörü kullanılıyor, severseniz siz de kullanabilirsiniz ama yerine vişne suyu da iş görür. Tabi burda ben onun cupcake uyarlamasının tarifini vereceğim. Umarım pastasının tarifi başka güne. 

Yoğun kakaolu bir kek hamuruna, çikolatalı krema, vişne, sade krema ve ıslatmak için vişne likörüne ihtiyacınız var. Mümkünse önce kremaları yapıp dolapta soğutun ve kullanacağınız kremanın soğuk olduğuna emin olun. 



Karaorman Cupcakeler (Vişneli ve Çikolatalı Cupcakeler)



Kakaolu kek:

Malzemeler:
  • 100 gr yumuşak tereyağ veya 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 2.5-3 su bardağı un
  • 4 yemek kaşığı kakao
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çimdik tuz
  • vanilya

Çikolatalı Krema:
150 gr %70 kakaolu bitter çikolata
150 ml sıvı krema (1.5 çay bardağı)(soğuk)
2 yemek kaşığı pudra şekeri

Sade Krema:
100 ml sıvı krema (1 çay bardağı)(soğuk)
1 çay bardağı pudra şekeri
100 gr mascarpone veya labne peyniri( kullanmasanız da olur, orijinal tarifte yok ama ben sevdiğim için ekliyorum)


Hazırlanışı:

  1. Tereyağ ve şekeri krema kıvamı alana dek çırpın. Daha sonra 2 yumurtanın sarısını, sütü ve vanilyayı ekleyip iyice karıştırın.
  2. Karışıma un, kabartma tozu ve kakaoyu eleyin ve hamur kıvamı alana dek çırpın.
  3. Ayrı bir kapta yumurta beyazlarını kar haline gelene kadar 1 fiske tuzla yüksek devirde çırpın.
  4. Yumurta beyazını unlu karışıma ekleyip bir spatula yardımı ile fazla karıştırıp yumurta aklarını söndürmemeye özen göstererek karıştırın.
  5. Hamuru cupcake kaplarına eşit miktarda döküp, 180C önceden ısıtılmış fırında 12-18 dakika kontrol ederek pişirin.
Çikolatalı Krema:

Çikolataları benmari usülü eritin. (aynı kapta eritin ve karıştırın)
50 ml kremayı(yarım çay bardağı) benmari usülü erittiğiniz çikolata ile iyice karıştırın ve 3 dakika çırpın.

Kalan 100ml kremayı soğukken 3-4 dakika hızlı devirde krema katılaşana dek çırpın. Daha sonra çikolatalı karışımı bir yandan eklerken bir yandan da çırpın. Tamamen karışınca hazır. Diğerlerini hazırlayana kadar dolapta soğutabilirsiniz. Dolaptan çıkınca çok katı gelirse azar azar süt ekleyip çırparak kıvamlandırabilirsiniz.


Sade Krema:

Kremayı soğukken yüksek devirde 4-5 dakika çırpın ve katılaşınca içine pursra şekerini ve kullanacaksanız peyniri ilave edip 1 dakika kadar çırpın.

Cupcakelerin Yapılışı:

Soğuyan cupcakeleri burada anlatıldığı gibi oyun ve beyaz krema ile doldurup 1 tane vişne koyun. Daha sonra Kapatın ve vişne likörü veya vişne suyu ile mutfak fırçası yardımıyla kekleri ıslatın. Üzerini çikolatalı krema ile kaplayıp, kremaların tepesine bir kaşık beyaz kremadan koyun ve vişne ile süsleyin.



Freitag, 4. Oktober 2013

Milföy Kol Böreği








Milföy Kol Böreği



Malzemeler;

4 adet ikili milföy (8 kare parça)

1 çay bardağı un



2 adet haşlanmış patates

1 adet soğan

Kırmızı pul biber, kara biber, tuz

1 - 2 yemek kaşığı sıvı yağ



Yumurta sarısı 

Çörek otu

Mavi haşhaş tohumu











Yapılışı;

Rondodan geçirilmiş soğanı sıvı yağda soteleyin. Patatesleri üzerine rendeleyip baharatlarını ekleyerek birbirine iyice

Sonntag, 29. September 2013

Ev Yapımı Çokokrem - Nutella - Sürülebilir Çikolata








Bir markanın ürünün adının önüne geçmesi onun ne kadar güçlü bir marka olduğunu gösterir ve de ne kadar beğenildiğini. Mesela 10 yıl öncesine kadar sürülebilir çikolatanın adı çokokremdi, yavaş yavaş chokella sonra da nutella oluverdi. Öyle ki nutellasız kahvaltı sofraları yok, nutella kadının ve erkeğin stresli zamanlarında tatlı krizlerinde kaşık kaşık dalabileceği bir kurtarıcı.. Şİmdi

İki Renk Çikolatalı Kurabiyeler ve Karamelli Çikolata Dolgulu Kurabiye



Hemen hepinizin kurabiye sevdiğinizi biliyorum. İlla ki herkesin sevdiği bir kurabiye çeşidi vardır. Ben hazır kurabiyeleri pek sevmiyorum ama evde yapıldıktan sonra hemen her kurabiyeyi yebilirim. Tabi bazılarının gönlümde yeri ayrıdır. Mesela bol çikolata parçalı ve portakallı olanlar. Veya bu çikolata kaplı kurabiyeler.
Çayla, kahveyle derken bir günde bitti hepsi :( 

Bu arada burda verdiğim tarif temel bir şekerli kurabiye tarifi. Bu kurabiyelere tarçın, zencefil ekleyip yılbaşı için süsleyebileceğiniz gibi, şeker hamuruyla veya glazürlerle de süslemek için olduka uygunlar. 


Süsleme konusunda acemiyim. Yavaş yavaş öğreniyorum, eminim çok daha güzellerini yaparsınız siz ama bir iki tavsiyem olacak. 
Süslemeye kurabiyeler soğuduktan sonra başlayın ve bir kat çikolata sürdükten sonra 2.ye çalışacaksanız ilk katın donmasını bekleyin. Yoksa benimkiler gibi bozulur :) 

Beyaz çikolata için markette Nestle vardı onu kullandım, ama küvertür bulabilirseniz çok daha iyi olur. Beyaz çikolatayla çalışması zor biraz. Bitter için eğer elimin altında küvertür yoksa Eti'nin %70 kakao oranına sahip bitterini kullanıyorum. Fena değil, tavsiye ederim. Sanırım Ülker de %80 ve %60 kakao oranına sahip çikolatalar çıkarmış. 

Dolgulu kurabiyelere milkanın karamelli büyük damla çikolatalarını kullandım, zaten markette görür görmez ben bunla kurabiye yaparım diye almıştım 4 paket :) Sarelle ve benzeri ürünler de kullanılabilir. 

Kuru meyve olarak da bir tahıl gevreğinin içinden ayıkladıklarımı kullandım ben. Ama kuru çilek de diğer meyveler de satılıyor. (malatya pazarı, migros ) 

Reklam gibi oldu biraz ama fikir olsun diye yazdım işte :) 

Deneyen olursa şimdiden afiyet olsun! 

Siz en çok hangi kurabiyeleri seviyorsunuz ve bana denemem için ne tavsiye edersiniz?

Karamelli Çikolata Dolgulu Kurabiyeler

İki renk çikolatalı kurabiyeler

Can sıkıntısına birebir, işsiz kurabiyeleri ( şaka tabi ama canınız sıkılıyorsa bunları süslemek terapi gibi)







Siyah ve Beyaz Çikolatalı Kurabiyeler:

Kurabiye:

  • 2.5-3 su bardağı un
  • 125 gr tereyağ
  • 1 su bardağı + 3 yemek kaşığı şeker
  • 1 yumurta(hafşfçe çırpılmış)
  • 2 yemek kaşığı süt
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • Vanilya
  • Severseniz limon veya portakal kabuğu


Süslemek için:


  • 100 gr beyaz çikolata
  • 100 gr bitter çikolata (%7o kakaolu)
  • 100 gr sütlü çikolata
  • Kuru meyve


Dolgulu olanların içine:

  • Karamelli çikolata parçaları veya çikolata parçaları veya sarelle, nutella benzeri kremalar


Hazırlanışı:

Kurabiyeler:

Fırını 170Cye ayarlayın. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin.

Un, kabartma tozu, tuzu bir kapta karıştırın. Ayrı bir kapta yumuşak tereyağı ve şekeri krema kıvamı alana kadar çırpın. Yumurtayı ve vanilyayı mikser çalışırken tereyağı ve şeker karışımına ekleyin. İyice karıştıktan sonra unlu karışımı ekleyip karıştırın. Gerekirse yoğurun veya mikserin katı hamur ucunu kullanın. (makinanıza bağlı, ben hiç uç değiştirmeden çırptığım aparatla hamuru da karıştırabiliyorum.)

Elde ettiğiniz hamuru düz bir yüzeye alın ve oklava veya merdane yardımı ile yarım cm kalınlığında açın ve dilediğiniz şekilde kesin. Kurabiye kalıpları kullanabileceğiniz gibi bıçakla kareler de kesebilirsiniz. Ben daire şeklindeki kurabiyeleri çay bardağı ağzı ile kestim.

Dolgulular için, ceviz büyüküğünde hamuru avucunuz içinde açın ve içine çikolata parçalarını ekleyip hamuru kapatın ve yuvarlayın. Daha sonra üst kısmından hafif bastırarak şekillendirin.

Kurabiyeleri yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.

170C fırında 10 dakika pişirin. Hamurun kızarmaması gerek unutmayın. Fırından çıkınca yumuşak dursa da katılaşıyor.


Çikolataları benmari usulü eritin. Dilerseniz bitter ve sütlüyü aynı kapta eritip karıştırabilirsiniz.

Kurabiyeler soğuduktan sonra erimiş çikolatalar ve kuru meyvelerle süsleyin.

*2 renkli kurabiyeler için, kurabiyelerin bir tarafını beyaz çikolataya batırıp, yağlı kağıt serilmiş tepside buzdolabında soğutun. Daha sonra çikolatalı taraflarına fazla değmeden diğer yarısını siyah çikolata ile kaplayın ve soğumaya bırakın.


*beyaz ve açık kahve çikolatalı kurabiyelerdeki açık kahve kısma çok az normal çikolata karıştırarak yaptım. Aynı karışımı dolgulu kurabiyeleri süslemek için de kullandım.

*Damlattığınız çikolatalara kürdan yardımı ile şekil verebilirsiniz.