Freitag, 4. Oktober 2013
Milföy Kol Böreği
Milföy Kol Böreği
Malzemeler;
4 adet ikili milföy (8 kare parça)
1 çay bardağı un
2 adet haşlanmış patates
1 adet soğan
Kırmızı pul biber, kara biber, tuz
1 - 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Yumurta sarısı
Çörek otu
Mavi haşhaş tohumu
Yapılışı;
Rondodan geçirilmiş soğanı sıvı yağda soteleyin. Patatesleri üzerine rendeleyip baharatlarını ekleyerek birbirine iyice
Labels:
Börekler,
HAMUR İŞLERİ,
Milföy Kol Böreği,
MİLFÖYLÜ TARİFLER
Sonntag, 29. September 2013
Ev Yapımı Çokokrem - Nutella - Sürülebilir Çikolata
Bir markanın ürünün adının önüne geçmesi onun ne kadar güçlü bir marka olduğunu gösterir ve de ne kadar beğenildiğini. Mesela 10 yıl öncesine kadar sürülebilir çikolatanın adı çokokremdi, yavaş yavaş chokella sonra da nutella oluverdi. Öyle ki nutellasız kahvaltı sofraları yok, nutella kadının ve erkeğin stresli zamanlarında tatlı krizlerinde kaşık kaşık dalabileceği bir kurtarıcı.. Şİmdi
İki Renk Çikolatalı Kurabiyeler ve Karamelli Çikolata Dolgulu Kurabiye
Çayla, kahveyle derken bir günde bitti hepsi :(
Bu arada burda verdiğim tarif temel bir şekerli kurabiye tarifi. Bu kurabiyelere tarçın, zencefil ekleyip yılbaşı için süsleyebileceğiniz gibi, şeker hamuruyla veya glazürlerle de süslemek için olduka uygunlar.
Süsleme konusunda acemiyim. Yavaş yavaş öğreniyorum, eminim çok daha güzellerini yaparsınız siz ama bir iki tavsiyem olacak.
Süslemeye kurabiyeler soğuduktan sonra başlayın ve bir kat çikolata sürdükten sonra 2.ye çalışacaksanız ilk katın donmasını bekleyin. Yoksa benimkiler gibi bozulur :)
Beyaz çikolata için markette Nestle vardı onu kullandım, ama küvertür bulabilirseniz çok daha iyi olur. Beyaz çikolatayla çalışması zor biraz. Bitter için eğer elimin altında küvertür yoksa Eti'nin %70 kakao oranına sahip bitterini kullanıyorum. Fena değil, tavsiye ederim. Sanırım Ülker de %80 ve %60 kakao oranına sahip çikolatalar çıkarmış.
Dolgulu kurabiyelere milkanın karamelli büyük damla çikolatalarını kullandım, zaten markette görür görmez ben bunla kurabiye yaparım diye almıştım 4 paket :) Sarelle ve benzeri ürünler de kullanılabilir.
Kuru meyve olarak da bir tahıl gevreğinin içinden ayıkladıklarımı kullandım ben. Ama kuru çilek de diğer meyveler de satılıyor. (malatya pazarı, migros )
Reklam gibi oldu biraz ama fikir olsun diye yazdım işte :)
Deneyen olursa şimdiden afiyet olsun!
Siz en çok hangi kurabiyeleri seviyorsunuz ve bana denemem için ne tavsiye edersiniz?
![]() |
Karamelli Çikolata Dolgulu Kurabiyeler |
![]() |
İki renk çikolatalı kurabiyeler |
![]() |
Can sıkıntısına birebir, işsiz kurabiyeleri ( şaka tabi ama canınız sıkılıyorsa bunları süslemek terapi gibi) |
Siyah ve Beyaz Çikolatalı Kurabiyeler:
Kurabiye:
- 2.5-3 su bardağı un
- 125 gr tereyağ
- 1 su bardağı + 3 yemek kaşığı şeker
- 1 yumurta(hafşfçe çırpılmış)
- 2 yemek kaşığı süt
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1/4 çay kaşığı tuz
- Vanilya
- Severseniz limon veya portakal kabuğu
Süslemek için:
- 100 gr beyaz çikolata
- 100 gr bitter çikolata (%7o kakaolu)
- 100 gr sütlü çikolata
- Kuru meyve
Dolgulu olanların içine:
- Karamelli çikolata parçaları veya çikolata parçaları veya sarelle, nutella benzeri kremalar
Hazırlanışı:
Kurabiyeler:
Fırını 170Cye ayarlayın. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
Un, kabartma tozu, tuzu bir kapta karıştırın. Ayrı bir kapta yumuşak tereyağı ve şekeri krema kıvamı alana kadar çırpın. Yumurtayı ve vanilyayı mikser çalışırken tereyağı ve şeker karışımına ekleyin. İyice karıştıktan sonra unlu karışımı ekleyip karıştırın. Gerekirse yoğurun veya mikserin katı hamur ucunu kullanın. (makinanıza bağlı, ben hiç uç değiştirmeden çırptığım aparatla hamuru da karıştırabiliyorum.)
Elde ettiğiniz hamuru düz bir yüzeye alın ve oklava veya merdane yardımı ile yarım cm kalınlığında açın ve dilediğiniz şekilde kesin. Kurabiye kalıpları kullanabileceğiniz gibi bıçakla kareler de kesebilirsiniz. Ben daire şeklindeki kurabiyeleri çay bardağı ağzı ile kestim.
Dolgulular için, ceviz büyüküğünde hamuru avucunuz içinde açın ve içine çikolata parçalarını ekleyip hamuru kapatın ve yuvarlayın. Daha sonra üst kısmından hafif bastırarak şekillendirin.
Kurabiyeleri yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
170C fırında 10 dakika pişirin. Hamurun kızarmaması gerek unutmayın. Fırından çıkınca yumuşak dursa da katılaşıyor.
Çikolataları benmari usulü eritin. Dilerseniz bitter ve sütlüyü aynı kapta eritip karıştırabilirsiniz.
Kurabiyeler soğuduktan sonra erimiş çikolatalar ve kuru meyvelerle süsleyin.
*2 renkli kurabiyeler için, kurabiyelerin bir tarafını beyaz çikolataya batırıp, yağlı kağıt serilmiş tepside buzdolabında soğutun. Daha sonra çikolatalı taraflarına fazla değmeden diğer yarısını siyah çikolata ile kaplayın ve soğumaya bırakın.
*beyaz ve açık kahve çikolatalı kurabiyelerdeki açık kahve kısma çok az normal çikolata karıştırarak yaptım. Aynı karışımı dolgulu kurabiyeleri süslemek için de kullandım.
*Damlattığınız çikolatalara kürdan yardımı ile şekil verebilirsiniz.

Mittwoch, 25. September 2013
Ev Yapımı Renkli Cupcake Parıltıları (Ev Yapımı Renkli Pasta Süsü)
Aslında bunu bu süsleri bir cupcakein üzerinde çekip paylaşmak istiyordum ama sabredemedim. Cupcakeleri, pastaları süslemeyi çok seviyorsunuz siz de benim gibi biliyorum :) Tabi bu iş için piyasada oldukça ürün mevcut. Gerçi hepsinin satıldığı yer Eminönü ve oraya sürekli gitmek kolay değil. Marketlerde de sadece klasik pasta süslerinden var. Bu yüzden sizinle bu ev yapımı pasta süslerinin tarifini paylaşıyorum. İstediğiniz renklerde ve miktarlarda ev yapımı pasta süsleriniz parıltılarınız olsun.
Ev yapımı pasta süsü yani parıltıların tarifini vermeden önce malzemeleri yazayım.
İhtiyacınız olan şeyler: toz şeker, buz dolabı poşeti, kürdan ve gıda boyası.
Yapımı 10 Dakikanızı almıyor.
Kullanacağımız malzemeleri hazırlıyoruz.
- Bir buzdolabı poşetine istediğimiz kadar tozşeker koyuyoruz.
- Kürdanı jel gıda boyasına 1 cm kadar batırıp daha sonra poşetin içindeki şekere damlatıyoruz.
- Poşetin ağzını sıkıca tutup gıda boyası içerdeki şekere iyice karışana kadar elimizle poşeti ovalıyoruz, karıştırıyoruz ve boyayı yediriyoruz.
- Rengi koyu mu geldi, biraz daha şeker ekleyin!
- Eğer iki rengin karışımını kullanacaksanız, önce başka kapta renkleri karıştırın ve 3-4 damla da su ilave edin ve tekrar karıştırın. Daha sonra şekerlere boyayı yedirin.
Renkli parıltılarınız hazır!!
Bir kaç tane daha ev yapımı pasta süsü tarifi gelecek :)
Labels:
cupcake süsü,
diy,
ev yapımı,
ev yapımı pasta süsü,
evde pasta süsü,
kendin
Dienstag, 24. September 2013
Çikolatalı Pasta
Böyle bol çikolatalı pastayı havalar ısındığından beri yemedim diyebilirim. Bana ağır geliyor çok sevsem de. Sanki bol çikolatalı pastalar tam bu havalar belki de biraz daha soğuk zamanlar için gibi. Kışın ise sıcacık sufleler, browniler seviyorum. Hava biraz serinlemişken ve evde de pasta kalmamışken :D boool çikolatalı bir pasta yapayım dedim bizimkilere. Bu pastanın bitmesi 1 saat sürmedi. 5 kişi önce birer dilim yedik, sonra hadi bi daha dedi herkes ve bitti :( Aaa tabi bir de mecburen benim fotoğraf çekmemi beklediler ve söylendiler :D
Bol çikolatalı pasta dedim de neresi bol derseniz, keki de çikolatalı, kreması da. Üzeri de rendelenmiş sütlü çikolata kaplı. Hem de kalınca bir katman. Ağır olur derseniz, keke çikolata eklemeyebilirsiniz.
Ben büyük dikdörtgen bir borcamda yaptım. Kekin yarısını ortadan kestim ve onu dilimleyip çayla yedik öyle sade. Diğer yarısını ise ertesi gün bu pastayı yaparken kullandım. 1 tane baton pastam oldu ama o borcamdan 2 baton pasta çıkardı. Ben hemen bitsin de ertesi gün yeni bir şey yapayım diye hiç 2 boy yapmayı düşünmedim. Borcamın yarısında kalan keki yine ikiye böldüm ve her parçayı da enlemesine 2 kata ayırdım. Bence bu tarz baton pasta yapmak için ideal bir yöntem. Ne iki kere kek pişiriyorsunuz ne de kabarmadı diye 4 kata bölünmediği için üzülüyorsunuz. Siz vereceğim ölçülerde yaparsanız benimki gibi küçük 2 baton veya 1 büyük baton pastanız olur.
Çikolatayı rendelemek bence doğramaktan çok daha zor, ben tırtıklı bir bıçakla doğradım ince ince. Rahat doğranması için de 15 dakika buzlukta beklettim doğramadan önce.
Kreması ise en basit haliyle çikolatalı mus. Onu da anlatacağım aşağıda.
Pastayı ıslatmak için ben sıcak suda erittiğim çikolata ile hazırlanmış karışımı kullandım. Severseniz badem likörü, vişne likörü, vişne suyu kullanabilirsiniz. Sadece süt bile işinizi görür.
Kenarlarına ise bir bisküvi markasının çikolatalı stik piskevitlerinden yapıştırdım.
Kekle uğraşmak istemezseniz Dr. Oetker'in çikolatalı Wolke kek karışımı oldukça işinize yarar. Tavsiye ederim.
Kalıp için de 3 litre hacminde bir kalıp işinizi görür. Kullandığım borcamın ölçülerini hatırlamıyorum ama 6-7 cm derinliğinde ve yaklaşık 15 inçlik bi laptop boyu ve genişliğindeydi. dikdörtgen bi borcam işte. (ne kadar güzel tarif ettim di mi :/ )
Ben bu pastayı dediğim gibi sıcak çikolata ile ıslattım, peki siz böyle bol çikolatalı bir pastaya ne yakıştırırsınız? Yorumlarınızı gerçekten merakla bekliyorum.
BOL ÇİKOLATALI PASTA
Kek:
3 yumurta
2.5 su bardağı un
1.5 çay kaşığı kabartma tozu
1.5 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı toz badem (kullanmayacaksanız un miktarını 1 çay bardağı artırın)
140 gr %70 kakao oranına sahip bitter çikolata(kullanmak istemezseniz kakao miktarını 2 kaşık artırın)
3 yemek kaşığı kakao
1 çay bardağı kefir veya sıcak süt
150 gr yumuşak tereyağ
vanilya
Krema:
200 ml (1 paket) süt kreması (soğuk)
100 gr %70 kakaolu bitter çikolata
100 gr sütlü çikolata
Islatmak için:
1 çay bardağı sıcak su
40 gr çikolata
Üzeri için: Rendelenmiş veya bıçakla ufak parçalara ayrılmış sütlü çikolata
Hazırlanışı
Kek:
Fırını 175 dereceye ayarlayın.
Pişireceğiniz kalıba yağlı kağıt serin veya yağlayın.
Çikolatayı benmari usülü eritin
Yumuşak tereyağıyla şekeri, tereyağı krema kıvamına gelene dek çırpın. (3-4 dakika)
Yumurta sarılarını teker teker ilave edip çırpın. Çikolatayı ekleyin, karıştırın.
Kefiri ekleyin ve karıştırın.
Un, kabartma tozu, kakao, badem ve vanilyayı ekleyin, tamamen karışana dek çırpın.
Yumurta beyazlarını ayrı bir kapta bir tutam tuzla yumurtalar kabarana ve sertleşene dek 5-6 dakika yüksek devirde çırpın. Daha sonra kakaolu karışımı, yumurta beyazlarına ekleyin ve tahta kaşık veya spatula ile alt üst ederek, karıştırın. Malzemelerin iyice karışması yeterli.
Fırın tepsisine döküp, 40-45 dakika pişirin. (Fırından almadan kürdan testi yapmayı unutmayın.)
Krema:
Çikolataları benmari usülü eritin. (aynı kapta eritin ve karıştırın)
50 ml kremayı(yarım çay bardağı) benmari usülü erittiğiniz çikolata ile iyice karıştırın ve 3 dakika çırpın.
Kalan 150ml kremayı soğukken 3-4 dakika hızlı devirde krema katılaşana dek çırpın. Daha sonra çikolatalı karışımı bir yandan eklerken bir yandan da çırpın. Tamamen karışınca hazır.
Islatma şurubu:
Suyu kaynatın ve içine çikolataları ekleyip çikolata eriyene dek karıştırın.
Pastanın yapımı:
Ilıyan keki enlemesine 4 parçaya ayırın. Kenar kısımlara gelen parçaların kenarlarını bıçakla keserek kekleri eşitleyin.
Her parçayı 2 kata ayırın.
1. baton pasta için:
1 kat kek koyup, hazırladığınız şurup ile ıslatın ve ince bir kat krema sürün. Daha sonra 4. parçayı koyana kadar bu işlemi tekrarlayın ve 4. katı ekledikten sonra keki krema ile kaplayın. Rendelenmiş çikolata ile süsleyin.
2. baton için aynı işlemi tekrarlayın.
Aynı hamuru yuvarlak ve kelepçeli kalıba dökerek de yapabilirsiniz. 20-24 cmlik kalıplar yeterli olacaktır ama en fazla 3 kat yapabilirsiniz.
NOT: Bu perspektif yoksunu illustrasyon vari görseli 3 kişiden pastanın ilk etapta nasıl kesileceğini anlamadıklarını duymam üzerine hazırladım. Grafik tabletim yanımda olmadığından touchpad ile yaptım idare edin :D Umarım daha açıklayıcı olmuştur artık :) Görsele tıklayıp tam boya yakın görebilirsiniz.
Labels:
ciko,
ciko1,
çikolata,
çikolatalı pasta tarifi,
çok çikolatalı pasta,
pasta
Sonntag, 22. September 2013
Kış Hazırlıkları
Bana kalırsa, değişen bir çok şey gibi artık hediyeleşmeler de değişiyor. Tamam belki bi borcamın yerini hiç bir şey tutmuyor ama:) Çalışan bebekli anne, mutfakla arası olmamış yeni gelin, yeni ev tutmuş bir öğrenci, ailesinden uzakta çalışmak zorunda kalan bir bekar için götürülebilecekler içindeki en iyi hediyelerden biri bu bence...
Yazdan hazırlanmış konserveler veya derin
Samstag, 21. September 2013
YAZIN NE Mİ YAPTIK ...
Üç test kitabı ( toplam 800 sayfa), 10 hikaye kitabı (450 sayfa) ve testleri
Çalışan bir anne olarak, okula giden bir çocuğa ne kadar ders çalıştırabilirim, ne kadar yardımcı olup yol gösterebilirim ki. Geçen sene elimden geleni yapmaya çalıştım. Akşamları eve saat yedide geliyordum. Melisa yatana kadar saat dokuz -dokuz buçuk hatta ona kadar ödevlerini yapıyorduk. Son zamanlarda kendi yapıyordu ben kontrol ediyordum. Artık yaz tatilini dört gözle çeker olmuştum. Yaz tatili geldi ve bu kitapların ödev olarak verildiğini öğrendiğimde başımdan aşağıda kaynar sular dökülmüştü.
Çünkü Melisa yaz okuluna gidecekti. Nedenini, acınası durumu burada açıklamak istemiyorum, sadece mecburiyetten demek istiyorum. Sabah sekizde servise binip akşamları saat beşbuçuk-altıda evde oldu. Yani okul döneminden daha uzun saatler evin dışında kaldı. Arada bir hafta tatil yaptık. Ama ödevlerimizin hepsini zamanında bitirdik. Bu gördükleriniz sadece görünen kısmı, buna ilave olarak çarpım tablosunun ve İstiklal marşının tamamı da var. İstiklal marşının 8. kıtasına kadar gelebildik.
Buralardan aylardır uzak kalmamın sebeblerinden en ağır basanını paylaşmak istedim. Ödevlerin çok fazla olduğunu kabul ediyorum. Ama ilerledikçe ne kadar faydalı olduğunu anladım. Öğretmeninin doğru karar verdiğine hem fikirim. Eksiklerini tamamladı. Tam diye düşündüğümüz birçok konunun üstünden tekrar , farklı sorularla geçmek iyi oldu.
Bu arada ben, birçok kitaba başladım , ama çoğu yarım, bir kaçı bitti. Hiç film izleyemedim. Hiç resim yapamadım. Blog yazılarının çoğunu takip edemedim. Sadece boş anı yakalayınca, sıradakilere göz atabildim. Tabii ki, yazın Melisa'ya bakan teyzesi gelmediği için, bütün evin işi gücü de bana bakıyordu. İşin yorgunluğu cabası.
Ben şimdi 3. sınıfa başlamış gibi hissediyorum kendimi. Geçen hafta defterlerimi, malzemelerimi, kitaplarımı aldım, kapladım. Aynen böyle hissediyorum. Maraton yine başlıyor. Kışın daha rahat olduğuna karar verdim. Şimdi okulun etüdüne başlatıyoruz. Öğretmenimiz ödevleri de yaptıracakmış.
Bakalım yeni sınıfta bizi neler bekliyor.
Abonnieren
Posts (Atom)