Mittwoch, 25. September 2013

Ev Yapımı Renkli Cupcake Parıltıları (Ev Yapımı Renkli Pasta Süsü)




Aslında bunu bu süsleri bir cupcakein üzerinde çekip paylaşmak istiyordum ama sabredemedim. Cupcakeleri, pastaları süslemeyi çok seviyorsunuz siz de benim gibi biliyorum :) Tabi bu iş için piyasada oldukça ürün mevcut. Gerçi hepsinin satıldığı yer Eminönü ve oraya sürekli gitmek kolay değil. Marketlerde de sadece klasik pasta süslerinden var. Bu yüzden sizinle bu ev yapımı pasta süslerinin tarifini paylaşıyorum. İstediğiniz renklerde ve miktarlarda ev yapımı pasta süsleriniz parıltılarınız olsun.

Ev yapımı pasta süsü yani parıltıların tarifini vermeden önce malzemeleri yazayım.
İhtiyacınız olan şeyler: toz şeker, buz dolabı poşeti, kürdan ve gıda boyası.

Yapımı 10 Dakikanızı almıyor.

Kullanacağımız malzemeleri hazırlıyoruz.


  • Bir buzdolabı poşetine istediğimiz kadar tozşeker koyuyoruz.
  • Kürdanı jel gıda boyasına 1 cm kadar batırıp daha sonra poşetin içindeki şekere damlatıyoruz.
  • Poşetin ağzını sıkıca tutup gıda boyası içerdeki şekere iyice karışana kadar elimizle poşeti ovalıyoruz, karıştırıyoruz ve boyayı yediriyoruz. 
  • Rengi koyu mu geldi, biraz daha şeker ekleyin!
  • Eğer iki rengin karışımını kullanacaksanız, önce başka kapta renkleri karıştırın ve 3-4 damla da su ilave edin ve tekrar karıştırın. Daha sonra şekerlere boyayı yedirin. 


Renkli parıltılarınız hazır!!


Bir kaç tane daha ev yapımı pasta süsü tarifi gelecek :)

Dienstag, 24. September 2013

Çikolatalı Pasta





Böyle bol çikolatalı pastayı havalar ısındığından beri yemedim diyebilirim. Bana ağır geliyor çok sevsem de. Sanki bol çikolatalı pastalar tam bu havalar belki de biraz daha soğuk zamanlar için gibi. Kışın ise sıcacık sufleler, browniler seviyorum. Hava biraz serinlemişken ve evde de pasta kalmamışken :D boool çikolatalı bir pasta yapayım dedim bizimkilere. Bu pastanın bitmesi 1 saat sürmedi. 5 kişi önce birer dilim yedik, sonra hadi bi daha dedi herkes ve bitti :( Aaa tabi bir de mecburen benim fotoğraf çekmemi beklediler ve söylendiler :D

Bol çikolatalı pasta dedim de neresi bol derseniz, keki de çikolatalı, kreması da. Üzeri de rendelenmiş sütlü çikolata kaplı. Hem de kalınca bir katman. Ağır olur derseniz, keke çikolata eklemeyebilirsiniz.



Ben büyük dikdörtgen bir borcamda yaptım. Kekin yarısını ortadan kestim ve onu dilimleyip çayla yedik öyle sade. Diğer yarısını ise ertesi gün bu pastayı yaparken kullandım. 1 tane baton pastam oldu ama o borcamdan 2 baton pasta çıkardı. Ben hemen bitsin de ertesi gün yeni bir şey yapayım diye hiç 2 boy yapmayı düşünmedim. Borcamın yarısında kalan keki yine ikiye böldüm ve her parçayı da enlemesine 2 kata ayırdım. Bence bu tarz baton pasta yapmak için ideal bir yöntem. Ne iki kere kek pişiriyorsunuz ne de kabarmadı diye 4 kata bölünmediği için üzülüyorsunuz. Siz vereceğim ölçülerde yaparsanız benimki gibi küçük 2 baton veya 1 büyük baton pastanız olur.

Çikolatayı rendelemek bence doğramaktan çok daha zor, ben tırtıklı bir bıçakla doğradım ince ince. Rahat doğranması için de 15 dakika buzlukta beklettim doğramadan önce.

Kreması ise en basit haliyle çikolatalı mus. Onu da anlatacağım aşağıda.

Pastayı ıslatmak için ben sıcak suda erittiğim çikolata ile hazırlanmış karışımı kullandım. Severseniz badem likörü, vişne likörü, vişne suyu kullanabilirsiniz. Sadece süt bile işinizi görür.

Kenarlarına ise bir bisküvi markasının çikolatalı stik piskevitlerinden yapıştırdım.

Kekle uğraşmak istemezseniz Dr. Oetker'in çikolatalı Wolke kek karışımı oldukça işinize yarar. Tavsiye ederim.

Kalıp için de 3 litre hacminde bir kalıp işinizi görür. Kullandığım borcamın ölçülerini hatırlamıyorum ama 6-7 cm derinliğinde ve yaklaşık 15 inçlik bi laptop boyu ve genişliğindeydi. dikdörtgen bi borcam işte. (ne kadar güzel tarif ettim di mi :/ )



Ben bu pastayı dediğim gibi sıcak çikolata ile ıslattım, peki siz böyle bol çikolatalı bir pastaya ne yakıştırırsınız? Yorumlarınızı gerçekten merakla bekliyorum.

BOL ÇİKOLATALI PASTA



Kek:
3 yumurta
2.5 su bardağı un
1.5 çay kaşığı kabartma tozu
1.5 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı toz badem (kullanmayacaksanız un miktarını 1 çay bardağı artırın)
140 gr %70 kakao oranına sahip bitter çikolata(kullanmak istemezseniz kakao miktarını 2 kaşık artırın)
3 yemek kaşığı kakao
1 çay bardağı kefir veya sıcak süt
150 gr yumuşak tereyağ
vanilya

Krema:
200 ml (1 paket) süt kreması (soğuk)
100 gr %70 kakaolu bitter çikolata
100 gr sütlü çikolata

Islatmak için:
1 çay bardağı sıcak su
40 gr çikolata


Üzeri için: Rendelenmiş veya bıçakla ufak parçalara ayrılmış sütlü çikolata

Hazırlanışı

Kek:
Fırını 175 dereceye ayarlayın.
Pişireceğiniz kalıba yağlı kağıt serin veya yağlayın.
Çikolatayı benmari usülü eritin

Yumuşak tereyağıyla şekeri, tereyağı krema kıvamına gelene dek çırpın. (3-4 dakika)
Yumurta sarılarını teker teker ilave edip çırpın. Çikolatayı ekleyin, karıştırın.
Kefiri ekleyin ve karıştırın.
Un, kabartma tozu, kakao, badem ve vanilyayı ekleyin, tamamen karışana dek çırpın.

Yumurta beyazlarını ayrı bir kapta bir tutam tuzla yumurtalar kabarana ve sertleşene dek 5-6 dakika yüksek devirde çırpın. Daha sonra kakaolu karışımı, yumurta beyazlarına ekleyin ve tahta kaşık veya spatula ile alt üst ederek, karıştırın. Malzemelerin iyice karışması yeterli.

Fırın tepsisine döküp, 40-45 dakika pişirin. (Fırından almadan kürdan testi yapmayı unutmayın.)

Krema:
Çikolataları benmari usülü eritin. (aynı kapta eritin ve karıştırın)
50 ml kremayı(yarım çay bardağı) benmari usülü erittiğiniz çikolata ile iyice karıştırın ve 3 dakika çırpın.

Kalan 150ml kremayı soğukken 3-4 dakika hızlı devirde krema katılaşana dek çırpın. Daha sonra çikolatalı karışımı bir yandan eklerken bir yandan da çırpın. Tamamen karışınca hazır.

Islatma şurubu:
Suyu kaynatın ve içine çikolataları ekleyip çikolata eriyene dek karıştırın.

Pastanın yapımı:


Ilıyan keki enlemesine 4 parçaya ayırın. Kenar kısımlara gelen parçaların kenarlarını bıçakla keserek kekleri eşitleyin.
Her parçayı 2 kata ayırın.
1. baton pasta için:
1 kat kek koyup, hazırladığınız şurup ile ıslatın ve ince bir kat krema sürün. Daha sonra 4. parçayı koyana kadar bu işlemi tekrarlayın ve 4. katı ekledikten sonra keki krema ile kaplayın. Rendelenmiş çikolata ile süsleyin.
2. baton için aynı işlemi tekrarlayın.

Aynı hamuru yuvarlak ve kelepçeli kalıba dökerek de yapabilirsiniz. 20-24 cmlik kalıplar yeterli olacaktır ama en fazla 3 kat yapabilirsiniz.

NOT: Bu perspektif yoksunu illustrasyon vari görseli 3 kişiden pastanın ilk etapta nasıl kesileceğini anlamadıklarını duymam üzerine hazırladım. Grafik tabletim yanımda olmadığından touchpad ile yaptım idare edin :D Umarım daha açıklayıcı olmuştur artık :) Görsele tıklayıp tam boya yakın görebilirsiniz. 







Sonntag, 22. September 2013

Kış Hazırlıkları






Bana kalırsa, değişen bir çok şey gibi artık hediyeleşmeler de değişiyor. Tamam belki bi borcamın yerini hiç bir şey tutmuyor ama:) Çalışan bebekli anne, mutfakla arası olmamış yeni gelin, yeni ev tutmuş bir öğrenci, ailesinden uzakta çalışmak zorunda kalan bir bekar için götürülebilecekler içindeki en iyi hediyelerden biri bu bence... 

Yazdan hazırlanmış konserveler veya derin

Samstag, 21. September 2013

YAZIN NE Mİ YAPTIK ...

 
Üç test kitabı ( toplam 800 sayfa), 10 hikaye kitabı (450 sayfa) ve testleri

Çalışan bir anne olarak, okula giden bir çocuğa ne kadar ders çalıştırabilirim, ne kadar yardımcı olup yol gösterebilirim ki. Geçen sene elimden geleni yapmaya çalıştım. Akşamları eve saat yedide geliyordum. Melisa yatana kadar saat dokuz -dokuz buçuk hatta ona kadar ödevlerini yapıyorduk. Son zamanlarda kendi yapıyordu ben kontrol ediyordum. Artık yaz tatilini dört gözle çeker olmuştum. Yaz tatili geldi ve bu kitapların ödev olarak verildiğini öğrendiğimde başımdan aşağıda kaynar sular dökülmüştü.
Çünkü Melisa yaz okuluna gidecekti. Nedenini, acınası durumu  burada açıklamak istemiyorum, sadece mecburiyetten demek istiyorum. Sabah sekizde servise binip akşamları saat beşbuçuk-altıda evde oldu. Yani okul döneminden daha uzun saatler evin dışında kaldı. Arada bir hafta tatil yaptık. Ama ödevlerimizin hepsini zamanında bitirdik. Bu gördükleriniz sadece görünen kısmı, buna ilave olarak çarpım tablosunun ve İstiklal marşının tamamı da var. İstiklal marşının 8. kıtasına kadar gelebildik.

Buralardan aylardır uzak kalmamın sebeblerinden en ağır basanını paylaşmak istedim. Ödevlerin çok fazla olduğunu kabul ediyorum. Ama ilerledikçe ne kadar faydalı olduğunu anladım. Öğretmeninin doğru karar verdiğine hem fikirim. Eksiklerini tamamladı. Tam diye düşündüğümüz birçok konunun üstünden tekrar , farklı sorularla geçmek iyi oldu.

Bu arada ben, birçok kitaba başladım , ama çoğu yarım, bir kaçı bitti. Hiç film izleyemedim. Hiç resim yapamadım. Blog yazılarının çoğunu takip edemedim. Sadece boş anı yakalayınca, sıradakilere göz atabildim. Tabii ki, yazın Melisa'ya bakan teyzesi gelmediği için, bütün evin işi gücü de bana bakıyordu. İşin yorgunluğu cabası.

Ben şimdi 3. sınıfa başlamış gibi hissediyorum kendimi. Geçen hafta defterlerimi, malzemelerimi, kitaplarımı aldım, kapladım. Aynen böyle hissediyorum. Maraton yine başlıyor. Kışın daha rahat olduğuna karar verdim. Şimdi okulun etüdüne başlatıyoruz. Öğretmenimiz ödevleri de yaptıracakmış.
Bakalım yeni sınıfta bizi neler bekliyor.

Dienstag, 17. September 2013

Nutellalı Supangle






Nutellalı Supangle



Malzemeler;

1 litre süt

1 su bardağı toz şeker

1 su bardağı un

1 adet yumurta



2 su bardağı su

1 tatlı kaşığı sıvı yağ

2 yemek kaşığı kakao

5 - 6 yemek kaşığı nutella



Yapılışı;

Un, toz şeker, yumurta ve sütü büyük bir tencerede çırpıcıyla muhallebi olana dek karıştırarak pişirin. Ocaktan aldıktan sonra su, sıvı yağ, kakao ve nutellayı ekleyip mikserle

Süt Kremaları

"Süt kreması nedir, nasıl çırpılır, nerde kullanılır, nasıl koyulaşır?" soruları krem akullanılan her tarfite mutlaka birilerinin kafasını kurcalıyordur. Bu yüzden bu yazıyı yazmak istedim kendi bilgilerime dayanarak. Herhangi bir ürünün veya markanın reklamını yapmakla ilgilenmiyorum, amacım sadece kendi tecrübelerime dayanarak bilgi vermek.


Tereyağının da hammaddesi olan süt kremaları uzun yıllardır piyasada. Uzun süre boyunca marketlerde Pınar'ın süt kreması vardı sadece eskiden fakat şimdi hemen her süt markasının kremasını bulmak oldukça kolay. Üstelik fıyatları da birbirlerinden farklı.


Süt kremasını, dondurma yapımında, pasta kremalarında, trüf hazırlarken, karamel yapımında, sufle gibi çikolatalı tatlıların yanında, çorbalarda ve kremalı yemeklerde bolca kullanıyoruz. Ayrıca süt yerine kekte kullanıldığında keke çok güzel bir doku kazandırıyor.

Peki hangi süt kreması? Bu soruya cevap vermek biraz zor. Dedim ya, her markanın kreması var neredeyse ve hemen hemen hepsi aynı. Bu yüzden şu şekilde bir ayrım yapabiliriz: yemeklerde kullanımlık, tatlılarda kullanımlık.


Pasta ve tatlılarda çırparak kullanacaksanız, kremadan beklentimiz kıvam alması ve kabarması. Bu yüzden içinde emülgatör olanları tercih ederseniz paketi açtığınızda suyu ile ayrılmış katı madde görme şansınız çok çok az. Bu yüzden Tikveşli süt kreması ve Sütaş süt kreması iyi bir seçim olabilir. Hangi marka alacaksanız içindekilere bakın ve emülgatör olanı tercih edin.

Yemek, çorba, karamel ve ganajlarda kullanmalıksa Pınar süt kremasını öneriyorum. Bunda katılaşmasına ihtiyaç duymuyoruz, içinde de emülgatör yok.

Tabi ki illa ki ayıracak değilsiniz, hepsini de kullanabilirsiniz gerektiği şekilde hazırlayarak.

KREMAYI SERTLEŞTİRMEK


Önceden Dr. Oetker'in küçük paketlerde krema sertleştiricileri vardı ama artık piyasa yok. Yine de pasta malzemeleri satan yerlerde bulabilirsiniz.

Kremayı sertleştirmek için başka bir yöntem ise toz çırpma kremalarından kullanmak. Damak zevkinize göre sade pasta kreması, vanilyalı, kakaolu kullanabilirsiniz. Krem şanti de bir seçenek. Benim kıvamlı kalsın diye tart jölesi kullandığım bile oldu :)

Tabi ki en önemli kısım ise çırpacağınız kremanın yeterince soğuk olması ve iyice çırpmanız.

Mutlaka herkesin kullandığı yöntemler vardır, sizin de varsa benimle paylaşırsanız hem ben de uygularım hem de bu yazıya eklerim.


Sonntag, 15. September 2013

Frambuazlı Kırmızı Kadife Pastacıklar




Çok güzel görünmüyorlar mı? Minik kavanozlarda tartlar, dipleri kırmızı kadife kek üzerleri peynirli krema ve ahududu kaplı. Pek güzel oldular, hemen yedik bitirdik :)

Kalmış, bayatlamış, artmış keklerinizi bu şekilde değerlendirebilirsiniz. Ben artan hamurdan yapmıştım bu yüzden keki tazeydi, ıslatmadım. Eğer bayat kek kullanacaksanız nar veya frambuaz suyuyla ıslatabilirsiniz. Özellikle nar çok yakışıyor. Islatmak için bayat olmasına gerek yok, tazeyse de ıslatabilirsiniz çok daha yumuşak güzel olur ama bayatsa kesin ıslatın :)

*Ben Gü Puds manyağıyım, çok severim. Bir sürü kavanozları var bende. Onları kullanarak yaptım, siz de böyle kase gibi kavanozlarınız varsa kullanabilirsiniz.

*Sufle kapları, kuplar, dondurma kaseleri veya kaseler hatta ayaklı bardaklar bile böyle tarifler için oldukça uygun ve şık.



Peynirli Kremalı Kırmızı Kadife Kavanoz Pastalarının yapımı tarifi çok kolay: 

-Yeni kek yapacaksanız minik kaplara istediğiniz bir kek hamurunu üzerinde krema için yer kalacak kadar paylaştırıp pişirmek, kek ılıyınca da krema ve meyve ile süslemek.

-Ama bu tarif en güzel bayat veya fazla kekleri değerlendirmek için kullanılır. Eğer bayat kekle yapacaksanız, keki ufalayın ve kavanozların veya kaselerin dibine yayın. Parmaklarınızla bastırıp biraz kıvamını sıkılaştırın ve sevdiğiniz bir meyve suyu ile ıslatın. Daha sonra kremayı sıkıp, yine ıslattığınız meyve suyuna uygun bir meyve ile süsleyin.

Benim kullandığım kekin tarifi burada.
Kremanınki de burada.



Sizlerin de böyle bayat ürünleri değerlendirmek için kullandığınız tarifleriniz, yöntemleriniz var mı?