Dienstag, 17. September 2013
Nutellalı Supangle
Nutellalı Supangle
Malzemeler;
1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
1 adet yumurta
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı kakao
5 - 6 yemek kaşığı nutella
Yapılışı;
Un, toz şeker, yumurta ve sütü büyük bir tencerede çırpıcıyla muhallebi olana dek karıştırarak pişirin. Ocaktan aldıktan sonra su, sıvı yağ, kakao ve nutellayı ekleyip mikserle
Süt Kremaları
"Süt kreması nedir, nasıl çırpılır, nerde kullanılır, nasıl koyulaşır?" soruları krem akullanılan her tarfite mutlaka birilerinin kafasını kurcalıyordur. Bu yüzden bu yazıyı yazmak istedim kendi bilgilerime dayanarak. Herhangi bir ürünün veya markanın reklamını yapmakla ilgilenmiyorum, amacım sadece kendi tecrübelerime dayanarak bilgi vermek.
Tereyağının da hammaddesi olan süt kremaları uzun yıllardır piyasada. Uzun süre boyunca marketlerde Pınar'ın süt kreması vardı sadece eskiden fakat şimdi hemen her süt markasının kremasını bulmak oldukça kolay. Üstelik fıyatları da birbirlerinden farklı.
Süt kremasını, dondurma yapımında, pasta kremalarında, trüf hazırlarken, karamel yapımında, sufle gibi çikolatalı tatlıların yanında, çorbalarda ve kremalı yemeklerde bolca kullanıyoruz. Ayrıca süt yerine kekte kullanıldığında keke çok güzel bir doku kazandırıyor.
Peki hangi süt kreması? Bu soruya cevap vermek biraz zor. Dedim ya, her markanın kreması var neredeyse ve hemen hemen hepsi aynı. Bu yüzden şu şekilde bir ayrım yapabiliriz: yemeklerde kullanımlık, tatlılarda kullanımlık.
Pasta ve tatlılarda çırparak kullanacaksanız, kremadan beklentimiz kıvam alması ve kabarması. Bu yüzden içinde emülgatör olanları tercih ederseniz paketi açtığınızda suyu ile ayrılmış katı madde görme şansınız çok çok az. Bu yüzden Tikveşli süt kreması ve Sütaş süt kreması iyi bir seçim olabilir. Hangi marka alacaksanız içindekilere bakın ve emülgatör olanı tercih edin.
Yemek, çorba, karamel ve ganajlarda kullanmalıksa Pınar süt kremasını öneriyorum. Bunda katılaşmasına ihtiyaç duymuyoruz, içinde de emülgatör yok.
Tabi ki illa ki ayıracak değilsiniz, hepsini de kullanabilirsiniz gerektiği şekilde hazırlayarak.
KREMAYI SERTLEŞTİRMEK
Önceden Dr. Oetker'in küçük paketlerde krema sertleştiricileri vardı ama artık piyasa yok. Yine de pasta malzemeleri satan yerlerde bulabilirsiniz.
Kremayı sertleştirmek için başka bir yöntem ise toz çırpma kremalarından kullanmak. Damak zevkinize göre sade pasta kreması, vanilyalı, kakaolu kullanabilirsiniz. Krem şanti de bir seçenek. Benim kıvamlı kalsın diye tart jölesi kullandığım bile oldu :)
Tabi ki en önemli kısım ise çırpacağınız kremanın yeterince soğuk olması ve iyice çırpmanız.
Mutlaka herkesin kullandığı yöntemler vardır, sizin de varsa benimle paylaşırsanız hem ben de uygularım hem de bu yazıya eklerim.
Tereyağının da hammaddesi olan süt kremaları uzun yıllardır piyasada. Uzun süre boyunca marketlerde Pınar'ın süt kreması vardı sadece eskiden fakat şimdi hemen her süt markasının kremasını bulmak oldukça kolay. Üstelik fıyatları da birbirlerinden farklı.
Süt kremasını, dondurma yapımında, pasta kremalarında, trüf hazırlarken, karamel yapımında, sufle gibi çikolatalı tatlıların yanında, çorbalarda ve kremalı yemeklerde bolca kullanıyoruz. Ayrıca süt yerine kekte kullanıldığında keke çok güzel bir doku kazandırıyor.
Peki hangi süt kreması? Bu soruya cevap vermek biraz zor. Dedim ya, her markanın kreması var neredeyse ve hemen hemen hepsi aynı. Bu yüzden şu şekilde bir ayrım yapabiliriz: yemeklerde kullanımlık, tatlılarda kullanımlık.
Yemek, çorba, karamel ve ganajlarda kullanmalıksa Pınar süt kremasını öneriyorum. Bunda katılaşmasına ihtiyaç duymuyoruz, içinde de emülgatör yok.
Tabi ki illa ki ayıracak değilsiniz, hepsini de kullanabilirsiniz gerektiği şekilde hazırlayarak.
KREMAYI SERTLEŞTİRMEK
Kremayı sertleştirmek için başka bir yöntem ise toz çırpma kremalarından kullanmak. Damak zevkinize göre sade pasta kreması, vanilyalı, kakaolu kullanabilirsiniz. Krem şanti de bir seçenek. Benim kıvamlı kalsın diye tart jölesi kullandığım bile oldu :)
Tabi ki en önemli kısım ise çırpacağınız kremanın yeterince soğuk olması ve iyice çırpmanız.
Mutlaka herkesin kullandığı yöntemler vardır, sizin de varsa benimle paylaşırsanız hem ben de uygularım hem de bu yazıya eklerim.
Sonntag, 15. September 2013
Frambuazlı Kırmızı Kadife Pastacıklar
Çok güzel görünmüyorlar mı? Minik kavanozlarda tartlar, dipleri kırmızı kadife kek üzerleri peynirli krema ve ahududu kaplı. Pek güzel oldular, hemen yedik bitirdik :)
Kalmış, bayatlamış, artmış keklerinizi bu şekilde değerlendirebilirsiniz. Ben artan hamurdan yapmıştım bu yüzden keki tazeydi, ıslatmadım. Eğer bayat kek kullanacaksanız nar veya frambuaz suyuyla ıslatabilirsiniz. Özellikle nar çok yakışıyor. Islatmak için bayat olmasına gerek yok, tazeyse de ıslatabilirsiniz çok daha yumuşak güzel olur ama bayatsa kesin ıslatın :)
*Ben Gü Puds manyağıyım, çok severim. Bir sürü kavanozları var bende. Onları kullanarak yaptım, siz de böyle kase gibi kavanozlarınız varsa kullanabilirsiniz.
*Sufle kapları, kuplar, dondurma kaseleri veya kaseler hatta ayaklı bardaklar bile böyle tarifler için oldukça uygun ve şık.
Peynirli Kremalı Kırmızı Kadife Kavanoz Pastalarının yapımı tarifi çok kolay:
-Yeni kek yapacaksanız minik kaplara istediğiniz bir kek hamurunu üzerinde krema için yer kalacak kadar paylaştırıp pişirmek, kek ılıyınca da krema ve meyve ile süslemek.
-Ama bu tarif en güzel bayat veya fazla kekleri değerlendirmek için kullanılır. Eğer bayat kekle yapacaksanız, keki ufalayın ve kavanozların veya kaselerin dibine yayın. Parmaklarınızla bastırıp biraz kıvamını sıkılaştırın ve sevdiğiniz bir meyve suyu ile ıslatın. Daha sonra kremayı sıkıp, yine ıslattığınız meyve suyuna uygun bir meyve ile süsleyin.
Benim kullandığım kekin tarifi burada.
Kremanınki de burada.
Sizlerin de böyle bayat ürünleri değerlendirmek için kullandığınız tarifleriniz, yöntemleriniz var mı?
Limonata Cupcakeler (Limonlu cupcakeler)
Yine 1 ay önce yapıp yayınlamayı unuttuğum bir tarif. Limonata gibi, limonlu tatlı cupcakeler yaptım. Kekleri biraz limonata ile ıslattım ve peynirli ve limonlu krema ile kapladım. Üzerlerine de 1 dal vişne...
Bende krema sertleştirecek bir şey kalmadığı için biraz kıvamsız oldu kremam ama lezzeti mükemmeldi, anında bitti.
Limonlu cupcakelerin tarifine de hemen geçiyorum:
LİMONATA CUPCAKELER
Malzemeler:
Kek:
- 2 yumurta
- 1.5 çay kaşığı kabartma tozu
- 100 gr oda sıcaklığında yumuşak tereyağ
- 2.5 su bardağı un (yumurtalar büyükse yarım su bardağı daha ekleyin)
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 limonun rendelenmiş kabuğu
- yarım limon suyu
- 100 gr (yarım paket) labne, 100 ml sıvı krema(yarım paket) veya bir çay bardağı ayran (2 yemek kaşığı yoğurda su ekleyip çırparak yapın)
Labneli, Limonlu Krema
- 1 paket labne peyniri (200 gr)(soğuk)
- 1 paket süt kreması(soğuk)
- 4-5 yemek kaşığı pudra şekeri(damak tadınıza göre artırın)
- 1 limon kabuğu rendesi
- Kremayı sertleştirmek için krema sertleştirici veya 2-3 yemek kaşığı toz krema
Islatmak için
- 1 limonun suyu
- 1 çay bardağı su
- 1 yemek kaşığı limon likörü(tercihen)
- 3 yemek kaşığı toz şeker
Hazırlanışı:
Krema:
Kremayı sertleşene ve hacmi artana kadar 4-5 dakika yüksek devirde çırpın. Pudra şekeri, krema sertleştirici, peynir ve limon kabuğunu ekleyin ve iyice karışana ve kremanız süslemek için uygun bir kıvam alana dek yüksek devirde çırpın. Kekler pişene kadar dolapta bekletin.
Kek
Fırını 170 C'ye ayarlayın.
Un ve kabartma tozunu bir kaba eleyin.
Ayrı bir kapta tereyağını krema kıvamı alana dek iyice çırpın. Şekeri ekleyin ve 4 dakika daha yüksek devirde çırpın. Labneyi ve limon suyunu ekleyip karışana dek çırpın.
Yumurtaları teker teker ekleyin ve çırpın.
Karışıma unlu karışımı ve limon kabuklarını ekleyip, düşük devirde un karışana dek karıştırın. Fazla ve yüksek devirde çırpmayın, sıvı karışımın unu yemesi yeterli.
Hamuru cupcake kalıplarına paylaştırın.
170C önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika üzerleri hafif kızarana kadar pişirin.
Limonata:
1 limonun suyunu sıkın ve 1 çaybardağı su, 1 yemek kaşığı likör ve 3 yemek kaşığı toz şeker ile şeker eriyinceye kadar karıştırın.
Cupcakelerin hazırlanışı:
Soğuttuğunuz cupcakeleri Limonlu su ile bir mutfak fırcası yardımı ile hafifçe ıslatın. Üzerlerine kremaları sıkın ve ince dilimlenmiş limon ve herhangi bir meyve ile süsleyin.
Freitag, 13. September 2013
Karamelize Arpacık Soğan ve İstiridye Mantarlı Spagetti
Neyse ki makarna var... Gerçekten, her bütçeye ve her damak tadına uygun ne var böyle başka? İstediğiniz gibi lezzetlendirebiliyorusunuz. En pahalısının paketi 2 lira. Hem doyurucu, hem besleyici. Salçalı, etli, kremalı, domatesli, fırında, hatta böreğin içinde. Evet, böreğin içinde. Annem yapardı ben küçükken, pek de güzel bir şeydi. Bir ara yaptırıp tarifini burada da yayınlayayım. Neyse, makarna diyorduk.... Bir besin maddesi daha ne kadar kullanışlı ve her kesime hitap edebilir bilmiyorum. Sade bile güzel. Öğrenci evlerinin baş tacı. Resmen kurtarıcı.
Evet evet, makarnayı yemek aleminin Doctor Who'su ilan ediyorum. Hep yanımızda.
Makarnaya bu kadar methiyeler düzdükten sonra başka bir konuya değinmek istiyorum. Kepekli ve Tam Tahıllı makarna. Çoğunuzun kepekli makarna diyince yüzü buruşabilir, lezzetsiz olduğunu düşünebilirsiniz ama inanın değil. Hele sosla yiyecekseniz hiiiç fark etmiyor, hatta çok daha faydalı oluyorlar.
Fiyatı da pek uygun. Tam tahıllı ise gerçekten çok lezzetli ve üstelik o da çok faydalı. İkisi de rafine irmikle üretilen normal makarnaya oranla 2 kat tokluk hissi veriyor ve lifli. Tam tahıllı olan biraz pahalı, çünkü şu an Barilla'nın tekelinde. 1 paket makarna 5 lira civarında. Kepeklilerdense Filiz ve Ankara Makarna'nınkini denedim, ikisi de çok uygundu fiyatları.Kepekli ve Tam Tahıllı makarnalara en azından 1-2 kere şans vermenizi öneriyorum. Tavsiye edilen sürede pişirdiğinizde inanın normal makarnayı aratmıyor. Hatta ben varken hep bunlar pişiyor, kimse anlamadı daha normal makarna olmadığını :)
Dün yine canım makarna istedi, hatta spesifik olarak spagetti istedi. Baktım tam tahıllı olanından da var, yapayım dedim bare :) Ama benden başka herkes zaten yemek yemiş olduğu için kendime yeecek kadar yaptım. Böyle karamelize arpacık soğanlı, istiridye mantarlı nefis bir makarna çıktı ortaya.
İstiridye mantarı demişken, yemediyseniz hemen koşun bir pazara veya markete alın biraz. Benim gibi kültür mantarını hiç sevmeyen biri bile bayılıyor istiridye mantarına. Böyle içi sulu gibi, çok lezzetli. Zaten sevdiğim 2-3 mantar çeşidi var, onlar da az bulunuyor bunun dışında.
Sizin en sevdiğiniz makarna hangisi?
*****
İstiridye mantarı kullanmak zorunda değilsiniz tabi ki.
Arpacık soğan yerine normal soğan kullanabilirsiniz.
Makarnanız da tam tahıllı olmak zorunda değil, kepekli veya normal kullanabilirsiniz.
Karamelize Arpacık Soğan ve İstiridye Mantarlı Spagetti
Malzemeler:
Yarım paket Spagetti (250 gr)
Karamelize soğan için:
15 tane arpacık soğan
4 yemek kaşığı sıvıyağ
1.5 çay kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı balsamik, elma, nar veya erik sirkesi (kullanmasanız da olur)
tuz
Mantarlı sos için:
500 gr istiridye mantarı
1 yemek kaşığı tereyağ (veya 2 yemek kaşığı sıvıyağ)
1 çay bardağı sıvı krema
tuz, karabiber, maydonoz, roka
Hazırlanışı:
Makarnayı her zaman pişirdiğiniz gibi haşlayın. Suyunu süzün ama makarnayı soğuk sudan geçirmeyin.
Karamelize soğan için:
Soğanları temizleyin. Tavaya sıvı yağı koyup, ısıtın ve soğanları ekleyin. Her tarafı hafif pişene kadar 3-4 dakika orta ateşte pişirin. Daha sonra tuzu ve şekeri serpin, kullanacaksanız sireki ekleyin ve karıştırın. 5-6 dakika kadar soğanlar hafiften kızarmaya başlayınca altını kısın ve arada karıştırarak 15 dakika kadar pişirin. Sabır önemli bu noktada, soğanlarınız aşağıdaki fotoğraftakiler gibi bir renk alana kadar pişmeliler. Eğer yüksek ateşte pişirirseniz dışı hemen yanar ve içleri pişmez.
Eğer normal soğan kullancaksanız, daha kolay pişeceklerdir. Bu yüzden bekleme aşamasında ocağın altının kısık olduğundan emin olun.
İstiridye Mantarlı Kremalı Sos:
Mantarları yıkayıp, yapraklarını ayırın ve şeritler halinde dilimleyin. Bir tavaya 1 kaşık tereyağını koyup, eritin ve mantarları ve tuzu ekleyin. Mantarlar önce suyunu salacak, sonra kızaracaklar. Kızardıklarında kremayı ve karabiberi ekleyin ve 1 dakika kadar daha karıştırarak pişirin.
Kremalı sosu, tabaklara bölüştürdüğünüz makarnalara eşit şekilde paylaştırın ve üzerine karamelize soğanları ekleyin. Roka ve maydonozla süsleyin. Afiyet olsun!
Donnerstag, 12. September 2013
Biber Dilimlerinde Yumurta
Ne zaman aile evinde kalsam, artık havasından mıdır nedir bende bir düzene girme, erken kalkma hevesi oluyor. Ev yüksekte ve denize de çok yakın, bu yüzden bende bir dinçlik ve haliyle de bir açlık oluyor buraya gelince. Yediğimin haddi hesabı kalmıyor. Erkenden kalkıp kahvaltı edip sonrasında günü 8-10 öğünle kapatmış buluyorum kendimi. Bugün de o günlerden biri, sabahın 7'sinde uyandım, hem de kendiliğimden. Hazır erken kalkmışken sizinle de kahvaltı sofralarınıza yakışacak bu güzel biber dilimlerinde yumurta tarifini paylaşmak istedim. Hala kahvaltı etmediyseniz belki deneyebilirsiniz bunu.
Muhtemelen çoğunuzun gördüğü bir yöntemdir de yine de paylaşayım dedim. Biber dilimleri içinde yumurta. Biberli yumurta işte, ama görüntüsü pek bir şirin. Denemenizi tavsiye ederim.
Kullanacağınız biberler daha büyük ve renkli olursa daha şirin, çiçek formunda sonuçlar elde edebilirsiniz ama ben evdeki biberlerle yaptım, o yüzden bu ufak 3 lokmalık dilimler çıktı. Şu kocaman dolmalık biberler oluyor ya hani, sarısı, yeşili, kırmızısı var. Onların dilimleri ile yaparsanız, dilimler de yeterince büyükse yumurtayı çırpmadan içine akıtabilirsiniz. Böylece sarısı dağılmamış olur.
Biberde Yumurta (Biber Dilimleri İçinde Yumurta)
Tek tek malzeme yazmama gerek olmadığını düşünüyorum. Yapmanız gereken şey basit: Büyükçe biberleri 1.5-2 parmak kalınlığında dilimleyin. Yumurtayı içine eklemek istediğiniz malzemeleri de ekleyip çırpın (peynir, yeşillik, baharat, şarküteri ürünü vs...). Biberleri hafif yağlanmış ve ısıtılmış tavaya alın ve içlerine çırpılmış yumurtayı akıtın. Alt kısmı biraz pişince tavanın altını biraz kısıp kapakla kapayın. Bir süre sonra baktığınızda yumurta katılaşmış olacak, dilimleri ters çevirin ve üstte kalan kısımların pişmesini de sağlayın. Pişirme süresi 10-12 dakkayı bulabilir. Tavayı kapakla kapamanız önemli, ısı içerde kalıyor ve kalın olan yumurtanın ters çevirmeden içinin de pişmesini sağlıyor.
Sizin de böyle değişik ve güzel görünen tarfileriniz varsa benimle paylaşır mısınız?
Simit Yapmak..
Yemek bloggerı olmanın en güzel yanlarından biri büyük mutfaklarda, fabrikalarda yemek yapma şansınızın olması.. Hele ki sizi çağıran sevdiğiniz ve bildiğiniz bir markaysa mutlu olmamanız içten değil. Güllüoğlu'nda ilk katmer için toplanmıştık, pek benlik bir lezzet olmadığından onu evde denememiştim. Ama bu sefer öyle bir şey denedik ki, hepimiz seviyoruz; simiiit..
Duru'yla
Abonnieren
Posts (Atom)