Montag, 9. September 2013

BABAANNEM



Herkesin hayatında annesi, babası gibi kendine çok yakın hissettiği biri mutlaka vardır. Benim de bir tanecik babaannem var. Boynuna burnumu dayayıp doya doya kokladığım kadın. Beni iki aylıkken İsviçre'den getirmiş, annem çalışmaya devam etmek zorunda olduğu için, o gelene kadar 2 ay bakmış. Annemden sonra onu tanımışım ve tabii ki halamı. Onun kokusunu duymadan yapamam. Küçüklüğümden beri haftasonları, yaz tatillerinde vaktimi onun yanında geçirirdim. Birlikte çok şey yapardık. Kağıt oynardık. Bulaşık yıkardık. Komşu dolaşırdık. Dantel,örgü gibi şeyleri bana o öğretti.
Biriktirme huyum ondandır. Kartlar, davetiyeler, düğmeler, boş parfüm şişeleri, torbalar, gazetede çıkan yazılar vb. gibi. Parfüm tutkumuz aynıdır. Gece gündüz camdan bakma seanslarımız. Sabahtan akşama kadar sokaktan geçen, simitçiyi, poğçacıyı, mısırcıyı mutlaka durdururduk.
Kurtuluşta otururdu babaannem, son 3-4 yıldır, Bandırma'da halalarımdan birinin yakınına taşındı. Artık çok sık görmeye gidemiyorum. Telefonlaşıyoruz. Her telefonunda bana ettiği duaları anlatır. Bir de tembihler, bana bir şey olursa sakın çok ağlama, kendini yıpratma der. " ben çok mutlu bir hayat yaşadım, mutlu bir evlilik yaptım, çocuklarımı, torunlarımı, onların çocuklarını da gördüm. Vakti gelince gidicem, ama sakın feryat etme ölürsem " derdi. 

Geçen hafta hastalandı. Beynine pıhtı gitti, felç indi bir tarafına, yoğun bakıma alındı. 84 yaşında ki bir kadın için çok zorluklar atlattı. Böbrekler zor durumda dediler. İki kez diyalize girdi üstüste.
bilinci gitti, halüsilasyonlar gördü. Ölmüş herkesle konuştu, geliyorum, bekleyin, vedalaşayım gelicem gitmeyin, dedi. Hepimizi sayıkladı. Gittik yanına, tanıdı tanımadı. Sonra ellerimi tutarak, ben çok rahatladım, hepinizi gördüm, şimdi uyuyabilirim artık dedi. 3 gün 2 gece hiç durmadan konuşmuş, halüsilasyonlarla herkesi bezdirmiş, korkutmuştu.  İyice uyudu, sonra kendine gelmeye başladı. Şimdilik tehlikeyi atlattı. Bakalım böbreklerdeki tedavi devam ediyor.

Sen kuvvetlisin babaannem, hepimizin enerjisi sana yeter. Sen yeter ki iyi ol. Bizim senin varlığına çok ihtiyacımız var.
 

Sonntag, 8. September 2013

Mısır Unlu Patlıcan






Mısır Unlu Patlıcan



Malzemeler;

4 adet patlıcan

2 adet yumurta

1 çay bardağı mısır unu

Tuz, karabiber

1 yemek kaşığı tereyağı



Yapılışı;
Patlıcanları alacalı soyup parmak şeklinde doğrayın ve az tuzlu suda yumuşayana kadar haşlayın ve süzün. Yumurta, mısır unu, tuz ve karabiberi bir kasede çırpın. Tereyağının yarısıyla orta boy bir teflon tavayı yağlayın. Ilıyan patlıcanları

Kayısılı ve Çikolatalı Kek Topları - Bayatlamış Kekleri Değerlendiriyoruz


Kayısı mevsimi neredeyse bitti, ben neden bu tarifi şimdi yayınlıyorum? Çünkü unuttum :( olsun yine de bulunsun, illa ki kayısıyla olacak değil ya, ben kayısı ve kakaoyu çok sevdiğim için kayısı kullanmıştım. Siz istediğiniz meyveyle, reçelle, kuru meyveyle bile yapabilirsiniz.


Vaktinde çok güzel bir çikolatalı kek yapmıştım, ama 3 boy. Birini teyzem istemişti giderken götürecekti, ikisi kalacak, ikram edilecek ve yenecekti. Teyzem sen giderken keki unut, 4 kişiye 3 tane kocaman çikolatalı kek kalınca bol bol ikram ettik, komşulara verdik derken yien kaldı keklerden birinin tümü. Ben de bu zaten bayatladı artık böyle ikram edilmez diye böyle bir şey denedim, pek güzel oldu. Sizin de kalan kekleriniz, kurabiyeleriniz varsa siz de yapabilirsiniz. İlla kalmasına gerek yok, sırf bunun için de kek pişirebilirsiniz.

Gelelim kayısıya. Kayısının kendisini çok sevdiğim gibi çikolata, haliyle de kakaoyla olan uyumunu da pek severim. Damak tadı işte, kimisi de ne alaka der. Evde bahçe mahsulü bol da kayısı olunca kayısılar da tükensin diye kayısılı yaptım bunu. Kek popsun dışı çikolata kaplı olmayan, daha bizdeni.

Kayısı yerine muz, çilek, vişne, kuru kayısı... istediğinizi kullanabilirsiniz. Sadece çilek ve vişne gibi meyvelerin suyunu bırakabileceğini unutmayın.

Kayısı kullanmayacaksanız  meyveleri pişirmenize gerek yok. Kayısıyı da pişirmek zorunda değilsiniz.

Kuru kayıs kullanacaksanız s3-4 dakika kaynatmanızda ve iyice suyunu süzmenizde fayda var.

Kayısılı Ve Çikolatalı Kek Topları 

Malzemeler:

Bayat kakaolu veya çikolatalı kek (1 bütün kekten çok fazla çıkıyor, ben orta boy bir kek kalıbıyla yapılmış kekin yarısını kullandım. Yarısını dondurup daha sonra kullanabilirsiniz)
1 çay bardağı sıvı krema + 1 yemek kaşığı tereyağ veya 1 çaybardağı sütle çırpılmış 3-4 kaşık kremşanti veya benzeri krema)
Dilerseniz 2-3 kaşık kakaolu fındık kreması veya herhangi bir aroma (badem, fındık, kahve vs) (ben kullanmadım)
Kaplamak için hindistan cevizi, toz fındık, fıstık, ceviz, badem vs

12 tane kayısı
3 kaşık toz şeker

Hazırlanışı:

Kayısıların çekirdeklerini ayıklayıp, 1 kayısıdan 8 parça elde edecek şekilde kesin. (her bir yarımı 4'e böleceksiniz)
Tavaya şekeri ve kayısıyı koyup, şeker eriyene kadar nazikçe karıştırın ve kayısılar suyunu çekene kadar pişirin. Soğutun.

Kekin kullanacağınız kadarını robotta veya elinizle ufalayın. Un kadar küçük parçalara ayrılmayacak ama tamamen ufalanmış olmalı.

Sıvı kremayı kaynatmadan ısıtın ve ocaktan alıp tereyağı ekleyip karıştırın.
Keke sıvı kremayı veya kremşantiyi ekleyerek yoğurun. Kurabiye hamuru kıvamı alacak, bu yüzden azar azar eklemenizde fayda var.

Bundan sonrasını dolgulu kurabiye gibi yapacağız. Yoğurduğunuz hamurdan cevizden biraz büyük parçalar koparıp elinizde yuvarlayın ve avuç içinizden biraz daha büyük olacak şekilde açın. (Bastırarak düzleştirin ve yayın)
İçine 2 parça kayısı koyup hamuru kapatın ve yuvarlayın.

Hindistan cevizi dolu bir tabağa batırarak hindistan cevizi ile kaplayın.





Donnerstag, 5. September 2013

En Kolay Crumble






En Kolay Crumble 



Malzemeler;

2 adet orta boy şeftali

5 - 10 adet kırmızı erik

1 paket fındıklı bisküvi



Servis için dondurma



Yapılışı;

Çabuk ve kolay bir tatlı yapmak için tüm gereken malzemeler bunlar. Pişmiş meyve ve kıtır hamur seviyorsanız onları bir de dondurmayla buluşturun tamam. 

Şeftalilerin kabuklarını soyun, eriklerin çekirdeklerini çıkarın ve hepsini küp küp

Dienstag, 3. September 2013

Kırmızı Kadife Pasta, Peynirli Krema İle



Bu kaçıncı red velvet cake yapışım bilmiyorum.  Kendi evime 1 ay daha gitmeyeceğim, ailemin yanındayım şimdilik. Buraya gelen giden de çok olduğundan bu sefer pasta şeklinde yaptım kırmızı kadife keki. Dışarıdan bakınca nasıl görünüyor bilmiyorum, çok değişik bir tadı yok. Kek işte hafif kakaolu ama yapısı güzel kesinlikle. Hoş bu yaptığımın içine kefir ve limon suyu koyduğum için çook da kadife olmadı :) ama yine de güzeldi. Kremasına gelince, sadece peynir, tereyağı ve pudra şekeri kullandım. Keki 4 parçaya ayırdım ve ince tabakalar halinde krema sürdüm. Bu kadar. Denerseniz şimdiden afiyet olsun.



Kırmızı Kadife Pasta (Red Velvet Layer Cake)

Krema:
1.5 paket labne peyniri (300)
250 gr yumuşak tereyağ
1.5 çay bardağı pudra şekeri (tadına bakıp artırabilirsiniz)

Tereyağı ve pudra şekerini krema kıvamı alana dek çırpın. Üzerine peyniri ekleyip pürüzsüz bir karışım elde edene kadar çırpın ve kek pişene kadar dolapta soğumaya bırakın.


Kek:
4 yumurta
1 su bardağı buttermilk veya kefir
1.5 su bardağı toz şeker
3.5 su bardağı un
1 çay kaşığı elma sirkesi veya limon suyu
1 su bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı kakao
1 tatlı kaşığı kabartmatozu
1 fiske tuz
1 çay kaşığı kırmızı gıda boyası (jel, toz veya sıvı)
vanilya

Hazırlanışı:
Yumurta, şeker ve tuzu kabarana kadar yüksek devirde 5-6 dakika çırpın. İçine yağı, sirkeyi, buttermilki ve gıda boyasını ekleyin. Unu, kakao ve kabartmatozunu üzerine eleyip düşük devirde malzemeler karışana kadar çırpın. Yağlanmış 24-26 cm çapındaki bir kalıba döküp 175C'de 40-45 dakika pişirin.

Kek ılıdıktan sonra kalıptan çıkarın ve tercihen enine 4 parçaya ayırıp, aralarına ince bir kat kremadan sürün. Kekiniz soğuk veya oda ısısında olmalı kremanın erimemesi için.

(ben kare borcamda yapıp keki ikiye ayırdım. sonra her parçayı da iki kata bölüp üst üste koydum, bu sayede 4 katı rahat elde ettim. çember kalıplarla böyle sonuç almak zor olabilir. o yüzden hamuru 2 ayrı çember kalıba bölüp 2 kek pişirip 4 kat elde edebilirsiniz. )

Not: Yeni Gelin'e teşekkür ediyorum burdan, belirtmeyi unuttuğum bir kaç noktayı düzeltmeme vesile olduğu için :)


Montag, 2. September 2013

Unlu İrmik Helvası






Unlu İrmik Helvası



Malzemeler;

100 gr tereyağı

1 çay bardağı sıvı yağ

1 su bardağı un

1 su bardağı irmik

2 su bardağı toz şeker

1 su bardağı su

1.5 su bardağı süt



Yapılışı;

Süt, su ve toz şekeri bir tencereye alıp şeker eriyene kadar kaynatın ve altını söndürün. Sıvı yağ ve tereyağını bir tencerede eritin. Un ve irmiği ekleyerek tahta bir kaşıkla orta ateşte yaklaşık 10 dk.

The Balm Stainiac / Prom Queen & Homecoming Queen


Bu bir kozmetik blogu değil, ben de bir kozmetik uzmanı değilim. Hatta çok da anlamam kozmetik ürünlerden, belli başlı kullandığım 3-4 şey vardır, hep onları kullanırım. Tabi bunun sebebi beceremiyor ve de kendime yakıştıramıyor olmam. Yoksa ben de istiyorum renk renk farlar rujlar süreyim :) En ağır makyajım maskara+kalem ve allıktan oluşuyor. Bir de biraz çok hafif sürülmüş dudak renklendiricisi. Yapmıyor değilim, sürüyorum farları eyelinerları rujları ama evde, hobi olarak. Öyle dışarı çıkamıyorum ahaha :D Hal böyle olunca da yorum yapabileceğim 3-4 şey oluyor. Bu The Balm'ın sıvı allıkları da onlardan biri. Bu ürünlerden çok memnun olduğum için belki sizlerin de işine yarar diye paylaşmak istedim.

Daha önce Benefit ve The Body Shop'un benzer ürünlerini kullandım ama renk ve yapı olarak en çok bunları beğendim. Normalde ürünün 3 rengi var: kırmızı, turuncu ve plum denilen erik rengi. Mor ve kırmızı arası güzel bir renk ama bana gitmediği için almadım. Bende 2 rengi var, kırmızı ve turuncu. Saçlarım turuncu olduğundan turuncuyu daha çok kullanıyorum ama kırmızısı da çok güzel.

Benim bu ürünü sevmemin sebebi ise dudağıma sürdüğümde ruj gibi kalıp şeklinde durmuyor, sanki dudağın kendi rengiymiş gibi duruyor. Yanakta kullanıldığındaysa yine yanağınızın kendi rengi gibi duruyor ve de matlaştırmıyor. Ürün parıltılı değil, yağlı olmayan bir canlılık veriyor cilde. Jel gibi yapısı sürünce su gibi oluyor, çok güzel :)

Kullanırken dikkat etmeniz gereken şeyler:

  • Allık olarak kullanacaksanız sürer sürmez ürünü dağıtmanız, çünkü çabuk kuruyor ve silseniz de orda o şekilde kalıyor izi. Bu yüzden önce bir yanağınıza sonra diğerine uygulayın. İstediğiniz görünümü elde ettikten sonra da dokunmayın, kurusun. 
  • Dudaklarda ise  yanaklardaki kadar kalıcı değil, 1-2 saat ancak dayanıyor. Yine dudağınıza sürdükten sonra bu sefer dağıtmayın ve öylece bırakın. Dudaklarınızı da birbirine sürmeyin. Öylece kurusun yoksa pek etkisi kalmıyor. 
Solda turuncu yani Homecoming Queen var. sıcak alttonlu güzel bir turuncu, ben çok seviyorum. ama dudağa sürerseniz taşınca yemek yağı gibi görünüyor :)
Sağdaysa Prom queen, sıcak tonlu veya nötr bir kırmızı, tam anlayamadım ama çok tatlı bir rengi var, burda fotoğrafta ikisi de biraz değişik çıkmış ama renkler çok daha güzel. 

hafif dağıtılmış hali


Uğraştırıcı gibi mi göründü bilmiyorum ama bence çok pratik bir ürün, Gratis'lerde deneyebilirsiniz. Fiyatı çoook uygun, 18 lira gibi bir şeydi. Benefit'in 1/5 Body Shop'un ise 1/2 fiyatına denk geliyor.

fırçaları
Benim gibi hafif makyajdan hoşlanan veya mecbur olanların işine yarayacağını düşünüyorum.