Sonntag, 1. September 2013

Carte D'or Çikolatalı Macaron






Makaron bence kadın tatlısı, böyle renkli renkli pek şirinler. Hiçbir erkek görmedim ki macaron resmi paylaşsın, kapak fotoğrafı yapsın veya macaron olsa da yesek desin. Ben de en çok çikolatalı ve vanilyalı makaronları seviyorum. Daha sonra da şu çiçekli olanları; gül, menekşe, portakal çiçeği, lavanta... Fabuloso gibi oluyorlar ama olsun içi kremalı olduktan sonra hepsini severim ama o reçelli gibi olanlardan pek haz etmiyorum.


Daha önce hiç makaron yapmayı denememiştim, nedense tutturamam gibi düşündüm hep bu yüzden bulduğum her yerinkini denedim. Türkiye'den favorimse Divan'ın dışı kakao kaplı olanları. Dün markete gidip çikolatalı  mus malzemesi alacaktım ki Carte D'or'un kutusunu gördüm ve bir deneyeyim dedim. İyi ki de denemişim, başarılı oldu.
Sadece içinin kremasını kullanmayıp kendim ganaj yaptım ve diğer tüm talimatlara uydum. Üstünü de çok devdiğim için koyu kakao ile kapladım. Fiyatı 5.5 TL idi. Sadece 2 yumurta beyazı ve 100 ml süt eklemeniz gerekiyor fazladan. 12 makaron için oldukça uygun :)

Zaten hazır bir karışımı yaptığım için tarif vermeme gerek yok sanırım, Carte D'or kutusunun üstündekileri harfiyen uygulayınca eteklenmiş, üstü çıtır çıtır içi yumuşacık makaronlarınız oluyor.

Ara kremayı ayrı yapmamın sebebi ise pişiyor olması ve tadının çikolatalı sos gibi olması. Koyu kıvamlı bir puding gibi olacaktı, ganajınsa daha dolgun yapısı ve yoğun tadı oluyor.

Ara kreması olarak illa çikolatalı ganaj yapmak da zorunda değilsiniz. Vanilyalı, beyaz çikolatalı, karamelli, fıstıklı gibi çeşit çeşit krema ve ganaj seçeneklerden birini tercih edip çikolatalı olması zorunluluğundan da kurtarabilirsiniz makaronları zira üst kısmının kakao tadı çok baskın değil.

Ben sadece Çikolatalı Ganaj tarifi vereceğim. Ganajı makaronları yapmaya başlamadan önce yapıp dolaba atarsanız kolaylık olur.



Çikolatalı Ganaj 

12 makaron içi için

Malzemeler

150 ml sıvı krema
160 gr %70 kakaolu bitter çikolata
50 gr tereyağ

Hazırlanışı:

Kremayı sos tenceresinde kaynayıncaya kadar ısıtın ve hemen ocaktan alın. İçine küçük parçalara böldüğünüz çikolatayı ekleyin ve çikolata tamamen eriyip karışıncaya kadar karıştırın. Daha sonra tereyağını ekleyin ve karıştırın. Soğutup makaronların arasına sürün.

Ganaj soğuyunca böyle yoğun ve dolgun oluyor.



Samstag, 31. August 2013

Marmelat Erik - Elma - Şeftali






Hiiç reçel sevmezken, bir marmelat krizidir tuttu beni, kalktım bir gün boyunca tencere tencere marmelat yaptım. İlk önce erik marmelatını yaptım, daha sonraki günlerde erik, şeftali ve ekşi elma. Marmelat sevmemin nedeni reçelin tane tane tatlı meyvelerini yiyemeyişimden belki de, reçel olarak sadece böğürtlen reçelini seviyorum o da marmelat sayılır zaten. Nadiren de olsa hazır olarak

Freitag, 30. August 2013

30 Ağustos Zafer Bayramı Kutlu Olsun


Çok daha güzel ve aydınlık günler görmek, üzerimizdeki bu karabulutlardan kurtulmak ümidi ile... 

Dienstag, 27. August 2013

Oreolu Dondurma






Oreolu Dondurma



Malzemeler;

1 kutu mini oreo

250 gr vanilyalı dondurma

1 poşet krem şanti

1 çay bardağı süt



Yapılışı;

Vanilyalı dondurmayı biraz yumuşaması için dışarıda bekletin. Krem şantiyi 1 çay bardağı sütle koyu kıvamda hazırlayın, yumuşayan dondurmayı krem şantiyle birlikte çırpın. Mini oreoları bıçakla küçük parçalara bölün. Dondurmalı karışıma oreoların yarısını ekleyip

Donnerstag, 22. August 2013

Kara Fasulye Salatası






Kara Fasulye Salatası



Malzemeler;

1 su bardağı kara fasulye

1 çay bardağı haşlanmış mısır

Yarım demet taze soğan

Bir kaç dal dere otu

1 adet kırmızı biber közlenmiş veya sotelenmiş

1 çay bardağı dilim yeşil zeytin

Bir kaç adet kornişon turşu

Nar ekşisi, zeytinyağı

Limon suyu, tuz



Yapılışı;

Bir gün önceden suda beklettiğiniz kara fasulyeleri az tuzla haşlayın. Taze soğan, dere

Ispanaklı ve Ricotta Peynirli Lazanya, Tatlı Domates Sos İle






Geçenlerde Sirkeci'de dışarıdan sıradan bir kebapçı görünümlü ama menüye baktığınızda İstanbul'da başka yerlerde yiyemeyeceğiniz lezzette ve türde yemekleri olan bir restorana gittik. Eğer sizin de Sirkeci'ye yolunuz düşerse Can Oba'ya mutlaka uğrayın. Hatta yolunuzun düşmesini beklemeyin, sırf orda yemek yemek için yine gidin.

Masamıza oturduğumuzda Can Bey ki aynı zamanda kendisi şefimiz, gelip bize hoşgeldiniz dedi, ve menüyü tanıttı. Biz de onun tavsiyesiyle başlangıç olarak ortaya bir lazanya aldık ki ne lazanya! Ben dışarıda yediğim lazanyaları beğenmem ya çok yağlı olur, ya çok hamur ama gerçekten harikaydı. Zaten şefimiz Can Oba kendisi açıyormuş makarnaları ve lazanyayı da. Lazanyalarımız bitti masaya Limon Soslu Somonlar geldi. Somon da nefisti, özellikle benim gibi meyveli yemeklere bayılanlar mutlaka denesin. Yemek de bitince başladık Can Bey ile muhabbete. Çaylarımız geldi, muhabbet devam etti. Derken sıra geldi tatlıya, harika bir limonlu dondurmayı da indirdik mideye. Lafı uzatmayayım, mutlaka gidin bir iki şey deneyin damak zevkinize göre. Emin olun pişman olmayacaksınız. Ah bir de böyle harika yemeklerin fiyatlarını da merak edenler olabilir, somon 22 lira, lazanya 18. En ucuz yerde bile ızgara somonun fiyatı 20-25 arası değişiyor, burda yediğiniz Türkiye standartlarının çok üstündeki yemeklerin fiyatıysa ucuz denebilecek düzeyde.

Evet, gelelim bugünkü yemeğimize. Ben ıspanaklı lazanya ilk defa yedim o gün. Daha önce sebzeli de yemiştim ama tabi ki lazanya bolonez favorimdi. Defalarca yaptım, bıkmadan yedim, yedik. Can Oba restoranda şefimizin tavsiyesi üzerine yediğim lazanyaya ise bayıldım ve sürekli gidip yiyemeyeceğime göre bir de ben deneyeyim dedim. İyi ki de denemişim :) Son derece tatmin edici oldu. Hem tatilin son günlerini geçirmek için ailemin yanındaydım, onlara da güzel bir yemek yapmış oldum.

Lazanyanın yanındaki domates sos bence önemli, size de yapmanızı tavsiye ederim ama tabi ki sade de güzel.

Ayrıca, biraz bekleyince kıvamı çok güzel oluyor lazanyanın, biz hemen yedik o yüzden böyle duruyor. Akşama kalan 1 dilim gayet sıkı kıvamdaydı.

Can Oba Restoran'da yediğimden yola çıkma bir tarif. Denedim ve bayıldım. Size de tavsiye ederim.



Lazanyayı Barilla'dan aldım. Kaynatmaya, ön pişirmeye gerek yok. Bence başarılı.
Ricotta Peyniri ev yapımı, ama marketlerde de satılıyor. Lor Peyniri işte kısaca, bizim börek peynirimiz :) Restoranda yediğim keçi peynirliydi ama ben lorla yaptım.

Ben 4 porsiyon olacak şekilde yaptım. Siz kişi miktarına göre

Ispanaklı ve Ricotta Peynirli Lazanya, Tatlı Domates Sos İle



4 porsiyon

Ispanaklı Lazanya için:


  • 10 tane lazanya yaprağı 
  • 2 demet ıspanak
  • 1 su bardağı lor peyniri
  • 1 orta boy soğan
  • karabiber, tuz


Beşamel sos:

  • 4 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı tereyağ
  • 3 su bardağı süt
  • Severseniz muskat veya hindistancevizi
  • 1 çay bardağı kaşar veya mozarella rendesi


1 çay bardağı parmesan, mozarella veya kaşar rendesi( lazanyanın üzeri için)

Tatlı Domates Sos:

  • 4 orta boy domates
  • 1 çay kaşığı domates salçası
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • Karabiber ve varsa beyazbiber
  • İnce ince doğranmış maydanoz (üzerine serpmek için)


Hazırlanışı:

Ispanakları temizleyip doğrayın. Soğanları doğrayın ve 2 yemek kaşığı yağ ile 5 dakika kavurun. Ispanakları, tuzu ve karabiberi ekleyip ıspanaklar ölüp, yumuşayıncaya kadar kavurun. Lor peynirini ekleyip, karıştırın ve ocaktan alın.

3 yemek kaşığı tereyağı bir tencereye alıp, eritin ve unu bu yağ ile 3-4 dakika kavurun. Daha sonra sütün 1 bardağını, hızlı hızlı karıştırarak una ekleyin ve topaklar kalmayana kadar acele bir şekilde karıştırın. Karışıma sütün kalanını ilave edin ve muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirin. Üzeri göz göz olmaya başlayınca ocaktan alın ve muskat koyacaksanız ince ince  zarlar halinde doğradığınız muskatı ekleyip karıştırın. (tadı hindistan cevizine benzer, yemekte böyle bir tat sevmezseniz hiç eklemeyin.)

Lazanyaları kullanacağınız tepsiyi veya borcamı yağlayın. 4 porsiyon için 2 lazanya yaprağını yanyana serin ve üzerine 2 kaşık beşamel döküp her yerine yayın. Daha sonra 4-5 kaşık ıspanaklı harçtan koyun ve yine yayın. Ispanaklı harcın üzerine 3-4 kaşık daha beşamel ekleyin ve 2 yaprak lazanya ile kapatın. Diğer katlar için aynı işlemleri tekrarlayın ve en üst katı kapattığınızda üzerini beşamel sosla tamamen kaplayın ve rendelenmiş parmesan, kaşar veya mozarella serpiştirin.

220C önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.

Tatlı Domates Sos:
Domateslerin kabuklarını soyup küpküp doğrayın. (küp şekerden biraz daha küçük küpler olmalı)
Bir tavada 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile minik minik doğradığınız sarımsakları 1-2 dakika kavurun. Domatesleri , toz şekeri, karabiberi, beyazbiberi ve salçayı ekleyip domatesler iyice pişene kadar kavurun ve ocakta biraz daha tutup suyunu biraz çekmesini (4-5 dakika kadar, domateslerin suyu azalacak, kıvam koyulaşacak) bekleyip ocaktan alın.

Lazanyalar biraz soğuyunca dilimleyin ve sosla beraber servis edin.



Mittwoch, 21. August 2013

Tam buğday unlu Pankek Tarifi


Bizim kahvaltı kültürümüzde pek yeri olmayan pankeklere ben bayılıyorum. Bence yiyen herkes de sever çünkü aykırı bir tarafı yok. Pankekler reçellerle, tereyağıyla, taze meyveler ve en çok da akçaağaç şurubuyla tüketiliyorlar. Tabi bir de çikolatalı sos ve meyve gerçeği var ki o da karşı koyulmaz oluyor. Ben en çok ballı tereyağı veya akçaağaç şurubuyla seviyorum. Size de bugün ballı tereyağı ve çikolatalı sos tarifiyle beraber vereceğim pankek tarifini.

Pankek hem kahvaltıda zevkle tüketebileceğiniz, hemen her şeyle yenebilen hem de yapması çok kolay bir kahvaltılık. Omlet veya Krep yapabiliyorsanız pankek de yaparsınız :)



2 şekilde hazırlanıyor hamuru. Yumurta beyazlarını ayrı çırpıp, katılaştırıp diğer malzemelerle karıştırabiliyorsunuz veya krep gibi bütün malzemeleri beraber çırpabiliyorsunuz.

Ben dün ayrı çırpılandan bugün de diğerinden yaptım üşendiğim için. Kabarık pankek seviyorsanız ilk tarifi deneyin. Siz beyaz unla da yapabilirsiniz.

Bende bu sabah ballı tereyağ, çikolatalı sos ve karamelize şeftali vardı.

Ballı tereyağı tahmin edebileceğiniz gibi bal ve tereyağı:) Ben bir kavanoz yapıp saklıyorum, ve kahvaltıda bol bol tüketiyorum. Tarçınlı yapılıyor aslında ama ben sadece bal-tereyağı ile yapıyorum, canım isterse tarçın serpiyorum.

Çikolatalı sos tam kahvaltıya uygun, ağır olmayan bir çikolatalı sos.

Karamelize şeftali ise bence pankeke çok yakışıyor ve reçelden daha hafif. Vişne, çilek, frambuaz, böğürtlen... canınız ne isterse onunla da böyle bir sos yapabilirsiniz.

Tam Buğday Unu ile Pankek Tarifi:

Malzemeler:


  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı + 2 yemek kaşığı un
  • 2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1.5 çay bardağı süt
  • Bir tutam tuz


Yöntem 1: Yumurta aklarını dikkatli biçimde sarılardan ayırın ve ayrı bir kapta bir tutam tuz ile iyice katılaşana kadar çırpın. Yumurta sarılarına toz şekeri ekleyin ve krema kıvamı alana kadar çırpın. Üzerine sütü ekleyin ve biraz daha çırpın. Un ve kabartma tozunu yumurta sarılı karışıma eleyin ve homojen bir karışım olana kadar çırpın. Daha sonra yumurta aklarını yumurta sarılı karışıma spatula yardımı ile ekleyin ve yine spatula veya kaşıkla, yumurta aklarını söndürmeden birbirine yedirin. Aslında bildiğimiz kek yapıyoruz, sadece daha cıvık bir hamurla :)

Yöntem 2: Yumurtaları bir kaba alın ve şekeri, tuzu ekleyip 5 dakika kadar iyice köpürene kadar çırpın. Daha sonra sütü, ekleyip un ve kabartma tozunu eleyip 1 dakika kadar düşük devirde çırpın.

Tercihen küçük, yaklaşık 20 cm çapında bir teflon tavayı yağlayın. Mutfak fırçası veya sprey kullanabilirsiniz. Ya da tavayı yağlayıp bir peçete ile fazlalığını alabilirsiniz. Tavayı 1 dakika kadar ısıtıp hamurunuzdan 3-4 yemek kaşığı tavaya dökün ve yayın. Üst tarafı göz göz olup kenarları hafif kızarınca ters çevirin ve 2 tarafını da pişirin.

*Tavanız çok sıcak olursa pankekler hemen fazla kızarıyor, dikkat edin.