Mittwoch, 21. August 2013

Ballı Tereyağ



Ballı Tereyağı sabahları kahvaltıda ekmek üstüne, pankek, krep veya her ne ile isterseniz üzerine sürerek tüketebilirsiniz.

Bir kavanoz dolusu yapıp buz dolabında saklayabilirsiniz. Çilekli (püre haline getirdiğiniz çilekle) veya vanilyalı, tarçınlı yapıp misafirleriniz için hazırladığınız kahvaltılarda sunabilirsiniz.

Tadı mı? Bal ve tereyağının aynısı, hatta vanilya ve tarçınla çok daha güzel! Yapımı ise oldukça basit.

Malzemeler:

  • 100 gr tuzsuz tereyağ
  • 3 yemek kaşığı bal 
  • Yarım çay kaşığı toz tarçın(tercihen)
  • 1 tutam tuz
  • Vanilya ekstratı (tercihen)

Hazırlanışı:
Tereyağı ve tuzu mikserle krema kıvamına gelene dek çırpın. Bal, vanilya ve tarçını ekleyip tamamen karışana kadar tekrar çırpın. Ağzı kapaklı cam bir kapta veya kavanozda buzdolabında saklayabilirsiniz.





Montag, 19. August 2013

Soğanlı Kiş






Soğanlı Kiş 



Malzemeler;
100 gr tereyağı
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt
2 su bardağı un
Tuz

2 adet iri kuru soğan
2 sap taze soğan
1 adet kırmızı biber
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı dolusu kara biber
Tuz
1 kutu krema
1 adet yumurta
100 gr rendelenmiş kaşar peyniri

Yapılışı;
Oda sıcaklığındaki tereyağını, yoğurt ve yumurtayla karıştırın. Azar azar un ve tuz ilavesiyle çok

Sonntag, 18. August 2013

Portakallı ve Böğürtlenli Cupcakeler (Böğürtlenli Peynirli Krema İle)


Elimde o kadar cupcake tarifi var ki fotoğrafları düzenleyip seçmek zor geliyor artık. Hele ki lensim bozulduğu ve saçma bir lensle çekim yapmak zorunda olduğum için fotoğrafları da tatmin etmiyor. Gidip 2 lens almam gerek ama araştırma aşamam hala bitmedi. Çok saçma bir huyum var, bir şeyi almadan önce uzun süre araştırıyorum, kıyaslıyorum, sonra o işten sıkılıp biraz ara verip tekrar başlıyorum bi bakmışım ki ya almaktan vaz geçmişim ya da hala almamışım :) Lens işi de böyle oldu, hala karar veremedim. f1.4 mü alsam 1.8 mi hala emin olamadım.

Cupcake meselesine geri dönüyorum, bir de güzel tarafları minik porsiyonlarda ve tek olmaları. Bir çeşit kapkek hamurundan kremalarla ve dolgularla bir sürü değişik kapkek çıkması da var tabi. Sade hamurla yaptığım zaman mutlaka 2-3 çeşit krema hazırlayıp değişik değişik yapıyorum ama bugünkü böğürtlenli cupcake tarifinde olduğu gibi ek malzemeleri bir kapkek hamuru hazırlayınca genelde tek çeşitle yetiniyorum.

Böğürtlenli Cupcakei böğürtlen ve portakalı birbirine çok yakıştırdığım için çok seviyorum. Aynı şekilde yabanbersini ile de yapabilirsiniz.


Kaplama kremasını cheesecake kreması gibi hazırlayıp içine böğürtlen püresi ekledim, enfes oldular. Buttercream bana çok ağır ve yağlı olmasına rağmen kuru geldiği için kullanmıyorum, siz isterseniz buttercream veya kremşanti vs kullanabilirsiniz.

Kekler, yumuşacık ve nemli oluyorlar. Ayrıca üzerleri muffin gibi çatlıyor biraz. Ayrıca DİKKAT!! Bu kekleri kremasız da afiyetle yenecek kadar mükemmel lezzette ve kıvamdalar.




Böğürtlenli ve Portakallı Cupcake

MALZEMELER:

Kek:

  • 2 su bardağı un, cıvık gelirse biraz daha eklersiniz
  • 2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 1.5 çay bardağı pudra şekeri 
  • 2 büyük boy yumurta
  • 4 çorba kaşığı taze sıkılmış portakal suyu (veya 2 çorba kaşığı limon suyu)
  • 2 çorba kaşığı portakal kabuğu rendesi (veya 1 çorba kaşığı limon kabuğu rendesi)
  • 1 çay bardağı tercihen süzme yoğurt
  • 1.su bardağı sıvıyağ veya 100 gr tereyağ(eritilmiş ılıtılmış)
  • her cupcake e 3-4 tane gelecek şekilde böğürtlen (yaklaşık 10-12 tane orta boy cupcake çıkıyor)


Krema:

  • 1 paket labne peyniri
  • Yarım paket (100 ml) sıvı krema
  • 4 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 10 tane böğürtlen
  • varsa krema sertleştirici, jelatin veya 2 yemek kaşığı toz krema-kremşanti



Hazırlanışı:

Un, tuz ve kabartma tozunu bir kaba eleyin. Pudra şekerini ekleyip iyice karıştırın.
Ayrı bir kapta yumurta, yoğurt, yağ, portakal suyu, portakal kabuğu ve vanilyayı iyice karıştırın. Kremsi bir dokusu olacak.
Daha sonra, sıvı karışımı unlu karışıma ekleyin ve bir spatula veya el çırpıcısı ile birbirine yedirin. Hamur akıcı değil, kaşığa gelir şekilde bir kalınlıkta olmalı.

Hamuru bir sıkma torbası veya kaşıkla cupcake kalıplarına kalıbın yarısnı dolduracak şekilde doldurun  üzerlerine 3-4 tane böğürtlen ekleyip parmağınızla ittirerek biraz batırın. (kalıpların 3/4 ü dolu olacak böğürtlenleri ekleyince)
190C önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika üzerleri hafif kızarana kadar pişirin.

Krema:
Soğuk kremaya pudra şekerini ve sertleştiri malzemenizi ekleyip kıvam alana kadar çırpın. Daha sonra Labne peynirini ekleyip pürüzsüz bir karışım elde edene kadar çırpıp böğürtlen püresini ekleyin ve karışana kadar tekrar çırpın. (Soğuttuğunuz halde katılaşmamışsa biraz daha toz krema ekleyebilirsiniz)

Cupcakeleriniz ve kremanız soğuduktan sonra kekleri krema ile kaplayın.




Freitag, 16. August 2013

Sıcaklar Bitmeden Dondurma!!




Yaz bitmeden evde kolaylıkla yapabileceğiniz çok sağlıklı, düşük kalorili ve de lezzetli bir dondurma tarifim var. Aslında dondurmadan çok sorbe demek daha mantıklı ama olsun, benim için hepsi dondurma :)

Hazır aldığımız dondurmaların en masumunda bile bolca glikoz şurubu, yağ ve renklendiriciler var ne yazık ki. Marketlerde 1 liraya satılan o zararlı dondurmalara çok iyi bir alternatif olabilir.

Sadece meyve ve tercihinize göre bal veya tatlandırıcı ile hazırlayabileceğiniz ferahlatıcı bir tarif.
Kullanılan malzemelerin dondurulmuşunu tercih edebileceğiniz gibi varsa tazelerini de kullanabilirsiniz.



Ben ahududu, çilek, süzme yoğurt ve zencefil ile yaptım. Damak tadıma göre de biraz bal ekledim.

İstediğiniz meyvelerle yapabilirsiniz. Yapmanız gereken şey meyveleri püre haline getirmek (blender, robot, doğrayıcı, rende hangisi varsa) ve iyice karıştırmak, damak zevkinize göre bal veya tatlandırıcı eklemek ve dondurma kalıplarına boşaltmak. Bitti!

*Muz, çilek, portakal
*elma, nane, çilek, zencefil
*Kırmızı meyveler ve 2-3 kaşık tercihen süzme yoğurt
*Çilek ve labne
...

gibi alternatifleri deneyebilirsiniz.

*Eğer dondurma kalıbınız yoksa pet bardaklara da rahatça yapabilirsiniz.
*Dondurmalarınızı dondurucuya koyduktan sonra arada kontrol edip hafif katılaşmaya başlayınca çubukları yerleştirirseniz daha düzgün kalırlar.








Elma, Ispanak, Brokoli, Zencefil ve Ballı Frozen


Yine yaz bitmeden denemeniz gereken içeceklerden biri. Hem ferahlatıcı hem de çok sağlıklı. Ben kahvaltıda içmeye bayılıyorum. Bakalım siz de sevecek misiniz?

Ve, endişelenmeyin ne ıspanağın ne de brokolinin tadı geliyor. :)


Böyle benimki gibi her büyük bardak için 1 ortaboy yeşil elma, 1 avuç doğranmış ıspanak, 1 orta boy çiçek brokoli, biraz rendelenmiş taze zencefil ve damak zevkinize göre bal... Ah, tabi 1 su bardağı kadar da buz parçaları. Taze nane severseniz ondan da 3-4 yaprak ekleyebilirsiniz.

Bütün malzemeleri varsa bu tarz içecekler için olan blenderda yoksa da güçlü bir doğrayıcıda püre haline getiriyoruz ve bitti.

böyle güçlü makinanız yoksa da yapabilirsiniz. Malzemeleri rende veya normal bir doğrayıcı ile püre haline getirin ve karıştırın. Buzları bir buzdolabı poşetine alın ve poşetin içine yayın. ağzını sıkıca bağlayın ve sert bir yüzeye vurarak (tezgah olabilir) veya et döveceği yardımıyla tamamen eritecek kadar çok küçültmeden kırıp püre ile karıştırın.

Afiyet olsun!

Donnerstag, 15. August 2013

Dulce de Leche ve Karamelli Cheesecake



Bu dulche de leche kremalı ve karamel soslu cheesecakei karameli çok seven birisi için yapmıştım. Kendime yapacak olsam sade ve fırınlanmış bir cheesecake tercih ederim. 2. olarak da tamamen çikolatalı veya limonlu ama normalde pek karamel fanı olmasam da tarifini yazacağım karamelli cheesecakei de çok sevdim.

Önce fırınlanmış sade bir cheesecake yapıp üzerine de karamel sos dökmeyi düşünmüştüm ama dolaptaki dulce de leche aklıma gelince onu da kullanayaım dedim ve ortaya mükemmel bir cheesecake çıktı: Dulce de leche kremalı ve karamel soslu cheesecake!


Daha önce çok kez yapmış olmama rağmen benim blogumda henüz dulce de leche tarifi yok, bu yüzden aşama aşama görmek isterseniz leyya'nın bloguna bakabilirsiniz. Tadı bana küçükken yediğim Kent'in bonbon şekerlerini ve Missbon'un sütlüsünü hatırlatıyor. Ben zaten çok fanatiği değilimdir dulce de lechenin, çok tatlı gelir bana ama yine de bu cheesecakele ve kabul etmeliyim ki sos olarak sade bir kekin üstüne veya browniye çok yakışıyor. Kendim de yiyeceksem klasik yöntemden biraz daha az pişiriyorum, yani tam bir karamel rengi almadan alıyorum ocaktan, sanki daha çok süt tadı kaldığından mı neyse daha hoşuma gidiyor.



Neyse gelelim tarife, cheesecake tarifi denince zor bir şey gibi gelebilir ama aslında oldukça basit. Tabanını genelde kendim yapıyorum ama bununla uğraşmak istemezseniz Eti'nin Burçak bisküvisi de oldukça iş görüyor.

(Ben kremada sertleştirici kullanmadığım ve de hemen kesmek zorunda kaldığım için fotoğrafta biraz aktı. Siz gerekli şekilde yaparsanız öyle bir sorun olmaz.

Dulce de leche Kremalı ve Karamelli Cheesecake

Malzemeler:

Cheesecake: 

  • 800 gr labne peyniri
  • 1 su bardağı şeker
  • 4 yumurta
  • vanilya
  • 1 yemek kaşığı mısır nişastası veya vanilyalı puding


Tabanı:

  • 1.5 paket Eti burçak bisküvi
  • 100 gr tereyağ


Karamel sos:

  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 3 yemek kaşığı sıvı krema


Dulce de Lecheli Krema:

  • 4 yemek kaşığı Dulce de leche (veya karamel sos)
  • 1 paket sıvı krema (soğuk)
  • 2 yemek kaşığı kıvam vermesi için toz krema veya krema sertleştirici


Hazırlanışı

Cheesecake:


  1. Tabanı: Bisküvileri doğrayıcıda veya elinizde ezerek un haline getirin ve üzerine erittiğiniz tereyağını ekleyin. Elinizde yaparsanız mümkünse bir süzgeçten geçirin ve kalan büyük parçaları da orda ezin, daha kolay olacaktır.
  2. 26 veya 24 cm çapında kelepçeli kalıba veya yaklaşık hacimdeki köşeli bi tepsiye varsa pişirme kağıdı serip, üzerine tereyağı ile karıştırdığınız ve hamur gibi olan bisküvi tabanını eşit şekilde yayın. Dilerseniz kenarlarından 1-2 parmak kalınlığında çıkıntı yapabilirsiniz. 15 dakika kadar 170 fırında ısıtın. 
  3. Peynirleri bir kaba alıp, krema gibi pürüzsüz olana kadar çırpın ve içine şekeri, vanilyayı ve nişastayı ekleyip şekeri yiyene kadar tekrar karıştırın. (çırpıcı kullanacaksanız düşük devirde çalıştırın.)
  4. Son olarak yumurtaları teker teker ekleyerek ve yine yüksek hızda çırpmamaya özen göstererek karıştırın.
  5. Cheesecake kremasını tabanına bisküvi yaydığınız kalıba dökün ve önceden ısıtılmış 170C fırında yaklaşık 50-55 dakika kontrol ederek pişirin.


Karamel sos:
karamel sos tarifini aynen burda david lebovitz'in anlattığı gibi yapıyorum ve krema ile tereyağ ekliyorum.
burda da türkçesi var. Ben de krema ve tereyağı ekliyorum 2. tarifte olduğu gibi, ama siz ilkindeki gibi sade de yapabilirsiniz.

Dulche de leche krema:

Kremanın yarısını bir sos tenceresine alın ve ısınmaya başlayınca içine dulche de lechenin yarısını ekleyin. eriyene kadar iyice karıştırın ve yedirin. Daha sonra kalan süt karamelini ekleyin ve yine yedirin. Karışım pürüzsüz olmalı.

Soğuttuğunuz dulche de lecheli kremayı kalan soğuk kremaya ekleyin ve sertleştirici kullanacaksanız onu da ekleyip iyice çırpın.

Cheesecakeiniz soğuduktan sonra üzerine kremayı sürün ve karamel sosla süsleyin.




Dienstag, 13. August 2013

Muzlu ve Hindistancevizli Pofidik Cupcake Tarifi



Pasta tercihim ilk olarak hep çikolatalıdan yanadır ama karışık meyveli olmadığı sürece tek meyve ile yapılmış pastaları da severim. Muzlu ve hindistancevizli pastaya da bayılırım. Bu yüzden bu cupcake tarifimiz de hindistancevizli ve muzlu oldu. Keki ise vanilyalı. 


Bütün pasta yapmayı da en az cupcake yapmak kadar çok seviyorum ama o pastayı bitirmek sorun oluyor. Birinin doğumgünüyse veya kalabalıksa ancak bir bütün pasta yapıyorum. Normaldeyse sevdiğim pastaların cupcake hallerini deniyorum. Çünkü hem bitirmesi kolay, hem de istediğim miktarda yapabiliyorum.

Muzlu ve hindistancevizli kapkeklerin keki vanilyalı, kreması hindistancevizli. Kremayı bir de ekstradan hindistancevizi ile kapladım ki daha pofidik dursun, üzerine de kalınca bir dilim muz...

Hemen hindistancevizli ve muzlu cupcakelerin tarifine geçiyorum. Ben tek kişilik yani 1 yumurtayla yaptım, bu yüzden eğer un miktarı size az gelirse, cıvık görünürse biraz un ekleyebilirsiniz. 

HİNDİSTANCEVİZİ VE MUZLU CUPCAKE

Malzemeler:
Kek için: (yaklaşık 24 tane küçük veya 18 tane büyük cupcake )

  • 3 yumurta
  • 2 su bardağı un (+ yumurta sarılı karışım cıvık görünürse biraz daha un eklemek gerekebilir yumurta boyları eşit olmuyor çünkü)
  • 1.5 su bardağı tozşeker
  • 100 gr tereyağ veya 1 çay bardağı (100ml) sıvıyağ (ben sıvı kullandım)
  • 3/4 çay bardağı süt (75 ml)
  • vanilya
  • 1 çay kaşığı kabartmatozu
  • 1 tutam tuz


Krema için:

  • 1 paket süt kreması (önceden soğutulmuş)
  • 4 yemek kaşığı hindistancevizi
  • 4 yemek kaşığı pudraşekeri
  • 4 yemek kaşığı toz vanilyalı krema veya kremşanti veya 1 tatlı kaşığı krema sertleştirici
  • (veya sadece kremşanti veya hazır pasta kreması ve kutu üzerinde yazdığı kadar süt)


Süslemek için:

  • 1 çaybardağı hindistancevizi
  • Muz dilimleri


Hazırlanışı:

Kek için: 

  1. Tereyağı ve şekeri krema kıvamı alana kadar çırpın ve yumurta sarılarını ekleyip tekrar çırpın. Kremamsı bir kıvam almış karışıma sütü ekleyip çırptıktan sonra un, kabartmatozu ve vanilyayı ekleyin. Bu karışımı pürüzsüz olana dek çırpın. 
  2. Yumurta aklarını başka bir kapta 1 tutam tuz ile katılaşana kadar çırpın. Katılaşan aklara diğer karışımı ilave edip bir kaşık veya spatula ile fazla çırpmadan karıştırın. Karışım homojen olmalı ama fazla karıştırıp yumurta aklarını söndürmemelisiniz.
  3.  (Sıvı yağ kullanacaksanız önce yumurta sarısı ve şekeri çırpıp, ardından yağ ve sütü ekleyin, daha sonra un, kabartmatozu, vanilyayı.)
  4. Elde ettiğiniz hamuru cupcake kalıplarına paylaştırın ve 180C fırında 20 dk üzerleri pembeleşene kadar pişirin. 


Krema için: Kremaya pudra şekeri, hindistancevizini ve toz kremayı ekleyin ve sertleşene kadar iyice çırpın.


***


Cupcakelerin üzerini krema ile kaplayın ve hindistancevizine batırın. Daha sonra tepelerine kalınca bir dilim muz kondurun.