Mittwoch, 10. Juli 2013

Acılı Ezme Ramazan Özel 3. Gün






Acılı Ezme



Malzemeler;

1 adet domates

2 adet salatalık

1 adet soğan

1 adet kırmızı biber

1 adet yeşil biber

Çeyrek demet maydanoz

Bir kaç dal taze nane

Bir diş sarımsak



Limon suyu, nar ekşisi, tuz



Yapılışı;

Domates ve soğanı ayrı, kalan diğer malzemeleri birlikte robotta çekin. Hepsini bir kaba alıp, limon suyu, nar ekşisi ve tuzunu ekleyerek karıştırın. Et ve tavuk

Dienstag, 9. Juli 2013

Karışık Oturtma Ramazan Özel 2. Gün






Karışık Oturtma



Malzemeler;

2 adet patlıcan 

2 adet kabak

2 adet patates

1 adet havuç



250 gr kıyma

1 adet soğan

2 - 3 adet domates

Taze nane, maydanoz, dere otu

Tuz, karabiber, kırmızı biber

1 yemek kaşığı tereyağı veya sıvıyağ



1 yemek kaşığı salça

1 su bardağı su



Yapılışı;

Havuçları halka halka, diğer sebzeleri küp küp doğrayın. Patlıcanın acısını almak için en az 20

EN ÇOK SEVDİĞİM RESSAMLAR / VİNCENT VAN GOGH.... AMA ...

 

 
 
Van Gogh hakkında çok detay var söylemek istediğim , ama benim için nasıl bir başlangıç olduğunu anlatmak istiyorum. 
  Resme başlamama ve gençliğimi diğer yaşıtlarımdan farklı bir şekilde sergi, kitap, resim yapmakla dolu dolu geçirmeme sebeb olan kişi, kişilik, hayat, renklerde ki coşkudur benim için.

 Bu başlangıcı ilk defa , yazıyı yazma zorunluluğu doğduğu zaman dile getirmiştim.  
3. Kişisel sergim için bir basın bültenine taban oluşturacak bir yazı istediler benden,
ben de resme nasıl başladığımı ve tohumdan filizlenmeye kadar anlatmak istedim...

 Kendimi kanıtlamak için ilk yaptığım kopyalar karakalem olarak, Van Gogh'un
Arles'te ki odası ve Kesik Kulak'lı portresiydi.
Büyük Ressamlar cep kitaplarından faydalanmıştım. 
Bu iki resmi yapıp, şu an eşim olan lise arkadaşımın önüne , resimleri koyunca,
göz yaşlarımızı tutamamıştık. Hem benden böyle bir kabiliyet beklemiyordu, hem
gerçekten bir şeyi önemsemiştim, hem kendisinin teşviğinin benim bu
becerimi ortaya çıkarmasının sevincini yaşamıştık, hem de Kesik Kulaklı
Portre 'de ki yüzün kendisine ne kadar benzediğini görmüştük. İnanılmaz
bir andı, dün gibi aklımda ve  ikimizde bu resimleri alıp Gülseren
Kayalı'nın atölyesinin ( Studio Peinture) yolunu tutmuştuk.
 
 

 ......

' Resim hayatıma, bende resim yapabilirim, diye şimdi eşim olan
lise arkadaşıma , kendimi kanıtlamak adına başlamıştım.
Teşvikiye camisinin arkasında ki 3 katlı evin dıştan yansıttığı büyü,
sokak kapısının iki tarafında vitrin görünümlü camlar , her birinde
uyuyan tasmalı kediler  ve sarmaşıklar içindeki kapısı beni bir anda
büyülemişti. Kedilerden biri simsiyah ( adı : doksan) diğeri de bembeyaz ama kuyruğu
siyahtı( adı: beyazbekir) , boyunlarında zilleri vardı.
Bu görüntünün üst kısmında cama, öğrencilerin resimleri yapıştırılmıştı.
O gün atölyenin en iyi işleriydi.
  Kapısında pirinç zili vardı . Zili çalıp, içeriye bir açıklama
yaparak girmek o yaşımda benim için büyük cesaretti. Her kapısından geçerken
kapısında biraz duraklar, bir kaç saniye içeriye göz atıp , "sonra"
derdim. Cesaret edemezdim.  Bir gün ne diyeceğimi bilemeden zile
bastım ve birlikte içeri girdik. Resmin ve binlerce kitabın kokusu beni sarhoş etti.
"Ben de resim yapmak istiyorum dedim, iki Van Gogh kopyasını önüne açtım ve" benim böyle bir yeteneğim varmış, benim de hırs yapınca haberim oldu, üniversite sınavına
hazırlanıyorum, resim derslerine vakit ayıramam."  dedim. Gülseren hanım, bana
kanatlarını açtı ve ödev verebileceğini ve bu ödevleri kendisine
getirip gösterip, yaza kadar hazırlık yapıp , yazın başlayabileceğimi
söyledi. Yaza kadar bu şekilde devam ettim...
Sonradan usta çırak ilişkisi başladı. Asistanlık yaptım kendisine...
 

 Benim için resim, kendimi ifade şekli , mutlu olma şeklidir.  Her zaman
ilk gün yaşadığım heyecanı ruhumda yaşayarak resim yaptım ,
atölyeye girdiğim  ilk günlerin ve öncesinde yaşadıklarımdan itibaren, her
yaşadığım artı günü, hep geriye sayarak yaşadım.
Tüm yaptığım , kopyalar, kendimden birşeyler , renkler, boyalar,
fırçalar, desenler, kokular .....

 Resim hayata dair birşey, sevgiyi gösterme şekli bana göre.

 Bu yazıyı yazmakla,
atölyeden girdiğim o güne tekrardan geri döndüm, ve tekrardan ....
 
 

Montag, 8. Juli 2013

Tutmaç Çorbası Ramazan Özel 1. Gün





Tutmaç Çorbası

Malzemeler;
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı yarı haşlanmış mercimek
1 su bardağı erişte
Et veya tavuk suyu ya da su
Tuz

Terbiyesi için;
1 su bardağı yoğurt
2 yemek kaşığı un
1 limon suyu
Su

Üzeri için;
Tereyağı, nane

Yapılışı;
Nohut, mercimek ve erişteyi bir tencereye alın. Üzerine suyunu (ya da et - tavuk suyu) 3 parmak geçecek kadar doldurun ve kaynamaya bırakın

Dienstag, 2. Juli 2013

EN ÇOK SEVDİĞİM RESSAMLAR / LEONARDO DA VİNCİ - MONA LİSA

 
Mona Lisa
 
 
Aklımıza ilk gelen şey Rönesans.
Leonardo da vinci.
Sevgilisi miydi, annesi miydi, herhangi biri mi, yoksa ta kendisi miydi ?
Louvre Müzesinin gözdesi, en çok merak edilen resmi.
Ben kendimi bildim bileli bu resim bizim evimizin duvarında var. Annem daha İsviçre'de yaşarken , ben doğmadan önce, Mona Lisa'nın bez üzerine baskı kopyasını almış.
Gözüm o zamanlarda daha alıştı bu resme. Oyun oynardım. Çünkü gözleri, siz nereye giderseniz oraya bakar. Koltukların arkasına saklanıp, gözümün ucuyla bakardım. Beni buldu derdim. Erkek kardeşimde , hayır aslında beni buldu, bana bakıyor derdi. Bu nasıl dahice bir resim derdim. Leonardo da Vinci, dahi bir ressam  derdi annem.
Ama daha sonra, sadece ressam olmadığını da öğrendim.
Kaşları yoktu. Sadece bu özellikten haberim vardı.
Birde en komik tarafı, temizliğe gelen bayanlar , bu kim diye sorduğunda , annem latife ederek
" anneannem " derdi.
Bazısı inanırdı. Bazısı, ama ben bunu başka evde de gördüm, siz onlarla akraba mısınız diyen de olurdu.
Gözüm hep estetiğe alıştı. Bu benim için büyük bir şanstır. Işık, gölge kusursuzluğu.
 
Bazı komşularımız, bizim evimize geldiğinde resim var diye namaz kılmak istemezdi.
İnsan resmi var, tapınmak gibi oluyor diye...
Buna o küçük yaşlarımda, hiçbir mana veremezdim.
Burada bir dâhinin yarattığı eser ve benim inancım arasında nasıl bir koşullu benzetme diye, kızardım.
 
Sizin bildiğiniz farklı yorumlar varsa, belki paylaşmak istersiniz.
 

Montag, 1. Juli 2013

Yoğurtlu Pişi






Yoğurtlu Pişi



Malzemeler;

1 su bardağı yoğurt

1 çay bardağı sıcak su

Aldığı kadar un

Tuz, karbonat



Yapılışı;

Su ve yoğurdu ayran kıvamına getirip unu ve kalan malzemeyi ekleyerek ele yapışmayan bir hamur yoğurun. Hamuru en az 15 dk. üzerine nemli bir bez örterek dinlendirin. Un serpilmiş tezgahta yarım cm. kalınlığında açın ve istediğiniz gibi keserek veya kurabiye kalıplarıyla

Freitag, 28. Juni 2013

Muzlu Karamelli Pasta



Hayatımda yediğim en güzel muzlu pastalardan diyebilirim. 2 kişi 2 günde koca pastayı bitirdik :D Hem çok hafif bir tadı var hem de çok lezzetli. Zaten karamel ve muz ikilisinden bahsetmeye gerek bile duymuyorum. Ben pastanın çikolatalı olanını sevdiğim için böyle açık renk kremalı pastalar pek bana göre değildir aslında hele sadece meyveli pasta çok sıkıcı gelir. Özellikle de hazır pasta yiyeceksem en son tercih ettiğim pasta beyaz kremalı ve meyveli olanlar. Tabi gerçekten beyaz çikolatalı olanları ayrı tutuyorum, onlar ayrı.

Karameli çok seven ve çok sevdiğim biri için yaptım bu pastayı. Önce çikolata eklemeyi de düşündüm ama diğer lezzetleri bastırmaması için çikolatadan vazgeçtim.



Ben 3 katlı yaptım, siz dilerseniz 2 katlı da yapabilirsiniz.

2 çeşit ara krema kullandım ve üstünü de karamelli kremayla kapladım. Ara katlara karamel sos dökmedim çünkü muz tadını bastırsın istemedim.  Süt kreması ve muzun uyumunu bozmadan, dış kaplamada kullandım karameli.

Ara kremamızdan biri muz püreli ve tarçınlı, diğeri ise pudra şekeri ile tatlandırılmış süt kreması. Kaplama kreması ile karamelli ganaj.

Süt kremasının en büyük sorunu ne kadar çırpsak da yeterince sertleşmemesi ve pasta içinde akıp gitmesi. Hadi ganaj yapınca çikolata sayesinde sertleşiyor soğuyunca ama sadece tatlandırıp kullanılacaksa illa ki ek bir içerik eklemek gerekiyor sanırım. Önceden Dr. Oetker'in krema sertleştiricisi vardı fakat uzun zamandır hiçbir yerde görmedim. 1-2 yemek kaşığı toz pasta kreması veya tadını seviyorsanız kremşanti kullanabilirsiniz sertleştirmek için. Ben bazen toz halde satılan tart jölelerinden kullanıyorum içinde jelatin olduğu için o da işe yarıyor.

Kek için ben evdeki Dr. Oetker Wolke vanilyalıya un ve az daha kabartıcı ekleyerek elde ettiğim karışımı kullandım çünkü Wolke'nin ağzı açılmıştı önceden bir an önce bitsin dedim. Siz güzel bir pandispanya yapın.

MUZLU VE KARAMELLİ PASTA



Malzemeler

 Sade Pandispanya: 16 veya 20 cm çapında çember kalıp için


  • 4 yumurta büyük boy yumurta veya 5 küçük boy
  • 4 türk kahvesi fincanı şeker
  • 4 türk kahvesi fincanı un
  • 2 yemek kaşığı sıcak su
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 tutam tuz


Hazırlanışı

Yumurta sarıları, şeker ve suyu krema kıvamına gelecek şekilde çırpın. Unu ve kabartma tozunu ekleyip 1-2 dakika kadar iyice karışına kadar tekrar çırpın.

Yumurta aklarına bir tutam tuz ekleyerek 4-5 dakika kadar hızlı devirde, yumurta akları iyice katılaşana kadar çırpın ve unlu karışımı ekleyip bir spatula veya kaşık ile yavaşça ve aynı yönde karıştırarak unlu karışımı yumurta aklarına yedirin. Çok fazla karıştırıp kabarmış yumurta aklarını indirmemeye özen gösterin.

Tabanına pişirme kağıdı serdiğiniz kelepçeli kalıbın kenarlarını yağlayıp, hamuru kalıba boşaltın ve 180C önceden ısıtılmış fırında kontrol ederek pişirin. (Pandispanyayı ön ısıtılma yapılmamış fırında yapanlar da var, hiç denemedim nasıl olur bilmiyorum. Her zaman nasıl yapıyorsanız öyle yapın en güzeli.)



Karamelli Krema ve Karamel


  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı yumuşak tereyağ
  • 1 paket (200 ml)  krema (yarım çay bardağı kadarı oda ısısında olmalı)
  • Krema sertleştirici veya veya 2  yemek kaşığı pudra şekeri veya 1 yemek kaşığı toz krema (kremşanti veya vanilyalı pasta kreması olabilir)


Karamel için: Şekeri tercihen dibi yapışmayan bir tavaya koyun ve altını açıp erimeye bırakın. Şeker ilk önce kenarlardan erimeye başlayacak. Erimeye başlayan şekeri yavaşça karıştırıp, her yerin hemen hemen eşit karamelize olmasını sağlayın. ( Öylece bırakınca bir kısmı hemen kararıyor, beyaz kalan kısımlar karamelize olana kadar diğer kısım acımaya başlayabilir. )

Şeker tamamen eriyince rengi koyulaşmaya başlayacak, bildiğimiz o karamel rengini alıncaya kadar bekleyin ve içine yumuşak tereyağını ekleyip karıştırın. Bu aşamada köpürebilir, dikkatli olun. Karıştırın ki pürüzsüz bir kıvamı olsun. Tereyağı da tamamen eriyince ocaktan alıp sıvı kremanın oda sıcaklığında olan yarım çay bardağı kadarını ekleyip seri bir şekilde, katılaşmalara imkan vermeden karıştırın ve kalan yarısını ekleyip pürüzsüz bi sos elde edene kadar karıştırın. Eğer şekerin katılaşan kısımları varsa ocakta 1-2 dakika kaynatabilirsiniz kremalı karışımı.
Bu karışımı soğumaya bırakın.

Bir kapta kremanın soğuk 150 mlik kısmını sertleşene kadar çırpın ve soğuyan karamel sosu ve sertleştirmek için kullanacağınız malzemeyi ekleyip tekrar sürülebilir kıvam alana dek 1-2 dakika çırpın.



Sade Krema

  • 100 ml soğuk sıvı krema
  • 1.5 yemek kaşığı toz krema veya krema sertleştirici veya
  • 5-6 yemek kaşığı pudra şekeri (damak zevkinize göre artırıp azaltabilirsiniz)


Kremayı ve pudra şekerini sertleşene dek çırpın.



Muz Püreli Krema


  • 1 bütün muz
  • yarım çay kaşığı tarçın
  • 100 ml sıvı krema
  • 1 tatlı kaşığı krema sertleştirici veya toz krema
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri


1 muzu çatalla ezerek püre haline getirin ve pudra şekeri  ve tarçınla çırpıp sertleştirdiğiniz kremaya ekleyip karışana kadar tekrar çırpın.

Katlara koymak için dilimlenmiş 2 adet muz


Pastanın Yapılışı


  1. Soğuttuğunuz pandispanyayı kalıptan alın ve enine 3 parçaya bölün. (Katları ıslatmka isterseniz süt tadı en bastırmayacak tercih olur)
  2. İlk katı tabağa yerleştirip dilerseniz ıslatın ve sade kremadan 2 kaşık ayırarak kremayı yayın ve üzerine dilimlenmiş muzları dizin. Muzların üzerine kalan 2 kaşık kremayı dökün ve yayın. Bu üst katın tutunmasına yardımcı olaak.
  3. 2. kat kek dilimini yerleştirin ve muzlu tarçınlı kremayı sürüp son kat ile kapatın. 
  4. Karamalli kremayla pastayı kaplayın ve dilediğiniz gibi süsleyin.