Freitag, 21. Juni 2013

YENİ BİR BLOG DAHA..

 
 
Merhabalar... Son kayıt tarihime dikkat ederseniz, neden buralarda olmadığımı anlamışsınızdır.
Geliyorum  ama bu kadar ara yeter. Okullarda kapandı. Arkadaşlarımı, paylaşımları özledim.
Bu yayını acele yapmak istedim. Çok sevdiğim bir arkadaşım daha blog dünyasına katıldı.
Aranızdan bazı arkadaşlarım kendisini tanıyor. Buluşmalarımızda o da bizimleydi.
Kitap delisi, sanat ve kültür her zaman onun için ön planda. Bize hiç yabancı değil. 
Ben ondan çok şey öğrendim.
Sohbetine doyum olmaz.
 
 

 

Donnerstag, 20. Juni 2013

Kırmızı Erikli Semizotu Salatası



Semizotunun yemeğini de salatasını da çok severim. Bugün çok lezzetli bir semiz otu salatası tarifi vereceğim; kırmızı erikli, kırmızı soğanlı harika bir salata tarifi. Bu salatayı çok önce Çeşme'de ev yemekleri yapan bir restoranda şefin tavsiyesiyle yemiştim ve o günden beri çok severek yapıyorum.

Kırmızı eriğin ne işi var salatada demeyin, bir deneyin :) Nar ekşisi, kırmızı soğan, erik, domates, semizotu, roka derken hayli lezzetli bi salatanız olacak.

KIRMIZI ERİKLİ SEMİZOTU SALATASI


Malzemeler:


  • Yarım demet semizotu
  • 3 tane orta boy kırmızı erik
  • 2 orta boy domates
  • 3-4 yaprak roka
  • 1 orta boy kırmızı soğan
  • Nar ekşisi
  • Sızma zeytinyağı
  • Tuz

Hazırlanışı:

  1. Semiz otlarını temizleyim uzun dallarından ayırın.
  2. Erikleri ince ince doğrayın.
  3. Domatesileri 4 eşit parçaya ayırıp her parçayı da enlemesine 4 parçaya ayırın.
  4. Rokaları 1 parmak kalınlığında doğrayın.
  5. Soğanı ortadan ikiye kesip, orta incelikte doğrayın.


Salata kasesinde tüm malzemeleri karıştırıp zeytinyağı ve nar ekşisini ekleyin.

Brokoli, Kurutulmuş Domates ve Parmesanlı Tam Buğday Makarna



Tam buğday makarna kepekli makarnadan daha sağlıklı ve daha lezzetli, normal makarna ile de lezzet konusunda yarışır. Normal makarnayla kullandığımız hemen her sosla tüketebileceğimiz gibi böyle sossuz ama içindeki diğer malzemeler sayesinde yine lezzetli ve sağlıklı öğünler de hazırlayabiliriz.

Brokoli, kurutulmuş domates, taze soğan ve parmesan kullandım ben.

Tambuğday makarnayı pişirmek normal makarnadan 3-4 dakika uzun sürüyor bunu unutmayın ama dikat edin geçirip güzelim makarnayı hamur da etmeyin.

Ben Barilla kullanıyorum, başka hangi markaların var açıkçası bilmiyorum.


Brokoli, Kurutulmuş Domates ve Parmesanlı Tam Buğday Makarna


Malzemeler:

Malzeme miktarı belirtmem anlamsız olur gibi geldi, önemli bir oran yok çünkü. Dilediğiniz malzemeden dilediğiniz kadar kullanabilirsiniz.


  • Tambuğday makarna
  • Brokoli
  • Yeşil soğan
  • Kurutulmuş domates
  • Rendelenmiş parmesan
  • Karabiber
  • Sızma zeytinyağı

Hazırlanışı:

Makarnayı üzerinde yazan süreyi dikkate alarak haşlayın.

Brokoli'yi bir tencerede yumuşayana kadar haşlayın.
Kurutulmuş domatesleri şeritler halinde doğrayın.
Soğanları köklerinden ayırıp, yıkayın ve 3-4 cm uzunluğunda doğrayın.
Parmesan peynirini rendeleyin.

Makarnayı süzüp, brokoli, domates, soğan ile karıştırıp zeytinyağını gezdirip karıştırın.
En son rendelenmiş parmesan ve karabiber serpin.


Mittwoch, 19. Juni 2013

Çilekli Pembe Pasta








Son günlerde olan olaylardan dolayı pek tadım yok, her ne kadar Gezi eylemleri, direnişçilerin orantısız zekaları yüzümü güldürse de devletten aldığımız haksız ve aşırı tepki, yaralanan ölen kardeşlerimiz, atılan iftiralar oldukça canımı sıktı herkes gibi. Üstüne de halkın önyargısı, orda neler olduğun bilmeden yaptıkları yorumlar ve yargısız infazlarsa tuzu biberi oldu.

Neyse... Haziranın 16'sı kardeşimin doğum günüydü. Ben de ona bir pasta yapayım, hem biraz keyfim yerine gelir dedim. Pembe bir pasta yamaya karar verdim. Bu pembe kekten daha önce de yapmıştım, bu 2. oldu. Geçen seferkinin kreması daha farklıydı. Süzme yoğurtluydu ara kreması. Hafif tam yaza göre bir pastaydı. Buysa ondan farklı, vanilyalı ve fıstıklı 2 ayrı krema ile yapıldı ve üzerine beyaz çikolatalı ganaj kullanıldı. Süslemeleri ise peynirli krema ile yaptım.

Bu ilk pembeli deneme:




Çilek ve fıstık ne alaka diyebilirsiniz ama ben seviyorum ve bence yakışıyorlar. Önce daha fazla katı olan bir pasta yapmayı düşündüm ama bu görüntü de hoşuma gittiği için bu seferlik kalın 2 kek katı ve kalınca bir ara krema oldu. Çilek mevsimi tamamen bitmeden denemenizi tavsiye ederim.

Keke gelince, kek için normal beyaz bir kek hamuruna çilekli bitkisel jel tozu ekledim siz isterseniz çilek püresi de kullanabilirsiniz.

Ben kalın katlar istediğim için hamuru 2'ye bölüp 2 ayrı kek pişirdim ve kesmeden kullandım.

Benim işim biraz acele olduğu için arası için hazır krema kullandım. Çünkü sıvı krema almayı unutmuşum 1 paket vardı evde. Bende hazır toz kremalarla yaptım ama siz kullanmak zorunda değilsiniz. Krema tariflerini verirken alternatiflerini de yazacağım.

Ya da sevdiğiniz herhangi başka kremalar da kullanabilirsiniz. Ben o an evde olanlarla uydurduğum bir şey yaptım. Araya peynirli krema, üste normal yollarla yapılmış ganaj kullanabilirsiniz. Size kalmış tamamen. Ben sadece fikir olsun diye ekliyorum aslında.

Çilekli Pembe Kek



Pembe Kek Malzemeleri:


  • 4 yumurta
  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı un (450 gr)
  • 1.5 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 paket çilekli tercihen bitkisel jöle
  • 1.5 çay kaşığı kabartma tozu
  • vanilya
  • varsa kırmızı veya pembe gıda boyası



Yumurta sarılarına şekeri ekleyip hızlı devirde 3 dakika çırpın.
Üzerine yağı, sütü ve vanilyayı ekleyip tekrar çırpın ve toz jöleyi ekleyip unu ve kabartma tozunu eleyip 4-5 dakika tamamen karışana kadar önce düşük sonra hızlı devirde çırpın. Rengini daha pembe yapmak isterseniz çok az kırmızı veya pembe gıda boyası ekleyebilirsiniz.

Yumurta beyazlarını 1 tutam tuzla iyice katılaşana kadar çırpın ve üzerine unlu karışımı ekleyip bir spatula ile sürekli aynı yöne yavaşça alt üst ederek karıştırın.

Yağlanmış ve mümkünse altına pişirme kağıdı serilmiş 16 cmlik kelepçeli kalıplara paylaştırın. 2 tane kalıbınız varsa aynı anda pişirebilirsiniz, yoksa hamuru ikiye bölüp yarısını pişirin. Daha sonra da kalan yarısını pişirip soğumaya bırakın.

Ben de iki kez pişirdim, hamurun yarısı beklediği için kabarmaz diye korkmuştum ama sorun çıkmadı.

Bir de herkesin fırını ayrı olduğu için tam ayar vermek ne kadar doğru olur bilmiyorum ama ben ortası birden fırlamasın diye önce 150 derecede pişirip, 15 dakika sonra 175 C'ye getiriyorum. Normalde Pandispanyayı nasıl pişiriyorsanız öyle pişirin ki eşit olsun her yanı. Eğer eşit kabarmazsa yüksek kısımları kesip eşitleyebilirsiniz.



Vanilyalı Krema ve Fıstıklı Krema




Krema tozlarına sütü ekleyip çırpın ve daha sonra 1/3 ünü başka kaseye alıp içine fıstığı ekleyip karıştırın.

Veya kendiniz yapmak isterseniz:

1 paket sıvı süt kreması + 1 çay bardağı pudra şekeri+ vanilya

Sıvı krema ile yapacaksanız, süt kremasının soğuk olmasına özen gösterin ve 3-4 dakika hızlı devirde krema kabarana kadar çırpıp içine pudra şekeri ve vanilyayı ekleyin. Bu biraz cıvık oluyor, ben bazen 1 tatlı kaşığı tart jölesi ekliyorum. Kremayı katılaştırmak için normalde ne yapıyorsanız onu yapın çünkü kremanın yüksek durması için biraz katı olması gerek.


Fıstıklı Krema

300 ml (3.5 çay bardağı) süt
2 yemek kaşığı mısır nişastası
4 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı terayağ
30 gr çekilmiş antep fıstığı

350 ml soğuk sütü tencereye alıp, kuru malzemeleri ekleyin ve iyice karıştırın. Daha sonra altını yakıp muhallebiden hafif koyu bir kıvam alana kadar pişirin. Ocaktan alıp tereyağını ekleyin ve eriyene kadar karıştırın. Soğumaya bırakın.

Pembe Kaplama Kreması 


  • 200ml sıvı krema
  • 150 gr beyaz çikolata
  • 100 gr tereyağ
  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri
  • Pembe renk verecek kadar gıda boyası


50 ml sıvı kremayı ısıtın ve kaynatmadan ocaktan alın. İçine minik parçalara ayırdığınız beyaz çikolatayı ekleyip karıştırın. Pembe boyayı ekleyip pürüzsüz olana kadar karıştırın ve oda ısısında soğumaya bırakın.

100 gr yumuşak tereyağını kremamsı kıvam alana kadar çırpın ve içine soğumuş beyaz çikolatalı karışımı ekleyip tekrar çırpın. Kremanın kalanını ayrı bir kapta2-3 dakika katılaşana kadar çırpıp içine ODA SICAKLIĞINDAKİ tereyağlı karışımı ekleyip tekrar 1 DAKİKA kadar karışana kadar çırpın.

Süsleme Kreması


  • 50 gr oda ısısında tereyağ
  • 2 yemek kaşığı pusra şekeri
  • 100 gr labne peyniri


Tereyağını pudra şekeri ile krema kıvamına gelene kadar çırpın. Peyniri ekleyip pürüzsüz olana kadar çırpın.


PASTANIN YAPILIŞI


  • Pembe kek katlarından birini alt kat olarak düz bir tabağa veya tepsiye alın ve süt ile ıslatın. 
  • Kalın bir kat vanilyalı krema sürün, üzerine dilimlenmiş çilekleri ve fıstıklaı ekleyin. 
  • Çilek katmanının üstünü fıstıklı krema ile kaplayın. 
  • 2. katı yerleştirip beyaz kremanın kalanı ile pastayı çok ince bir şekilde ama katlar arasındaki boşlukları doldurarak kaplayın.
  • Pembe krema ile pastayı kaplayıp, süsleme kreması ile süsleyin. 







Donnerstag, 30. Mai 2013

SELEN'LE TANZANYA'YI GEZMEYE NE DERSİNİZ ?



Hani bir ara sizlere http://zeynepozmenunlu.blogspot.com/2011/11/bayram-nasil-mi-geciyor.html bu yazımda , fotoğrafçı bir arkadaşımdan bahsetmiştim. Blog yazması konusunda teşvik etmiştim. Tam 2 sene olmuş. Şimdi bir cesaret başlamış. Selen benim ilkokul arkadaşım. Ben onunla, hem bu yeteneğinden dolayı, hem de bu kadar değişik ülkeye gidip fotoğraf çekmesinde ki cesaretinden dolayı gurur duyuyorum.

Tanzanya'yı yakından görmek isterseniz, buyrun buraya. http://selenbozoklu.blogspot.com/

Selencim, sen bence diğer gezdiğin ülkeleri de sıraya koy. Bekliyoruz haberin olsun.

Sonntag, 26. Mai 2013

Mercimekli Humus






O kadar ara verdikten sonra böyle iki satırlık bir tarifle dönmek olur mu? Olsun bakalım, sırf Mayıs ayımız boş geçmesin, nerede yeni tarif sitemleri dursun diye. Yine bir hava sıcaklığından salatayla beslenme günlerine girdim. Denediğim üç - beş yeni tarif oldu son bir ayda ama fotoğraflayamadım. Yemek yemeye başlar başlamaz yine buraları şenlendiririm inşallah. 



Mercimekli Humus



Donnerstag, 23. Mai 2013

YAŞASIN POSTCROSSING ...

Postcrossing'e 3 aydır üyeyim. Kart yazmak, kart almaktan çok keyif aldığım için, bana bu sürekli etkinlik çok keyif veriyor. Bazı arkadaşlarım, nasıl vakit ayırıyorsun, bu kadar işinin arasında, PTT yakın olması lazım , gibi şeyler söylüyorlar. Ama ben ilkokuldan beri arkadaşlarıma, kuzenlerime ya da onların kuzenlerine, hadi mektuplaşalım ya da birbirimize kart gönderelim derdim. Lise'de de yine arkadaşlarımla bu mektuplaşma devam etti. Hatta bu mektuplaşma, ülkeler arası bile olmuştu. Son senelerde blogta ki her kart etkinliğine katıldım. Kart biriktirmeyi çok seviyorum. Tüm o zamanlardan beri gelen mektuplar halen duruyor. Babaanneme gittiğimde, onun biriktirdiği, aileden gelen kartlar, düğün davetiyeleri koleksiyonu vardı. Yalvarırdım, onları bana versin diye. ve hatta annemin, İsviçreli, ve İtalyan arkadaşlarından gelen yılbaşı, paskalya, doğum günü ve gittikleri ülkelerden attıkları hatıra kartları alır, kendi çekmeceme koyardım. Teyzem de , her sene İsviçre'den herbirimizin doğumgünü,yılbaşı ,bayramlar, yıldönümleri için attığı o değerli, kumaşlı, ya da bakır kartları annem hep çerçeve yaptırırdı. O çerçeveleri halen saklıyorum. Yani kartların benim için önemi gerçekten büyük.
 
Bu kartlar , ABD, Almanya, Hollanda, Rusya, Ukrayna, Çin, Malezya, Finlandiya gibi ülkelerden geldi.
 
 
Happy postcrossing ;)