Sonntag, 29. September 2013
Ev Yapımı Çokokrem - Nutella - Sürülebilir Çikolata
Bir markanın ürünün adının önüne geçmesi onun ne kadar güçlü bir marka olduğunu gösterir ve de ne kadar beğenildiğini. Mesela 10 yıl öncesine kadar sürülebilir çikolatanın adı çokokremdi, yavaş yavaş chokella sonra da nutella oluverdi. Öyle ki nutellasız kahvaltı sofraları yok, nutella kadının ve erkeğin stresli zamanlarında tatlı krizlerinde kaşık kaşık dalabileceği bir kurtarıcı.. Şİmdi
İki Renk Çikolatalı Kurabiyeler ve Karamelli Çikolata Dolgulu Kurabiye
Çayla, kahveyle derken bir günde bitti hepsi :(
Bu arada burda verdiğim tarif temel bir şekerli kurabiye tarifi. Bu kurabiyelere tarçın, zencefil ekleyip yılbaşı için süsleyebileceğiniz gibi, şeker hamuruyla veya glazürlerle de süslemek için olduka uygunlar.
Süsleme konusunda acemiyim. Yavaş yavaş öğreniyorum, eminim çok daha güzellerini yaparsınız siz ama bir iki tavsiyem olacak.
Süslemeye kurabiyeler soğuduktan sonra başlayın ve bir kat çikolata sürdükten sonra 2.ye çalışacaksanız ilk katın donmasını bekleyin. Yoksa benimkiler gibi bozulur :)
Beyaz çikolata için markette Nestle vardı onu kullandım, ama küvertür bulabilirseniz çok daha iyi olur. Beyaz çikolatayla çalışması zor biraz. Bitter için eğer elimin altında küvertür yoksa Eti'nin %70 kakao oranına sahip bitterini kullanıyorum. Fena değil, tavsiye ederim. Sanırım Ülker de %80 ve %60 kakao oranına sahip çikolatalar çıkarmış.
Dolgulu kurabiyelere milkanın karamelli büyük damla çikolatalarını kullandım, zaten markette görür görmez ben bunla kurabiye yaparım diye almıştım 4 paket :) Sarelle ve benzeri ürünler de kullanılabilir.
Kuru meyve olarak da bir tahıl gevreğinin içinden ayıkladıklarımı kullandım ben. Ama kuru çilek de diğer meyveler de satılıyor. (malatya pazarı, migros )
Reklam gibi oldu biraz ama fikir olsun diye yazdım işte :)
Deneyen olursa şimdiden afiyet olsun!
Siz en çok hangi kurabiyeleri seviyorsunuz ve bana denemem için ne tavsiye edersiniz?
![]() |
Karamelli Çikolata Dolgulu Kurabiyeler |
![]() |
İki renk çikolatalı kurabiyeler |
![]() |
Can sıkıntısına birebir, işsiz kurabiyeleri ( şaka tabi ama canınız sıkılıyorsa bunları süslemek terapi gibi) |
Siyah ve Beyaz Çikolatalı Kurabiyeler:
Kurabiye:
- 2.5-3 su bardağı un
- 125 gr tereyağ
- 1 su bardağı + 3 yemek kaşığı şeker
- 1 yumurta(hafşfçe çırpılmış)
- 2 yemek kaşığı süt
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1/4 çay kaşığı tuz
- Vanilya
- Severseniz limon veya portakal kabuğu
Süslemek için:
- 100 gr beyaz çikolata
- 100 gr bitter çikolata (%7o kakaolu)
- 100 gr sütlü çikolata
- Kuru meyve
Dolgulu olanların içine:
- Karamelli çikolata parçaları veya çikolata parçaları veya sarelle, nutella benzeri kremalar
Hazırlanışı:
Kurabiyeler:
Fırını 170Cye ayarlayın. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
Un, kabartma tozu, tuzu bir kapta karıştırın. Ayrı bir kapta yumuşak tereyağı ve şekeri krema kıvamı alana kadar çırpın. Yumurtayı ve vanilyayı mikser çalışırken tereyağı ve şeker karışımına ekleyin. İyice karıştıktan sonra unlu karışımı ekleyip karıştırın. Gerekirse yoğurun veya mikserin katı hamur ucunu kullanın. (makinanıza bağlı, ben hiç uç değiştirmeden çırptığım aparatla hamuru da karıştırabiliyorum.)
Elde ettiğiniz hamuru düz bir yüzeye alın ve oklava veya merdane yardımı ile yarım cm kalınlığında açın ve dilediğiniz şekilde kesin. Kurabiye kalıpları kullanabileceğiniz gibi bıçakla kareler de kesebilirsiniz. Ben daire şeklindeki kurabiyeleri çay bardağı ağzı ile kestim.
Dolgulular için, ceviz büyüküğünde hamuru avucunuz içinde açın ve içine çikolata parçalarını ekleyip hamuru kapatın ve yuvarlayın. Daha sonra üst kısmından hafif bastırarak şekillendirin.
Kurabiyeleri yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
170C fırında 10 dakika pişirin. Hamurun kızarmaması gerek unutmayın. Fırından çıkınca yumuşak dursa da katılaşıyor.
Çikolataları benmari usulü eritin. Dilerseniz bitter ve sütlüyü aynı kapta eritip karıştırabilirsiniz.
Kurabiyeler soğuduktan sonra erimiş çikolatalar ve kuru meyvelerle süsleyin.
*2 renkli kurabiyeler için, kurabiyelerin bir tarafını beyaz çikolataya batırıp, yağlı kağıt serilmiş tepside buzdolabında soğutun. Daha sonra çikolatalı taraflarına fazla değmeden diğer yarısını siyah çikolata ile kaplayın ve soğumaya bırakın.
*beyaz ve açık kahve çikolatalı kurabiyelerdeki açık kahve kısma çok az normal çikolata karıştırarak yaptım. Aynı karışımı dolgulu kurabiyeleri süslemek için de kullandım.
*Damlattığınız çikolatalara kürdan yardımı ile şekil verebilirsiniz.

Mittwoch, 25. September 2013
Ev Yapımı Renkli Cupcake Parıltıları (Ev Yapımı Renkli Pasta Süsü)
Aslında bunu bu süsleri bir cupcakein üzerinde çekip paylaşmak istiyordum ama sabredemedim. Cupcakeleri, pastaları süslemeyi çok seviyorsunuz siz de benim gibi biliyorum :) Tabi bu iş için piyasada oldukça ürün mevcut. Gerçi hepsinin satıldığı yer Eminönü ve oraya sürekli gitmek kolay değil. Marketlerde de sadece klasik pasta süslerinden var. Bu yüzden sizinle bu ev yapımı pasta süslerinin tarifini paylaşıyorum. İstediğiniz renklerde ve miktarlarda ev yapımı pasta süsleriniz parıltılarınız olsun.
Ev yapımı pasta süsü yani parıltıların tarifini vermeden önce malzemeleri yazayım.
İhtiyacınız olan şeyler: toz şeker, buz dolabı poşeti, kürdan ve gıda boyası.
Yapımı 10 Dakikanızı almıyor.
Kullanacağımız malzemeleri hazırlıyoruz.
- Bir buzdolabı poşetine istediğimiz kadar tozşeker koyuyoruz.
- Kürdanı jel gıda boyasına 1 cm kadar batırıp daha sonra poşetin içindeki şekere damlatıyoruz.
- Poşetin ağzını sıkıca tutup gıda boyası içerdeki şekere iyice karışana kadar elimizle poşeti ovalıyoruz, karıştırıyoruz ve boyayı yediriyoruz.
- Rengi koyu mu geldi, biraz daha şeker ekleyin!
- Eğer iki rengin karışımını kullanacaksanız, önce başka kapta renkleri karıştırın ve 3-4 damla da su ilave edin ve tekrar karıştırın. Daha sonra şekerlere boyayı yedirin.
Renkli parıltılarınız hazır!!
Bir kaç tane daha ev yapımı pasta süsü tarifi gelecek :)
Labels:
cupcake süsü,
diy,
ev yapımı,
ev yapımı pasta süsü,
evde pasta süsü,
kendin
Dienstag, 24. September 2013
Çikolatalı Pasta
Böyle bol çikolatalı pastayı havalar ısındığından beri yemedim diyebilirim. Bana ağır geliyor çok sevsem de. Sanki bol çikolatalı pastalar tam bu havalar belki de biraz daha soğuk zamanlar için gibi. Kışın ise sıcacık sufleler, browniler seviyorum. Hava biraz serinlemişken ve evde de pasta kalmamışken :D boool çikolatalı bir pasta yapayım dedim bizimkilere. Bu pastanın bitmesi 1 saat sürmedi. 5 kişi önce birer dilim yedik, sonra hadi bi daha dedi herkes ve bitti :( Aaa tabi bir de mecburen benim fotoğraf çekmemi beklediler ve söylendiler :D
Bol çikolatalı pasta dedim de neresi bol derseniz, keki de çikolatalı, kreması da. Üzeri de rendelenmiş sütlü çikolata kaplı. Hem de kalınca bir katman. Ağır olur derseniz, keke çikolata eklemeyebilirsiniz.
Ben büyük dikdörtgen bir borcamda yaptım. Kekin yarısını ortadan kestim ve onu dilimleyip çayla yedik öyle sade. Diğer yarısını ise ertesi gün bu pastayı yaparken kullandım. 1 tane baton pastam oldu ama o borcamdan 2 baton pasta çıkardı. Ben hemen bitsin de ertesi gün yeni bir şey yapayım diye hiç 2 boy yapmayı düşünmedim. Borcamın yarısında kalan keki yine ikiye böldüm ve her parçayı da enlemesine 2 kata ayırdım. Bence bu tarz baton pasta yapmak için ideal bir yöntem. Ne iki kere kek pişiriyorsunuz ne de kabarmadı diye 4 kata bölünmediği için üzülüyorsunuz. Siz vereceğim ölçülerde yaparsanız benimki gibi küçük 2 baton veya 1 büyük baton pastanız olur.
Çikolatayı rendelemek bence doğramaktan çok daha zor, ben tırtıklı bir bıçakla doğradım ince ince. Rahat doğranması için de 15 dakika buzlukta beklettim doğramadan önce.
Kreması ise en basit haliyle çikolatalı mus. Onu da anlatacağım aşağıda.
Pastayı ıslatmak için ben sıcak suda erittiğim çikolata ile hazırlanmış karışımı kullandım. Severseniz badem likörü, vişne likörü, vişne suyu kullanabilirsiniz. Sadece süt bile işinizi görür.
Kenarlarına ise bir bisküvi markasının çikolatalı stik piskevitlerinden yapıştırdım.
Kekle uğraşmak istemezseniz Dr. Oetker'in çikolatalı Wolke kek karışımı oldukça işinize yarar. Tavsiye ederim.
Kalıp için de 3 litre hacminde bir kalıp işinizi görür. Kullandığım borcamın ölçülerini hatırlamıyorum ama 6-7 cm derinliğinde ve yaklaşık 15 inçlik bi laptop boyu ve genişliğindeydi. dikdörtgen bi borcam işte. (ne kadar güzel tarif ettim di mi :/ )
Ben bu pastayı dediğim gibi sıcak çikolata ile ıslattım, peki siz böyle bol çikolatalı bir pastaya ne yakıştırırsınız? Yorumlarınızı gerçekten merakla bekliyorum.
BOL ÇİKOLATALI PASTA
Kek:
3 yumurta
2.5 su bardağı un
1.5 çay kaşığı kabartma tozu
1.5 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı toz badem (kullanmayacaksanız un miktarını 1 çay bardağı artırın)
140 gr %70 kakao oranına sahip bitter çikolata(kullanmak istemezseniz kakao miktarını 2 kaşık artırın)
3 yemek kaşığı kakao
1 çay bardağı kefir veya sıcak süt
150 gr yumuşak tereyağ
vanilya
Krema:
200 ml (1 paket) süt kreması (soğuk)
100 gr %70 kakaolu bitter çikolata
100 gr sütlü çikolata
Islatmak için:
1 çay bardağı sıcak su
40 gr çikolata
Üzeri için: Rendelenmiş veya bıçakla ufak parçalara ayrılmış sütlü çikolata
Hazırlanışı
Kek:
Fırını 175 dereceye ayarlayın.
Pişireceğiniz kalıba yağlı kağıt serin veya yağlayın.
Çikolatayı benmari usülü eritin
Yumuşak tereyağıyla şekeri, tereyağı krema kıvamına gelene dek çırpın. (3-4 dakika)
Yumurta sarılarını teker teker ilave edip çırpın. Çikolatayı ekleyin, karıştırın.
Kefiri ekleyin ve karıştırın.
Un, kabartma tozu, kakao, badem ve vanilyayı ekleyin, tamamen karışana dek çırpın.
Yumurta beyazlarını ayrı bir kapta bir tutam tuzla yumurtalar kabarana ve sertleşene dek 5-6 dakika yüksek devirde çırpın. Daha sonra kakaolu karışımı, yumurta beyazlarına ekleyin ve tahta kaşık veya spatula ile alt üst ederek, karıştırın. Malzemelerin iyice karışması yeterli.
Fırın tepsisine döküp, 40-45 dakika pişirin. (Fırından almadan kürdan testi yapmayı unutmayın.)
Krema:
Çikolataları benmari usülü eritin. (aynı kapta eritin ve karıştırın)
50 ml kremayı(yarım çay bardağı) benmari usülü erittiğiniz çikolata ile iyice karıştırın ve 3 dakika çırpın.
Kalan 150ml kremayı soğukken 3-4 dakika hızlı devirde krema katılaşana dek çırpın. Daha sonra çikolatalı karışımı bir yandan eklerken bir yandan da çırpın. Tamamen karışınca hazır.
Islatma şurubu:
Suyu kaynatın ve içine çikolataları ekleyip çikolata eriyene dek karıştırın.
Pastanın yapımı:
Ilıyan keki enlemesine 4 parçaya ayırın. Kenar kısımlara gelen parçaların kenarlarını bıçakla keserek kekleri eşitleyin.
Her parçayı 2 kata ayırın.
1. baton pasta için:
1 kat kek koyup, hazırladığınız şurup ile ıslatın ve ince bir kat krema sürün. Daha sonra 4. parçayı koyana kadar bu işlemi tekrarlayın ve 4. katı ekledikten sonra keki krema ile kaplayın. Rendelenmiş çikolata ile süsleyin.
2. baton için aynı işlemi tekrarlayın.
Aynı hamuru yuvarlak ve kelepçeli kalıba dökerek de yapabilirsiniz. 20-24 cmlik kalıplar yeterli olacaktır ama en fazla 3 kat yapabilirsiniz.
NOT: Bu perspektif yoksunu illustrasyon vari görseli 3 kişiden pastanın ilk etapta nasıl kesileceğini anlamadıklarını duymam üzerine hazırladım. Grafik tabletim yanımda olmadığından touchpad ile yaptım idare edin :D Umarım daha açıklayıcı olmuştur artık :) Görsele tıklayıp tam boya yakın görebilirsiniz.
Labels:
ciko,
ciko1,
çikolata,
çikolatalı pasta tarifi,
çok çikolatalı pasta,
pasta
Sonntag, 22. September 2013
Kış Hazırlıkları
Bana kalırsa, değişen bir çok şey gibi artık hediyeleşmeler de değişiyor. Tamam belki bi borcamın yerini hiç bir şey tutmuyor ama:) Çalışan bebekli anne, mutfakla arası olmamış yeni gelin, yeni ev tutmuş bir öğrenci, ailesinden uzakta çalışmak zorunda kalan bir bekar için götürülebilecekler içindeki en iyi hediyelerden biri bu bence...
Yazdan hazırlanmış konserveler veya derin
Samstag, 21. September 2013
YAZIN NE Mİ YAPTIK ...
Üç test kitabı ( toplam 800 sayfa), 10 hikaye kitabı (450 sayfa) ve testleri
Çalışan bir anne olarak, okula giden bir çocuğa ne kadar ders çalıştırabilirim, ne kadar yardımcı olup yol gösterebilirim ki. Geçen sene elimden geleni yapmaya çalıştım. Akşamları eve saat yedide geliyordum. Melisa yatana kadar saat dokuz -dokuz buçuk hatta ona kadar ödevlerini yapıyorduk. Son zamanlarda kendi yapıyordu ben kontrol ediyordum. Artık yaz tatilini dört gözle çeker olmuştum. Yaz tatili geldi ve bu kitapların ödev olarak verildiğini öğrendiğimde başımdan aşağıda kaynar sular dökülmüştü.
Çünkü Melisa yaz okuluna gidecekti. Nedenini, acınası durumu burada açıklamak istemiyorum, sadece mecburiyetten demek istiyorum. Sabah sekizde servise binip akşamları saat beşbuçuk-altıda evde oldu. Yani okul döneminden daha uzun saatler evin dışında kaldı. Arada bir hafta tatil yaptık. Ama ödevlerimizin hepsini zamanında bitirdik. Bu gördükleriniz sadece görünen kısmı, buna ilave olarak çarpım tablosunun ve İstiklal marşının tamamı da var. İstiklal marşının 8. kıtasına kadar gelebildik.
Buralardan aylardır uzak kalmamın sebeblerinden en ağır basanını paylaşmak istedim. Ödevlerin çok fazla olduğunu kabul ediyorum. Ama ilerledikçe ne kadar faydalı olduğunu anladım. Öğretmeninin doğru karar verdiğine hem fikirim. Eksiklerini tamamladı. Tam diye düşündüğümüz birçok konunun üstünden tekrar , farklı sorularla geçmek iyi oldu.
Bu arada ben, birçok kitaba başladım , ama çoğu yarım, bir kaçı bitti. Hiç film izleyemedim. Hiç resim yapamadım. Blog yazılarının çoğunu takip edemedim. Sadece boş anı yakalayınca, sıradakilere göz atabildim. Tabii ki, yazın Melisa'ya bakan teyzesi gelmediği için, bütün evin işi gücü de bana bakıyordu. İşin yorgunluğu cabası.
Ben şimdi 3. sınıfa başlamış gibi hissediyorum kendimi. Geçen hafta defterlerimi, malzemelerimi, kitaplarımı aldım, kapladım. Aynen böyle hissediyorum. Maraton yine başlıyor. Kışın daha rahat olduğuna karar verdim. Şimdi okulun etüdüne başlatıyoruz. Öğretmenimiz ödevleri de yaptıracakmış.
Bakalım yeni sınıfta bizi neler bekliyor.
Dienstag, 17. September 2013
Nutellalı Supangle
Nutellalı Supangle
Malzemeler;
1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
1 adet yumurta
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
2 yemek kaşığı kakao
5 - 6 yemek kaşığı nutella
Yapılışı;
Un, toz şeker, yumurta ve sütü büyük bir tencerede çırpıcıyla muhallebi olana dek karıştırarak pişirin. Ocaktan aldıktan sonra su, sıvı yağ, kakao ve nutellayı ekleyip mikserle
Süt Kremaları
"Süt kreması nedir, nasıl çırpılır, nerde kullanılır, nasıl koyulaşır?" soruları krem akullanılan her tarfite mutlaka birilerinin kafasını kurcalıyordur. Bu yüzden bu yazıyı yazmak istedim kendi bilgilerime dayanarak. Herhangi bir ürünün veya markanın reklamını yapmakla ilgilenmiyorum, amacım sadece kendi tecrübelerime dayanarak bilgi vermek.
Tereyağının da hammaddesi olan süt kremaları uzun yıllardır piyasada. Uzun süre boyunca marketlerde Pınar'ın süt kreması vardı sadece eskiden fakat şimdi hemen her süt markasının kremasını bulmak oldukça kolay. Üstelik fıyatları da birbirlerinden farklı.
Süt kremasını, dondurma yapımında, pasta kremalarında, trüf hazırlarken, karamel yapımında, sufle gibi çikolatalı tatlıların yanında, çorbalarda ve kremalı yemeklerde bolca kullanıyoruz. Ayrıca süt yerine kekte kullanıldığında keke çok güzel bir doku kazandırıyor.
Peki hangi süt kreması? Bu soruya cevap vermek biraz zor. Dedim ya, her markanın kreması var neredeyse ve hemen hemen hepsi aynı. Bu yüzden şu şekilde bir ayrım yapabiliriz: yemeklerde kullanımlık, tatlılarda kullanımlık.
Pasta ve tatlılarda çırparak kullanacaksanız, kremadan beklentimiz kıvam alması ve kabarması. Bu yüzden içinde emülgatör olanları tercih ederseniz paketi açtığınızda suyu ile ayrılmış katı madde görme şansınız çok çok az. Bu yüzden Tikveşli süt kreması ve Sütaş süt kreması iyi bir seçim olabilir. Hangi marka alacaksanız içindekilere bakın ve emülgatör olanı tercih edin.
Yemek, çorba, karamel ve ganajlarda kullanmalıksa Pınar süt kremasını öneriyorum. Bunda katılaşmasına ihtiyaç duymuyoruz, içinde de emülgatör yok.
Tabi ki illa ki ayıracak değilsiniz, hepsini de kullanabilirsiniz gerektiği şekilde hazırlayarak.
KREMAYI SERTLEŞTİRMEK
Önceden Dr. Oetker'in küçük paketlerde krema sertleştiricileri vardı ama artık piyasa yok. Yine de pasta malzemeleri satan yerlerde bulabilirsiniz.
Kremayı sertleştirmek için başka bir yöntem ise toz çırpma kremalarından kullanmak. Damak zevkinize göre sade pasta kreması, vanilyalı, kakaolu kullanabilirsiniz. Krem şanti de bir seçenek. Benim kıvamlı kalsın diye tart jölesi kullandığım bile oldu :)
Tabi ki en önemli kısım ise çırpacağınız kremanın yeterince soğuk olması ve iyice çırpmanız.
Mutlaka herkesin kullandığı yöntemler vardır, sizin de varsa benimle paylaşırsanız hem ben de uygularım hem de bu yazıya eklerim.
Tereyağının da hammaddesi olan süt kremaları uzun yıllardır piyasada. Uzun süre boyunca marketlerde Pınar'ın süt kreması vardı sadece eskiden fakat şimdi hemen her süt markasının kremasını bulmak oldukça kolay. Üstelik fıyatları da birbirlerinden farklı.
Süt kremasını, dondurma yapımında, pasta kremalarında, trüf hazırlarken, karamel yapımında, sufle gibi çikolatalı tatlıların yanında, çorbalarda ve kremalı yemeklerde bolca kullanıyoruz. Ayrıca süt yerine kekte kullanıldığında keke çok güzel bir doku kazandırıyor.
Peki hangi süt kreması? Bu soruya cevap vermek biraz zor. Dedim ya, her markanın kreması var neredeyse ve hemen hemen hepsi aynı. Bu yüzden şu şekilde bir ayrım yapabiliriz: yemeklerde kullanımlık, tatlılarda kullanımlık.
Yemek, çorba, karamel ve ganajlarda kullanmalıksa Pınar süt kremasını öneriyorum. Bunda katılaşmasına ihtiyaç duymuyoruz, içinde de emülgatör yok.
Tabi ki illa ki ayıracak değilsiniz, hepsini de kullanabilirsiniz gerektiği şekilde hazırlayarak.
KREMAYI SERTLEŞTİRMEK
Kremayı sertleştirmek için başka bir yöntem ise toz çırpma kremalarından kullanmak. Damak zevkinize göre sade pasta kreması, vanilyalı, kakaolu kullanabilirsiniz. Krem şanti de bir seçenek. Benim kıvamlı kalsın diye tart jölesi kullandığım bile oldu :)
Tabi ki en önemli kısım ise çırpacağınız kremanın yeterince soğuk olması ve iyice çırpmanız.
Mutlaka herkesin kullandığı yöntemler vardır, sizin de varsa benimle paylaşırsanız hem ben de uygularım hem de bu yazıya eklerim.
Sonntag, 15. September 2013
Frambuazlı Kırmızı Kadife Pastacıklar
Çok güzel görünmüyorlar mı? Minik kavanozlarda tartlar, dipleri kırmızı kadife kek üzerleri peynirli krema ve ahududu kaplı. Pek güzel oldular, hemen yedik bitirdik :)
Kalmış, bayatlamış, artmış keklerinizi bu şekilde değerlendirebilirsiniz. Ben artan hamurdan yapmıştım bu yüzden keki tazeydi, ıslatmadım. Eğer bayat kek kullanacaksanız nar veya frambuaz suyuyla ıslatabilirsiniz. Özellikle nar çok yakışıyor. Islatmak için bayat olmasına gerek yok, tazeyse de ıslatabilirsiniz çok daha yumuşak güzel olur ama bayatsa kesin ıslatın :)
*Ben Gü Puds manyağıyım, çok severim. Bir sürü kavanozları var bende. Onları kullanarak yaptım, siz de böyle kase gibi kavanozlarınız varsa kullanabilirsiniz.
*Sufle kapları, kuplar, dondurma kaseleri veya kaseler hatta ayaklı bardaklar bile böyle tarifler için oldukça uygun ve şık.
Peynirli Kremalı Kırmızı Kadife Kavanoz Pastalarının yapımı tarifi çok kolay:
-Yeni kek yapacaksanız minik kaplara istediğiniz bir kek hamurunu üzerinde krema için yer kalacak kadar paylaştırıp pişirmek, kek ılıyınca da krema ve meyve ile süslemek.
-Ama bu tarif en güzel bayat veya fazla kekleri değerlendirmek için kullanılır. Eğer bayat kekle yapacaksanız, keki ufalayın ve kavanozların veya kaselerin dibine yayın. Parmaklarınızla bastırıp biraz kıvamını sıkılaştırın ve sevdiğiniz bir meyve suyu ile ıslatın. Daha sonra kremayı sıkıp, yine ıslattığınız meyve suyuna uygun bir meyve ile süsleyin.
Benim kullandığım kekin tarifi burada.
Kremanınki de burada.
Sizlerin de böyle bayat ürünleri değerlendirmek için kullandığınız tarifleriniz, yöntemleriniz var mı?
Limonata Cupcakeler (Limonlu cupcakeler)
Yine 1 ay önce yapıp yayınlamayı unuttuğum bir tarif. Limonata gibi, limonlu tatlı cupcakeler yaptım. Kekleri biraz limonata ile ıslattım ve peynirli ve limonlu krema ile kapladım. Üzerlerine de 1 dal vişne...
Bende krema sertleştirecek bir şey kalmadığı için biraz kıvamsız oldu kremam ama lezzeti mükemmeldi, anında bitti.
Limonlu cupcakelerin tarifine de hemen geçiyorum:
LİMONATA CUPCAKELER
Malzemeler:
Kek:
- 2 yumurta
- 1.5 çay kaşığı kabartma tozu
- 100 gr oda sıcaklığında yumuşak tereyağ
- 2.5 su bardağı un (yumurtalar büyükse yarım su bardağı daha ekleyin)
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 limonun rendelenmiş kabuğu
- yarım limon suyu
- 100 gr (yarım paket) labne, 100 ml sıvı krema(yarım paket) veya bir çay bardağı ayran (2 yemek kaşığı yoğurda su ekleyip çırparak yapın)
Labneli, Limonlu Krema
- 1 paket labne peyniri (200 gr)(soğuk)
- 1 paket süt kreması(soğuk)
- 4-5 yemek kaşığı pudra şekeri(damak tadınıza göre artırın)
- 1 limon kabuğu rendesi
- Kremayı sertleştirmek için krema sertleştirici veya 2-3 yemek kaşığı toz krema
Islatmak için
- 1 limonun suyu
- 1 çay bardağı su
- 1 yemek kaşığı limon likörü(tercihen)
- 3 yemek kaşığı toz şeker
Hazırlanışı:
Krema:
Kremayı sertleşene ve hacmi artana kadar 4-5 dakika yüksek devirde çırpın. Pudra şekeri, krema sertleştirici, peynir ve limon kabuğunu ekleyin ve iyice karışana ve kremanız süslemek için uygun bir kıvam alana dek yüksek devirde çırpın. Kekler pişene kadar dolapta bekletin.
Kek
Fırını 170 C'ye ayarlayın.
Un ve kabartma tozunu bir kaba eleyin.
Ayrı bir kapta tereyağını krema kıvamı alana dek iyice çırpın. Şekeri ekleyin ve 4 dakika daha yüksek devirde çırpın. Labneyi ve limon suyunu ekleyip karışana dek çırpın.
Yumurtaları teker teker ekleyin ve çırpın.
Karışıma unlu karışımı ve limon kabuklarını ekleyip, düşük devirde un karışana dek karıştırın. Fazla ve yüksek devirde çırpmayın, sıvı karışımın unu yemesi yeterli.
Hamuru cupcake kalıplarına paylaştırın.
170C önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika üzerleri hafif kızarana kadar pişirin.
Limonata:
1 limonun suyunu sıkın ve 1 çaybardağı su, 1 yemek kaşığı likör ve 3 yemek kaşığı toz şeker ile şeker eriyinceye kadar karıştırın.
Cupcakelerin hazırlanışı:
Soğuttuğunuz cupcakeleri Limonlu su ile bir mutfak fırcası yardımı ile hafifçe ıslatın. Üzerlerine kremaları sıkın ve ince dilimlenmiş limon ve herhangi bir meyve ile süsleyin.
Freitag, 13. September 2013
Karamelize Arpacık Soğan ve İstiridye Mantarlı Spagetti
Neyse ki makarna var... Gerçekten, her bütçeye ve her damak tadına uygun ne var böyle başka? İstediğiniz gibi lezzetlendirebiliyorusunuz. En pahalısının paketi 2 lira. Hem doyurucu, hem besleyici. Salçalı, etli, kremalı, domatesli, fırında, hatta böreğin içinde. Evet, böreğin içinde. Annem yapardı ben küçükken, pek de güzel bir şeydi. Bir ara yaptırıp tarifini burada da yayınlayayım. Neyse, makarna diyorduk.... Bir besin maddesi daha ne kadar kullanışlı ve her kesime hitap edebilir bilmiyorum. Sade bile güzel. Öğrenci evlerinin baş tacı. Resmen kurtarıcı.
Evet evet, makarnayı yemek aleminin Doctor Who'su ilan ediyorum. Hep yanımızda.
Makarnaya bu kadar methiyeler düzdükten sonra başka bir konuya değinmek istiyorum. Kepekli ve Tam Tahıllı makarna. Çoğunuzun kepekli makarna diyince yüzü buruşabilir, lezzetsiz olduğunu düşünebilirsiniz ama inanın değil. Hele sosla yiyecekseniz hiiiç fark etmiyor, hatta çok daha faydalı oluyorlar.
Fiyatı da pek uygun. Tam tahıllı ise gerçekten çok lezzetli ve üstelik o da çok faydalı. İkisi de rafine irmikle üretilen normal makarnaya oranla 2 kat tokluk hissi veriyor ve lifli. Tam tahıllı olan biraz pahalı, çünkü şu an Barilla'nın tekelinde. 1 paket makarna 5 lira civarında. Kepeklilerdense Filiz ve Ankara Makarna'nınkini denedim, ikisi de çok uygundu fiyatları.Kepekli ve Tam Tahıllı makarnalara en azından 1-2 kere şans vermenizi öneriyorum. Tavsiye edilen sürede pişirdiğinizde inanın normal makarnayı aratmıyor. Hatta ben varken hep bunlar pişiyor, kimse anlamadı daha normal makarna olmadığını :)
Dün yine canım makarna istedi, hatta spesifik olarak spagetti istedi. Baktım tam tahıllı olanından da var, yapayım dedim bare :) Ama benden başka herkes zaten yemek yemiş olduğu için kendime yeecek kadar yaptım. Böyle karamelize arpacık soğanlı, istiridye mantarlı nefis bir makarna çıktı ortaya.
İstiridye mantarı demişken, yemediyseniz hemen koşun bir pazara veya markete alın biraz. Benim gibi kültür mantarını hiç sevmeyen biri bile bayılıyor istiridye mantarına. Böyle içi sulu gibi, çok lezzetli. Zaten sevdiğim 2-3 mantar çeşidi var, onlar da az bulunuyor bunun dışında.
Sizin en sevdiğiniz makarna hangisi?
*****
İstiridye mantarı kullanmak zorunda değilsiniz tabi ki.
Arpacık soğan yerine normal soğan kullanabilirsiniz.
Makarnanız da tam tahıllı olmak zorunda değil, kepekli veya normal kullanabilirsiniz.
Karamelize Arpacık Soğan ve İstiridye Mantarlı Spagetti
Malzemeler:
Yarım paket Spagetti (250 gr)
Karamelize soğan için:
15 tane arpacık soğan
4 yemek kaşığı sıvıyağ
1.5 çay kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı balsamik, elma, nar veya erik sirkesi (kullanmasanız da olur)
tuz
Mantarlı sos için:
500 gr istiridye mantarı
1 yemek kaşığı tereyağ (veya 2 yemek kaşığı sıvıyağ)
1 çay bardağı sıvı krema
tuz, karabiber, maydonoz, roka
Hazırlanışı:
Makarnayı her zaman pişirdiğiniz gibi haşlayın. Suyunu süzün ama makarnayı soğuk sudan geçirmeyin.
Karamelize soğan için:
Soğanları temizleyin. Tavaya sıvı yağı koyup, ısıtın ve soğanları ekleyin. Her tarafı hafif pişene kadar 3-4 dakika orta ateşte pişirin. Daha sonra tuzu ve şekeri serpin, kullanacaksanız sireki ekleyin ve karıştırın. 5-6 dakika kadar soğanlar hafiften kızarmaya başlayınca altını kısın ve arada karıştırarak 15 dakika kadar pişirin. Sabır önemli bu noktada, soğanlarınız aşağıdaki fotoğraftakiler gibi bir renk alana kadar pişmeliler. Eğer yüksek ateşte pişirirseniz dışı hemen yanar ve içleri pişmez.
Eğer normal soğan kullancaksanız, daha kolay pişeceklerdir. Bu yüzden bekleme aşamasında ocağın altının kısık olduğundan emin olun.
İstiridye Mantarlı Kremalı Sos:
Mantarları yıkayıp, yapraklarını ayırın ve şeritler halinde dilimleyin. Bir tavaya 1 kaşık tereyağını koyup, eritin ve mantarları ve tuzu ekleyin. Mantarlar önce suyunu salacak, sonra kızaracaklar. Kızardıklarında kremayı ve karabiberi ekleyin ve 1 dakika kadar daha karıştırarak pişirin.
Kremalı sosu, tabaklara bölüştürdüğünüz makarnalara eşit şekilde paylaştırın ve üzerine karamelize soğanları ekleyin. Roka ve maydonozla süsleyin. Afiyet olsun!
Donnerstag, 12. September 2013
Biber Dilimlerinde Yumurta
Ne zaman aile evinde kalsam, artık havasından mıdır nedir bende bir düzene girme, erken kalkma hevesi oluyor. Ev yüksekte ve denize de çok yakın, bu yüzden bende bir dinçlik ve haliyle de bir açlık oluyor buraya gelince. Yediğimin haddi hesabı kalmıyor. Erkenden kalkıp kahvaltı edip sonrasında günü 8-10 öğünle kapatmış buluyorum kendimi. Bugün de o günlerden biri, sabahın 7'sinde uyandım, hem de kendiliğimden. Hazır erken kalkmışken sizinle de kahvaltı sofralarınıza yakışacak bu güzel biber dilimlerinde yumurta tarifini paylaşmak istedim. Hala kahvaltı etmediyseniz belki deneyebilirsiniz bunu.
Muhtemelen çoğunuzun gördüğü bir yöntemdir de yine de paylaşayım dedim. Biber dilimleri içinde yumurta. Biberli yumurta işte, ama görüntüsü pek bir şirin. Denemenizi tavsiye ederim.
Kullanacağınız biberler daha büyük ve renkli olursa daha şirin, çiçek formunda sonuçlar elde edebilirsiniz ama ben evdeki biberlerle yaptım, o yüzden bu ufak 3 lokmalık dilimler çıktı. Şu kocaman dolmalık biberler oluyor ya hani, sarısı, yeşili, kırmızısı var. Onların dilimleri ile yaparsanız, dilimler de yeterince büyükse yumurtayı çırpmadan içine akıtabilirsiniz. Böylece sarısı dağılmamış olur.
Biberde Yumurta (Biber Dilimleri İçinde Yumurta)
Tek tek malzeme yazmama gerek olmadığını düşünüyorum. Yapmanız gereken şey basit: Büyükçe biberleri 1.5-2 parmak kalınlığında dilimleyin. Yumurtayı içine eklemek istediğiniz malzemeleri de ekleyip çırpın (peynir, yeşillik, baharat, şarküteri ürünü vs...). Biberleri hafif yağlanmış ve ısıtılmış tavaya alın ve içlerine çırpılmış yumurtayı akıtın. Alt kısmı biraz pişince tavanın altını biraz kısıp kapakla kapayın. Bir süre sonra baktığınızda yumurta katılaşmış olacak, dilimleri ters çevirin ve üstte kalan kısımların pişmesini de sağlayın. Pişirme süresi 10-12 dakkayı bulabilir. Tavayı kapakla kapamanız önemli, ısı içerde kalıyor ve kalın olan yumurtanın ters çevirmeden içinin de pişmesini sağlıyor.
Sizin de böyle değişik ve güzel görünen tarfileriniz varsa benimle paylaşır mısınız?
Simit Yapmak..
Yemek bloggerı olmanın en güzel yanlarından biri büyük mutfaklarda, fabrikalarda yemek yapma şansınızın olması.. Hele ki sizi çağıran sevdiğiniz ve bildiğiniz bir markaysa mutlu olmamanız içten değil. Güllüoğlu'nda ilk katmer için toplanmıştık, pek benlik bir lezzet olmadığından onu evde denememiştim. Ama bu sefer öyle bir şey denedik ki, hepimiz seviyoruz; simiiit..
Duru'yla
Süt Tozu Mevzusu
Süt tozu diyince bir çok kişinin aklına kahve kreması geliyor. Kahve kreması bitkisel ve oldukça yağlı bir üründür ve sütle alakası yok:) Süt tozu ise malum süten elde ediliyor, sütün içindeki suyu aldığınızı düşünün, kalan kısım süt tozu :)
Sağlıklı mı değil mi tartışmasına ise girmek istemiyorum çünkü zaten sütün bile henüz sağlıklı olup olmadığı kesin bir şekilde belli değil. Ben sağlıksız olduğunu düşünmüyorum.
Süt tozu, hem sıvı formda olmadığı için kıvamı pek etkilemiyor hem de lezzet veriyor.
Ben en çok evde çikolatalı krema yaparken kullanıyorum. Bazen de poğaçaların ve keklerin hamurunda. Hem dokusunu güzelleştiriyor hem de lezzet katıyor. Dondurmaya süt tadı verip, kıvamını koyulaştırıyor...
Ah tabi bir de dulce de leche yaparken de kullanıyorum. Sütü ısıtmaya başlamadan önce her bardak süt için 1 yemek kaşığı da süt tozu koyuyorum.
Türkiye'de başka markanın süttozunu henüz görmedim, illa ki vardır ama daha çok endüstriyel mutfaklarda kullanıma uygun fazla miktarlardadır. Ben Pınar'ın süt tozunu kullanıyorum. Büyük marketlerde süt reyonlarında bulmak mümkün. Size de tavsiye ederim.
Fiyatı 4 ile 6 lira arasında değişiyor yerine göre. Buradan Pınar'ın kendi sitesinden besin değerlerini ve nasıl elde edildiğini inceleyebilirsiniz.
Önemli not: Bu bir reklam yazısı değildir, tamamen tarafsızca yazılmıştır. Markanın bu yazıyla herhangi bir alakası yoktur. Ben beğenerek kullanıyorum bu yüzden de tavsiye edebileceğim bir olduğu için ve daha önce de defalarca sorulduğu, bazen de kahve kremasıyla karıştırıldığı için bilgi vermek amaçlı yazdım.
Labels:
gida,
pınar süt tozu,
süt tozu,
süt tozu markaları
Montag, 9. September 2013
Renkli Lip Balmını Kendin Yap!
Bunu çok önce yaptım aslında, o yüzden yapılış aşamalarının fotoğrafları ne yazık ki yok. Böyle bir işe girişme nedenimse, hem kışın dudaklarımı güzel koruyacak hem de istediğim renkte bir ürün bulamamış olmamdı. Ruj sürsem çok yoğun, renksiz lipbalmlarsa yağ sürmüş gibi durduğu için böyle bir işe kalkıştım ve sonuç beklediğimden daha güzel oldu.
Lipbalm olarak Blistex'in minik kutulardaki onarıcı ve besleyici ama şeffaf bir ürününü kullandım, renk vermek için de 3 ruju karıştırdım tam olarak istediğim rengi elde edebilmek için.
Yapmanız gereken çok basit: Mikrodalgaya girebilen bir kaba, lipbalmınızı ve renk yoğunluğuna göre de istediğiniz miktarda ruju ekleyin ve malzemeler eriyene kadar ısıtın. Isınan malzemeleri iyice karıştırıp kıvamı koyulaşmadan boşalttığınız lipbalm kutusuna koyun. İsterseniz bu işlemi bir kepçenin içinde ocak ateşi üzerinde de gerçekleştirebilirsiniz. (kepçeye lipbalmı ve ruju koyup, ateşe çok temas ettirmeden malzemeleri eritip karıştıracaksınz, hepsi bu. Ruju az az istediğiniz yoğunluğu elde edene kadar kontrollü şekile eklemenizde fayda var.)
Ben yukarıdaki rengi elde edebilmek için maybeline coral fire, mac- ismini hatırlamadığım bir kırmızı ve yine kodunu hatırlamadığım bir İnglot'un toprak tonlarında rujunu karıştırdım. Hep buna benzer ruj arıyordum zaten ama bir türlü tam bu tonu bulamamıştım, çok iyi oldu.
BABAANNEM
Herkesin hayatında annesi, babası gibi kendine çok yakın hissettiği biri mutlaka vardır. Benim de bir tanecik babaannem var. Boynuna burnumu dayayıp doya doya kokladığım kadın. Beni iki aylıkken İsviçre'den getirmiş, annem çalışmaya devam etmek zorunda olduğu için, o gelene kadar 2 ay bakmış. Annemden sonra onu tanımışım ve tabii ki halamı. Onun kokusunu duymadan yapamam. Küçüklüğümden beri haftasonları, yaz tatillerinde vaktimi onun yanında geçirirdim. Birlikte çok şey yapardık. Kağıt oynardık. Bulaşık yıkardık. Komşu dolaşırdık. Dantel,örgü gibi şeyleri bana o öğretti.
Biriktirme huyum ondandır. Kartlar, davetiyeler, düğmeler, boş parfüm şişeleri, torbalar, gazetede çıkan yazılar vb. gibi. Parfüm tutkumuz aynıdır. Gece gündüz camdan bakma seanslarımız. Sabahtan akşama kadar sokaktan geçen, simitçiyi, poğçacıyı, mısırcıyı mutlaka durdururduk.
Kurtuluşta otururdu babaannem, son 3-4 yıldır, Bandırma'da halalarımdan birinin yakınına taşındı. Artık çok sık görmeye gidemiyorum. Telefonlaşıyoruz. Her telefonunda bana ettiği duaları anlatır. Bir de tembihler, bana bir şey olursa sakın çok ağlama, kendini yıpratma der. " ben çok mutlu bir hayat yaşadım, mutlu bir evlilik yaptım, çocuklarımı, torunlarımı, onların çocuklarını da gördüm. Vakti gelince gidicem, ama sakın feryat etme ölürsem " derdi.
Geçen hafta hastalandı. Beynine pıhtı gitti, felç indi bir tarafına, yoğun bakıma alındı. 84 yaşında ki bir kadın için çok zorluklar atlattı. Böbrekler zor durumda dediler. İki kez diyalize girdi üstüste.
bilinci gitti, halüsilasyonlar gördü. Ölmüş herkesle konuştu, geliyorum, bekleyin, vedalaşayım gelicem gitmeyin, dedi. Hepimizi sayıkladı. Gittik yanına, tanıdı tanımadı. Sonra ellerimi tutarak, ben çok rahatladım, hepinizi gördüm, şimdi uyuyabilirim artık dedi. 3 gün 2 gece hiç durmadan konuşmuş, halüsilasyonlarla herkesi bezdirmiş, korkutmuştu. İyice uyudu, sonra kendine gelmeye başladı. Şimdilik tehlikeyi atlattı. Bakalım böbreklerdeki tedavi devam ediyor.
Sen kuvvetlisin babaannem, hepimizin enerjisi sana yeter. Sen yeter ki iyi ol. Bizim senin varlığına çok ihtiyacımız var.
Sonntag, 8. September 2013
Mısır Unlu Patlıcan
Mısır Unlu Patlıcan
Malzemeler;
4 adet patlıcan
2 adet yumurta
1 çay bardağı mısır unu
Tuz, karabiber
1 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı;
Patlıcanları alacalı soyup parmak şeklinde doğrayın ve az tuzlu suda yumuşayana kadar haşlayın ve süzün. Yumurta, mısır unu, tuz ve karabiberi bir kasede çırpın. Tereyağının yarısıyla orta boy bir teflon tavayı yağlayın. Ilıyan patlıcanları
Kayısılı ve Çikolatalı Kek Topları - Bayatlamış Kekleri Değerlendiriyoruz
Kayısı mevsimi neredeyse bitti, ben neden bu tarifi şimdi yayınlıyorum? Çünkü unuttum :( olsun yine de bulunsun, illa ki kayısıyla olacak değil ya, ben kayısı ve kakaoyu çok sevdiğim için kayısı kullanmıştım. Siz istediğiniz meyveyle, reçelle, kuru meyveyle bile yapabilirsiniz.
Gelelim kayısıya. Kayısının kendisini çok sevdiğim gibi çikolata, haliyle de kakaoyla olan uyumunu da pek severim. Damak tadı işte, kimisi de ne alaka der. Evde bahçe mahsulü bol da kayısı olunca kayısılar da tükensin diye kayısılı yaptım bunu. Kek popsun dışı çikolata kaplı olmayan, daha bizdeni.
Kayısı yerine muz, çilek, vişne, kuru kayısı... istediğinizi kullanabilirsiniz. Sadece çilek ve vişne gibi meyvelerin suyunu bırakabileceğini unutmayın.
Kayısı kullanmayacaksanız meyveleri pişirmenize gerek yok. Kayısıyı da pişirmek zorunda değilsiniz.
Kuru kayıs kullanacaksanız s3-4 dakika kaynatmanızda ve iyice suyunu süzmenizde fayda var.
Kayısılı Ve Çikolatalı Kek Topları
Malzemeler:
Bayat kakaolu veya çikolatalı kek (1 bütün kekten çok fazla çıkıyor, ben orta boy bir kek kalıbıyla yapılmış kekin yarısını kullandım. Yarısını dondurup daha sonra kullanabilirsiniz)
1 çay bardağı sıvı krema + 1 yemek kaşığı tereyağ veya 1 çaybardağı sütle çırpılmış 3-4 kaşık kremşanti veya benzeri krema)
Dilerseniz 2-3 kaşık kakaolu fındık kreması veya herhangi bir aroma (badem, fındık, kahve vs) (ben kullanmadım)
Kaplamak için hindistan cevizi, toz fındık, fıstık, ceviz, badem vs
12 tane kayısı
3 kaşık toz şeker
Hazırlanışı:
Kayısıların çekirdeklerini ayıklayıp, 1 kayısıdan 8 parça elde edecek şekilde kesin. (her bir yarımı 4'e böleceksiniz)
Tavaya şekeri ve kayısıyı koyup, şeker eriyene kadar nazikçe karıştırın ve kayısılar suyunu çekene kadar pişirin. Soğutun.
Kekin kullanacağınız kadarını robotta veya elinizle ufalayın. Un kadar küçük parçalara ayrılmayacak ama tamamen ufalanmış olmalı.
Sıvı kremayı kaynatmadan ısıtın ve ocaktan alıp tereyağı ekleyip karıştırın.
Keke sıvı kremayı veya kremşantiyi ekleyerek yoğurun. Kurabiye hamuru kıvamı alacak, bu yüzden azar azar eklemenizde fayda var.
Bundan sonrasını dolgulu kurabiye gibi yapacağız. Yoğurduğunuz hamurdan cevizden biraz büyük parçalar koparıp elinizde yuvarlayın ve avuç içinizden biraz daha büyük olacak şekilde açın. (Bastırarak düzleştirin ve yayın)
İçine 2 parça kayısı koyup hamuru kapatın ve yuvarlayın.
Hindistan cevizi dolu bir tabağa batırarak hindistan cevizi ile kaplayın.

Labels:
bayat kekleri değerlendirme,
cake pops tarifi,
çikolata,
kayısı,
kek,
kurabiye
Donnerstag, 5. September 2013
En Kolay Crumble
En Kolay Crumble
Malzemeler;
2 adet orta boy şeftali
5 - 10 adet kırmızı erik
1 paket fındıklı bisküvi
Servis için dondurma
Yapılışı;
Çabuk ve kolay bir tatlı yapmak için tüm gereken malzemeler bunlar. Pişmiş meyve ve kıtır hamur seviyorsanız onları bir de dondurmayla buluşturun tamam.
Şeftalilerin kabuklarını soyun, eriklerin çekirdeklerini çıkarın ve hepsini küp küp
Dienstag, 3. September 2013
Kırmızı Kadife Pasta, Peynirli Krema İle
Bu kaçıncı red velvet cake yapışım bilmiyorum. Kendi evime 1 ay daha gitmeyeceğim, ailemin yanındayım şimdilik. Buraya gelen giden de çok olduğundan bu sefer pasta şeklinde yaptım kırmızı kadife keki. Dışarıdan bakınca nasıl görünüyor bilmiyorum, çok değişik bir tadı yok. Kek işte hafif kakaolu ama yapısı güzel kesinlikle. Hoş bu yaptığımın içine kefir ve limon suyu koyduğum için çook da kadife olmadı :) ama yine de güzeldi. Kremasına gelince, sadece peynir, tereyağı ve pudra şekeri kullandım. Keki 4 parçaya ayırdım ve ince tabakalar halinde krema sürdüm. Bu kadar. Denerseniz şimdiden afiyet olsun.
Kırmızı Kadife Pasta (Red Velvet Layer Cake)
Krema:
1.5 paket labne peyniri (300)
250 gr yumuşak tereyağ
1.5 çay bardağı pudra şekeri (tadına bakıp artırabilirsiniz)
Tereyağı ve pudra şekerini krema kıvamı alana dek çırpın. Üzerine peyniri ekleyip pürüzsüz bir karışım elde edene kadar çırpın ve kek pişene kadar dolapta soğumaya bırakın.
Kek:
4 yumurta
1 su bardağı buttermilk veya kefir
1.5 su bardağı toz şeker
3.5 su bardağı un
1 çay kaşığı elma sirkesi veya limon suyu
1 su bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı kakao
1 tatlı kaşığı kabartmatozu
1 fiske tuz
1 çay kaşığı kırmızı gıda boyası (jel, toz veya sıvı)
vanilya
Hazırlanışı:
Yumurta, şeker ve tuzu kabarana kadar yüksek devirde 5-6 dakika çırpın. İçine yağı, sirkeyi, buttermilki ve gıda boyasını ekleyin. Unu, kakao ve kabartmatozunu üzerine eleyip düşük devirde malzemeler karışana kadar çırpın. Yağlanmış 24-26 cm çapındaki bir kalıba döküp 175C'de 40-45 dakika pişirin.
Kek ılıdıktan sonra kalıptan çıkarın ve tercihen enine 4 parçaya ayırıp, aralarına ince bir kat kremadan sürün. Kekiniz soğuk veya oda ısısında olmalı kremanın erimemesi için.
(ben kare borcamda yapıp keki ikiye ayırdım. sonra her parçayı da iki kata bölüp üst üste koydum, bu sayede 4 katı rahat elde ettim. çember kalıplarla böyle sonuç almak zor olabilir. o yüzden hamuru 2 ayrı çember kalıba bölüp 2 kek pişirip 4 kat elde edebilirsiniz. )
Not: Yeni Gelin'e teşekkür ediyorum burdan, belirtmeyi unuttuğum bir kaç noktayı düzeltmeme vesile olduğu için :)
Montag, 2. September 2013
Unlu İrmik Helvası
Unlu İrmik Helvası
Malzemeler;
100 gr tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı un
1 su bardağı irmik
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı su
1.5 su bardağı süt
Yapılışı;
Süt, su ve toz şekeri bir tencereye alıp şeker eriyene kadar kaynatın ve altını söndürün. Sıvı yağ ve tereyağını bir tencerede eritin. Un ve irmiği ekleyerek tahta bir kaşıkla orta ateşte yaklaşık 10 dk.
The Balm Stainiac / Prom Queen & Homecoming Queen
Daha önce Benefit ve The Body Shop'un benzer ürünlerini kullandım ama renk ve yapı olarak en çok bunları beğendim. Normalde ürünün 3 rengi var: kırmızı, turuncu ve plum denilen erik rengi. Mor ve kırmızı arası güzel bir renk ama bana gitmediği için almadım. Bende 2 rengi var, kırmızı ve turuncu. Saçlarım turuncu olduğundan turuncuyu daha çok kullanıyorum ama kırmızısı da çok güzel.
Benim bu ürünü sevmemin sebebi ise dudağıma sürdüğümde ruj gibi kalıp şeklinde durmuyor, sanki dudağın kendi rengiymiş gibi duruyor. Yanakta kullanıldığındaysa yine yanağınızın kendi rengi gibi duruyor ve de matlaştırmıyor. Ürün parıltılı değil, yağlı olmayan bir canlılık veriyor cilde. Jel gibi yapısı sürünce su gibi oluyor, çok güzel :)
Kullanırken dikkat etmeniz gereken şeyler:
- Allık olarak kullanacaksanız sürer sürmez ürünü dağıtmanız, çünkü çabuk kuruyor ve silseniz de orda o şekilde kalıyor izi. Bu yüzden önce bir yanağınıza sonra diğerine uygulayın. İstediğiniz görünümü elde ettikten sonra da dokunmayın, kurusun.
- Dudaklarda ise yanaklardaki kadar kalıcı değil, 1-2 saat ancak dayanıyor. Yine dudağınıza sürdükten sonra bu sefer dağıtmayın ve öylece bırakın. Dudaklarınızı da birbirine sürmeyin. Öylece kurusun yoksa pek etkisi kalmıyor.
Solda turuncu yani Homecoming Queen var. sıcak alttonlu güzel bir turuncu, ben çok seviyorum. ama dudağa sürerseniz taşınca yemek yağı gibi görünüyor :)
Sağdaysa Prom queen, sıcak tonlu veya nötr bir kırmızı, tam anlayamadım ama çok tatlı bir rengi var, burda fotoğrafta ikisi de biraz değişik çıkmış ama renkler çok daha güzel.
![]() |
hafif dağıtılmış hali |
Uğraştırıcı gibi mi göründü bilmiyorum ama bence çok pratik bir ürün, Gratis'lerde deneyebilirsiniz. Fiyatı çoook uygun, 18 lira gibi bir şeydi. Benefit'in 1/5 Body Shop'un ise 1/2 fiyatına denk geliyor.
![]() |
fırçaları |
Kolay Ispanaklı Yassı Spagetti (Bavette)
Tamamen uydurma bir tarif oldu ama sonucunu çok beğendiğimiz ve çok kolay olduğu için sizinle de paylaşmak istedik.
Ispanakları pişirmiyoruz, sadece yıkayıp doğramanız yeterli. Ispanak yerine roka, kuzu kulağı veya ne seviyorsanız kullanabilirsiniz.
Makarna suyunu da pişirdikten sonra dökmeyip 1 su bardağını ayırıyorsunuz. Hem besleyici oluyor, hem de lezzeli.
Ispanaklı Yassı Spagetti
- 1 Paket yassı spagetti (bavette)
- 1 su bardağı sevdiğiniz bir peynir (biz parmesan ve kaşar kullandık ama istediğiniz bir peynirle yapabilirsiniz. Sadece sıcakta eriyen bir peynir olursa daha güzel olur ama diyet yapıyorsanız yağsız beyaz peynir bile olur)
- Temizlenmiş ve doğranmış ıspanak ( her tabağa en az 1 avuç gelecek kadar)
- 1 çay bardağı makarnayı haşladığınız haşlama suyu
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı veya tereyağ
- Karabiber, tuz
Makarnaları tercihen aldente yani hafif diri olacak şekilde pişirin ve makarna suyundan 1 çay bardağı ayırın.
Makarnaları haşladığınız tencereye yağı ekleyin ve biraz ısınınca makarnayı, peyniri, makarna suyunu, tuzu ekleyip 2-3 dakika kısık ateşte karıştırın. Peynirler eriyince ocaktan alın porsiyonları tabaklara koyun. Üzerine 1 avuç kadar doğranmış ıspanak ekleyip, karabiber serpip hemen servis edin.
Biz ıspanağı tabaklara aldığımız makarnanın üzerine ekledik. İsterseniz siz de öyle yapabilirsiniz veya peynir eklediğiniz aşamada da ekleyebilirsiniz.
Fırında Patlıcan Kebabı (Gaziantep)
Kebap, çoğumuzun zannettiği gibi Türk mutfağına değil Arap mutfağına ait bir yemektir. Ocakta veya ateşte pişen et demekmiş. Daha sonra Araplardan öğrenip, devşirmişiz. Her türlüsünü yapmışız. En güzelini de Gaziantep'te yersiniz bence. Ben adana kebabın bile en güzelini Gaziantep'te Halil Usta'da yedim. Siz de yolunuz düşer de giderseniz Antep'e Halil Usta'ya uğrayıp küşleme yiyin kesinlikle. İmam Çağdaş falan hikaye.
Verirsiniz istediğiniz kadar kıyma, istediğiniz saatte gider alırsınız lahmacunlarınızı. Hem de incecik hamurla yapılmış, bol malzemeli... Neyse, Antep'i özledim zaten bu aralar, uzun zamandır da gidemiyorum resmen özlemim depreşti.
İstanbul'da yaşamaya başladığımda burda Gaziantep'teki o güzelim tırnaklı pideleri çok aramıştım. Hatta ilk geldiğimde bi pide fırınını bizimkiler gibi sanıp heveslenmiştim meğer şu içi malzemeli karadeniz pidesi yapan yerlerdenmiş. Zaten bulamadım da sonra benim fırınlardan. Yine İstanbul'da daha önce bulunduğum sıralarda ve yaşamaya başladığımdan beri de kebap yiyemiyorum. Zaten çok kebap seven biri değilim burda ne zaman yediysem ilk lokmadan sonra bıraktım 2-3 yer haricinde. Kıymaları, etleri çok lezzetsiz ve kokuyor hemen her yerin. Tabi bir iki tane favori restoranım var yine de. :) Neyse neyse, bu kadar muhabbet yeter. Gelelim Patlıcan Kebabı tarifimize.
Efendim patlıcan kebabı benim pek sevmediğim, ama seveni bol olan çok da kolay bir yemeğimiz. 2 ana malzemeden yapılıyor, patlıcan ve kıyma. Kıymasına da tuz ve karabiberden başka bir şey eklemiyoruz. Kendilerini fırınlayabileceğiniz gibi şişlere dizip mangalda da pişirebilirsiniz. Ben ikisinden de çok hoşlanmam. Ben soğancıyım, soğan kebabı severim. Fırınlanmışını da mangaldakini de. Ama siz yapın patlıcan kebabını, hem çok kolay hem de herkes çok seviyor.

Fırında Patlıcan Kebabı Tarifi
6-8 kişilik
Malzemeler
- 1.5 kg uzun kemer patlıcan
- 750 gr orta yağlı kıyma
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- tuz
Ayrıca yanında servis etmek için
- 3 orta boy domates
- 7-8 tane kırmızı biber
- 7-8 tane yeşil biber
Hazırlanışı
- Patlıcanları yıkayıp 3-4 parmak eninde parçalara kesin.
- Kıymaya tuzu ve karabiberi ekleyip iyice karışana kadar 4-5 dakika yoğurun.
- Kullanacağınız tepsiye 1 dilim patlıcan bir top kıyma dizeceksiniz. Bu yüzden kıymaları ceviz büyüklüğünde koparıp yuvarlayın ve tepsi dolana kadar bir dilim patlıcan bir köfte şeklinde dizin.
- 225C Önceden ısıtılmış fırında 40-45 dakika kadar patlıcanlar yumuşayıp köfteler pişene kadar pişirin.
Dilerseniz patlıcan-köfte sıralarının üzerine 4'e böldüğünüz domates dilimlerini ve biberleri dizebilirsiniz ama domateslerin suyu akacaktır. Bu yüzden sebzeleri ayrı pişirmenizi ve daha sonra servis sırasında tepsiye veya tabaklara koymanızı öneriyoruz. Kebaba başlamadan önce sebzeleri pişirebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Beşamel Soslu Fırında Karnabahar
Hafif ve güzel oldu, karnabahar sevenler deneyebilir. Farkı sebzelerden ekleyerek zenginleştirebilirsiniz ama biz bu halini çok sevdik.
Beşamel Sosl Fırında Karnabahar Yemeği
Malzemeler:
- 1 tane karnabahar
- 2 havuç
- 4-5 dal taze soğan
- 1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi
- 3 yemek kaşığı tercihen tambuğday unu
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 500 ml süt
- Tercihen 1 yemek kaşığı hindistan cevizi veya 1 tatlı kaşığı muskat rendesi
- Tuz
- Beşamel Sos: Tereyağını eritip içine unu ekleyin ve kavurun. Daha sonra sütün yarısını ekleyip, tel çırpıcı ile topak topak görüntü kalmayana kadar karıştırın. Sütün kalanını, tuzu ve koyacaksanız hindistancevizi veya muskatı ekleyip koyulaşıp üzeri göz göz olana dek karıştırarak pişirin.
- Karnabaharı çiçeklerine ayırıp yıkayın. Havuçları yıkayıp kabuğunu kazıyın ve 2 parmak kalınlığında dilin. Soğanları saplarından ayırıp, 3-4 parmak eninde kesin. Havuç ve karnabaharı buharda diriliği gidene kadar pişirin veya tencerede haşlayın.
- Pişen sebzeleri süzüp, bir borcama alın, üzerine soğanları ekleyin. Beşamel sosu döküp üzerine rendelenmiş kaşar serpin ve 200C fırında 20 dakika kadar üzeri kızarana kadar pişirin.
Sonntag, 1. September 2013
Carte D'or Çikolatalı Macaron
Makaron bence kadın tatlısı, böyle renkli renkli pek şirinler. Hiçbir erkek görmedim ki macaron resmi paylaşsın, kapak fotoğrafı yapsın veya macaron olsa da yesek desin. Ben de en çok çikolatalı ve vanilyalı makaronları seviyorum. Daha sonra da şu çiçekli olanları; gül, menekşe, portakal çiçeği, lavanta... Fabuloso gibi oluyorlar ama olsun içi kremalı olduktan sonra hepsini severim ama o reçelli gibi olanlardan pek haz etmiyorum.
Daha önce hiç makaron yapmayı denememiştim, nedense tutturamam gibi düşündüm hep bu yüzden bulduğum her yerinkini denedim. Türkiye'den favorimse Divan'ın dışı kakao kaplı olanları. Dün markete gidip çikolatalı mus malzemesi alacaktım ki Carte D'or'un kutusunu gördüm ve bir deneyeyim dedim. İyi ki de denemişim, başarılı oldu.
Sadece içinin kremasını kullanmayıp kendim ganaj yaptım ve diğer tüm talimatlara uydum. Üstünü de çok devdiğim için koyu kakao ile kapladım. Fiyatı 5.5 TL idi. Sadece 2 yumurta beyazı ve 100 ml süt eklemeniz gerekiyor fazladan. 12 makaron için oldukça uygun :)
Zaten hazır bir karışımı yaptığım için tarif vermeme gerek yok sanırım, Carte D'or kutusunun üstündekileri harfiyen uygulayınca eteklenmiş, üstü çıtır çıtır içi yumuşacık makaronlarınız oluyor.
Ara kremayı ayrı yapmamın sebebi ise pişiyor olması ve tadının çikolatalı sos gibi olması. Koyu kıvamlı bir puding gibi olacaktı, ganajınsa daha dolgun yapısı ve yoğun tadı oluyor.
Ara kreması olarak illa çikolatalı ganaj yapmak da zorunda değilsiniz. Vanilyalı, beyaz çikolatalı, karamelli, fıstıklı gibi çeşit çeşit krema ve ganaj seçeneklerden birini tercih edip çikolatalı olması zorunluluğundan da kurtarabilirsiniz makaronları zira üst kısmının kakao tadı çok baskın değil.
Ben sadece Çikolatalı Ganaj tarifi vereceğim. Ganajı makaronları yapmaya başlamadan önce yapıp dolaba atarsanız kolaylık olur.
Çikolatalı Ganaj
12 makaron içi için
Malzemeler
150 ml sıvı krema
160 gr %70 kakaolu bitter çikolata
50 gr tereyağ
Hazırlanışı:
Kremayı sos tenceresinde kaynayıncaya kadar ısıtın ve hemen ocaktan alın. İçine küçük parçalara böldüğünüz çikolatayı ekleyin ve çikolata tamamen eriyip karışıncaya kadar karıştırın. Daha sonra tereyağını ekleyin ve karıştırın. Soğutup makaronların arasına sürün.
Ganaj soğuyunca böyle yoğun ve dolgun oluyor.
Labels:
Carte D'or macaron,
çikolata,
çikolatalı macaron tarifi,
çikolatalı makaron,
evde macaron,
evde makaron yapımı,
hazır macaron tarifi,
hazır makaron,
macaron
Abonnieren
Posts (Atom)